CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Axana wrote:Mogę przepis na sprawdzoną meksykańską?
Ja Wam mogę polecić tą zupkę:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-krem-z-bialych-warzyw
Właśnie zrobiłam, szybka, prosta i bardzo smacznaCo prawda największy krytyk kulinarny, mój mąż, jeszcze w pracy, więc się okaże jak wróci czy mu smakuje, ale dla mnie bomba!
Jedna puszka czerwonej fasoli (taka mniejsza puszka, nie te duże)
Jedna puszka kukurydzy
500g wołowiny
Papryczki chilli
Kurkuma
Curry
Passata pomidorowa
Cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1,5l bulionu z warzyw lub wołowiny
Dla łagodniejszego smaku może być śmietana lub starty żółty ser na wierzch
Cebule i czosnek smażysz na maśle, dodajesz chilli i wołowinę. Z bulionu i passaty (tak z pol szklanki) robisz sos, ja zawsze zagęszczam mąką bo ma być gęstsza na zupka. Kukurydze i fasole dodajesz na koniec (chyba ze lubisz podsmażona). Dodajesz przypraw, trochę bulionu wlewasz do mięsa i podgotowujesz a porem wszystko łączyszchwila roboty a przepyszna wychodzi.
Edit: jak lubisz na ostro to dodaj habanero jeszczeWiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 15:53
Axana lubi tę wiadomość
-
ja za 2 opakowania luteiny dopochwowej płacę 12 zl;) receptę mam od lekarza prywatnego więc myślałam że będzie płatne 100% a jednak nie:)
badania krwi i moczu robię na każdą wizytęA mam je raz na miesiąc
kolejna w Walentynki;)
dzisiaj poczułam ruchy małego zaraz pod pepkiem (a zawsze w dole brzucha) i to takie dość wyraźne że było widoczne jak brzuch się ruszaSzczęśliwa2017 -
Axana wrote:Super
ja już mam dwa pudła ubranek z ciuchlandu xD trudno się oprzeć jak coś kosztuje 2-5zł a wygląda jak nowe
Kilka moich skarbów:
Śpiworek 9zł
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c86a843887f8.jpg
Coś ala puchaty kombinezonik na jesień 5zł
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b778e4ad7bb6.jpg
Pajace po 2zł sztuka:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4aaecdc2e22c.jpg
Dresiory po 2-3zł sztuka:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7bb8bd5e3bd0.jpg
Do tego koszulki, bodziaki, rampersy, 4 pary ogrodniczek, szlafroczek, jeszcze dwa inne śpiworki... no nie mogłam się powstrzymać
superja do tej pory unikałam u mnie ciężko dostac body spiochy pajace
-
No na pewno trzeba mieć cierpliwość i wiedzieć gdzie iść
Raz są super rzeczy, innym razem nie ma co wybrać. Ja wybieram w zależności od dostępności różne rozmiary, ale tak max do roku, żeby nie zagracać szaf
wolę mieć zapas żeby było w co dzieciaka przebierać w domu i nie trzeba było prać codziennie
-
nick nieaktualny
-
Anitka mi spadła hemoglobina z 13 do 11 i b12 mi bardzo poleciała i też dostałam tardyferon i witaminy, biorę od początku stycznia, za tydzień mam zrobić badanie kontrolne jak się na sytuacja...
Co do luteiny jak jest na R to tania, gorzej jak lekarz przepisze 100% płatną... ja mam w domu jedną paczkę, której nigdy nie użyłam i mam nadzieję że nie będę musiała. A dhupaston kosztuje u nas nie całe 30zl za opakowanie (na niego chyba nie ma żadnej refundacji).
Axana cudowne zdobycze! Kombinezon boski!
Marya ciężko powiedzieć... w czerwcu może być 15 stopni i deszcz a może być 30 stopni... więc trzeba być przygotowanym na różne opcje
Ja mam jutro wizytę, na którą już czekam bardzo bo od kilku dni stawia mi się brzuch, w poniedziałek raz może wczoraj więcej a dzisiaj już regularnie co godzinę - maks dwie. Tak na chwile i puszcza, ale stresuje mnie to mocno...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 17:30
-
PRZEPIS: ZUPA KREM Z CZOSNKU
Składniki dotyczą 5,4 l garnka
1. Zrobić bulion (może być słabszy niż ten na rosół)
- 1 x włoszczyzna
- 1 kg mięsa szpondru wołowego/żeber/mostków wołowych
- 1 x kość wędzona (opcjonalnie)
2. Przygotowanie czosnku (upierdliwe)
- 6-7 główek czosnku (zależy jak intensywne się lubi)
- 1 x cebula
- 1 x masło prawdziwe
Czosnek obrać na ząbki, cebule pokroić w talarki - możecie byle jak ją pokroić bo i tak się zblendujeCebulę i czosnek smażymy na masełku, na patelni, aż się ząbki ładnie zarumienią i zaczną wydawać zapach. Potem wszystko przerzucić do naczynia (czosnek + cebula + powstały na patelni masłowy sos) i blendować na gładko.
