CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam badaną krew co wizytę, ale od początku miałam poniżej 12 i tak coraz mniej za każdym razem, aż w końcu ostatnio sama się spytałam czy to jest w porządku poziom. Lekarka mówiła, że to jest w dolnej granicy normy i powiedziała, żeby jeść czerwone mięso. Na dłuższą metę to też nie wiem czy dam radę jeść czerwone mięso, bo w końcu się znudzi
Ktoś tu pisał chyba raz o tym sproszkowanym buraku z Rossmanna. Jak będę w Pl to muszę to kupić.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
nick nieaktualnymadziula9022 wrote:Hej dziewczyny wczoraj miałam połówkowe, więc dzielę się informacjami. Moja dzidzia waży 401g wszystkie narządy ok rośnie pięknie. Szyjka 45,4 mm. Moje dzieciątko chyba jest wstydliwe bo nie chce pokazać co tam chowa między nogami. Lekarz mówi, że chyba dziewczynka, ale nie na 100%. Wkurzyłam się bo ma to niby potwierdzić w 30 tc, przecież nie będę tyle czekać chyba muszę się umówić do innego lekarza tylko po to, żeby sprawdzić. Wczoraj widziałam swoje maleństwo po przerwie od 21.11.17 mój lekarz rzadko robi USG mimo, że chodzę prywatnie i mąż prosił o USG w grudniu lekarz odmówił wykonania twierdząc, że nie ma takiej potrzeby.
tam ładnie widać dzidziulka i upewnisz się co do płci
-
Czytam Was prawie codziennie ale coraz mniej się udzielam, nawet sama nie wiem czemu.. ja mam jutro wizytę, wieczorem, nie wiem czy zrobi połówkowe czy nie będzie trochę za wcześnie bo to będzie 18+4, ale to moja pierwsza taka długa przerwa między wizytami (miesiąc) bo wcześniej zmieniałam lekarza potem prenatalne, potem zwolnienie się kończyło i jakoś tak szczęśliwie wizyty wychodziły co max 3 tygodnie, więc już się tak bardzo nie mogę doczekać! Nie czuję jeszcze żadnych ruchów więc tym bardziej chce zobaczyć i być spokojna. No i mam nadzieję że się płeć pitwierdzi, ostatnia prognoza z 15 tygodnia to dziewczynka ale wiadomo jak to jest...
-
teqz wrote:Jak to jest z tymi stekami? Ja tylko jem well done ale z chęcią zjadłabym medium rare ale trochę bałam się ze względu właśnie, ze się nie dopiecze a to tak jak surowe mięso.
Jak masz polędwicę ze sprawdzonego miejsca, a nie np. z bazarku czy od rolnika, to ja bym się aż tak bardzo nie obawiała. Jem takie steki od lat i nigdy nie miałam toxoplazmozy.
Ja często kupuję całą polędwicę w Auchan lub Makro, selgors, zafoliowaną próżniowo (oni tak dostają ta polędwicę, a potem na miejscu rozpakowują i porcjują do sprzedaży), porcjuję sama w domu i mrożę steki i kawałki na fondue.
Obecnie zrezygnowałam tylko z tatara i shushi (to robię sama w domu z pieczonych/gotowanych ryb, krewetek). Nie jem też na mieście takich niedopieczonych mięs.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 12:33
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
lotka to trzymam kciuki za jutro
Ja niestety normalnie mam miesiąc między wizytami, więc mi się ostatnio bardzo dłużyło. Teraz na szczęście mam połówkowe pomiędzy normalnymi wizytami, więc nie będę musiała tyle czekać. Myślę, że to dość wcześniej na połówkowe u Ciebie, w sensie lepiej zwykle trochę później, bo wszystko będzie dobrze widoczne, jak dziecko będzie trochę większe
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
klauuudia wrote:Tak piszecie o tej hemoglobinie więc aż sprawdzilam swoją.
Bada mi co druga wizytę więc teraz będę mieć badana za 1,5 tyg. Ostatni raz w 13tyg3d i miałam 14,8 .
Co ile badacie?
Ja co jakieś cztery tygodnie, tak żeby mieć wynik na kolejną wizytę. Ale i tak zawsze wszystkie wyniki od razu jak dostanę, to przesyłam mojej dr na maila, żeby mogła szybciej zareagować w razie czego.klauuudia lubi tę wiadomość
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
lotka1990 wrote:Czytam Was prawie codziennie ale coraz mniej się udzielam, nawet sama nie wiem czemu.. ja mam jutro wizytę, wieczorem, nie wiem czy zrobi połówkowe czy nie będzie trochę za wcześnie bo to będzie 18+4, ale to moja pierwsza taka długa przerwa między wizytami (miesiąc) bo wcześniej zmieniałam lekarza potem prenatalne, potem zwolnienie się kończyło i jakoś tak szczęśliwie wizyty wychodziły co max 3 tygodnie, więc już się tak bardzo nie mogę doczekać! Nie czuję jeszcze żadnych ruchów więc tym bardziej chce zobaczyć i być spokojna. No i mam nadzieję że się płeć pitwierdzi, ostatnia prognoza z 15 tygodnia to dziewczynka ale wiadomo jak to jest...
ja również nie czuję jeszcze ruchów. I też 15 tygodnia miałam już płeć do potwierdzenia jutrolotka1990 lubi tę wiadomość
-
welonka wrote:Hej wiec jestem po wizycie mala ma się dobrze zmartwiło mnie to ze zwolniła bardzo z wymiarami
troche zawiodłam sie bo lekarz wszystkiego nie sprawdzał bo większość narządów bylo ocenione 16tc przez specjalistę. Mowi ze mala rozwija sie prawidło ,krwiakiem na tym etapie mam sir nie przejmować i myśleć o miłych rzeczach , szyjka dluga zamknięta tylko macie bardzo sie stawia co ja jeszcze stwierdziłam ze dla mnie jest normalny brzuch bo bardziej twardniał mam brac dwa razy dziennie luteinę dopochwowo i magnez 3 razy dziennie:( zwiększyć aktywność moge ale z umiarem . Co do Oliwki moj gin nie mówi płci jak nie zapyta sie i z tego wszystkiego zapytałam dopiero po usg to powiedzial ze nie sprawdzał ale jak bylo powiedziane ze będzie dziewczynka to bedzie wiec wieże ze dalej jest Oliwia. Co do ruchów lekarz powiedzial ze na tym etapie jeszcze ruchy nie sa regularne i stale .
Czytajac tego posta pomyslalam sobie, ze w koncu mogl wyprosic Cie z gabinetu zaraz po wejsciu, bo w sumie po co w ogole USG robic, jak bylo robione w 16 tygodniu?
..uj zlamany I tyle.
Edit: jakie wymiary ma Oliwka? Czemu za male? Napisz, porownamy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 12:34
-
Lotka, ja połówkowe mam dopiero na 16 lutego, a wiek ciąży mamy podobny.
Najwyżej później przyjedziesz drugi raz na dokładniejsze USG.
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
Alphelia wrote:lotka to trzymam kciuki za jutro
Ja niestety normalnie mam miesiąc między wizytami, więc mi się ostatnio bardzo dłużyło. Teraz na szczęście mam połówkowe pomiędzy normalnymi wizytami, więc nie będę musiała tyle czekać. Myślę, że to dość wcześniej na połówkowe u Ciebie, w sensie lepiej zwykle trochę później, bo wszystko będzie dobrze widoczne, jak dziecko będzie trochę większe
-
Axana wrote:W ogóle największą ochotę jedzeniową mam w ciąży na zupki.
Już mi brakuje pomysłów, więc jak macie jakieś ciekawe sprawdzone przepisy to chetnie przygarnę, żeby nie gotować w kółko rosołu, pomidorowej i kapuśniaku
Zupy:
- zurek - banalny i szybki w przygotowaniu,
- krem z czosnku - moja ulubiona, ale nisco upierdliwa w przygotowaniu,
- ogorkowa - srenio upierdliwa w przygotowaniu,
Jak bedziesz jakas zainteresowana to moge podac przepis
-
Na następnej wizycie bede domagać się zeby sprawdził wszystko wizyte mam 14lutego. Z tymi wymiarami to chyba za bardzo spanikowałam przez to ze zawsze byla do przodu waazy435g bpd wskazuje na 20t5d i hc 21t , według usg ciąża jest o dzien młodsza od terminu om. Ułożenie mamy miednicowe ,mam duzo więcej pic . I ten brzuch mnie martwi jak to jest z tym stawianiem sie gin stwierdził ze jest twardy a jak dla mnie byl normalny bo potrafi jeszcze bardziej napiąć sie. Kurde nir wiedziałam ze luteina dopochwowo jest tak droga.
Co do hemoglobiny moja siostra miala cala ciążę anemię i urodziła po terminie -
Axana ja z zup polecam Meksykańska
ja jem w wersji mega ostrej, ale można tez delikatna zrobić jeśli ktoś nie lubi na ostro
Welonka ja tez mam skurcze często, ale na tym etapie to ponoć normalne bo macica ćwiczy. Tez mam luteinę 2x1 i magnez 3x2, ale i tak ostro się stawia wiec boje się pomyśleć co by było bez lekówAlphelia lubi tę wiadomość
-
welonka wrote:Na następnej wizycie bede domagać się zeby sprawdził wszystko wizyte mam 14lutego. Z tymi wymiarami to chyba za bardzo spanikowałam przez to ze zawsze byla do przodu waazy435g bpd wskazuje na 20t5d i hc 21t , według usg ciąża jest o dzien młodsza od terminu om. Ułożenie mamy miednicowe ,mam duzo więcej pic . I ten brzuch mnie martwi jak to jest z tym stawianiem sie gin stwierdził ze jest twardy a jak dla mnie byl normalny bo potrafi jeszcze bardziej napiąć sie. Kurde nir wiedziałam ze luteina dopochwowo jest tak droga.
Co do hemoglobiny moja siostra miala cala ciążę anemię i urodziła po terminie
Spanikowałaś z wymiarami, bo Twoja Oliwka jest o 35g cięższa niż mój Pacio, a są w tym samym wieku, co do dnia!
EDIT
A co do tego brzucha to.. tak naprawdę Ty wiesz najlepiej czy jest normalny czy twardy, a nie lekarz, ekhm. Mój też ma wyczuwalną twardszą część, tam gdzie jest macica, ale skurczy jako takich nie mam. Wydaje mi się, że chyba ciężarna lepiej wie kiedy jej się brzuch stawia, a kiedy nie
Współczuję tej luteiny, ja narzekam jak muszę założyć globulke raz na dwa dni a co dopiero 2 razy dziennie.. strasznie tego nie lubie ;/
Ze swojej strony polecam używać aplikatora do globulek lub żelu i wyparzać go przed każdym użyciem, bo ja się nabawiłam e.coli od wkładania globulek palcem, pomimo, że myłam ręce przed każdą aplikacjąWiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 13:20