X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Komcia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilek wrote:
    Dziewczyny co Wy się tak spinacie z tym ułożeniem? Maluchy maja jeszcze mnostwo czasu,darujcie sobie chodzenie na czworaka haha
    Haha a ja właśnie sobie połaziłam na czworaka - liczę że córa podłapie, bo narazie tylko do tyłu jej raczkowanie wychodzi ;)
    Ja już byłam przekonana ze w najbliższy poniedziałek idę do lekarza, a tu dopiero za tydzień - no cóż trzeba czekać.

Przed godziną az mi się słabo z nerwów zrobiłam - ciąża i studia to kiepskie połączenie. Po 3 latach pisania pracy (praca na ukonczeniu), mój promotor napisał mi że nic nie wie o jakiś tam testach które prowadzę i w sumie to źle mu brzmi mój mail i radzi poczytac jak robi sie badania (temat na sam początek studiów) i wtedy możemy sie spotkac. Nie rozpisując się tutaj, ochłonęłam - dzieci ważniejsze i postanowiłam że wybiorę się do rektora, bo to jakiś żart. Promotor po trzech latach nie wie o czym jego studenci piszą prace (nie ja jedna mam z nim problem). Po cichu podejrzewamy chorobę psychiczną (na poważnie) i nie wiem jak ten temat ugryźć...

Z kolei co do infekcji to w poprzedniej ciąży miałam dwie, ale pod koniec. Na pierwszą tabletki rano i wieczorem, a na drugą tabletki ale z drugiej strony ;) Teraz już w czwartym miesiacu załapałam to, ale wiem że tak się zdarza i nie ma co panikować - trzeba leczyć.

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komcia, to rzeczywiście kiepskie połączenie :P Gdybym ja jeszcze miała studiować i być w ciąży, to by się to źle skończyło w obu sprawach. Studia miałam ciężkie, nie cierpiałam ich i takiego stresu jak na nich to raczej nigdzie nie miałam. A zawsze najgorsza jest biurokracja i użeranie się z ludźmi, którzy działają irracjonalnie :/

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • welonka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam co trochę infekcje pęcherza , co do leków w szpitalu dostawałam furarginę i to w dużych dawkach a ostatnio od lekarza dostałam własnie też taką jednorazową saszetkę

age.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    Ja miałam w ostatnich wynikach moczu też dość liczne fosforany bezpostaciowe, gin nie zwróciła w ogóle na to uwagi, reszta była ok. Ale teraz patrzę że nie mam w badaniu oznaczenia bakterii w ogóle. Bakterie są tylko przy posiewie czy powinny być w ogólnym badaniu moczu? I jeszcze spojrzałam na hemoglobinę bo piszecie sporo o niej, ja miałam ostatnio 13,7 a norma 12-15 i trochę się dziwię czemu jest u Was strach jak wynika jest 12-13? Pytam, bo może nie wiem o czymś :)
    A co do samopoczucia to ja też się ostatnio czuje cudownie ale akurat dziś obudziłam się ze strasznymi mdłościami :( a wieczorem wizyta :)

Normy ustala laboratorium - w jednym norma jest 12-15, w innym może być 10-13, tzn. Twój wynik hemoglobiny 13,7 nie jest równoznaczny z wynikiem innej osoby, która robiła test w innym laboratorium. Mi wyszło ok. 12 i wg mojego laboratorium to znacznie za mało.

Jeśli chodzi o badanie moczu ogólne to niektóre laboratoria podają liczność bakterii, ale nie wszystkie. Pewnym badaniem jest posiew moczu czyli badanie polegające na hodowaniu bakterii z próbki moczu, a następnie sprawdzenie ich wrażliwości na antybiotyki. Wynik takiego badania zawiera nazwy i liczność szczepów bakterii oraz informacje jakie antybiotyki je zabijają, a jakie nie.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    A i ostatnio zaczęłam chodzić na basen bo to dla mnie najlepsza forma ruchu, zwłaszcza teraz w ciąży ale trochę się boje czy czegoś tam nie złapie. Ale za każdym razem dokładnie się myje też płynem do higieny intymnej to chyba ńie powinno się nic dziać? Raczej nie mam skłonności do tego typu infekcji.

