X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • madziula9022 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj na wizycie okazało się, że ten mój twardniejąca brzuch to nic innego jak stawiająca sie macica, która nie chce się rozciągać. Moja radość z odstawienie luteiny nie trwała długo ponieważ właśnie to lekarz zapisał na ten brzuch. Maluszek rośnie, ale lekarz powiedział, ze jeszcze mi nie powie kto tam rośnie w środku dopiero na połówkowych a tak bardzo chciałam się dowiedzieć. Najśmieszniejszy jest fakt, ze lekarz czuł ruchy dziecka przez brzuch nawet mi pokazywal w którym miejscu przyłożyć rękę a ja nic nie czuje ani w brzuchu ani pod ręka tylko swoje tętno.

p19uskjoh6q3lq56.png
    mhsvj44jct29x5tz.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Nie dostałaś zaleceń przed badaniem? oO

U mnie przyszło info, że na 1 h przed USG mam wypić 1,5l wody i nie sikać (!)
    Do tego polecam zjeść batona, lub dwa rządki czekolady, też na 1 h przed - maluch będzie ruchliwy :)
    Nie dostałam, ogólnie ja dostałam od tej gin skierowanie do poradni prenatalnej na to USG ale nigdzie nie dało się zrobić bo nie mieli terminów więc poszłam do niej. Teraz mi powiedziała co i jak więc wszystko wiem. Lekarka bardzo w porządku bo nie skasowała za wizytę powiedziała że zaplace w czwartek ale tylko za jedną wizytę a nie dwie. Mało tego USG prenatalne w cenie wizyty razem z włączeniem 3d

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Może Was zainteresuje poniższa grafika. Świetnie widać jak narządy kobiety są ściśnięte, nie dziwią mnie więc wszystkie nasze dolegliwości. A to dopiero początek :) Osobiście przy dłuższym siedzeniu już odczuwam ucisk powyżej żołądka. Musiałam również obrać inną taktykę spania bo zawsze spałam na brzuchu albo plecach. Muszę nauczyć się spać na boczku.
    Pozdrawiam :)
    pregnancyorgansjpg.jpg
    content_zmiany_w_ciazy.png

Ruth, lotka1990, Kropka89, malka, ewulek, lilek, Marya lubią tę wiadomość

oar8yx8dab4u94zl.png
  • Ruth Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anieszka wrote:
    Cześć dziewczyny. Może Was zainteresuje poniższa grafika. Świetnie widać jak narządy kobiety są ściśnięte, nie dziwią mnie więc wszystkie nasze dolegliwości. A to dopiero początek :) Osobiście przy dłuższym siedzeniu już odczuwam ucisk powyżej żołądka. Musiałam również obrać inną taktykę spania bo zawsze spałam na brzuchu albo plecach. Muszę nauczyć się spać na boczku.
    Pozdrawiam :)
    pregnancyorgansjpg.jpg
    content_zmiany_w_ciazy.png
    Z nieba mi to spada:-) miałam dziś tego szukać:-) byłam ciekawa, gdzie to wszystko się przemieszcza :-) ja osobiście czuje, że mój żołądek wędruje wyżej..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 09:15

