WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • ptaszek Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy010 ja miałam krzywą robioną w 16 tygodniu, wtedy stwierdzona cukrzyca i tak do tej pory badam się tylko dwa razy w tygodniu. Już nie chcieli mi robić drugi raz krzywej między 24-28 tygodniem bo to za bardzo obciąża organizm. I tak sobie jestem i nie jestem cukrzykiem :-)

Mój skarb 20-10-2015
    Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    Też od tego żelaza mnie czasem mdli. Ale jeśli chodzi o dwujeczke to mam na odwrót. Rano ledwo oczy otworzę muszę lecieć. I tak przynajmniej dwa razy dziennie. Bałam się zaparć bo mam tendencję do hemoroidów :/
    Przynajmniej masz jeden problem z głowy. A jakie bierzesz?
    Ja muszę się starać aby jednak dieta była na tyle bogata w błonnik i wodę żebym normalnie mogła pójść do toalety. Jak tylko pozwolę sobie z cukrem z automatu mam zaparcia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 21:15

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komcia, ja właśnie przed momentem nastawiłam zakwas na żur ;)

• Tròjka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tardyferon standardowo :) co ciekawe w pierwszej ciąży jak brałam to właśnie była masakra z wypróżnianiem.

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Blanka991 Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara wrote:
    Blanka, dostałam glukometr i mam się trzymać diety. Tez jestem załamana, bo mam dość kłucia się i łażenia po przeróżnych lekarzach, ale wytrzymam :) Dla Franka wszystko.

Lucy, mysle ze masz cukrzyce ciążowa. Dzisiaj lekarka powiedziała mi, ze wystarczy ze jeden parametr jest powyżej normy i to już świadczy o cukrzycy ciążowej. Powinnaś pojsc do internisty po skierowanie do diabetologa i na pewno dostaniesz nakaz diety i glukometr do mierzenia cukru w domu. Ja pierwszą wartość mam niższa, bo 92 - byłam pewna, że jest ok, a jednak kazano mi mierzyć ten cukier codziennie...

A co do diety to powiedz mi on wypisał Ci tylko czego unikać a co sie powinno jeść ? Czy dostałaś pełen plan na cały dzień ? Kurczę nigdy nie miałam żadnych problemów zdrowotnych zawsze sie zdrowo odżywiałam itd moja waga wyjściowa przed ciaza to 51 teraz 57 i wydawało sie ze wszystko jest ok a tu nie moze byc tak łatwo ;/ jedynie co to moja mama choruje na cukrzyce typu drugiego i podobno to moze byc genetycznie powiązane. A mam jeszcze pytanie bo do diabetologa dopiero za tydzień idę ale stwierdzialam ze jak mam moja mamę pod ręka a ona ma ten glukometr to zacznę od dzis mierzyć sobie cukier i jestem jeszcze bardziej załamana bo na czczo wychodzi mi koło 100 a po godzinie 140 i to obojętne czy śniadanie obiad czy kolacja a i od razu odłożyłam na bok cukier i wszystkie posiłki narazie na własna rękę ale robiłam takie zdrowe zwracając uwagę zeby np białej maki tam nie było

qdkk4z17oh9nq7g7.png

oar89jcgln4uu5ll.png

• welonka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po dwóch tygodniach brania żelaza 2x1 tablece wyniki hemoglobiny trochę obnizl się , ordynator powiedział w szpitalu ze w tej sytuacji już raczej do końca ciąży będę brać. Ja mam problem z dwójką po zelazie i męczą mnie gazy.

Jest jakieś żelazo na F i podobno po nim nie ma takich mdłości.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka, po wizycie miałam spotkanie z panią, która mi tłumaczyła co jeść, czego nie. Nie dostałam jakiegoś jadłospisu na cały dzień, chociaż w książeczkach są jakieś ściągi - tabele. Doktor pytała się mnie czy w rodzinie ktoś choruje na cukrzyce wiec wydaje mi się, w Twoim przypadku to niestety może być powiązane. A który pomiar wyszedł u Ciebie zle? Podobno najtrudniej wyregulować ten pierwszy - na czczo i jak dieta nie pomoże to insulina.

• Lucy010 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie po tardyferonie plakalam. Sama krew szla, wspomoglam sie eva/qu, to ryczalam od niego ale pomoglo. Kolonoskopia mniej bolesna byla....Teraz jablko codziennie jem hehe razowy makaron, brazowy ryz, pieczywo ciemne i takie tam. No i kaweczke pije :)

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawka zawsze pomoże 932757f63a8d35cemed.jpg :D

lotka1990, klauuudia lubią tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaż apropo kawy to jest właściwie niewskazana tak samo jak herbata czarna przy hemoroidach i żylakach bo niestety substancje zawarte w nich osłabiają ściany żył :( a ja tak lubiee

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    Kawka zawsze pomoże 932757f63a8d35cemed.jpg :D
    Hahahaha o nie moge hahaha

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara wrote:
    Komcia, ja właśnie przed momentem nastawiłam zakwas na żur ;)

u mnie na święta nie jemy żurku ale wczoraj ugotowałam cały gar :D

dziś z kolei pomyłam okna i drzwi w domu, coś tam posprzątałam jeszcze i nawet dobrze się czułam. Jak się na chwilę położyłam to mała mocniej kopała :D

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha na mnie kawka w tej chwili nie działa.

