X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Czyli pierwszy miesiąc jak płaci pracodawca to kontroli od ZUSu nie trzeba się spodziewać? Dopiero jak ZUS płaci to oni mogą nas najść?

dokładniej to pracodawca opłaca do 33 dni w ciągu danego roku kalendarzowego i wtedy nie może być na pewno kontroli z ZUS. no i wtedy faktycznie może być kontrola. z moich znajomych nikt nigdy nie miał ale na forum sporo dziewczyn o tym pisało więc sama nie wiem.

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    tak, obecna gin ma jeszcze zwolnienia papierowe, generalnie mam do pracy 10 minut na piechotę więc dla mnie to żaden problem. na razie zanosiłam jedno i ten pierwszy miesiąc płaci pracodawaca (mój nie robi żadnych kontroli) a dopiero potem ZUS. to pierwsze zwolnienie mam do 26 grudnia i 28 kolejną wizytę. Też się zastanawiam czy będzie jakaś kontrola.

ja jak pójdę na działalności na L4 planuje dopiero w 8 miesiącu to na bank kontrola będzie od razu :/

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    dokładniej to pracodawca opłaca do 33 dni w ciągu danego roku kalendarzowego i wtedy nie może być na pewno kontroli z ZUS. no i wtedy faktycznie może być kontrola. z moich znajomych nikt nigdy nie miał ale na forum sporo dziewczyn o tym pisało więc sama nie wiem.
    Wiem o tych 33 dniach, ale bardziej mi chodzi o to czy spodziewać się wtedy ZUSu. Nie bardzo rozumiem Twoje zdanie: "wtedy nie może być na pewno kontroli z ZUS. no i wtedy faktycznie może być kontrola." :D zaprzeczyłaś temu, co napisałaś :D

• lotka1990 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    ja jak pójdę na działalności na L4 planuje dopiero w 8 miesiącu to na bank kontrola będzie od razu :/
    raczej nie. Właśnie zazwyczaj kontrolują dziewczyny, które idą bardzo szybko.

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • KlaudiaS Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Ja dziś z takim pytaniem kiedy zaczyna się drugi trymestr na Belly pisze że wraz z rozpoczęciem 14 tyg czyli już bym w nim była a w aplikacji że wraca z rozpoczęciem 15 tyg i nadal jestem w pierwszym

02.07.2017 Aniołek 8tc [*]
    5a1a819071e77.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem od 7tygodnia na zwolnieniu juz ,22listopada skończyło mi sie zwolnienie i wczoraj dopiero im zaniosłam wiedzieli tylko na slowo ze jestem w szpitalu ,każdy mowil ze w takiej sytuacji zus sprawdza czy to prawda ale żadnej kontroli nie było.

age.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaS wrote:
    Cześć dziewczyny
    Ja dziś z takim pytaniem kiedy zaczyna się drugi trymestr na Belly pisze że wraz z rozpoczęciem 14 tyg czyli już bym w nim była a w aplikacji że wraca z rozpoczęciem 15 tyg i nadal jestem w pierwszym
    Trymestry ciąży:
    1 trymestr zaczyna się w 1, a kończy w 14 tygodniu ciąży
    2 trymestr zaczyna się w 15, a kończy w 27 tygodniu ciąży
    3 trymestr zaczyna się w 28 tygodniu ciąży i trwa do porodu

A tu, że zaczęty 13sty (czyli 14sty) http://www.mjakmama24.pl/ciaza/przebieg-ciazy/trzy-trymestry-ciazy-co-trzeba-wiedziec-o-kazdym-z-nich,538_3250.html więc już sama zwątpiłam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 13:08