f2w3rjjgkyeh1vkk.png
  • Agnella Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, również nie wiedziałam, że trzeba tyle wypić, w ogóle, że jest przymus takiego nawodnienia przed usg.
    A ze słodyczami to same sobie radziłyśmy.
    Również odbieram dziś wyniki pappa. I muszę wziąć L4 na kolejny miesiąc.
    Lotka, szkoda, że lekarz nie pobrał pomiarów. I znowu musisz iść na te badanie prenatalne.
    U mnie maz też słabo, muszę go zmuszać, jak to chłopa, aby chociażby wyniósł śmieci. Na inne pomoce typu odkurzanie nie mogę liczyć. Dobrze,że coraz częściej robi zakupy. Normalnie sukces.
    Moja teściowa nazwała mnie wydelikaconą kobieta, słabą, przecież inne kobiety ciężko pracują, dźwigają w pracy, nie biorą w ogóle L4, a ja od razu w poprzedniej ciąży poszłam na wygodę. Tamte kobiety to...A ja takie problemy mam. Hm...O jakie jej problemy chodzi, nie wnikałam, ale nie powiem, zdenerwowały mnie jej słowa. I jak to tak mniej nosić swoje pierwsze dziecko. Bo ona nosiła dużo. Tylko, że ona ma jedynaka, to chyba obce maluszki ;-)
    Niestety, jak ostatnie dni moja doba trwała od 6 do 23, nie miałam czasu na odpoczynek, jedynie podczas jedzenia obiadu siadałam na tyłku, szorowałam jak głupia chatę, robiłam zakupy, dźwigałam małą, jak zaczęły się bóle pod wieczór, odpuściłam. Coś za coś, trzeba wybierać ważniejsze rzeczy, a na święta nie musi być na błysk. Też trzeba znaleźć choć pół godziny czy godzinę na mały odpoczynek.
    Dziewczyny, jakie drugie imię pasuje do Dominiki? Mysle nad Igą, Ingą, Leną...Jakieś propozycje :-)? Anna odpada, na drugie tak ma moja pierworodna.
    Pisałyście, że Was rozbiera...Mnie od wczoraj gardło boli, cała krtań, ratuję się gorącym mlekiem z miodem, ciepłą wodą z cytryną...Płuczę wodą z solą i szałwią.

• Axana Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 12:12

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Ruth Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella mój syn np dostał drugie imię po chrzestnym :-) a Młoda, że urodziła się i od urodzenia zachowywała się jak księżna to była Lena Antonina hihi (od Marii Antoniny :-P)

f2w3rjjgkyeh1vkk.png
  • KochamSłońce Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka super ta grafika, jak tak patrze to nie dziwia mnie zaparcia... ;) Agnella moja corka ma na drugie Karolina bo urodzila sie w rocznice smierci Jana Pawla II. Moze drugie imie sobie sama wybierze z kalendarza? :) Ostatecznie nie musi miec drugiego, to nie jest przymus :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 10:04

8p3os65gnm7ai4h9.png
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas drugie imiona są zawsze symboliczne, pierwsza córka ma po mnie, 2 po mężu ale w formie żeńskiej, a trzecia drugie imię, pochodzenia hisxpanskiego, bo po wakacjach wróciliśmy z fasolką w brzuchu. Teraz drugie imię będzie po dziadkach. W przypadku synka Tadeusz.

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:42

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella wrote:
    Dziewczyny, również nie wiedziałam, że trzeba tyle wypić, w ogóle, że jest przymus takiego nawodnienia przed usg.
    Lotka, szkoda, że lekarz nie pobrał pomiarów. I znowu musisz iść na te badanie prenatalne.
    U mnie maz też słabo, muszę go zmuszać, jak to chłopa, aby chociażby wyniósł śmieci. Na inne pomoce typu odkurzanie nie mogę liczyć. Dobrze,że coraz częściej robi zakupy. Normalnie sukces.
    Moja teściowa nazwała mnie wydelikaconą kobieta, słabą, przecież inne kobiety ciężko pracują, dźwigają w pracy, nie biorą w ogóle L4, a ja od razu w poprzedniej ciąży poszłam na wygodę. Tamte kobiety to...A ja takie problemy mam. Hm...O jakie jej problemy chodzi, nie wnikałam, ale nie powiem, zdenerwowały mnie jej słowa. I jak to tak mniej nosić swoje pierwsze dziecko. Bo ona nosiła dużo. Tylko, że ona ma jedynaka, to chyba obce maluszki ;-)
    Niestety, jak ostatnie dni moja doba trwała od 6 do 23, nie miałam czasu na odpoczynek, jedynie podczas jedzenia obiadu siadałam na tyłku, szorowałam jak głupia chatę, robiłam zakupy, dźwigałam małą, jak zaczęły się bóle pod wieczór, odpuściłam. Coś za coś, trzeba wybierać ważniejsze rzeczy, a na święta nie musi być na błysk. Też trzeba znaleźć choć pół godziny czy godzinę na mały odpoczynek.
    Dziewczyny, jakie drugie imię pasuje do Dominiki? Mysle nad Igą, Ingą, Leną...Jakieś propozycje :-)? Anna odpada, na drugie tak ma moja pierworodna.
    Pisałyście, że Was rozbiera...Mnie od wczoraj gardło boli, cała krtań, ratuję się gorącym mlekiem z miodem, ciepłą wodą z cytryną...Płuczę wodą z solą i szałwią.

