CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Anitka201 a nam z kolei położna na SR mówiła, że powinno odkładać się dziecko tylko i wyłącznie na płasko i że to profilaktyka przeciw sids. Oczywiście najpierw dziecko odbić.
Agnella ja uważam, że jak najbardziej sukienka może być. Ani nie jest krótka, nie odsłania za wiele, a jak chcesz to ewentualnie jakaś jasna marynarkę narzuc. Ja już bym nic nie kupowała innego. -
Agnella wrote:Kobietki, a na komunie wypada iść, jako gość (Moja mama mówi, ze wypada tylko w bieli albo pastelach)... Mam sukienkę, w której dużo chodzę, kolor czerwonawy:
https://www.bonprix.pl/style/sukienka-ciazowa-262667757/?catalogueNumber=909573&type=image&category=779&return=ref
Moim zdaniem chyba nie razi kolorem? Bo już naprawdę bez sensu kupować jakiś strój na tę uroczystość. Chyba, ze pokombinuję ze starą spódnicą i bluzeczką
U mnie jest taki zwyczaj, że na chrzest, komunię i wesele kobieta-gość nie ubiera się na biało bo jest to kolor zarezerwowany dla dziecka lub panny młodej, czyli osoby, której to wydarzenie dotyczy
Nie ma u nas również restrykcji dotyczących kolorów (intensywne czy pastelowe), ważne, żeby tylko kolor nie był biały z ww. powodów, ani czarny bo to kolor smutny, niestosowny na radosne wydarzenie, raczej zarezerwowany na pogrzeby.
Jeśli zaś chodzi o fason ubrań to u nas przyjmuje się, że nie idziemy do kościoła z odkrytymi ramionami (dobrze mieć marynarkę lub narzutkę jeśli jest to pora letnia, a mamy sukienkę bez ramion), nie ubieramy głębokich dekoltów, a długość sukienki powinna być tak dobrana, żeby nie było widać tyłka ani przy chodzeniu, ani przy siadaniu czy kucaniu i tyle
Andziula_1988 wrote:Anitka201 a nam z kolei położna na SR mówiła, że powinno odkładać się dziecko tylko i wyłącznie na płasko i że to profilaktyka przeciw sids. Oczywiście najpierw dziecko odbić.
U nas znowu położna mówiła, że najbezpieczniej kłaść malucha na boku, czyli w tzw. pozycji bezpiecznej
Anitka201 wrote:My właśnie wróciliśmy z wizyty u położnej. Fajnie bo przyjęła nas na oddziale, wypełniliśmy dokumenty do porodu tak by później nie bulo pośpiechu i stresu. Ttak jak poprzednio mamy od razu przy akcji lecieć na porodówkę, omijając IP. Następna wizyta w piątek i wtedy ma jakimiś naturalnymi sposobami oszacować wagę dziecka
Genialny pomysł! Tak powinno być, że jak jesteś zdecydowany na dany szpital, to papiery wypełniasz wcześniej (wiadomo, że może to trwać nawet i godzinę czasu), a potem, jak rodzisz, to omijasz IP i idziesz od razu na oddział.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 15:04
-
Agnella wrote:Dzięki Dziewczyny za propozycję, ciekawe
Magda, właśnie, co u Ciebie?
Ja póki co biorę dwie nos-py max na dobę, czasami jedną, scopolan odstawiłam, miałam brać dłużej i 3 razy dziennie.
Kobietki, a na komunie wypada iść, jako gość (Moja mama mówi, ze wypada tylko w bieli albo pastelach)...Mam sukienkę, w której dużo chodzę, kolor czerwonawy:
https://www.bonprix.pl/style/sukienka-ciazowa-262667757/?catalogueNumber=909573&type=image&category=779&return=ref
Moim zdaniem chyba nie razi kolorem? Bo już naprawdę bez sensu kupować jakiś strój na tę uroczystość. Chyba, ze pokombinuję ze starą spódnicą i bluzeczką
Welonka, nie zawsze najpierw wody odchodzą.
U mnie dopiero po paru godzinach na porodówce wypływały, stopniowo.
U bratowej, zaczęło się chlustem, a w 2 poprzednich ciążach wypływały na sali porodowej...Także każda ma inaczej, każda ciąża inaczej.
Ja też uważam że sukienka jest zupełnie w sam razI zgadzam się z tym co Leira napisała, u nas takie same zwyczaje
-
ka_tarzyna wrote:tylko raz dziennie?A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
klarunia1978 wrote:Magda a jak tam u Ciebie Słonko??? Jak pobyt w szpitalu, ju, pewnie się zadomowilas:) lekarze mówią coś o planach?? Ściskam.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Ja dla dziecka kupilam poduszkę klin. Żeby główka była uniesiona lekko wyżej w łóżeczku.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Magda33 wrote:Dalej nic nie wiadomo. U mnie cisza. Jedynie co to zaczął mi się spadek zapotrzebowania na Insulinę i zaczynam zmniejszać dawki i więcej dojadac. Ciągle na ktg wychodzą skurcze, czasami na prawdę wysokie ale ja nie zawsze wszystkie czuje. To raczej normalne im wyższa ciąza tym więcej ćwiczy. W poniedziałek będzie już donoszona i chciałabym wiedzieć już co mnie czeka. Chyba woleli żeby poród sam się już zaczął, bo i tak ciąża będzie rozwiązana wcześniej.
Trzymaj się!!!!
Magda33 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, myślałam, ze mój post jest, a tu znowu jakiś problem.
Magda, dobrze,że wszystko ok. Moze jak są skurczyki to niedługo się zacznie
Dziękuje za sugestię, skorzystam z propozycji, bo fajne pomysły na prezent!!!
