X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nina_ wrote:
    Co do wyników z krzywej, długo się w nie wpatrywał, w końcu powiedział, że zawalili sprawę, bo moje wyniki są fizycznie niemożliwe - skoro na czczo mam 73, po czym mój organizm zjada całą glukozę + połowę tego co miałam na czczo, to skąd nagle 96 po 2h? Chyba jutro pojadę do tego laboratorium...

Nina, może tak być, że poziom rośnie po dwóch godzinach. Z tego, co pamiętam, miałaś bardzo niski poziom glukozy po 1h, więc organizm broniąc się przed hipoglikemią uwolnił glukozę zmagazynowaną w postaci glikogenu (zawsze mamy pewne zapasy glukozy, organizm jest przygotowany na niedobory; stąd też np. niektóre dziewczyny z cukrzycą mają bardzo wysokie poziomy glukozy na czczo z tego powodu, że w nocy poziom glukozy bardzo spada, więc organizm uwalnia zapasy i "wywala" cukier do zbyt wysokiego poziomu).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 00:56

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 05:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eunice spokojnie, wyrazy dźwiękonaśladowcze na tym etapie lekarz powinien normalnie potraktować jako „słowo” dziwo mnie takie podejście. Są nawet testy do pkreslamoa rozwoju mowy u takich maluchów i tam wyrazy dźwiękonaśladowcze są traktowane na równi z normalnymi słowami ;-).
    Znam wiele 2 latków, którzy są na tym samym etapie z mówieniem co Twoja córka, a ona jest znacznie młodsza.
    Mój poleciał z mowa koło 1,5 roku. Do 2 lat mówił pełnymi zdaniami ale po roku wypowiadal cała masę słów dźwiękonaśladowczych. Kup małej książki „pucio uczy się mówić” i np „księgę dźwięków” z wydawnictwa dwie siostry, „z mucha na luzie ćwiczymy buzie” i działajcie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 05:28

• Leira Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edytaaa wrote:
    Mój mąż nie może wyczuć jeszcze kopniakow Synka bo ten nie chce się ujawniac jak maz trzyma rękę

Ja mam odwrotnie - sama czuję dość silne ruchy dziecka w środku, ale jak przyłożę rękę do brzucha w miejsce kopnięcia to ręką go nie czuje, tylko jakby wewnętrzną stroną brzucha. Nie wiem czy to kwestia tego, że chudzielcem przed ciążą nie byłam, aczkolwiek z drugiej strony grubaskiem też nie byłam, czy kwestia tego, że dziecko jeszcze jest za małe.. no nie wiem.

Edytaaa lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej...
    Dziewczyny,które przechodzą/przechodziły przeziębienie i zmagały się z suchym kaszlem...
    Macie na niego jakiś sposób?
    Tak mnie męczyło dzisiaj w nocy drapanie w gardle i suchy kaszel...myślałam,że się uduszę :(

• klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś rano pierwszy raz zauważyłam, w miejscu
    Kopnięcia jak delikatnie poruszył się brzuch. Ale mam wrażenie, że to Leira nie kwestia bycia chudzielcem lub nie tylko położenia dziecka.

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • Leira Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Hej hej...
    Dziewczyny,które przechodzą/przechodziły przeziębienie i zmagały się z suchym kaszlem...
    Tak mnie męczyło dzisiaj w nocy drapanie w gardle i suchy kaszel...myślałam,że się uduszę :(

Najlepszy będzie coś "syropopodobne" co przyklei się do gardła. Syrop z cebuli, syrop z pigwy (ten polcam szczególnie bo jest pyszny, ale musi być domowy :P), też piłam herbate z syropem imbirowym/malinowym (kupnym w butelce), goździkami, szczyptą cynamonu i plastrem pomarańczy.