ja tam w sumie się cieszę bo wiem, że jest w porządku a będzie kolejna okazja do pooglądania maluszka :D wczoraj się trochę powiercił - tak w sam raz, że dało się zbadać :)

ja na męża nie mam co narzekać, złoty chłopak, chociaż czasem mnie denerwuje jak palnie dla żartów tekstem, że siedze w domu i nic nie robię. Fakt, że dużo leniuszkuje ale codziennie ma inny obiad, codziennie do pracy jedzenie (i to nie kanapki tylko jakieś zupy sałatki itp) i porządek w domu. Wiem niby że mówi to w żartach ale jak mówi to przy kimś to mi trochę przykro. już mu o tym powiedziałam to przeprosił :p

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dostaję białej gorączki jak słyszę od teściowej, ciąża to nie choroba, ostatnio się wkurzyłam i odpowiedziałam, że u mnie to gorzej niż choroba.
    Ja mam pomocników w domu, mąż po pracy ogarnie z grubsza zawsze podłogi starsze dziewczyny zmywarkę i pranie, czasami nawet coś ugotują. Zostają mi w zasadzie tylko lekcje z najmłodszą.
    Ale to jest przywilej już odchowanych dzieci. Przy wcześniejszych ciążach i małej różnicy nie było tak kolorowo.

qq87krhmjgas4avj.png

• eunice. Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:43

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eunice-, ale ciekawa historia, sty imieniem Twoimi i siostry jak to się stało?

qq87krhmjgas4avj.png

• klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, mam potłuczony ekran dotykowy i czasami mi zmienia, miało być z tym imieniem:)

qq87krhmjgas4avj.png

• Arga Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi facet i pomaga i nie pomaga :( Oczywiście pojedzie gdzieś tam i załatwi jakieś sprawy, zrobi zakupy, pobawi się z młodą. Ale już nie pozmywa, nie ugotuje (no chyba że raz na dwa tygodnie i jemy wtedy obiad o 19 :( ) O odkurzanie proszę przez tydzień, nie wstawi prania , nie złoży go itp. Czasem mam dośc bo nie mam siły teraz tego wszystkiego robić :( Wczoraj pozmywał ale musiałam sie nasłuchać eh.

age.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    Kropka, co Ci pomogło w zwalczeniu infekcji, mnie właśnie zaczyna rozkładać, gardlo i katar- standardzik przeziebieniowy.
    Wiec tak, oprócz czosnku na chlebie z masłem oraz czosnku w mleku z miodem, piłam codziennie czarny bez (ale sok czysty a nie te syropy co robią, można kupić tylko w aptece chyba) a na noc herbatę z lipy (rozgrzewająca). Miałam też areszt domowy zarządzony przez męża - zero wychodzenia przez dwa dni, potem tylko do lekarza jak naprawdę musiałam. A od wczoraj najlepiej mi pomagają inhalacje - do talerza od zupy wlewam gorącą wodę i kilka kropli olejku lawendowego, na głowę zakładam sobie ręcznik i tak wdycham (trochę kaszląc, ale potem przechodzi) Ulga z zatokami za to natychmiastowa. A kropelki które dostałam od laryngologa - Narivent i Hysan w sprayu (choć bezpieczne dla ciężarnych i bez recepty) niestety musiałam odstawić bo pogarszały sytuację.