Stosuj probiotyk dopochwowy przed i po basenie, tak samo przed i po każdym USG transwaginalnym.

lotka1990 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komcia wrote:
    Haha a ja właśnie sobie połaziłam na czworaka - liczę że córa podłapie, bo narazie tylko do tyłu jej raczkowanie wychodzi ;)
    Ja już byłam przekonana ze w najbliższy poniedziałek idę do lekarza, a tu dopiero za tydzień - no cóż trzeba czekać.

Przed godziną az mi się słabo z nerwów zrobiłam - ciąża i studia to kiepskie połączenie. Po 3 latach pisania pracy (praca na ukonczeniu), mój promotor napisał mi że nic nie wie o jakiś tam testach które prowadzę i w sumie to źle mu brzmi mój mail i radzi poczytac jak robi sie badania (temat na sam początek studiów) i wtedy możemy sie spotkac. Nie rozpisując się tutaj, ochłonęłam - dzieci ważniejsze i postanowiłam że wybiorę się do rektora, bo to jakiś żart. Promotor po trzech latach nie wie o czym jego studenci piszą prace (nie ja jedna mam z nim problem). Po cichu podejrzewamy chorobę psychiczną (na poważnie) i nie wiem jak ten temat ugryźć...

Z kolei co do infekcji to w poprzedniej ciąży miałam dwie, ale pod koniec. Na pierwszą tabletki rano i wieczorem, a na drugą tabletki ale z drugiej strony ;) Teraz już w czwartym miesiacu załapałam to, ale wiem że tak się zdarza i nie ma co panikować - trzeba leczyć.

3 lata pisania pracy to strasznie dużo, chyba, że doktorat robisz?
    W innym przypadku nie dziwię się, że gość zapomniał - oni mają ok 30 dyplomantów rocznie + 2-3 doktorantów, w ciągu trzech lat może być dużo więcej, bo doliczamy tych co nie obronili się w terminie. Myślę, że też powinnaś być i dla niego trochę wyrozumiała :)

Tak czy inaczej weź to na spokój :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że ja już po studiach ;) mój mózg w ciąży kiepsko działa i nie miałabym siły nic pisać ;P

• Tròjka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bakterie w układzie moczowym nie biorą się z tego, że pęcherz jest przyciskany do układu pokarmowego...po prostu jest przyciśnięty przez macicę i nie może się do końca opróżnić i zawsze trochę moczu tam zostaje...bakterie biorą się z zewnątrz tzn przechodzą najpierw przez cewkę moczową... :)

Leira lubi tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    Bakterie w układzie moczowym nie biorą się z tego, że pęcherz jest przyciskany do układu pokarmowego...po prostu jest przyciśnięty przez macicę i nie może się do końca opróżnić i zawsze trochę moczu tam zostaje...bakterie biorą się z zewnątrz tzn przechodzą najpierw przez cewkę moczową... :)

Możliwe, że coś przekręciłam, wiem, że problemem jest ucisk, nawet jeśli dbamy o wszystko inne, dlatego akurat tego typu infekcji jakoś mocno nie przeżywam ;)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 12:23

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się na USG połówkowe na 30 stycznia :) cieszę się bo może w końcu dowiem się jak bąbel rośnie. Mój gin zrobi mi drugie u siebie 16 stycznia więc będzie podwójnie przebadany :)

Leira, Magda33, Marya lubią tę wiadomość

age.png
  • _nina_ Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na krzywej cukrowej, ledwo czuję rękę, bo trzy razy dźgali mnie w to samo ramię. Niedługo będą wyniki... Pierwszy raz robiłam z 75g i nie było dla mnie różnicy w smaku. Babka powiedziała, że jak z 50tką nie miałam problemów, to nawet cytryny mam nie wciskać.