Kuracja trwała tydzień, czyli równie dobrze mogłabym pewnie tego nie stosować :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 08:21

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • klarunia1978 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Hej hej...
    Ja nie miałam, ale może na noc mleko z miodem i masłem złagodzi drapanie???

qq87krhmjgas4avj.png
    Aniołki:2016[*] 2016[*] 2017[*]
    Mama 4 kobietek:)
    Z. Ashermana, Mthfr, AMH 0.2, pai1, cukrzyca

Córeńko kocham Cię nade wszystko.
  • welonka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wyczuwalne najbardziej sa ruchy w miejscu spojenia łonowego i poniżej i w tym miejscu obserwuje jak podczas kopniaka robi się wybrzuszenie ,na brzuchu ruchy u nas sa delikatne tak jak by stłumione i rzadkie mysle ze to przez łożysko na przedniej ścianie . Nasza Oliwia zbyt ruchliwa nie jest pytalam o to lekarza to powiedzial ze na tym etapie nie sa regularne ruchy i tak naprawdę moge ich jeszcze nie czuć .

Chyba zażegnałam poranne wymioty ale zauważyłam ze po śniadaniu musze powiedzieć dłuższą chwile jak zjem w biegu albo zjem i zacznę cos robic to mój żołądek sie buntuje. Chciałam zapytać jeszcze czy po większej aktywności albo jesli duzo chodzicie czy czujecie później kłucie w pochwie/szyjce ?

age.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Ja mam odwrotnie - sama czuję dość silne ruchy dziecka w środku, ale jak przyłożę rękę do brzucha w miejsce kopnięcia to ręką go nie czuje, tylko jakby wewnętrzną stroną brzucha. Nie wiem czy to kwestia tego, że chudzielcem przed ciążą nie byłam, aczkolwiek z drugiej strony grubaskiem też nie byłam, czy kwestia tego, że dziecko jeszcze jest za małe.. no nie wiem.
    U mnie kopniaki są widoczne gołym okiem :-) w ubiegłym tyg Leon miał 400 g, jesteśmy na podobnym etapie.
    Myśle ze wszystko zależy od ułożenia dziecka?

• Kropka89 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Hej hej...

A syrop prenalen? I tabletki prenalen one fajnie nawilżają :)

Dopegyt —> Metocard (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Stasia
    28.11 termin usg
    14.11 planowana indukcja
    10/11.11 moj plan 😁

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też kopniaki widoczne gołym okiem ;D i mąż jak położy rękę to czuje małego :)

klauuudia, anna23, Pysiaczek89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    Ja nie miałam, ale może na noc mleko z miodem i masłem złagodzi drapanie???
    Mleko z miodem,masłem i czosnkiem zawsze dobrze na mnie działa i piję,ale jako lek ogólnie na przeziębienie,w momentach kiedy czuję,że coś zaczyna się dziać,żeby nie rozszalało się na dobre.
    Ogólnie mało leków biorę,może dlatego domowe sposoby tak na mnie działają ;)
    Niestety na kaszel nie pomaga :(

• ScarlettKate Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez juz przeziebienie przechodzilam... Mleko z miodem pomagało i syrop z cebuli.
    Co do ruchów czuje je od 19 tyg a teraz wieczorem albo jak coś zjem to bobas fika koziołki.

Wlasnie czekam na drugie usg prenatalne i zaraz wchodzę

Oczywiscie stoję bo nikt miejaca ie ustapi bo po co... Tragedia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2018, 09:02

atdcx1hp55hplvo0.png
    3i49df9hqdu1yhfq.png
    jbt1dcim19fwryq1.png

• Leira Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    U mnie kopniaki są widoczne gołym okiem :-) w ubiegłym tyg Leon miał 400 g, jesteśmy na podobnym etapie.
    Myśle ze wszystko zależy od ułożenia dziecka?

