X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • teqz Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    Teqz, wiem co czujesz ja dwa tygodnie temu
    Jak byłam na USG też wyszłam podłamana bo z wagi wychodził nam 5 centyli tydzień do tyłu. Wczoraj szłam zestresowana, bo na do datek mam malutki brzuch i się wykręciłam,że Maleństwo nie rośnie, abtu niespodzianka ładnie nadgoniła. Poczekaj do następnego USG i zobaczysz może będzie tak jak u mnie, może przyspiesz trochę termin badania to będziesz spokojniejsza.
    Bądź dobrej myśli:)
    Dzięki :) mój brzuch stanął w miejscu od paru tygodni. Mam nadzieje, ze maluch rośnie :) postaram się dotrwać do kolejnego badania i za dużo nie myśleć.

klarunia1978 lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielonooka7 wrote:
    Ja jeszcze czuje się całkiem dobrze :) aż sama się dziwie. Fakt zmęczęnie u mnie większe, ale sprzątanie, gotowanie sama jestem jeszcze w stanie ogarnąć i po tym zrobić jeszcze trening, oby jak najdłużej tak było :D

Ciągle po głowie mi chodzi monitor oddechu. Kupujecie czy nie ? Z jednej strony myślę, że warto mieć z drugiej znowu tak na prawdę to urządzenie ma pomagać jeśli dziecko ma bezdechy i może to zbędny zakup przy dziecku, które ich nie ma ( zakładając oczywiście, że tak będzie ).

Druga sprawa laktator. Chcę karmić piersią i nie wiem czy kupować jeszcze przed porodem czy przy ewentualnych problemach z karmieniem po porodzie. I co najważniejsze ręczny czy elektryczny. Raczej dziecko nie będzie zostawało samo z tatą czy dziadkami to czy opłaca się inwestować w elektryczny? Czy zwykły wystarczy na ewentualne odciaganie za dużej ilości pokarmu czy jeśli by się zdarzyło, że rzeczywiście dziecko musi z kimś zostać?
    Monitor polecam. My mamy babysense5 po synku. To Wasz święty spokój bo masz pewność ze dziecko jest bezpieczne. U męża znajomego z pracy monitor uratował zycie dziecku (4-5 miesięcznemu!)

Laktator polecam elektryczny. Ręczny zrazi Cię tylko do odciągania. My mamy medela mini elektrc - chodzi jak traktor ale jest na prawdę bardzo dobry.

• teqz Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Mój w 22w3d ważył 540g, gdzie brzuszek miał o ponad tydzień większy (!). Lekarz powiedział, że wszystko w normie, na wykresach też jest w granicach 50 centyla dla tego wieku ciąży. Dziecko w tym okresie "tyje" ok. 90g tygodniowo (wiadomo +/-). Twój maluch jest albo nieco drobniejszy, zwłaszcza, że sama pisałaś, że jesteś drobnej postury, na co też wskazywałyby pomiary długości części ciała. Może być i tak, że jest to kwestia błędów obliczeń USG. Rzadko się zdarza, żeby waga dziecka była zgodna z wagą obliczoną przez USG :)
    Mam nadzieje, ze to po prostu zły pomiar usg. Ja jestem niska i drobna, ale mój mąż wysoki wiec mam nadzieje, ze jednak w męża pójdzie ;)

• Leira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Mam nadzieje, ze to po prostu zły pomiar usg. Ja jestem niska i drobna, ale mój mąż wysoki wiec mam nadzieje, ze jednak w męża pójdzie ;)

No oby, w końcu dobrze, żeby chłopak był wysoki, ale może mąż na początku też był drobny, a potem mocno wybił do góry? U nas w rodzinie bardzo często zdarza się, że chłopcy rodzą się niscy, a potem nagle, w wieku kilkunastu lat dostają kopa wzrostu, o tym to już u nas legendy krążą, może po prostu niektórzy tak mają? :)

Poza tym najważniejsze teraz będzie to III USG, teoretycznie największy wzrost dziecka jest od 7 miesiąca ciąży, więc najlepsze przed nami - teraz to się dopiero wszystko wyklaruje :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a czym będziecie przykrywać maluchy latem? jakieś cienkie kocyki czy jak?

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    No oby, w końcu dobrze, żeby chłopak był wysoki, ale może mąż na początku też był drobny, a potem mocno wybił do góry? U nas w rodzinie bardzo często zdarza się, że chłopcy rodzą się niscy, a potem nagle, w wieku kilkunastu lat dostają kopa wzrostu, o tym to już u nas legendy krążą, może po prostu niektórzy tak mają? :)

Poza tym najważniejsze teraz będzie to III USG, teoretycznie największy wzrost dziecka jest od 7 miesiąca ciąży, więc najlepsze przed nami - teraz to się dopiero wszystko wyklaruje :P
    Nie wiadomo jak tam w brzuchu rósł, ale urodził się długi i ponad 4kg. Ja, wcześniak (36tc) urodziłam się 3300 i 56cm wiec sporawo raczej. Będę czekać na następne usg z nadzieja, ze nadrobi :)

• Kiki1916 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Wiem, ale jednak... wg tej wagi jest poniżej 10go centyla (758g). Główkę miał na 28tc a kość udowa na 25tc (licząc ze ja byłam w 26tc), wiec możliwe, ze to przez ta kość udowa, ale jednak martwię się a do kolejnej wizyty 3 tygodnie :/

