X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Kalinkaabc Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Jak u Was kwestia rozstępów na brzuchu? Macie? Nie macie? Używacie czegoś? Pomaga? Nie pomaga?

Mam gigantyczny brzuch, ale nie zauważyłam jeszcze rozstępów (pewnie dlatego też go nie smaruję) i nie wiem w sumie czy to kwestia organizmu, czy smarowania, czy najgorsze przed nami? :P
    Ja nie mam rozstępów. Brzuch smaruje ze względu na bardzo sucha skórę Ziaja mama. Myślę że to kwestia organizmu. Znam dziewczyny które smakowały się codziennie najdrozszymi kremami a rodstępy i taktualny miały.

w4sqkw7if6213jf0.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. wrote:
    Mam wyniki glukozy:)

Na czczo: 76
    Po godzinie:111
    Po dwóch: 87

Chyba jest dobrze?:)

Trawisz cukier lepiej ode mnie, a ja zżeram co najmniej 1 czekoladę dziennie :D

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Jak u Was kwestia rozstępów na brzuchu? Macie? Nie macie? Używacie czegoś? Pomaga? Nie pomaga?

Mam gigantyczny brzuch, ale nie zauważyłam jeszcze rozstępów (pewnie dlatego też go nie smaruję) i nie wiem w sumie czy to kwestia organizmu, czy smarowania, czy najgorsze przed nami? :P

ja mam prawie całe ciało w rozstępach, niestety taka skłonność, wystarczyło, że przytyłam np 3-4 i już... i tak jak na boczkach już miałam rozstępy z kiedyś, tak na samym brzuchu na razie nic się nie pojawiło a brzuch urósł mi w sumie bardzo nagle. używam od ok 3-4 miesiaca na dzień kremu Palmersa a na noc oliwki z Tołpy. ciekawa jestem czy jeszcze mi coś wyskoczy bo skłonność naprawdę duża, a tak jak niektóre dziewczyny piszą czasem i kosmetyki nic nie pomagają :(

Więc na razie się ciesz że nic nie ma :D jak Ci się nie chce smarować to pilnuj i jak zauważysz coś nawet mikro małego to od razu działaj ;)

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Dika Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Dzisiaj zaczęłam szkołę rodzenia, planuję sobie pójść na kilka zajęć z tematów które warto po tyyylu latach odświeżyć :) wszystkie panie z nowej grupy dostały reklamóweczkę z niebieskiego pudełka z ulotkami, gratisami. Mam więc lekturę i już pierwszą, malutką buteleczkę z Aventa. Fajnie, bo buteleczki tej firmy przy córce też używałam i byłam zadowolona.

Jeśli chodzi o laktator, to przy córce miałam ręczny z Aventa (pasował mi do buteleczek) i byłam zadowolona. Karmiłam piersią 10 miesięcy i nie musiałam dokarmiać ani rozkręcać laktacji, ale ręczny pomógł mi wystarczająco przy nawale pokarmu, odciąganiu mleczka na wyjścia (sporadycznie) a finalnie przy odstawieniu piersi (też delikatnie wtedy ściągałam pokarm - stopniowo coraz mniej) także na takie sporadyczne używanie ręczny mi wystarczył w zupełności, teraz też taki kupię i to już przed cc żeby rozkręcać laktację od pierwszych dni.

W ciąży pierwszej smarowałam się fissanem (tragiczny zapach i konsystencja) i zrobił mi się tylko jeden rozstęp - skóra puściła w miejscu dziurki po kolczyku na pępku.
    Tym razem smaruję palmersem i zobaczymy czy też mi się upiecze, mam taką nadzieję :)

klz9hdgetuhl70jy.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 07:50

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 07:50

Leira lubi tę wiadomość

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Dika Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam dopisać, że noc miałam zarwaną. Długo nie mogłam zasnąć bo mi mała tak w brzuchu tańcowała że pierwszy raz nie mogłam przez nią zasnąć, zaczyna się g005.gif

klz9hdgetuhl70jy.png
  • kokkosanka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam taki problem, że moja córka nie chciała w ogóle ssać piersi. Dlatego też wolałam odciągnąć pokarm i dawać jej z butli niż od razu przejść na mm. Jeszcze jak byłam w szpitalu, mąż kupił mi najzwyklejszy ręczny laktator z Canpola. Oczywiście ściąganie zajmowało dużo czasu i ściągalam coraz mniej i mniej aż w końcu pokarm zanikł... Zastanawialam się nad elektrycznym, ale zanim zamówiłam to już nie było co odciągac.
    Teraz planuje kupić elektryczny Canpol Easy Start. Mam nadzieję, że będzie ok, bo słyszałam o nim dobre opinie. Na pewno Medela jest lepsza, ale niestety też dużo droższa. Mimo wszystko liczę, że maleństwo będzie chciało pić bezpośrednio z piersi, ale wolę mieć laktator aby rozkręcić laktację no i przyda się też na jakieś wyjścia czy odciągnięcie nadmiaru pokarmu.

