X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • teqz Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    Teqz, wiem co czujesz ja dwa tygodnie temu
    Jak byłam na USG też wyszłam podłamana bo z wagi wychodził nam 5 centyli tydzień do tyłu. Wczoraj szłam zestresowana, bo na do datek mam malutki brzuch i się wykręciłam,że Maleństwo nie rośnie, abtu niespodzianka ładnie nadgoniła. Poczekaj do następnego USG i zobaczysz może będzie tak jak u mnie, może przyspiesz trochę termin badania to będziesz spokojniejsza.
    Bądź dobrej myśli:)
    Dzięki :) mój brzuch stanął w miejscu od paru tygodni. Mam nadzieje, ze maluch rośnie :) postaram się dotrwać do kolejnego badania i za dużo nie myśleć.

klarunia1978 lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielonooka7 wrote:
    Ja jeszcze czuje się całkiem dobrze :) aż sama się dziwie. Fakt zmęczęnie u mnie większe, ale sprzątanie, gotowanie sama jestem jeszcze w stanie ogarnąć i po tym zrobić jeszcze trening, oby jak najdłużej tak było :D

Ciągle po głowie mi chodzi monitor oddechu. Kupujecie czy nie ? Z jednej strony myślę, że warto mieć z drugiej znowu tak na prawdę to urządzenie ma pomagać jeśli dziecko ma bezdechy i może to zbędny zakup przy dziecku, które ich nie ma ( zakładając oczywiście, że tak będzie ).

Druga sprawa laktator. Chcę karmić piersią i nie wiem czy kupować jeszcze przed porodem czy przy ewentualnych problemach z karmieniem po porodzie. I co najważniejsze ręczny czy elektryczny. Raczej dziecko nie będzie zostawało samo z tatą czy dziadkami to czy opłaca się inwestować w elektryczny? Czy zwykły wystarczy na ewentualne odciaganie za dużej ilości pokarmu czy jeśli by się zdarzyło, że rzeczywiście dziecko musi z kimś zostać?
    Monitor polecam. My mamy babysense5 po synku. To Wasz święty spokój bo masz pewność ze dziecko jest bezpieczne. U męża znajomego z pracy monitor uratował zycie dziecku (4-5 miesięcznemu!)

Laktator polecam elektryczny. Ręczny zrazi Cię tylko do odciągania. My mamy medela mini elektrc - chodzi jak traktor ale jest na prawdę bardzo dobry.

• teqz Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Mój w 22w3d ważył 540g, gdzie brzuszek miał o ponad tydzień większy (!). Lekarz powiedział, że wszystko w normie, na wykresach też jest w granicach 50 centyla dla tego wieku ciąży. Dziecko w tym okresie "tyje" ok. 90g tygodniowo (wiadomo +/-). Twój maluch jest albo nieco drobniejszy, zwłaszcza, że sama pisałaś, że jesteś drobnej postury, na co też wskazywałyby pomiary długości części ciała. Może być i tak, że jest to kwestia błędów obliczeń USG. Rzadko się zdarza, żeby waga dziecka była zgodna z wagą obliczoną przez USG :)
    Mam nadzieje, ze to po prostu zły pomiar usg. Ja jestem niska i drobna, ale mój mąż wysoki wiec mam nadzieje, ze jednak w męża pójdzie ;)

• Leira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Mam nadzieje, ze to po prostu zły pomiar usg. Ja jestem niska i drobna, ale mój mąż wysoki wiec mam nadzieje, ze jednak w męża pójdzie ;)

No oby, w końcu dobrze, żeby chłopak był wysoki, ale może mąż na początku też był drobny, a potem mocno wybił do góry? U nas w rodzinie bardzo często zdarza się, że chłopcy rodzą się niscy, a potem nagle, w wieku kilkunastu lat dostają kopa wzrostu, o tym to już u nas legendy krążą, może po prostu niektórzy tak mają? :)

Poza tym najważniejsze teraz będzie to III USG, teoretycznie największy wzrost dziecka jest od 7 miesiąca ciąży, więc najlepsze przed nami - teraz to się dopiero wszystko wyklaruje :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a czym będziecie przykrywać maluchy latem? jakieś cienkie kocyki czy jak?

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    No oby, w końcu dobrze, żeby chłopak był wysoki, ale może mąż na początku też był drobny, a potem mocno wybił do góry? U nas w rodzinie bardzo często zdarza się, że chłopcy rodzą się niscy, a potem nagle, w wieku kilkunastu lat dostają kopa wzrostu, o tym to już u nas legendy krążą, może po prostu niektórzy tak mają? :)

Poza tym najważniejsze teraz będzie to III USG, teoretycznie największy wzrost dziecka jest od 7 miesiąca ciąży, więc najlepsze przed nami - teraz to się dopiero wszystko wyklaruje :P
    Nie wiadomo jak tam w brzuchu rósł, ale urodził się długi i ponad 4kg. Ja, wcześniak (36tc) urodziłam się 3300 i 56cm wiec sporawo raczej. Będę czekać na następne usg z nadzieja, ze nadrobi :)

• Kiki1916 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    Wiem, ale jednak... wg tej wagi jest poniżej 10go centyla (758g). Główkę miał na 28tc a kość udowa na 25tc (licząc ze ja byłam w 26tc), wiec możliwe, ze to przez ta kość udowa, ale jednak martwię się a do kolejnej wizyty 3 tygodnie :/

Mój też w skończonym 25 tyg. ważył ok.720g i lekarz mówił że dobrze, dziś mam wizytę to zobaczę ile urósł :)

qb3cx1hpeaoyieq4.png

km5stv73jxnbqbzg.png

* 15.11.2016 mój kochany aniołek
  • teqz Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki1916 wrote:
    Mój też w skończonym 25 tyg. ważył ok.720g i lekarz mówił że dobrze, dziś mam wizytę to zobaczę ile urósł :)
    O, to daj znać :)

klauuudia lubi tę wiadomość

• Kalinkaabc Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KochamSłońce wrote:
    Dziewczyny ile Wasze maluchy ważyły w 24. tygodniu? Moja waży juz 850 g, czyli jest większa od normy. Strach mnie obleciał na myśl o porodzie. Mam nadzieję, ze nie bedzie jakas gigantyczna? ;)
    Moje dzidziusie ważą 750 g i 730 g w 24 tyg o 5 dniu:) wiec jak jedno 850 g to wg mnie ok.

w4sqkw7if6213jf0.png
  • Kalinkaabc Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klarunia1978 wrote:
    U nas wczoraj, Mała ważyła 780g to był 24+2, cieszę się bo nadgoniła. Ostatnio była w 5 centylu teraz w 50:).
    Troszkę więcej niż moje chłopaki ☺ Jak się czujesz z pessarem?

w4sqkw7if6213jf0.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja laktator bede kupować po urodzeniu jak będę miec pewność ze będzie co odciągać.

Jestem po wizycie dostałam żelazo do łykania,mam więcej pić żeby oczyszczać pęcherz i mam mierzyć sobie ciśnienie 2razy dziennie i zapisywać w zeszycie.

Co do wagi powiem wam ze jestem w szoku w ciagu 3 tygodni przybrała prawie 0.5 kg waży 1130g i bardzo wystrzeliła do przodu kość udowa 28t1d ostatnio byla o kilka dni z wymiarów do tylu a teraz do przodu :) i mamy ułożenie główkowe i termin porodu z dzisiejszego usg 30maj

summer86, Magda33, Leira, lotka1990, zielonooka7, Anitka201, klauuudia, witaminkab, Dika, kokkosanka, Kropka89, ptaszek lubią tę wiadomość

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I luteinę mogę w końcu odstawić szyjka uformowana prawidło i zamknięta a macica prawidłowo podniosła sie.

Magda33, klauuudia, Dika lubią tę wiadomość

age.png
  • Fufka30 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :) witam się w III trymestrze :)
    Mój synek na ostatnim badaniu w 25+0 mm miał 870g :D
    Też wybieram się na III prenatalne mam już umowioną wizytę na 27.03 :)

zielonooka7, tomania2806, Magda33, witaminkab, Dika, Wonderland lubią tę wiadomość

gann90bv7cnzinvy.png
    Maksymilian 23tc [*]
    Mateusz 22tc [*]
  • KochamSłońce Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Wam za posty o wadze :) Jest ok :) Dostalam skierowanie na krzywą, blee juz mnie mdli na samą mysl ;)

8p3os65gnm7ai4h9.png
  • M.W Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    dziewczyny a czym będziecie przykrywać maluchy latem? jakieś cienkie kocyki czy jak?

Ja kupiłam cienki kocyk babmbusowy, który jest ażurowy, a w razie wielkich upałów mam też bambusowe otulacze. Jakby lato w tym roku nie dopisało mam grubszy kocyk z minky :)

• Leira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak u Was kwestia rozstępów na brzuchu? Macie? Nie macie? Używacie czegoś? Pomaga? Nie pomaga?

Mam gigantyczny brzuch, ale nie zauważyłam jeszcze rozstępów (pewnie dlatego też go nie smaruję) i nie wiem w sumie czy to kwestia organizmu, czy smarowania, czy najgorsze przed nami? :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Jak u Was kwestia rozstępów na brzuchu? Macie? Nie macie? Używacie czegoś? Pomaga? Nie pomaga?

Mam gigantyczny brzuch, ale nie zauważyłam jeszcze rozstępów (pewnie dlatego też go nie smaruję) i nie wiem w sumie czy to kwestia organizmu, czy smarowania, czy najgorsze przed nami? :P

U mnie rozstępów narazie brak :) Z racji tego, że brzuch szybko mi się pojawił smaruję go balsamem z ziaji dla kobiet w ciąży. Nie wiem czy to coś pomaga czy to raczej kwestia genów. W dwóch poprzednich ciążach nie smarowałam się niczym i rozstępy również się nie pojawiły. Mam nadzieję, że tak już zostanie :)

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Ania0 Znajoma

Wysłany: 7 marca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:

Wydaje mi się, że faktycznie to kwestia genów. Ja smaruje dwa razy dziennie od 3 miesiąca i już mam rozstępy :/ używałam produktów Bio Oil, Palmers, pharmaceris i baby dream. Nic nie pomagało.

f2w3skjo26cwcqcf.png
  • szczęśliwa2017 Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja byłam dzisiaj na echo serca a przy okazji gin zrobiła mi prenatalne :) nie wiem czy to nie za szybko bo jestem 27tc+2 ale już kolejnego robić nie będę (a to było w cenie) :) waga na dzisiaj 1070:)

summer86, Alphelia lubią tę wiadomość

Szczęśliwa2017
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 07:50

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
‹‹ 688 689 690 691 692 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