Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny jak już jesteście na L-4 i macie ciagłość, to podstawa jest zawsze taka sama - niezależnie od tego czy stawka jest godzinowa czy miesięczna.
Agawera a na kiedy masz płacone wynagrodzenie? Na ostatniego dnia miesiąca?
Na swoim pasku płacowym nie masz podanej liczby dni zwolnienia chorobowego za które zostało Ci wypłacone chorobowe? Wtedy dokładnie możesz przyrównać kwotę do liczby dni konkretnej.
Czasem pracodawca mógł otrzymać jakieś zwolnienie już po rozliczeniu wynagrodzenia za grudzień i go nie wypłacić (np. zwolnienie od 27-31 grudnia). I za ten okres np. wstrzymać wypłatę tymczasowo dopóki nie dostarczysz, lub wypłacić troche wyższe wynagrodzenie ze stosunku pracy i dopiero w następnym miesiącu to korygować.
Może być też sytuacja o której pisze SSS. Ważne jest aby dostarczyć pracodawcy zwolnienie w ciągu 7 dni od daty jego wystawienia (np. wysłać najpóźniej 7 dnia do pracodawcy). W przeciwnym wypadku potrącają 25% wartości zasiłku za liczbe dni, które zostały przekroczone. -
zapah_ciszy wrote:Dziewczyny jak już jesteście na L-4 i macie ciagłość, to podstawa jest zawsze taka sama - niezależnie od tego czy stawka jest godzinowa czy miesięczna.
Agawera a na kiedy masz płacone wynagrodzenie? Na ostatniego dnia miesiąca?
Na swoim pasku płacowym nie masz podanej liczby dni zwolnienia chorobowego za które zostało Ci wypłacone chorobowe? Wtedy dokładnie możesz przyrównać kwotę do liczby dni konkretnej.
Czasem pracodawca mógł otrzymać jakieś zwolnienie już po rozliczeniu wynagrodzenia za grudzień i go nie wypłacić (np. zwolnienie od 27-31 grudnia). I za ten okres np. wstrzymać wypłatę tymczasowo dopóki nie dostarczysz, lub wypłacić troche wyższe wynagrodzenie ze stosunku pracy i dopiero w następnym miesiącu to korygować.
Może być też sytuacja o której pisze SSS. Ważne jest aby dostarczyć pracodawcy zwolnienie w ciągu 7 dni od daty jego wystawienia (np. wysłać najpóźniej 7 dnia do pracodawcy). W przeciwnym wypadku potrącają 25% wartości zasiłku za liczbe dni, które zostały przekroczone.
Zgadzam sie najlepiej miec pasek i wtedy latwiej porownac. Jezeli mialas tylko minimalne wynagrodzenie to od stycznia jest ono wyzsze i dlatego od stycznia pewnie masz wyzsze chorobowe bo pracodawca musi ci wyrowanc , nie mozesz dostac mniej niz minimalne.
Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm -
karolina0522 wrote:Ehhh to nie wiem ,co się opłaca finansowo, id razy zgłosić i mieć płatne 80%, czy najpierw 100% a potem 60% ..?? Wy jak robicie? Co do kosmetyków to polecam kolistym, super są.
Finansowo to wychodzi tak samo jeśli chcesz skorzystać z całego roku.
Kwestia tego, czy dostajesz przez 6 miesięcy 100% i 60% za kolejne 6 miesięcy.
Czy druga opcja od razu decydujesz się na cały rok i dostajesz przez 12 miesiecy 80% macierzyńskiego.
Najkorzystniej wychodzi po prostu skorzystać tylko z 6 miesięcy macierzyńskiego 100% płatnego a potem wrócić do pracy....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 18:39
-
Sss dzięki, kumam
choć musiałam 2 razy przeczytać
idę na macierzyński 100% i potem na 60% i 14 dni przed powrotem zgłaszam pracodawcy że wracam. Jak rozłożę na 80% to stracę 3 miesiące kasę.
-
nick nieaktualny
-
Jezeli na bank sie decyduje na caly rok brac urlop to wole 80% przez caly czas. Zawsze mozna zrezygnowac z calosci rodzicielskiego i wtedy musza nam wyrowanc za okres macierzynskiego o 20%. Jestesmy tylko stratne gdyby w polowei rodzicielskiego bysmy zrezygnowaly to nam nie wyrownaja. Np:
1)52 tygodnie platne80%( 26 macierzynskiego, 26 rodzicielskiego)
=
2)26 tygodni platne 100% a 26 tygodni rodzicielskiego 60
Przyklad 1 rezygnuje z rodzicielskiego w calosci musza mi wyrowanc 26 tygodni macierzynskiego z80 do 100%
Rezygnuje w polowie z rodzicielskiego czyli 26 tygodni macierzynskiego i 13 rodzicieslkeigo calosc 80% bez wyrowania
Przyklad 2 rezygnuje w polowie z rodzicielskiego czyli 26 macierzynskiego100% i 13 rodzicieslkiego platne 60%
zapah_ciszy lubi tę wiadomość
Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm -
zyrcia wrote:a jak to jest przy działalności ? jak płaciłam Zusu około 1100 zł to teraz ile dostanę? bo już jestem na zwolnieniu od 19,01, ale jeszcze nic nie dostałam -_-
To powinnas dostac tyule ile placilas. Ale to dziwna kwota placilas pelny zus czy maly ( pierwsze2 lata dzialanosci) i pod warunkiem ze oplacalas skladke chorobowa. Jezeli nic nie beda kontrolowac to wydaje mi sie ze powinni ci wyplacic po skonczeniu tego l4 maja na to 30 dniMarcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm -
My już po połówkowym. Wszystko z maleństwem ok, pępowina trójnaczyniowa, łożysko się podniosło. Waży już 420 gr i rośnie wg wieku ciąży. Wszystko długo mierzył, sprawdzał, do serduszka robił dwa podejścia, bo nie chciało pokazać. I na następne usg w ok 30 tyg kazał przyjść z synkiem
Super lekarz
sss, zyrcia, Rozalia, Sista, karolinka85, Inesicia, Nieukowa, nenette, karolina0522, Czarnaa94, Joasia:), Scintilla lubią tę wiadomość
-
Zapach ciszy bardzo dobrze tlumaczy mi gorzej idzie w pisaniu tego wszystkiego. Ja od polowy listopada mialam zasilek z zus a wyplacili mi go 2 stycznia dopiero bo kontrolowali moja firme bo sie moje wynagrodszenie nie podobaloMarcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
-
nick nieaktualny
-
zyrcia wrote:a jak to jest przy działalności ? jak płaciłam Zusu około 1100 zł to teraz ile dostanę? bo już jestem na zwolnieniu od 19,01, ale jeszcze nic nie dostałam -_-
Nie wiem jak to jest z działalnością, ale wysokość zasiłku chyba zależy od wysokości zadeklarowanej składki chorobowej. Ja jestem na L4 od 27.01 i podobno pierwszy miesiąc płaci mi pracodawca, a potem dopiero wypłaca ZUS. -
zyrcia wrote:no pierwsze 2 lata działalności, może tam jakiś podatek był jeszcze za pracownika. Ale to wychodziło nie całe 1100 jakoś. pierwsze zwolnienie miałam od 19.01 do 9.02 i teraz przedłużone na miesiąc. Ja to tego w ogóle nie ogarniam
Najlepiej zadzwonic na infolinie do zus i polaczyc sie z dzialem zasilkow i jak podasz swoj pesel to tam wszystko wyjasnia jaka kwota itp.Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm