CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Lucy010 ja miałam krzywą robioną w 16 tygodniu, wtedy stwierdzona cukrzyca i tak do tej pory badam się tylko dwa razy w tygodniu. Już nie chcieli mi robić drugi raz krzywej między 24-28 tygodniem bo to za bardzo obciąża organizm. I tak sobie jestem i nie jestem cukrzykiemMój skarb 20-10-2015
Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018 -
Tròjka wrote:Też od tego żelaza mnie czasem mdli. Ale jeśli chodzi o dwujeczke to mam na odwrót. Rano ledwo oczy otworzę muszę lecieć. I tak przynajmniej dwa razy dziennie. Bałam się zaparć bo mam tendencję do hemoroidów
Ja muszę się starać aby jednak dieta była na tyle bogata w błonnik i wodę żebym normalnie mogła pójść do toalety. Jak tylko pozwolę sobie z cukrem z automatu mam zaparcia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 21:15
-
nick nieaktualny
-
Czara wrote:Blanka, dostałam glukometr i mam się trzymać diety. Tez jestem załamana, bo mam dość kłucia się i łażenia po przeróżnych lekarzach, ale wytrzymam
Dla Franka wszystko.
Lucy, mysle ze masz cukrzyce ciążowa. Dzisiaj lekarka powiedziała mi, ze wystarczy ze jeden parametr jest powyżej normy i to już świadczy o cukrzycy ciążowej. Powinnaś pojsc do internisty po skierowanie do diabetologa i na pewno dostaniesz nakaz diety i glukometr do mierzenia cukru w domu. Ja pierwszą wartość mam niższa, bo 92 - byłam pewna, że jest ok, a jednak kazano mi mierzyć ten cukier codziennie...
A co do diety to powiedz mi on wypisał Ci tylko czego unikać a co sie powinno jeść ? Czy dostałaś pełen plan na cały dzień ? Kurczę nigdy nie miałam żadnych problemów zdrowotnych zawsze sie zdrowo odżywiałam itd moja waga wyjściowa przed ciaza to 51 teraz 57 i wydawało sie ze wszystko jest ok a tu nie moze byc tak łatwo ;/ jedynie co to moja mama choruje na cukrzyce typu drugiego i podobno to moze byc genetycznie powiązane. A mam jeszcze pytanie bo do diabetologa dopiero za tydzień idę ale stwierdzialam ze jak mam moja mamę pod ręka a ona ma ten glukometr to zacznę od dzis mierzyć sobie cukier i jestem jeszcze bardziej załamana bo na czczo wychodzi mi koło 100 a po godzinie 140 i to obojętne czy śniadanie obiad czy kolacja a i od razu odłożyłam na bok cukier i wszystkie posiłki narazie na własna rękę ale robiłam takie zdrowe zwracając uwagę zeby np białej maki tam nie było
-
U mnie po dwóch tygodniach brania żelaza 2x1 tablece wyniki hemoglobiny trochę obnizl się , ordynator powiedział w szpitalu ze w tej sytuacji już raczej do końca ciąży będę brać. Ja mam problem z dwójką po zelazie i męczą mnie gazy.
Jest jakieś żelazo na F i podobno po nim nie ma takich mdłości. -
nick nieaktualnyBlanka, po wizycie miałam spotkanie z panią, która mi tłumaczyła co jeść, czego nie. Nie dostałam jakiegoś jadłospisu na cały dzień, chociaż w książeczkach są jakieś ściągi - tabele. Doktor pytała się mnie czy w rodzinie ktoś choruje na cukrzyce wiec wydaje mi się, w Twoim przypadku to niestety może być powiązane. A który pomiar wyszedł u Ciebie zle? Podobno najtrudniej wyregulować ten pierwszy - na czczo i jak dieta nie pomoże to insulina.
-
Ja wlasnie po tardyferonie plakalam. Sama krew szla, wspomoglam sie eva/qu, to ryczalam od niego ale pomoglo. Kolonoskopia mniej bolesna byla....Teraz jablko codziennie jem hehe razowy makaron, brazowy ryz, pieczywo ciemne i takie tam. No i kaweczke pije
-
Czara wrote:Komcia, ja właśnie przed momentem nastawiłam zakwas na żur
u mnie na święta nie jemy żurku ale wczoraj ugotowałam cały gar
dziś z kolei pomyłam okna i drzwi w domu, coś tam posprzątałam jeszcze i nawet dobrze się czułam. Jak się na chwilę położyłam to mała mocniej kopała
-
Haha na mnie kawka w tej chwili nie działa.
