X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    a to moje ostatnie łupy :D
    portki dla Leosia :D
    yvgrcoep04g5_t.jpg

i pierwsze kosmetyki :D
    ybefwv3zdtyg_t.jpg

mam tegp wszystkiego od cholery, ale burdel w tym domu i ciemno jakoś, że nawet ładnych zdjęć się nie da zrobić :D jak już się przeniesiemy na swoje posegreguję sobie wszystko i porobię trochę fot na pamiątkę Leonowi jaką miał bujną garderobę :D

Zyrciu widzę kosmetyki różnych firm, czytałam że powinno się kupić 1 firmy aby ewentualnie zobaczyć która uczula, jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Dla mnie to chore z tą 1 firmą i nie wiem właśnie czy też nie mieszać.

zyrcia lubi tę wiadomość

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Dada Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Dziewczyny czy Wy wszystkie juz czujecie kopniaki? Bo ja wciaz nie :( poki co to tylko takie smyranie delikatne pukanie od srodka..i powoli zaczynam sie martwic :( niby to pierwsza ciaza i lozysko na przedniej scianie..ale chyba juz niedlugo powinnam zaczac czuc?
    Karolinka ja tez lekko bardzo czuje wczoraj pierwszy raz przez rękę ale do kopniaków to chyba jeszcze daleko bo to takie delikatne raczej...ja tez mam na przedniej ścianie i tez pierwsza ciaza. Także myśle,ze nie ma się co martwić.

karolinka85 lubi tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to mówili tylko, że to tak już jest w ciąży. Po zrobieniu usg nerek po jakimś tygodniu okazało się, że mam zastój II stopnia w nerce i to pewnie przez to bakterie się namnożyły dostałam antybiotyk, ale jak widzisz pomógł na 4 tygodnie i teraz od nowa antybiotyk.. Szczerze to już nie mam na to siły, a do końca jeszcze 15 tygodni.

ukdytv73la1h903i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:
    Zyrciu widzę kosmetyki różnych firm, czytałam że powinno się kupić 1 firmy aby ewentualnie zobaczyć która uczula, jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Dla mnie to chore z tą 1 firmą i nie wiem właśnie czy też nie mieszać.
    kierowałam się opiniami z tej strony http://www.srokao.pl/ i te co wybrałam są chyba najmniej uczulające. Mojej cioci córka miała wszystko jednej firmy i to Nivea i wszystko do śmieci, bo uczulało, no to kupiła Johnsona i to samo, dopiero jakieś najtańsze z tesco były dobre. A jak będę mieć dwie firmy to pewnie się zorientuję co uczula. A myślicie, że takie alergie są dziedziczne ;P?

kasika8303 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maglic witamy! :)

Ja od 2msc mam erytrocyty w moczu, raz rosną, raz spadają. Miałam posiew, usg układu moczowego i niby wszystko ok. Kazali więcej pić i brać preparat z żurawiną, nic to nie daje-właśnie spr wyniki i dalej są, 20 wpw.

Sista mi cytologia wyszła ok, a w posiewie pokazały się e coli. Może po tym szpitalu i antybiotyku niech Ci zrobią też kontrolnie posiew z szyjki dla pewności?

• maglic Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja erytrocytów mam 8-10 w polu widzenia, za to leukocyty luźno pokrywają pole widzenia. :/ a jaki preparat przyjmujesz bo ja właśnie wybieram się po jakiś specyfik a nie wiem za bardzo co. Gin polecał Żuravit

ukdytv73la1h903i.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Wydaje mi się że cytologia nie ma nic wspólnego z bakteriami w okolicach szyjki macicy.
    Cytologia bada pobrane komórki nabłonka - czy nie ma w nich zmian / nieprawidłowości.
    Ale mogę się mylić :) Ja w każdym razie nigdy nie miała w wynikach cytologii bakterii a zapalenie pęcherze mam przez pół życia ;-)

nenette, Viola lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Stokrotka2626 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sss wrote:
    Stpokrotka tobie musza umowe przedluzyc do porodu chyba ze chca cie zostawic na dluzej, zalezy od pracodawcy.

wydaje mi się że będzie z tym ciężko aby przedłużyli mi na dłużej
    a jak to jest później z macierzyńskim? Bo napewno wiem że mi się należy, ale wtedy idę bezpośrednio do zus?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 15:03

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    kierowałam się opiniami z tej strony http://www.srokao.pl/ i te co wybrałam są chyba najmniej uczulające. Mojej cioci córka miała wszystko jednej firmy i to Nivea i wszystko do śmieci, bo uczulało, no to kupiła Johnsona i to samo, dopiero jakieś najtańsze z tesco były dobre. A jak będę mieć dwie firmy to pewnie się zorientuję co uczula. A myślicie, że takie alergie są dziedziczne ;P?