Wiem, że to może tak babcinie brzmi, ale wygrzewanie się naprawdę pomaga. Niestety nie pomogło mi od razu, ale po paru dniach crp spadło, czyli infekcja się cofa. :)

Daj znać jak Tobie pójdzie!

A na suche gardło polecam Prenalen - te tabletki na gardło dla kobiet w ciąży (można dostać w Rossmanie nawet) i siemię lniane (ja sobie robie z mlekiem bo z wodą sama bym nie przeklnela).

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella wrote:

Jako trochę znająca się na temacie krtani tchawicy i gardła, polecam przy płukaniu tak ostrym obowiązkowo nawilżać też ! Siemię lniane, duuuzo wody, do mleka z miodem dodawać masło i nie pić super gorącego (każdy gorący napój wysusza) Unikać herbat i kawy - wysuszają ze hej :)

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki PAPP-A.
    Dziwi mnie to, że na tym wyniku maluch magicznie urósł z 5,36cm 5,86 cm :(
    Albo coś mi źle wpisali albo uśrednili z kilku pomiarów.

ryzyko podstawowe:
    trisomia 21 1:340
    trisomia 18 1:809
    trisomia 13 1:2543

ryzyko skorygowane:
    trisomia 21 1:6795
    trisomia 18 1:16174
    trisomia 13 <1:20000

wolne B-hCG 22,1 IU/L
    PAPP-A 1,620 IU/L

dobrze, że nie dali mi tego podstawowego od razu bo bym chyba zwątpiła.
    Ja genetyczne miałam na NFZ jednak i tak bym je zrobiła dla świętego spokoju po wcześniejszym poronieniu i obciążeniach genetycznych. Całe szczęście wyszło dobrze. Tylko nie wiem co mam myśleć o tym CRL które magicznie urosło.

age.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się witam w 16stym tygodniu :) jak ten czas leci!

To ja też tak ogólnikowo a propo ostatnich tu tematów.
    Na chorobę polecam:
    https://image.ceneo.pl/data/products/38914102/i-prenalen-14-sasz.jpg
    Na gardło świetne:
    https://cdn.doz.pl/image/product/89593/scale/500x500

U nas w rodzinie drugie imię dostaje się po rodzicach, więc mój Czaruś dostanie drugie imię po moim mężu. Ja swojego drugiego nie używam na co dzień, tylko po prostu widnieje w dokumentach.

Ja w zeszłą sobotę tak się nasprzątałam, że później wstać nie mogłam z kanapy, tak mnie plecy bolały. Więc mój mąż w przyszłym tygodniu bierze urlop i powiedział, że wysprząta dom na błysk :)

U mnie na szczęście teściowie się nie wtrącają do ciąży, więc to mnie bardzo cieszy, ale mam spoko teściów więc tego się spodziewałam.

Mnie to wizyty zostało jeszcze prawie 4 tygodnie, ostatnio maleństwo widziałam w zeszły poniedziałek. Następny raz jak go zobaczę będę już w 20stym tyg więc połowa będzie za nami :D

Co do dolegliwości, zauważyłam, że już nie mam takiego parcia na pęcherz jak w 1. trymestrze, no i sutki bolą, ale jak przetrę mocniej ręcznikiem na przykład, tak to jest ok. Czy któraś z Was też tak cierpi na bóle głowy? Ja 3 dzień już mam mega ból, ale dzisiaj wypróbuję kawę, może to przez moje niskie ciśnienie.

Któraś dziś wizytuje? Jeśli tak, to mocno trzymam kciuki! :)

‹‹ 372 373 374 375 376 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