• Axana Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 12:12

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Komcia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Dzisiaj byłam u lekarza internisty, bo pomimo stosowania domowych sposobów i Waszych rad od 3 tygodni męczy mnie kaszel. Tylko wieczorem i nad ranem - ale córcie budziłam co chwilę. Dostałam syrop Stodal i Tantum Verde. Syrop homeopatyczny i pewnie będę go stosować. Powiedzicie mi jednak czy któraś stosowała Tantum Verde? bo jakoś nie jestem przekonana.
    Ponadto byłam w pracy powiedzieć, że zgodnie z wcześniejszą rozmową wracam w czerwcu, ale rok później ^^. Szef mi pogratulował, kolega który ma dziecko 2 letnie (poza mną w biurze tylko szef i 1 kolega mają dzieci) stwierdził w żartach że oszalałam ;) Reszta zaregowała bardzo pozytywnie. Jedynie moja koleżanka starała się cieszyć, dziewczyna w moim wieku niedawno ślub, a miesiąc po ślubie zdiagnozowano jakies chorubsko i muszą poczekać na dzieciaczki a chcieli miec sporą gromadkę ;) . Wczoraj wyniki nadal niekorzystne dla niej. Strasznie mi szkoda jej i głupio mi się zrobiło.

Kto dzisiaj wizytuje?

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety moja mama jest irytująca,zawsze chce pomóc tylko czasami ta pomoc to tylko wtrącanie się.to co zrobiła w tamtym roku zmieniło moje myslenie o niej..nawet chciałam przestać się do niej odzywać,ale syn ją kocha i nie mogę jego odciąć od babci.

23.10.2009 Alan
    29.05.2018 Karolek
    26.04.2021 Misiu
    preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytuje ale dopiero wizytę mam przed 20:)

Komcia lubi tę wiadomość

age.png
  • Anikatika Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Po pierwsze witamy się w 13tc. Dawno się nie odzywałam, ale już nadrobiłam. Mam kiepski humor, cały czas walczę z cukrzycą ciążową, wyniki na czczo zawyżone, diabetolog chce mi przepisać insulinę, ale nie chcę jej jeszcze brać, tym bardziej, że w styczniu chcę już lecieć do mojego partnera i tam będę kontynuować leczenie. Jakby tego jeszcze było mało, to uaktywniła się intensywniej moja egzema, najgorzej, że wywaliło mi nie tylko na dłoniach, ale też powieki, ledwo już daję radę z tym wszystkim.

Dodatkowo w poniedziałek nałaziłam się z mamą, fryzjer, wizyta u diabetologa, plus zakupy w galerii i znowu zaliczyłam krwawienie, ale przypomniałam sobie słowa mojego ginekologa, żeby nie panikować, tylko zwrócić uwagę, czy krwawienie nie jest w terminie miesiączki, bo takie coś może się wydarzyć, zwłaszcza, że moja babcia do 5tego miesiąca nie wiedziała, że jest w ciąży mając regularne miesiączki co miesiąc.

Jutro też sądny dzień, jedziemy na USG prenatalne, trochę zaczynam się już stresować, co to będzie, dlatego proszę o trzymanie kciukasów, będzie mi bardzo potrzebne. Ciekawa jestem, czy uda się już określić płeć, mój chce chłopaka, ja bardziej za dziewczynką jestem. Imiona teoretycznie mamy wybrane, albo będzie Elisa, albo Martin.

U mnie w związku z nadwagą tak ciężko określić, czy mam już większy brzuch, zwłaszcza, że przy diecie schudłam już 7kg. Wydaje mi się bardziej zaokrąglony, ale przy mierzeniu centymetrem, to może jakieś 2cm różnicy na plus.

Co do L4, ja jestem od pierwszej wizyty u ginekologa, gdzie potwierdził, że jest ciąża, tyle, że pierwsze dwa tygodnie miałam od internisty, bo od ginekologa jeszcze było za wcześnie. Dopiero po potwierdzeniu akcji serducha dostałam od niego, też na dwa tyg, a że później wylądowałam w szpitalu, to następne dwa tygodnie były ciążowe. Wczoraj dostałam już na miesiąc, czyli teoretycznie już mnie przejął ZUS, póki co cisza od nich, żądnej kontroli nie miałam.

Co do porządków, to udało mi się ogarnąć mój pokój, mieszkam z rodzicami, więc nie mam z nimi problemów, mama jest bardzo przejęta i nie każe mi robić wielu rzeczy. Choinkę może tylko dzisiaj już ubiorę, od niedzieli leży przygotowana, ale brak chęci by się za to zabrać.

Cieszę się z udanych już wizyt, Hefe, trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie dobrze, najważniejsze to się nie stresować i panikować.

W ogóle zastanawia mnie tylko, czy to wina tego, że pierwsza ciąża i tłuszczyku na brzuchu, ale czasami podczas kaszlnięcia odczuwam pieczenie na środku brzucha pod pępkiem, to rozchodzące się mieśnie, albo cielsko? :P

p19uvfloa8g91wgi.png
  • KochamSłońce Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo mam zwidy albo od wczoraj czuje Maluszka :-D Ale pewnie to moje scisniete jelita heh

8p3os65gnm7ai4h9.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KochamSłońce wrote:
    Albo mam zwidy albo od wczoraj czuje Maluszka :-D Ale pewnie to moje scisniete jelita heh
    ja ciągle czuje tylko moje jelita , ostatnio M przyłożył rękę i mowi ze czuje jak rusza sie jaki ucieszony a ja mu ze to tylko moje jelita :d

Emisia35 lubi tę wiadomość

age.png
  • madziula9022 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    ja ciągle czuje tylko moje jelita , ostatnio M przyłożył rękę i mowi ze czuje jak rusza sie jaki ucieszony a ja mu ze to tylko moje jelita :d
    Welonka nie bądź taka pewna, że mąż nic nie czuje :P u mnie wczoraj na wizycie lekarz pokazywał mi ruchy maluszka i serio ja nic nie czułam, a on ręką i owszem byłam w szoku.

p19uskjoh6q3lq56.png
    mhsvj44jct29x5tz.png
  • KochamSłońce Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy juz mozecie czuc, u mnie dopiero 12 tydzien to chyba zwidy ;)

8p3os65gnm7ai4h9.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś pytał o tantum verde. Ja stosowałam w każdej ciąży. Inaczej gardło by mi wypaliło, a płukanki z solą nie pomagały.

Jestem po odebraniu wyników. Wszystko pięknie ryzyko skorygowane t21:12000 a t18: 100000 tak więc w końcu odetchnęłam :):) jutro wizyta u gin

lotka1990, Komcia, Marya lubią tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj wieczorem poczułam trzy puknięcia i dziś rano raz. Chyba to początki, muszę jeszcze dziś namierzyć małą i sprawdzić czy to to :-) Wcześniej tylko jelita szalały

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • Leira Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nic a nic nie czuję - a mój M. przyłożył wczoraj rękę i mówi, że czuje, że się rusza, no weź tu bądź mądrym, jak matka nie czuje, a ojciec tak :P

Jedyne co, to mam wątpliwości co do takiego bulgotania, ale wydaje mi się to zbyt głośne jak na malucha i podejrzewam jednak swój żołądek :P

Chce już czuć malucha, widzieć te rączki i nóżki przebijające się przez moją skórę, żeby wiedzieć, że z nim wszystko OK! :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • anieszka Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    A ja dostaję białej gorączki jak słyszę od teściowej, ciąża to nie choroba, ostatnio się wkurzyłam i odpowiedziałam, że u mnie to gorzej niż choroba.
    To okropne słyszeć takie hasła od osoby, która sama przez to przechodziła! Owszem ciąża to nie choroba, bo to wyjątkowy stan nie bez powodu nazywany błogosławionym.
    Ja na szczęście wokół siebie mam wspaniałych i wyrozumiałych bliskich. Teściowa, która sama miała ciężkie przejścia w ciąży (miała dwa cesarskie cięcia bo szwagier był pośladkowy a mąż wcześniakiem) chucha i dmucha na mnie, bardzo o mnie dba. O mojej mamie nie wspomnę, bardzo mnie wyręcza choć nie ma aż takiej konieczności. Podczas naszego remontu mieszkania nie mogę narzekać na wsparcie przyjaciół. Ostatnio moja najbliższa przyjaciółka wychlorowała, odkaziła mi całą łazienkę! No i na męża absolutnie też nie mogę złego słowa powiedzieć choć wszelkie nasze wysiłki i środki są kierowane na wspomniane właśnie mieszkanie. Aż mi głupio bo jeszcze nic naszemu Frankowi nie kupiliśmy - ani śpioszka :( Ja sama nawet się nie orientuję w cenach produktów dla noworodków. Mam nadzieję, że wszystko przyjdzie w swoim czasie

oar8yx8dab4u94zl.png
‹‹ 374 375 376 377 378 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