Od koleżanek wiem, że te rosmannowskie najmniej uczulają. Dzięki za stronkę :-)

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    ja erytrocytów mam 8-10 w polu widzenia, za to leukocyty luźno pokrywają pole widzenia. :/ a jaki preparat przyjmujesz bo ja właśnie wybieram się po jakiś specyfik a nie wiem za bardzo co. Gin polecał Żuravit

Mi też polecał Żurawit i tak biorę:)

• Sista Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenette - dzisiaj pobrali mi wymaz z szyjki na posiew, zaraz po obchodzie. Rano tez dawałam mocz na posiew, wiec w poniedziałek powinny być wyniki.
    Agata - co do cytologii, to sobie sama wymyśliłam, ze gdyby było coś nie tak, to cytologia by wykazała. A tak myśle sobie, ze bakterie mam tylko w pęcherzu. Oczywiście nic nie swędzi, nic nie piecze...
    Ja biorę Żurawit, od listopada właściwie. Choc dziś rano lekarz polecał tez Urospet, ale jak się dowiedział, ze mam Żurawit, to mam przy nim zostać. Do tego oczywiście żurawina suszona, herbatka z żurawiny i sok żurawinowy.

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenette wrote:
    Mi też polecał Żurawit i tak biorę:)

I mówisz, że dalej średnio pomaga? Ja kupiłam w aptece sok 100% z żurawiny, rozcieńczam z wodą i tak pije i pije i pije.. niedługo pęknę. :D cytrynki też wciskam, a potem jem ( mam smaka na kwaśne na szczęście) Mam nadzieję, że przejdzie po takiej kuracji :) ale badania zrobię dopiero po antybiotyku, więc wtedy się okaże.

ukdytv73la1h903i.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    A ja troche z innej beczki czy ktoras z was ma umowe przedluzona do dnia porodu?

miałam w 1 ciąży i macierzyński tz zus mnie przejął i płacił

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sss wrote:
    Hejka ja bpo glukozie ale wyniki dopiero jak na wizycie w poradni bede. Ogolnie slodkie ble troche mnie zmulio, pierwsze 15 min ciezko potem juz ok. Dopiero teraz zjadlam i lezakuje bo zoladek chyba zle zareagowal bo pobolewa.

Agata a co z ta umowa? Moze ci w czyms pomoc bo ja ksiegowa jestem.

to jeżeli jestes ksiegowa to napisześ od listopada jestem na l4 i teraz co miąsiac dostaje inna wypłatę , wcześniej nie byłam na l4

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:

dlatego wybiore chyba hipp bo mam kupon a póżnie myslałam o seri z rossmann

u mnie co o ruchów jest słabo na dal za bardzo nie czuje wizyta 4d połówkowe w piątek nie moge sie doczekać czas mi sie duży ide do innego lekarza i zobaczymy co powie
    ale moge powiedzieć ze sie rusza ... 1 strona pępka miękka 2 twardsza :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 16:14

Sista, karolinka85, kasika8303 lubią tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie :) ja co do kosmetykow naczytalam sie mnostwo opini popytalam wsrod znajomych... Podobno te drogeryjne kosmetyki typu nivea mixa johnson to najwiekszy syf... Sa najbardziej rozreklamowane a pelno w nich chemii... Ja zdecydowalam sie na kosmetyki z jednej firmy- Mustela. Sa dosc drogie ale z naturalnych skladnikow i nie spotkalam sie ze zla opinia na ich temat:) przyszy mi niedawno i jak sbie psmarowalam reke kremem to tak bejbikowo delikatnie pachniala mi caaaaaly dzien i super nawilza, czasami Leonowi podkradam :P :)ale oczywiscie wszystko zalezy od dziecka mam kolezanke co kapala w czym popadnie i mala nie miala zadnych problemow ze skora :)
    Pozdrawiam