Co do rozstępów to używam Bio Oil i mimo wszystko widzę że na "boczkach" coś tam się pojawilo.. Ja niestety urosłam najpierw wszerz, a brzuch dopiero niedawno więc skóra chyba nie wytrzymała:o poza tym mam skłonności i pozostałości po okresie dojrzewania więc na cuda nie liczyłam;)

dqprj48abcqcj6gc.png
    km5sdf9h2wz9wpdb.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    firanki na duszę wrote:
    Sara, Anka - dr Nowara. Jestem zadowolona ( nie licząc jego docinków o wadze...)
    Biorę sobie też położna prywatną.
    Wybieracie się Dziewczyny na III prenatalne???
    On ma 5aczrj takie poczucie humoru. Moim zdaniem nie mówi to poważnie. Bardzo go lubię. Teraz chodzę do innej bo chciałam być w bytomiu w szpitalu a i tak w ostateczności będe w Zabrzu:) jutro glukoza :)

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile u Was kosztuje położna?
    W stolicy jest to koszt ok. 2000 PLN +

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rozstępów to wiem, że jest to kwestia genetyczna. U mnie w rodzinie były rozstępy nieduże na brzuchu, więc jestem w skali ryzyka :P Póki co nic nie mam, oprócz rozstępów na tyłku z okresu dojrzewania. Smaruję skórę od samego początku, bo mnie swędziała i naturalne jest, że przy takim rozciąganiu się należy ją nawilżać. Najpierw smarowałam olejkiem z Topfer, potem jak mi się skończył wykorzystałam wszystkie próbki co miałam, czyli: olejek z Weleda oraz dwa rodzaje FreiOil. Dziewczyny polecały olejek z Babydream z Rossmanna, więc kupiłam go i na razie z niego korzystam. Jednak najbardziej zadowolona byłam z tego pierwszego od Topfer, bo szybko się wchłaniał, był bezzapachowy i jakoś tak wydaje mi się, że idealnie nawilżał skórę.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • KochamSłońce Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta oliwka z Babydream jest cudowna, tak pieknie pachnie <3 Ja na razie (odpukac) tez nie popekalam. Ale cos z tą genetyką jest, to fakt.

8p3os65gnm7ai4h9.png
  • firanki na duszę Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    On ma 5aczrj takie poczucie humoru. Moim zdaniem nie mówi to poważnie. Bardzo go lubię. Teraz chodzę do innej bo chciałam być w bytomiu w szpitalu a i tak w ostateczności będe w Zabrzu:) jutro glukoza :)
    Ja też mam specyficzne poczucie humoru, ale wydaje mi się że komentowanie wagi ciężarnych pacjentek to średni pomysł :P
    Poza tym nie podoba mi się to jak robi USG - żadnych pomiarów, tylko przykłada głowice żeby sprawdzić czy jest tętno i koniec badania.
    Ja glukozę mam w piątek...

uwo93e3kxvexoenv.png
  • firanki na duszę Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Płacę 820 zł w Katowicach.

uwo93e3kxvexoenv.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Ciężko mi powiedzieć bo dopiero jak się umówię na wizytę z ta wybrana to się dowiem :-/. Koleżanka ma z nią jutro spotkanie wiec jakby co przygotuje się na ewentualny koszt. Podobno to więcej niż 600 zł a taka kwotę usłyszałam kiedyś od koleżanki. Nie zdziwię się jak powie coś koło 1,5 tys .

Co do rozstępów to na razie mnie oszczędziło. Po 1 ciazy nie miałam ani jednego wiec liczę ze teraz tez tak będzie.
    Mimo wszystko 2 razy dziennie smaruje się na zmianę intensywnym masłem na rozstępy z Nacomi, mleczkiem na rozstępy babydream z rossmanna. Do tych kosmetyków dodaje olejek na rozstępy z Nacomi.
    Myśle zeby od 8 miesiąca wprowadzić elencyl na rozstępy dla kobiet w ciazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 18:32

• malinka201666 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam rozstępy po 1 ciąży i po odchudzaniu,teraz mi się zrobiły na bokach nowe..
    Co do położnej to u mnie we Wrocławiu dziewczyny piszą że dawały koło 800 zł.
    Ja nie "biorę" położnej bo mnie nie stać i raczej czeka mnie cc
    Apropo cc,dziewczyny które miały pierwsze planowe zabiegi w którym tygodniu wam gin dał skierowanie na cc?

