Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja wczoraj zostałam poczęstowana pierwszym bolesnym kopniakiem
Aż byłam w szoku że mi tak mocno przywaliła.
karolina też ostatnio wciągam słodycze jak odkurzacz. Nutella, batony, lody, ciastka i ciągle mi mało! Przed ciążą zjadłam batonika albo ze 3 ciastka i było mi za słodko, a teraz? Marzy mi się reklamówka pełna lodówSista, karolina0522 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Witam
ja też mam umowę na czas nieokreślony.
Byłam dziś na tym badaniu cukru. Nastawialam się jak to źle będzie i bardzo się pomyliłam. Glukoza smakowała jak słodki sok wiśniowy,zastanawiam się po co do tego ta cytryna. Było to naprawdę smaczne. Potem czułam się cały czas dobrze,czas szybko mi zleciał bo miałam książkę. Także zupełnie w porządku badanie,no poza tym pobieraniem krwiNo i chwilę po wypiciu mały co chwilę miał czkawke,chyba jemu też smakowało
wyniki jutro.
Też miałam całą noc koszmary,non stop budziłam się zlana potemtakże jedynie dziś jestem niewyspana.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 13:01
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Nieukowa też chcę takie wyniki po glukozie, bo nie wyobrażam sobie porzucenia tych wszystkich pyszności i zachcianek cukrowych
agatha ja mam umowę na nieokreślony.
karolinka ja czuję już konkretne kopniaki i wszyscy mi mówią że to szybko, ale co ja poradzę że mam syna akrobatęJak zaczyna kopać to brzuch się podnosi, mąż też już widzi i czuje pod ręką. Łożysko mam na przedniej ścianie, ale podobno bardzo nisko.
karolinka85 lubi tę wiadomość
-
Hejka ja bpo glukozie ale wyniki dopiero jak na wizycie w poradni bede. Ogolnie slodkie ble troche mnie zmulio, pierwsze 15 min ciezko potem juz ok. Dopiero teraz zjadlam i lezakuje bo zoladek chyba zle zareagowal bo pobolewa.
Agata a co z ta umowa? Moze ci w czyms pomoc bo ja ksiegowa jestem.Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm -
A1984 wrote:Dziewczyny, macie gdzieś jakieś normy wagowe dla Maluchów?
Mój ważył 20+4 480 gramów, nie za dużo trochę? Może ja mam cukrzyce ciążową tylko nie wiemchętnie bym popatrzyła. Mój w 21+5 ważył 563g,lekarz był w szoku że tak dużo i temu właśnie dziś to badanie miałam.
A1984 lubi tę wiadomość
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Mój ważył 20+4 480 gramów, nie za dużo trochę? Może ja mam cukrzyce ciążową tylko nie wiem
Ja podglądam na tej stronie https://parenting.pl/portal/20-tydzien-ciazy.
Faktycznie spory ten Twój, mój miał w 20+3 390 gNo ale podobno teraz dzieci już nie będą nam równo rosły i każde będzie miało swoje własne tempo.
A1984 lubi tę wiadomość
-
Właśnie ja też chciałabym kupić jedno z tych łozeczek, ale to jeszcze trochę. Najpierw maz musi przenieść się do biura ok marzec/kwiecien bo na razie biurko z komputerem - jego biuro jest u nas w sypialni. Wtedy dopiero będziemy ogarniac kącik dla malej u nas w sypialni bo mamy tylko 2 pokoje. Będę pracować do końca marca wiec w kwietniu planuje kupic rzeczy do spania, komódke a na końcu kosmetyki. Póki co mamy ubrania, fitelik i lezaczek. Wszystko używane z okazyjnych ogłoszeń.
Moja mama cały czas mi powtarza ze ja juz przecież wszystko mama jak ona nas rodziła to się kupowało po urodzeniu dziecka ... No i taka z nią rozmowa.
No i wózek także Bebetto, ale ostatnio spodobał nam się bebetto holland., a byłam zdecydowana na bebetto silva.
Dziś chyba znów brzuch mi rośnie bo czuje takie napięcie skory i ogólnie taki pełny. Na trasie przytylam cale 3 kga jutro połówkowe !!!! Trzymajcie kciuki
Rozalia, karolinka85, karolina0522, Nikonka lubią tę wiadomość
Maja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
Macierzynski trwa 6 miesiecy a potem mizesz wziac rodzicielski dodatkowe 6 mies. Jezeli od razu zglosisz ze nie bedzie cie rok dostajesz 80% wynagrodzenia, mizesz wziac tylko pol roku dostawac 100% a potem zdecydowac ze jeszcze pol siedzisz w domu wtedy dostajesz za dodatkowe polk roku 60% ze sredniego wynagrodzenia z ostatniego roku. Na wychowawczym nie dostajesz nic kasy chyba ze wasz dochod na osobe w rodzinie nie orzekracza jakiejs tam kwoty, wtedy doistajesz z opieki 400zl i dodatkowo rodzinne
[/url]
-
A łożysko tez mam na przedniej ścianie a ruchy czuje od 17/18 tyg AZ się lekarka dziwila ze juz. Teraz od 2 tyg juz maz czuje przez skore a od paru dni brzuch juz całuje, także pewnie nie ma reguły na to. Ja jestem szczupła no to jak dziecko się rusza to muszę poczuć tak sobie tłumacze.