Super pomysł z ominięciem IP tylko od razu na porodówkę i papiery już wypełnione.
Pamiętam jak wypełniałam i podpisywałam dokumenty między skurczami, faktycznie - trochę to trwało, ale mi ręce drżałyJakby to było niedawno, a tu znowu powtórka z rozrywki, nie mogę się doczekać
Córeczkę kładłam na płasko, czasami też na boki, aby ulewając, nie zadławiła się. Do 3 miesiąca sporo było ulewania. Używałam też poduszki klin - naprawdę świetna podusia dla niemowlęcia.
Moja ponad 1,5 roczna córeczka dalej śpi na płasko, mimo że ma poduszkę.
Nie miałam Misia-Szumisia, w sumie nie był nam potrzebny, uznałam to za zbędny za zakup, jednak mamy go zachwalają.
Sprawdzał się konik morski:
http://allegro.pl/fisher-price-dgh83-swiecacy-i-grajacy-konik-morski-i6717882753.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NGVjMTc1ODQtMDc0Yy00NjI0LWE3OTAtYWM2N2VhMTdlMjRlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8eb4d360-e4b4-4a6d-92b0-fa9bc546d710
Ma delikatne melodie, uspokajający...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 19:03
Magda33 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNie jestem doświadczona, ale szumisia mam - dostałam od siostry, z sensorem płaczu, chociaż to akurat zbędny dodatek tak mi się wydaje. Z opowieści kolezanek wiem, ze róznie te szumisie działały na ich dzieci. U dwóch super się sprawdził, a u jednej w ogóle. Same się chyba przekonamy
-
klarunia1978 wrote:Magda to dobrze, że wszystko pod kontrolą i spokojnie:) u mnie na odwrót zwiększamy poziom insuliny jestem na 10 jednostkach.
Trzymaj się!!!!Was wszystkie.
klarunia1978, Kropka89 lubią tę wiadomość
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Ja mam szumisia bo dostałam go w prezencie. Zobaczymy czy się przyda. Moja siostra używa go przy synku juz 8 miesiący i jest zadowolona. Wszystko wyjdzie w praniu
Z dnia na dzień odczuwam coraz większy nacisk na spojenie. Jak to jest u Was? W poprzednich ciążach nie miałam z tym problemu.
I kolejne pytanie. Ile snu potrzebujecie na tym etapie ciąży? Ja w nocy śpię ok 11h i w dzień 2h. -
Nie obraziłabym się, gdyby ktoś sprezentował najmłodszej takiego Misia.
Póki co będę używała tego konika, jesli moja pierworodna córa na to zezwoli
Jak u Was z apetytem? U mnie jednego dnia mdli, a następnego...mogłabym jeść za 3. Dziś już bomboniera za mną. I wróciłam z późnego spacerku...Po drodze zahaczyłam o lodziarnię, mimo że kolację już zjadłam, i spożywczak - rezultat - dwa batoniki i chipsy, ale chrupki juz odpuszczę na jutro.
Na szczęście córa większość spacerku przeszła na nóżkach, ulga, że nie musiałam pchać wózka pod górkę.
Mnie również boli spojenie łonowe, o dziwo, nawet jak się wyśpię albo chwilę poleżę. w ciąży z córeczka tez tak miałam. dziecko już naciska nam na dól, lekko nie będzie
Sen...nie ma teraz nic bardziej pożądanego...W ciągu dnia nie omijam żadnej drzemki córeczki i kładę się obok dziecka na przynajmniej godzinę, najlepiej 2. Potem padam po 23 i spię do 7. Chciałabym więcej, ale nie jest to mi dane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 20:25
-
Andziula_1988 wrote:Widać co położna to inne zdanie. I bądź tu mądry ;/
A co doświadczone mamusie powiedzą mi na temat szumisiów? Z sensorem płaczu czy bez? Przydatny?
Co do szumisia to mamy i polecam. Młody ma ponad 2,5 roku i jak mamy wieczorem gości to włączamy by zagłuszyć rozmowę. Tak samo jak się szykowaliśmy do pracy, szumis zawsze chodził bo sypialnie mamy połączona z nasza łazienka i garderoba. Dzięki temu młody dłużej śpi.
My szumisia kupiliśmy jak młody miał 7 m-cy bo zajechaliśmy tak odkurzaczWiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2018, 20:34
-
Magda33 wrote:Ja dla dziecka kupilam poduszkę klin. Żeby główka była uniesiona lekko wyżej w łóżeczku.
-
O szumisiach wiem tyle, ze taniej I skuteczniej wychodzi wlaczenie okapu, odkurzacza lub suszarki, ponoc efekt spektakularny. Natomiast to doswiadczenia moich znajomych. Sama nie mam i tak dlugo jak maly nie bedzie mial problemu z usypianiem i uspakajaniem go, to nie bede go przyzwyczajac do zadnych gadzetow
-
Ha wrote:
Z dnia na dzień odczuwam coraz większy nacisk na spojenie. Jak to jest u Was? W poprzednich ciążach nie miałam z tym problemu.
I kolejne pytanie. Ile snu potrzebujecie na tym etapie ciąży? Ja w nocy śpię ok 11h i w dzień 2h.
Ja też ciągle czuję nacisk, do tego jeszcze tak jakbym miała wcisnieta piłkę w kroku - takie jakby uczucie pełności, rozpierania, nie wiem jak to określić.
A jeśli chodzi o sen to zazdroszczę, w nocy śpię po 4-5 godz w dodatku z pobudkami do małego A w ciągu dnia nawet na chwilę nie mam jak się położyć. Ciągle chodzę niewyspanaaż dziw że funkcjonuje
-
Przy Alanie nie miałam szumisia i teraz też nie kupuję.Jak dla mnie jest to zbędne i za drogie