26.05.2025 Dwa ❤️❤️
    05.06.2025 USG I trym.-wszystko ok 😁
    17.06.2025-Panorama,zdrowe 🩷🩷
    11.07.2025- 11,1 cm i 11,61 cm dzidziusiów 🩷
    5.08.2025 -połówkowe
    13.08.2025-gin
    26.08.2025-poradnia w szpitalu
    29.08.2025-Echo serduszek
    preg.png
  • Kiki1916 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teqz wrote:
    O, to daj znać :)

Juz jestem po wizycie :) wszystko dobrze, synuś waży 1124 i lekarz mówi że dobrze.
    Córkę urodziłam w 41 tyg i ważyła 3335 wiec tu może być podobnie bo trochę więcej jak 10 cali a mniej jak 50

klauuudia, witaminkab, Magda33, Alphelia, teqz lubią tę wiadomość

qb3cx1hpeaoyieq4.png

km5stv73jxnbqbzg.png

* 15.11.2016 mój kochany aniołek
  • Leira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    firanki na duszę wrote:
    Płacę 820 zł w Katowicach.

Kurcze, duża rozbieżność. Za 820 pln być może byłabym skłonna się zdecydować, ale za 2000 pln to raczej nie, uważam, że to mocne przegięcie, zwłaszcza, że poród ma się odbywać w państwowym szpitalu, a lwią część z tych 2000 pln bierze właśnie nie sama położna, a.. szpital.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smaruje od 2-3 miesiąca (bo wtedy już powoli się pojawiał brzuszek) balsamem Perfecta Mama na zmianę z olejkiem z Lirene z Rossmana. Raczej raz dziennie, na noc tylko i jak narazie nie zauważyłam żadnych nowych rozstępów, są tylko te z okresu dojrzewania, niestety magicznie nie znikają ;)

Co do laktatora to mi koleżanki radzą poinformować męża gdzie i jaki należy kupić i w razie czego zeby mąż kupił już po porodzie. Nie wiem czy to dobry pomysł, ja tak bardzo lubię mieć już wszystko ogarniete ale to 500zl (myślę o Medeli Swing ze względu na to że jest cichy chyba jako jedyny....) mnie trochę wstrzymuje.

Co do kocyków to jeszcze nic nie mam i zastanawiam się właśnie co oznacza cienki kocyk - dla mnie wszystkie wydają się być grube, w ostateczności można przecież przykryć pielucha ;)

Dziś przyszło zamówienie z Gemini ale się ucieszyłam, teraz juz ponad połowę wyprawki dla siebie i malucha chyba mam i czuję się o wiele pewniej :)

Co do położnej - ja słyszałam że we Wrocławiu jakoś rok temu to była kwota 500zl ale tylko w jednym szpitalu można w ogóle wynająć polozna, przy czym ta kasa idzie na fundację położnych które ja założyły (coś takiego w każdym razie) ale dostaje się rachunek itp. wiec brzmi sensownie. Pewnie ceny wzrosly a druga sprawa że ta położna jest tylko przy porodzie a potem, w pierwszych dniach kiedy najbardziej potrzeba porady to już jej nie ma niestety i to już kwestia jaka zmiana będzie na dyzurze w danym szpitalu ;) Także tak sobie ostatnio mysle, urodzić to chyba urodzę, przecież gdziekolwiek ktoś poród odbierze, grunt żeby był dobry szpital dla malucha w razie czego a przecież wszystkie są III referencyjnosci. A co do opieki po, nie przewidze tego i wole nastawić się na najgorsze i obtoczyć się mężem, książkami i telefonami do znajomych co już mają x dzieci i w razie czego tam szukać pomocy a nie liczyć na personel. Mam tez spisany juz telefon do jakiejś super doradcy laktacyjnego, która przyjeżdża do domu na wizytę w razie czego zaraz jak się wróci że szpitala i to uważam za wartosciowa wiedzę :)

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    26.11. 2025 ❤️ czekamy na Stasia

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha jeszcze co do monitora oddechu to planuje kupić, najprawdopodobniej Babysense, chyba teraz jest wersja 7 więc ten. Moja mama mnie uratowała bo akurat robiła w nocy papiery do pracy i jak to określa "usłyszała niesamowita ciszę" . Dzięki temu mnie uratowała, wtedy jeszcze nie było monitorów oddechu... Wiec jeśli wiem że ja takie bezdechy miałam i jeden był taki tragiczny że ledwo co mnie mama odratowala to na pewno kupię monitor swojemu maluszkowi. Położna na szkole rodzenia w dodatku coś takiego powiedziała że jak były skłonności w rodzinie to lepiej mieć. No w każdym razie ja kupuję :)

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    26.11. 2025 ❤️ czekamy na Stasia

preg.png
‹‹ 689 690 691 692 693 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