Mam pytanie odnośnie żylaków sromu ostatnio po dłuższym siedzeniu mam uczucie jakby dretwienia uczucie mrowienia w wargach koleżanka powiedziała że to mogą być żylaki jak one objawiają się czy lekarza podczas badania spokojnie może je zauważyć ? -
welonka wrote:Haha na mnie kawka w tej chwili nie działa.
Mam pytanie odnośnie żylaków sromu ostatnio po dłuższym siedzeniu mam uczucie jakby dretwienia uczucie mrowienia w wargach koleżanka powiedziała że to mogą być żylaki jak one objawiają się czy lekarza podczas badania spokojnie może je zauważyć ? -
Ale się rozpisalyscie
Trójka hahazajebiste i jakie prawdziwe hihi
My dzisiaj po udanym dniu zakupówkupiliśmy hustawke zjeżdżalnie i piaskownice
cieszę się jak nie wiem bo wydaje mi się że teraz latem jak Olivier będzie malutki większa część dnia będziemy mogli przesiedziec w ogrodzie bo trochę obawiam się spacerów może nie będzie źle ale wolę się zabezpieczyć
Wczoraj wystartowalam z praniem i pierwsze prasowanie rozmiarów 50 i 56 za nami
Susza się teraz 62 . Najwięcej mam 68 to pójdzie na następną partię
Jutro planujemy kupić lozeczko dla starszaka a jego oddamy małemu do tego pewnie odrazu kupimy pościel dla maluszka
Tak bardzo się cieszę że w końcu mąż ma wolne i możemy coś porobić bo po urlopie jak będzie znowu tak dużo pracował to nie ma szans żeby liczyć na jego pomoc...
A i nie miałam już dokupywac ubranek ale dziś znowu kupiłam 2 pary ogrodniczek. Mam bzika na punkcie ogrodniczek nie mogę się powstrzymaćWiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 22:15
-
Fasola - ja jem żelazo już od jakiegoś czasu a od tygodnia nawet podwójną dawkę zmienionego- silniejszego i niestety żadnych mdłości czy problemów z apetytem nie doświadczam
Postanowiłam spróbować przez tydzień (do niedzieli) nie zjeść nic słodkiego, to mój drugi dzień i już chodzę po ścianach i nadrabiam innym jedzeniem..
Dzisiaj przez nasilony katar nie wyjechałam na zakupy i nie bardzo mam czym nadrabiać, prawie wszystko wyjedzonenawet chleb piekę o tej dziwnej godzinie bo zgapiłam się i nie dałam małżowi znać żeby po pracy kupił.
welonka - ja też zauważam u siebie jakąś niezdarność od jakiegoś tygodnia ciągle się o coś obijam, jakbym nie umiała wymierzyć gdzie mój brzuch się kończy. Raz też wywinęłam się w wannie co mnie dość wystraszyło, pierwszy raz w życiu noga mi się poślizgnęła i tak się złożyłam uciskając trochę brzuch, na szczęście nie mocno, ale teraz jestem w wannie ostrożna jak nigdy
Lucy - witaj
A może źle łączysz to żelazo że się źle wchłania? np. ze złymi pokarmami (np. kawą, herbatą, mlecznymi pokarmami) albo nie popijasz dużo wodą, ponoć też z magnezem nie można razem brać. Najlepiej łączyć z posiłkami bogatymi w wit C, ja np. w pobliżu zażycia tabletki zajadam paprykę, jabłko albo kiwi żeby się lepiej wchłaniało.
Anitka - ale masz czarującego synka
Blanka - powodzenia z tą dietą, w necie jest dużo info czego nie można (nie tylko cukier ale wszystko co ma wysoki indeks glikemiczny, są fajne spisy jakie produkty jaki mają) -
Dika no właśnie przeczytałam ulotkę i łykam "jak książka każe". Próbowałam nawet na czczo tak jak się powinno, ale trzeba godzinę odczekać do posiłku i tu już gorzej, raz, że niedobrze się robi a dwa, że ja jak wstaje to od razu marsz do koryta. Pierwsze co to u mnie śniadanie. Oo losie ta zgaga mnie wykończy....
-
Tròjka wrote:Raczej powinien zobaczyć. Często wargi i srom są spuchnięte i jest takie uczucie właśnie ociezalosci. Mnie ten żylak czasem boli jak za długo stoję.
Tego się nie da nie zauważyć. Sama to wyczujesz, Dol jest opuchnietyWiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 07:50