A jak Leon jest ułożony?
    Bo mój Patrik lubi najbardziej w poprzek leżeć, tak że jego głowę mam po lewej stronie brzucha, a nogi po prawej :P

Anitka201 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Komcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia35 wrote:
    Hej hej...
    Hej ja się męczyłam 3 tygodnie. Też pytałam dziewczyny co na to brać. Lekarka stwierdziła że gardło lekko podrażnione, ale ja się w nocy dusiłam. Tyle że tylko w nocy. Lekarka na 3 dni przepisała mi Tantum Verde i jakiś syrop, a jeśli nie pomoże to miałam przyjść po antybiotyk. Nie poszłam, bo coś mi nie podchodziło to u mnie pod przeziębienie - tylko kaszel i tylko w nocy - spałam prawie na wpółsiedząco - poduszkę do karmienia miałam pod swoją poduszką. Zaczęłam się leczyć po swojemu i przeszło, więc chyba u mnie nie było to przeziebieniowe ;) Ale tak jak pisałam internista zalecił tantu i syropek ;)

gyxwroeqzjnzrj19.png
    piu3dqk3ljlr8vpa.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    A jak Leon jest ułożony?
    Bo mój Patrik lubi najbardziej w poprzek leżeć, tak że jego głowę mam po lewej stronie brzucha, a nogi po prawej :P
    Przypadkowo polubiłam :-)
    Na ostatniej wizycie lekarz twierzilnzebulozony jest główka w dół ale na tym etapie to raczej wróżenie z fusów bo ma jeszcze tyle miejsca ze co rusz pewnie zmienia pozycje. Ja najmocniejsze kopniaki odczuwam i widzę w linii między biodrami :-) on tak mocno ładuje ze dosłownie brzuch się wybrzusza w tyk miejscach. Filip na tym etapie potrafił potrącać głowica usg utrudniając badanie :-)

• Leira Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ScarlettKate wrote:
    Ja tez juz przeziebienie przechodzilam... Mleko z miodem pomagało i syrop z cebuli.
    Co do ruchów czuje je od 19 tyg a teraz wieczorem albo jak coś zjem to bobas fika koziołki.

Wlasnie czekam na drugie usg prenatalne i zaraz wchodzę

Oczywiscie stoję bo nikt miejaca ie ustapi bo po co... Tragedia

A kto w tej kolejce czeka? Może też same ciężarne i dlatego nie ustąpiły :P

Tak czy inaczej daj znać po :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Przypadkowo polubiłam :-)
    Na ostatniej wizycie lekarz twierzilnzebulozony jest główka w dół ale na tym etapie to raczej wróżenie z fusów bo ma jeszcze tyle miejsca ze co rusz pewnie zmienia pozycje. Ja najmocniejsze kopniaki odczuwam i widzę w linii między biodrami :-) on tak mocno ładuje ze dosłownie brzuch się wybrzusza w tyk miejscach. Filip na tym etapie potrafił potrącać głowica usg utrudniając badanie :-)

U mnie na każdym USG maluch przyjmuje tą samą pozycję, nie wiem, może mu tak wygodnie :P

Prawda, że właśnie na tej wysokości odczuwam kopniaki, ale wybrzuszeń nie widzę i nie czuję, mój w głowicę nie kopnął nigdy, ciekawie to musi wyglądać pewnie :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 19:13

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komcia wrote:
    Hej ja się męczyłam 3 tygodnie. Też pytałam dziewczyny co na to brać. Lekarka stwierdziła że gardło lekko podrażnione, ale ja się w nocy dusiłam. Tyle że tylko w nocy. Lekarka na 3 dni przepisała mi Tantum Verde i jakiś syrop, a jeśli nie pomoże to miałam przyjść po antybiotyk. Nie poszłam, bo coś mi nie podchodziło to u mnie pod przeziębienie - tylko kaszel i tylko w nocy - spałam prawie na wpółsiedząco - poduszkę do karmienia miałam pod swoją poduszką. Zaczęłam się leczyć po swojemu i przeszło, więc chyba u mnie nie było to przeziebieniowe ;) Ale tak jak pisałam internista zalecił tantu i syropek ;)
    Ja kaszlę też tylko w nocy,
    tak mnie gryzie w gardle,że nie idzie spać.
    Poszukam jeszcze w necie jakichś naturalnych syropów i zapytam gina dzisiaj.
    Dzięki!

‹‹ 571 572 573 574 575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