X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • teqz Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    Dziewczyny, jakie dawki bierzecie magnezu na twardniejący brzuch? Ja 3x dziennie magneb6, ale średnio pomaga.
    Ja biorę MagneB6 3x2 ale czy pomaga... może bez byłoby jeszcze gorzej ;)

klarunia1978 lubi tę wiadomość

• klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info, chyba krzywdy sobie i Maleństwu nie zrobię jak na noc wezmę 2 tabletki tak jak Ty Teqz bierzesz. Dodatkowo mam przepisaną nospe, tą normalną dawkę. A najdziwniejsze jest to, że najdłużej trzyma to napięcie brzucha po nocy kiedy jestem wypoczęta, a w ciągu dnia też ale krócej.

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • teqz Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    Dzięki za info, chyba krzywdy sobie i Maleństwu nie zrobię jak na noc wezmę 2 tabletki tak jak Ty Teqz bierzesz. Dodatkowo mam przepisaną nospe, tą normalną dawkę. A najdziwniejsze jest to, że najdłużej trzyma to napięcie brzucha po nocy kiedy jestem wypoczęta, a w ciągu dnia też ale krócej.
    Mnie tez, rano jak się budzę to prawie zawsze mam mega twardy brzuch, biorę magnez i przechodzi :) 3x2 można spokojnie brać, ale to taki max wg mojej gin, ale spokojnie taka dawka nam nie zaszkodzi :)

• Komcia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję wizytującym!
    Czytam Was dziewczyny i w końcu! Dopadła mnie panika ;p Do wizyty jeszcze tydzień (mam 5.02) a dzisiaj wpadłam na pomysł - a co jeśli od podnoszenia naszej córy zacznie skracać się szyjka? Oczywiście pomysł całkiem z czapy, ale jak się okazało, ze nie daje to żadnych objawów, to ten tydzień będzie pełen paniki ;)
    Oczywiście córę podnoszę tylko jak muszę - do/z łóżeczka (w sumie 3 razy dziennie) + 2 razy do/z krzesełka. W weekendy tylko tatuś nosi ;)
    Jak inne mamy sobie radzą?

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komcia
    Ja Marcela nie podnoszę wcale. Rano M. zawozi go do dziadków, a potem wracając z pracy go odbiera... a ja leze większość dnia :(

Komcia lubi tę wiadomość

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• witaminkab Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja codziennie noszę 15 kg córkę. Nie dużo, ale ciągle się upomina i czasem podnoszę.

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pawojoszka wrote:
    Anitka mówią że w ciąży nie wolno wątróbki a drobiowej zwłaszcza bo wątroba to taki narząd który oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji i jedząc ja możemy przy okazji nawcinac się tego wszystkiego czym te biedne zwierzaki były faszerowane przez hodowców
    To mnie nie przekonuje. Mój gin mówi ze w małych ilościach nie zaszkodzi, a zmiana diety moze podnieść hemoglobinę.
    Do wszystkiego można się przyczepić, kur faszerowanych antybiotykami, ryb z rtęcią, cielęciny faszerowanej mocnymi lekami (kto odda na rzeź zdrowego cielaka- nikt, a przed cielęcina ostrzegał mnie właśnie weterynarz). Takze wydaje mi się ze trzeba zachować zdrowy rozsądek ;-) .

Co do noszenia, to ja podnoszę mojego 16 kg klocka. Niestety zaczęliśmy na dobre odpieluchowanie i mój dziec domaga sie bliskości jak nigdy. Od początku ciazy go podnosiłam i szyjka długa 45 mm i zamknięta (wizytę miałam we wtorek). Szerzej temat opisuje mama ginekolog :-) jeśli ciaza zdrowo się rozwija i jest wszystkimi porządku to nie ma przeciwwskazań do noszenia. Są kobiety, które w zaawansowanej ciazy nisza swoje dzieci w Tuli :-)

• Komcia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Komcia
    Ja Marcela nie podnoszę wcale. Rano M. zawozi go do dziadków, a potem wracając z pracy go odbiera... a ja leze większość dnia :(
    Kurczę muszę pogadać z M czy by Nasty do dziadków nie woził ;) A poważnie to mamy do jednych i drugich 120km - także Ci Pysiaczek89 zazdroszczę. Na ostatni miesiac będziemy szukać nani i dwa miesiące po porodzie, ale najbliższe 4 chce radzic sobie sama - oby się dało ;)
    witaminkab i co nie masz żadnych dolegliwości?
    anitka201 ja właśnie wiem że można "jeżeli nie ma przeciwskazań" ale z tą szyjką to ja nie wiem, moze być tak ze np zacznie sie coś dziac tydzien po wizycie i na następnej już bedzie bardzo źle?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2018, 20:47

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaminkab wrote:
    Ja codziennie noszę 15 kg córkę. Nie dużo, ale ciągle się upomina i czasem podnoszę.
    No właśnie l, nie wiem czy to tak u nas ale młody stał się jakiś bardziej skory do przytulania, noszenia i całowania. Wcześniej tego nie lubił, teraz sam przychodzi i sie „łasi” :-)
    Twoja Łucja jest w identycznym wieku, u Was podobnie?

• klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Mnie tez, rano jak się budzę to prawie zawsze mam mega twardy brzuch, biorę magnez i przechodzi :) 3x2 można spokojnie brać, ale to taki max wg mojej gin, ale spokojnie taka dawka nam nie zaszkodzi :)
    No to jestem spokojna:)

teqz lubi tę wiadomość

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 u nas jest tak samo! I dodatkowo oczywiście najlepiej mama, jak wyjdę z pokoju i wracam to potrafi biec do mnie krzycząc "mama"! I rzucić mi się na szyję. Widocznie taki wiek.
    Komcia nie mam żadnych dolegliwości. Staram się nie przesadzać, ale przed ciążą sporo ćwiczyłam, też z dużym obciążeniem, więc może organizm się przyzwyczaił? 15 kg to dla mnie niedużo ;)

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaminkab wrote:
    Anitka201 u nas jest tak samo! I dodatkowo oczywiście najlepiej mama, jak wyjdę z pokoju i wracam to potrafi biec do mnie krzycząc "mama"! I rzucić mi się na szyję. Widocznie taki wiek.
    Komcia nie mam żadnych dolegliwości. Staram się nie przesadzać, ale przed ciążą sporo ćwiczyłam, też z dużym obciążeniem, więc może organizm się przyzwyczaił? 15 kg to dla mnie niedużo ;)
    Dokładnie! U nas to samo. Mimo ze ma siwtny kontakt z ojcem to wszystko przy nim ma robić mama. Na razie staramy się tłumaczyć. Z rożnym skutkiem ;-).

Co do podnoszenia to ja nie mam zamiaru przesadzać. Gin mnie uprzedzał ze jeśli zaobserwuje plamienia, mocny ból brzucha lub pleców to mam od razu jechać na IP. Jeśli czuje się dobrze to wychodzę z założenia, ze ciaza to nie choroba i funkcjonuje normalnie ;-)
    W pierwszej ciazy codziennie po pracy spacerowałam koło 10 km, kondycję miałam taka ze czasami przechodziłam w trucht. Koleżanki nie będące w ciazy nie mogły za mną nadążyć :-)

• A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysiaczek89 wrote:
    Komcia
    Zazdroszcze pomocy dziadkow.

Pysiaczek89 lubi tę wiadomość

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komcia wrote:
    Gratuluję wizytującym!
    Czytam Was dziewczyny i w końcu! Dopadła mnie panika ;p Do wizyty jeszcze tydzień (mam 5.02) a dzisiaj wpadłam na pomysł - a co jeśli od podnoszenia naszej córy zacznie skracać się szyjka? Oczywiście pomysł całkiem z czapy, ale jak się okazało, ze nie daje to żadnych objawów, to ten tydzień będzie pełen paniki ;)
    Oczywiście córę podnoszę tylko jak muszę - do/z łóżeczka (w sumie 3 razy dziennie) + 2 razy do/z krzesełka. W weekendy tylko tatuś nosi ;)
    Jak inne mamy sobie radzą?
    Mi gin mowil ze do 10kg mozna podniesc, nasza wazy troche wiecej niz 10...podnosze jak musze, na przewijak do fotelika do wozka z lozeczka, bez przesady inne maja po 3 i 4 dzieci i daja rade przeciez nie zawsze sie zdarza pomoc dziadkow ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2018, 21:21

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:

Ja tez rano po samym obudzeniu się tak mam, później przechodzi, potem znów po wysiłku się pojawia, spacerze, albo dużym posiłku czy też pod wieczór tak o. I tez myślę że magnez nie zaszkodzi :) Powoduje tylko że żelazo się gorzej wchłania, warto więc zrobić przerwy 2h pomiędzy.

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    Ja tez rano po samym obudzeniu się tak mam, później przechodzi, potem znów po wysiłku się pojawia, spacerze, albo dużym posiłku czy też pod wieczór tak o. I tez myślę że magnez nie zaszkodzi :) Powoduje tylko że żelazo się gorzej wchłania, warto więc zrobić przerwy 2h pomiędzy.
    Ja biorę po śniadaniu, po południu i około 20-21 :) zawsze mam jakieś 5h pomiędzy, najlepiej o takich porach brać :)

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak apropo magnezu, bo widzę że większość z Was bierze magne b6, czyli przy dawce 3x2 dziennie to jest w sumie ok. 300mg magnezu. Moja gin mi powiedziała ostatnio, że 300-375mg dziennie to jest normalne zapotrzebowanie w ciąży, a jak się ma niedobór to trzeba nawet 2-3 razy więcej brać dziennie. Ja czuję różnicę wyraźną jak biorę mój magnez 400mg dziennie, a teraz jeszcze powinnam brać 3 razy tyle, ale jestem w stanie co najwyżej 2 dawki wziąć dziennie, bo mnie mdli od tego smaku (mam rozpuszczalny w wodzie).

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Pysiaczek89 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_n_k_a_80 wrote:
    Zazdroszcze pomocy dziadkow.
    Anka
    Musieliśmy skorzystać z pomocy dziadków przez te moja nieszczęsna szyjke...
    ale Marcowi u dziadków sie podoba, a i oni sa poki co szczęśliwi, ze mogą sie wnukiem zająć :)

Marcelek ❤️❤️
    mhsvj48aydsq5qzs.png
    Mikuś <3 <3
    961lwn15top0zbzy.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie biorę magnezu...a też zdarza mi się twardnienie brzucha. A lekarz, że to normalne bo macica ćwiczy do porodu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marya wrote:
    A ja nie biorę magnezu...a też zdarza mi się twardnienie brzucha. A lekarz, że to normalne bo macica ćwiczy do porodu.
    Ja też nie biorę.
    Nawet pytałam o to na poprzedniej wizycie i powiedział mi to samo,co Tobie :)
    Powiedział jeszcze,że ta dawka,która jest w zestawach witaminowych dla kobiet w ciąży,w zupełności wystarczy.
    To samo powiedziała endokrynolog odnośnie jodu,że to co jest w zestawie,jest ok :)
    Dlatego niczym więcej się nie faszeruję :)

‹‹ 565 566 567 568 569 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