Mój też w skończonym 25 tyg. ważył ok.720g i lekarz mówił że dobrze, dziś mam wizytę to zobaczę ile urósł :)

qb3cx1hpeaoyieq4.png

km5stv73jxnbqbzg.png

* 15.11.2016 mój kochany aniołek
  • teqz Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki1916 wrote:
    Mój też w skończonym 25 tyg. ważył ok.720g i lekarz mówił że dobrze, dziś mam wizytę to zobaczę ile urósł :)
    O, to daj znać :)

klauuudia lubi tę wiadomość

• Kalinkaabc Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KochamSłońce wrote:
    Dziewczyny ile Wasze maluchy ważyły w 24. tygodniu? Moja waży juz 850 g, czyli jest większa od normy. Strach mnie obleciał na myśl o porodzie. Mam nadzieję, ze nie bedzie jakas gigantyczna? ;)
    Moje dzidziusie ważą 750 g i 730 g w 24 tyg o 5 dniu:) wiec jak jedno 850 g to wg mnie ok.

w4sqkw7if6213jf0.png
  • Kalinkaabc Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    U nas wczoraj, Mała ważyła 780g to był 24+2, cieszę się bo nadgoniła. Ostatnio była w 5 centylu teraz w 50:).
    Troszkę więcej niż moje chłopaki ☺ Jak się czujesz z pessarem?

w4sqkw7if6213jf0.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja laktator bede kupować po urodzeniu jak będę miec pewność ze będzie co odciągać.

Jestem po wizycie dostałam żelazo do łykania,mam więcej pić żeby oczyszczać pęcherz i mam mierzyć sobie ciśnienie 2razy dziennie i zapisywać w zeszycie.

Co do wagi powiem wam ze jestem w szoku w ciagu 3 tygodni przybrała prawie 0.5 kg waży 1130g i bardzo wystrzeliła do przodu kość udowa 28t1d ostatnio byla o kilka dni z wymiarów do tylu a teraz do przodu :) i mamy ułożenie główkowe i termin porodu z dzisiejszego usg 30maj

summer86, Magda33, Leira, lotka1990, zielonooka7, Anitka201, klauuudia, witaminkab, Dika, kokkosanka, Kropka89, ptaszek lubią tę wiadomość

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I luteinę mogę w końcu odstawić szyjka uformowana prawidło i zamknięta a macica prawidłowo podniosła sie.

Magda33, klauuudia, Dika lubią tę wiadomość

age.png
  • Fufka30 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :) witam się w III trymestrze :)
    Mój synek na ostatnim badaniu w 25+0 mm miał 870g :D
    Też wybieram się na III prenatalne mam już umowioną wizytę na 27.03 :)

zielonooka7, tomania2806, Magda33, witaminkab, Dika, Wonderland lubią tę wiadomość

gann90bv7cnzinvy.png
    Maksymilian 23tc [*]
    Mateusz 22tc [*]
  • KochamSłońce Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Wam za posty o wadze :) Jest ok :) Dostalam skierowanie na krzywą, blee juz mnie mdli na samą mysl ;)

8p3os65gnm7ai4h9.png
  • M.W Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    dziewczyny a czym będziecie przykrywać maluchy latem? jakieś cienkie kocyki czy jak?

Ja kupiłam cienki kocyk babmbusowy, który jest ażurowy, a w razie wielkich upałów mam też bambusowe otulacze. Jakby lato w tym roku nie dopisało mam grubszy kocyk z minky :)

• Leira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak u Was kwestia rozstępów na brzuchu? Macie? Nie macie? Używacie czegoś? Pomaga? Nie pomaga?

Mam gigantyczny brzuch, ale nie zauważyłam jeszcze rozstępów (pewnie dlatego też go nie smaruję) i nie wiem w sumie czy to kwestia organizmu, czy smarowania, czy najgorsze przed nami? :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Jak u Was kwestia rozstępów na brzuchu? Macie? Nie macie? Używacie czegoś? Pomaga? Nie pomaga?

Mam gigantyczny brzuch, ale nie zauważyłam jeszcze rozstępów (pewnie dlatego też go nie smaruję) i nie wiem w sumie czy to kwestia organizmu, czy smarowania, czy najgorsze przed nami? :P

U mnie rozstępów narazie brak :) Z racji tego, że brzuch szybko mi się pojawił smaruję go balsamem z ziaji dla kobiet w ciąży. Nie wiem czy to coś pomaga czy to raczej kwestia genów. W dwóch poprzednich ciążach nie smarowałam się niczym i rozstępy również się nie pojawiły. Mam nadzieję, że tak już zostanie :)

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Ania0 Znajoma

Wysłany: 7 marca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:

Wydaje mi się, że faktycznie to kwestia genów. Ja smaruje dwa razy dziennie od 3 miesiąca i już mam rozstępy :/ używałam produktów Bio Oil, Palmers, pharmaceris i baby dream. Nic nie pomagało.

f2w3skjo26cwcqcf.png
  • szczęśliwa2017 Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja byłam dzisiaj na echo serca a przy okazji gin zrobiła mi prenatalne :) nie wiem czy to nie za szybko bo jestem 27tc+2 ale już kolejnego robić nie będę (a to było w cenie) :) waga na dzisiaj 1070:)

summer86, Alphelia lubią tę wiadomość

Szczęśliwa2017
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 07:50

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
‹‹ 688 689 690 691 692 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