3. Połączenie wszystkich składników w zupę krem
- 1 kg serka topionego (ja kupuję ok 10 opakowań po 100 g, zwykły topiony serek śmietankowy)
- 1 x śmietana 18% do zupy, mała
- 1 x opakowanie grzanek ( ja robię sama, kroję bułkę bagietkę i daję do pieca 180 st. ok 30 min).
Masę czosnkową dolewać do bulionu stopniowo (zwłaszcza za pierwszym razem) i po każdej dolewce zamieszać i sprawdzić intensywność zupy - ja ilość 7 główek czosnku dobrałam eksperymentalnie na mój 5,4 l garnekJak już bulion stanie się mocno czosnkowy, ale zjadliwy (!) to włożyć topione serki i śmietanę i blendować zupę w garnku na gładko.
Ja podaję zupę z grzankami i pokrojonym mięskiem z bulionuszczęśliwa2017, Axana lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAxana, piękne ubranka!! I jakie tanie! U mnie w mieście lumpeksów jak na lekarstwo. Jest podobno jeden fajny, ale tak daleko, że nie chce mi się jechać. Za to u mojej mamy jest dużo i już kilka toreb nakupowała
Dzisiaj kilka pajaców, spodenki, body, pajac-kombinezon (na chłodniejszy wakacyjny dzień), apaszki.
Apaszki - 1zł, body i pajace - 3,5, ten ciepły pajac - 6,5. Więc trochę drożej niż u Ciebie. Będę u mamy za tydzień i już nie mogę doczekać się buszowaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 20:04
-
Zupa gyros
Składniki :
Mięso wołowe lub wieprzowe 1kg
Cebula 1szt.
Papryka zielona czerwona żółta po 1szt.(ja dodaje takie jakie dostane zazwyczaj czerwona)
Puszka kukurydzy 1 szt
Butelka sosu chili 1/2
Śmietana 30% 1/2l
Zupa cebulowa 1 opakowanie
Oliwa do smażenia
Przyprawa do gyrosa
Sos cygański 1/2 lub łyżkę koncentratu pomidorowego .
Sposób przygotowania
Mięso myjemy,kroimy w kostkę,cebulę również i razem smażymy na rozgrzanej oliwie , aż mięso bedzie miękkie. Wsypujemy przyprawę do gyrosa i odstawiamy na godzinę.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie . Miękkie mięso i paprykę przekładamy do garnka . Dodajemy osaczoną kukurydzę sos chili i śmietanę . Mieszamy i gotujemy około 5minut.
Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu . Wlewamy do garnka z mięsem mieszamy i gotujemy okolo 10min.
Smacznegoszczęśliwa2017, Leira lubią tę wiadomość
-
welonka wrote:Teqz ja tez właśnie od poczatku ciazy praktycznie tylko leze i zaczął się stawiać i widzę ze jak tak dalej pójdzie to cala ciążę przeleżę
Ja dzisiaj za dwa opakowania luteiny zapłaciłam 120zl czyli po 60 zl 100% , do któregoś tygodnia luteina jest refundowana podobno.
Leria wiem bo w 18tc była ułożona główkowo a teraz miednicowo mam nadzieję ze obróci sie szybko bo przez moja macicę moze miec mniej miejsca . -
Dziewczyny jakie macie wyniki moczu bo mi dziwne rzeczy wyszły. Może ktoś się zna? Fosforany bezpostaciowe liczne , bakterie liczne, leukocyty ++++ oraz leuk9cyty 13-20. Poza tym białko- ślad , nabl9nki płaskie nieliczne. Zaczynam świrowac. Wyniki morfologii też jakieś dziwne poza norma w poszczególnych punktach. Na szczęście d-dimery ok. Tsh 1.9 wzrosło z 0.09 gdy z 75 euthyrox u przeszłam do 50. Boję się że będzie rosło gdy zostanę przy tej dawce.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 22:16
-
Welonka, super, że maleństwo zdrowe.
A jednak ważne jest nawadnianie. Ciekawe czy to też ma wpływ na obrót dziecka? U mnie też córeczka leży miednicowoZależy mi na tym, aby już normalnie przekoziołkowała, niestety, cały czas czuję nóżki na samym dole.
W poprzedniej ciąży córka leżała na usg główkowo.
Niby są jakieś metody z latarką, chodzenie na czworaka....I szkoda, że w Polsce nie praktykuje się obrotu przez lekarza, jak już to mało jest takich ginekologów...gdzie w Niemczech czy Belgii to normalne.
Czy luteina jest przepisywana tak długo na stawianie brzucha? Znam wiele dziewczyn, które brały pgr do końca ciąży praktycznie.
Ale smaka zrobiłyście tymi zupami.