Mam pytanie odnośnie żylaków sromu ostatnio po dłuższym siedzeniu mam uczucie jakby dretwienia uczucie mrowienia w wargach koleżanka powiedziała że to mogą być żylaki jak one objawiają się czy lekarza podczas badania spokojnie może je zauważyć ?

age.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Haha na mnie kawka w tej chwili nie działa.

Mam pytanie odnośnie żylaków sromu ostatnio po dłuższym siedzeniu mam uczucie jakby dretwienia uczucie mrowienia w wargach koleżanka powiedziała że to mogą być żylaki jak one objawiają się czy lekarza podczas badania spokojnie może je zauważyć ?
    Raczej powinien zobaczyć. Często wargi i srom są spuchnięte i jest takie uczucie właśnie ociezalosci. Mnie ten żylak czasem boli jak za długo stoję.

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisalyscie ;)
    Trójka haha :) zajebiste i jakie prawdziwe hihi
    My dzisiaj po udanym dniu zakupów :D kupiliśmy hustawke zjeżdżalnie i piaskownice :) cieszę się jak nie wiem bo wydaje mi się że teraz latem jak Olivier będzie malutki większa część dnia będziemy mogli przesiedziec w ogrodzie bo trochę obawiam się spacerów może nie będzie źle ale wolę się zabezpieczyć :)
    Wczoraj wystartowalam z praniem i pierwsze prasowanie rozmiarów 50 i 56 za nami
    Susza się teraz 62 . Najwięcej mam 68 to pójdzie na następną partię :)

Jutro planujemy kupić lozeczko dla starszaka a jego oddamy małemu do tego pewnie odrazu kupimy pościel dla maluszka :)

Tak bardzo się cieszę że w końcu mąż ma wolne i możemy coś porobić bo po urlopie jak będzie znowu tak dużo pracował to nie ma szans żeby liczyć na jego pomoc...

A i nie miałam już dokupywac ubranek ale dziś znowu kupiłam 2 pary ogrodniczek. Mam bzika na punkcie ogrodniczek nie mogę się powstrzymać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 22:15

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • Dika Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola - ja jem żelazo już od jakiegoś czasu a od tygodnia nawet podwójną dawkę zmienionego- silniejszego i niestety żadnych mdłości czy problemów z apetytem nie doświadczam :)

Postanowiłam spróbować przez tydzień (do niedzieli) nie zjeść nic słodkiego, to mój drugi dzień i już chodzę po ścianach i nadrabiam innym jedzeniem..
    Dzisiaj przez nasilony katar nie wyjechałam na zakupy i nie bardzo mam czym nadrabiać, prawie wszystko wyjedzone ;) nawet chleb piekę o tej dziwnej godzinie bo zgapiłam się i nie dałam małżowi znać żeby po pracy kupił.

welonka - ja też zauważam u siebie jakąś niezdarność od jakiegoś tygodnia ciągle się o coś obijam, jakbym nie umiała wymierzyć gdzie mój brzuch się kończy. Raz też wywinęłam się w wannie co mnie dość wystraszyło, pierwszy raz w życiu noga mi się poślizgnęła i tak się złożyłam uciskając trochę brzuch, na szczęście nie mocno, ale teraz jestem w wannie ostrożna jak nigdy ;)

Lucy - witaj
    A może źle łączysz to żelazo że się źle wchłania? np. ze złymi pokarmami (np. kawą, herbatą, mlecznymi pokarmami) albo nie popijasz dużo wodą, ponoć też z magnezem nie można razem brać. Najlepiej łączyć z posiłkami bogatymi w wit C, ja np. w pobliżu zażycia tabletki zajadam paprykę, jabłko albo kiwi żeby się lepiej wchłaniało.

Anitka - ale masz czarującego synka :)

Blanka - powodzenia z tą dietą, w necie jest dużo info czego nie można (nie tylko cukier ale wszystko co ma wysoki indeks glikemiczny, są fajne spisy jakie produkty jaki mają)

klz9hdgetuhl70jy.png
  • Blanka991 Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na krzywej najgorszy ten po pierwszej godzinie
    Na czczo 4,70
    Po godz 11,40
    Po 2 godz 6,95

Ale jak teraz zaczęłam mierzyć ten cukier teraz w ciągu dnia to zawsze jest go za dużo ;/ a nawet łyżeczki cukru pod żadna postacią dzis nie zjadłam ;/

qdkk4z17oh9nq7g7.png

oar89jcgln4uu5ll.png

• Lucy010 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dika no właśnie przeczytałam ulotkę i łykam "jak książka każe". Próbowałam nawet na czczo tak jak się powinno, ale trzeba godzinę odczekać do posiłku i tu już gorzej, raz, że niedobrze się robi a dwa, że ja jak wstaje to od razu marsz do koryta. Pierwsze co to u mnie śniadanie. Oo losie ta zgaga mnie wykończy....

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    Raczej powinien zobaczyć. Często wargi i srom są spuchnięte i jest takie uczucie właśnie ociezalosci. Mnie ten żylak czasem boli jak za długo stoję.
    Ja mam dokładnie tak samo.
    Tego się nie da nie zauważyć. Sama to wyczujesz, Dol jest opuchniety :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 07:50

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dika wrote:

Anitka - ale masz czarującego synka :-)
    Tekst „mamusiu piękna i kochana..” zawsze jak chce cię podlizać i o cos prosi :-)

‹‹ 742 743 744 745 746 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