Sista, kasika8303 lubią tę wiadomość

• Sista Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alamakota wrote:
    Hej mamusie :) ja co do kosmetykow naczytalam sie mnostwo opini popytalam wsrod znajomych... Podobno te drogeryjne kosmetyki typu nivea mixa johnson to najwiekszy syf... Sa najbardziej rozreklamowane a pelno w nich chemii... Ja zdecydowalam sie na kosmetyki z jednej firmy- Mustela. Sa dosc drogie ale z naturalnych skladnikow i nie spotkalam sie ze zla opinia na ich temat:) przyszy mi niedawno i jak sbie psmarowalam reke kremem to tak bejbikowo delikatnie pachniala mi caaaaaly dzien i super nawilza, czasami Leonowi podkradam :P :)ale oczywiscie wszystko zalezy od dziecka mam kolezanke co kapala w czym popadnie i mala nie miala zadnych problemow ze skora :)
    Pozdrawiam
    Alamakota - ja tez planuje Mustelle. Mój siostrzeniec Leon miał i to jest mega wydajne. 750ml płynu do mycia ciała i włosów miał ponad 6 miesięcy, albo i dłużej. Co kupiłaś dokładnie?

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • sss Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera wrote:
    to jeżeli jestes ksiegowa to napisześ od listopada jestem na l4 i teraz co miąsiac dostaje inna wypłatę , wcześniej nie byłam na l4

A wynagrodzenie wyplaca Ci pracodawca czy Zus? Roznica wynika z dlugosci miesiaca a jezeli chodzi o zus to zasilek chorobowy dziwnie wyplacaja jak sie nie myle to raczej za L4 a nie tak ze konczy sie miesiac i za niego calego placa. Trzeba tez patrzec na L4 musi byc na zwolnieniu literka B tzn ciaza i placa 100 % a dostarczyc je trzeba w ciagu 7 dni.

Kasika mozesz zrezygnowac z rodzicielskiego 14 dni przed planowanym powrotem do pracy musisz poinformowac pracodawce. Najlepiej u ciebie to po porodzie zglosic sie tylko do urlopu macierzynskiego i do dodatkowego macierzynskiego (26tygodni razem) dostaniesz wtedy 100% a 14 dni przed koncem urlopow macierzynskich skladasz wniosek o urlop rodzicielski platny 60 %. Jezeli odrazu zglosisz sie do wszystkich urlopow to po rezygnacji z czesci rodzicielskiego nei dostaniesz wyrownania i bedziesz stratna. Wyrowanie dostaniesz jak po zgloszeniu do wszystkich urlopow nagle zrezygnujesz z calego rodzicielskiego. Za wszystkie zgloszone razem urlopy masz platne 80% , za same macierzynskie 100% a za rodzicielski 60%. Chyba nie za skomplikowane.

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • sss Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka jak najbardziej ci sie nalezy. Co do dokumentow to dostarczasz pracodawcy akt urodzenia wniosek o urlop macierzynki i o dodatkwy urlop macierzynski i o rodzicielki dotego oswiadczenie tatusia ze w tym czasie nie bedzie pobieral urlopu macierzynskuego na dziecko. Jak zdecydujesz sie odrazu na caly rok to platne 80% tylko od urodzenia masz 14 dni na dostarczenie dokumentow. Pracodawca wysyla wszysto do zus a potem wyplaca ci zasilek zus bedziesz miala przelew jak masz konto a jak nie to poczta.
    Tak jest na umowie do czasu porodu i do kazdej innej oprucz zatrudnienia na zastepstwo. Czasami jak pracodawca zatrudnia w firmie wiecej niz 20 pracownikow to wyplaca zasilek pracodawca a nie zus

aghata lubi tę wiadomość

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • agawera Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sss wrote:
    A wynagrodzenie wyplaca Ci pracodawca czy Zus? Roznica wynika z dlugosci miesiaca a jezeli chodzi o zus to zasilek chorobowy dziwnie wyplacaja jak sie nie myle to raczej za L4 a nie tak ze konczy sie miesiac i za niego calego placa. Trzeba tez patrzec na L4 musi byc na zwolnieniu literka B tzn ciaza i placa 100 % a dostarczyc je trzeba w ciagu 7 dni.

pracuje w hipermarkecie wiec jest powyżej 20 osób i płaci mi pracodawca

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
‹‹ 557 558 559 560 561 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