A potem, żeby odprężyć się psychicznie i nie wjechać autem do rowu, zjadłam śniadanie i poszłam na ciuchy używane. Miałam zamiar kupić coś dla synka, ale te ubranka dla niemowlaków tak się do mnie uśmiechały, że musiałam coś kupić. Co niektóre z Was pewnie czuły by się jak w raju w tym sklepie ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/35d8ba88dd33.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5f29fdb3d28a.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/630dab569d5d.jpg

• Leira Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie umiem się przełamać na jakieś większe zakupy.. Myślę, że w maju się ogarnę, ciągle mam jeszcze strach w sobie..

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina czemu tak wcześnie na krzywej byłaś?

• Axana Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 12:23

atdcpiqv8drqss4a.png
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w drugim trymestrze z nową dawką energii. Teraz mogę wszystko i apetyt w końcu też mam i spanie odpuściło. Nic, tylko się cieszyć ciążą i tym że mała kopie :-) ale jeszcze nie tak mocno aby bolało

No i wybrałam w końcu imię, mój się zgodził i będzie Nina :-)

Magda33, Marya, pilik, lilek, anna23, Kropka89 lubią tę wiadomość

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • _nina_ Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Nina czemu tak wcześnie na krzywej byłaś?
    Zawsze mam zlecaną w tym czasie.

• _nina_ Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mam wyniki, pierwszy raz widzę coś takiego i wygląda mi to dziwnie ;)
    Na czczo 73 mg/dL
    po godz. 44 mg/dL
    po dwóch 96 mg/dL

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2018, 15:46

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Lotka tu nie chodzi o sam poziom hemoglobiny. Dla jednego 12 będzie super, dla kogoś innego bardzo słaby. Ważne jest porównanie. Jeżeli spadło z 14 do 12 np. To już lekki powód do obaw bo widać że spada. U mnie z 13 na 11 ale w każdej morfologii trochę niżej dlatego lepiej włączyć leki wcześniej niż czekać aż spadnie poniżej normy.
    Dokladnie u mnie spadło z ponad 12 na 10.
    Kurcze wczoraj zaliczyłam potworny ból żołądka, dzisiaj przeczytałam ze u Ciebie tak było po żelazie. Mam nadzieje ze to tylko zbieg okoliczności :-/ bo jeśli tak będzie to tez będę musiała zmienić lek.

• Leira Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    Ja zdecydowanie do maja chciałabym mieć wszystko wybrane na tyle, żeby potem tylko ewentualnie pozamawiać. Szczególnie z tych rzeczy większych, typu mebelki, wózek, fotelik.
    Boję się odkładać na ostatnią chwilę, bo boję się że potem może mi być na tyle ciężko, że chodzenie po sklepach i oglądania po kilka godzin to będzie za dużo. Teraz póki mam siłę to zamierzamy kilka kolejnych weekendów poświęcić na jeżdżenie po sklepach za meblami i wózkami :) Do tego mam w planach dni otwarte w dwóch szpitalach w lutym żeby zobaczyć co i jak :)

U nas mebelki sprowadzają się wyłącznie do zakupu łóżka dla malucha, nie planujemy póki co robić mu własnego pokoju :)

Wszystko z pewnością kupię przez internet bo jest po prostu taniej i wygodniej, no może poza wózkiem, ale chcę poczekać chociaż do tego 34 tygodnia, żeby iść na zakupy z myślą, że jak nagle się maluch urodzi to będzie miał duże szanse na przeżycie.

U mnie niestety fakt posiadania paciorkowca gr. B w szyjce macicy skutecznie odbiera mi radość z ciąży, ten dziad może spowodować przedwczesny poród :(

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
‹‹ 555 556 557 558 559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