Sista lubi tę wiadomość
Maja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
sss wrote:Hejka ja bpo glukozie ale wyniki dopiero jak na wizycie w poradni bede. Ogolnie slodkie ble troche mnie zmulio, pierwsze 15 min ciezko potem juz ok. Dopiero teraz zjadlam i lezakuje bo zoladek chyba zle zareagowal bo pobolewa.
Agata a co z ta umowa? Moze ci w czyms pomoc bo ja ksiegowa jestem.
Super, jak to wyglada w praktyce? Powiedzmy urodze 3 czerwca i co potem? Wysylam do prscodawcy akt urodzenia? A jak zalatwiam w zusie macierzynski? Tez wysylam wnioski do pracodawcy a on do zusu czy sama juz musze to wmzusie zalatwic?
[/url]
-
Cześć dziewczyny
poczytuje Was od dawna. Ja również mam termin na czerwiec 2015 r.
bardzo cieszymy się z małego ( będzie chłopczyk), ale niestety ciąża strasznie mi doskwiera : od 20 tygodnia kolka nerkowa, i ciągłe bakterie w moczu ( teraz znowu na antybiotyku ). W szpitalu przeleżałam ze 3 tygodnie, ale czego się nie robi dla naszych maleństw
Czy któraś z Was też ma problemy z tymi babolami? Bo mnie to już wykańczająjest dobrze 2 tygodnie a potem od nowa maraton z bakteriami, leukocytami i erytrocytami w moczu oO
karolina0522, Sista, Inesicia, karolinka85, nenette, Joasia:), Nikonka lubią tę wiadomość
-
Mój ważył 20+4 480 gramów, nie za dużo trochę? Może ja mam cukrzyce ciążową tylko nie wiem
Agata - moja Olga ważyła wczoraj (20w5d) 350g. Myśle, ze to kwestia aparatu USG, przecież nie wazy on naszych Maleństw, ale oblicza ewentualna wagę z pomiarów długości i szerokości. Chyba trzeba na to brać poprawkę. To widać najlepiej, jak dzień przed porodem oceniają wagę na 2800, a rodzi się 3400We wtorek mam badania prenatalne - zobaczymy ile przybierze Moja Mała
-
nick nieaktualnyRozalia wrote:Ja podglądam na tej stronie https://parenting.pl/portal/20-tydzien-ciazy.
Faktycznie spory ten Twój, mój miał w 20+3 390 gNo ale podobno teraz dzieci już nie będą nam równo rosły i każde będzie miało swoje własne tempo.
Moja też 390gram w 20+3ale muszą różnie ważyć, bo inaczej wszystkie byśmy urodziły dzieci o tej samej wadze..jeżeli gin nie widzi nic niepokojącego to chyba ok?
Rozalia lubi tę wiadomość
-
Z tego co słyszałam, to po urodzeniu na akt urodzenia dostajesz urlop u pracodawcy, który załatwia już z ZUS płatności i przelewa ci normalnie zasiłek jak wynagrodzenie za okres urlopu (tak jak za zwykłe L4, tylko że 100, 80 lub 60%). Jeżeli masz ubezpieczenie u pracodawcy, to powinien tez od razu ubezpieczyciela zawiadomić i potem wypłacić ci kasę z tego ubezpieczenia.
Co do urlopów:
-macierzyński na 1 dziecko 20 tygodni 100% płatny
-dodatkowy urlop macierzyński 6 tygodni 100% płatny
-urlop rodzicielski; do 26tyg, 60% płatny.
Jeśli się chce wybrać w całości od razu macierzyński+rodzicielski dostaje się 80% pensji, czyli uśrednioną wartość obydwu.
Ojciec może wziąć:
-2 dni urlopu okolicznościowego na sam poród
-2 tygodnie urlopu ojcowskiego (może wykorzystać do 12 miesiąca życia dziecka)
-część urlopu macierzyńskiego (ale kobieta musi obowiązkowo być na nim w połogu 14tyg po urodzeniu dziecka), czyli max. 6 tygodni
-cały dodatkowy urlop macierzyński zamiast kobiety
-cały urlop rodzicielski zamiast kobiety.
Wtedy zasiłek oczywiście wypłacany przez jego pracodawcę.
Można brać część urlopu razem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 13:31
karolina0522, agawera lubią tę wiadomość