Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Muniek wrote:Witam dziewczyny,u mnie kolejna kiepska noc.Włączyło mi się rozmyślanie co to będzie
teraz zasypiam nad laptopem,ale muszę iść na spacer sie dotlenić może to pomoże.
Tylko nie pomyślcie o mnie źle,ale czasem jak tak zacznę rozmyślać zadaje sobie pytanie "co myśmy dobrego narobili"..."czy aby na pewno jesteśmy gotowi"... Czasem aż mam ochotę sama sobie przywalić w gębe za takie myślenie,bo już kocham to maleństwo i ciesze się że będzie z nami.Ale te głupie hormony mi w głowie mieszają!!
No nic czas się zbierać bo coś wariuje
Miłego dniaStrach pomieszany z ekscytacją - to moje obecne emocje. Głowa do gory, pewnie większość z nas tak ma
Z., nenette, Scintilla, gosi_a, Muniek, Joasia:) lubią tę wiadomość
-
Ania1704 wrote:Aghata,Z., dziękuję za informację! Też byłam zdziwiona tą informacją ponieważ czytałam, że w ciąży i połogu leczenie 2 kanałów pokrywane jest z NFZ. Jutro zapytam.. Wkurzyłam się...
https://zip.nfz.gov.pl/GSL/GSL/LeczenieStomatologiczne tu sobie sprawdź gabinet w swoim rejonie.
Dziewczyny, ja też mam takie myśli. Czasem jak po całym dniu siadam wieczorem i jestem zmęczona, chce mi się spać, myślę sobie 'jeju, jeszcze chwila i nie będzie, że chce mi się spać bo ten mały człowiek może akurat w tym momencie będzie potrzebować aby się nim zająć'. Ale bardzo, bardzo pragnęliśmy tego dziecka więc wolę zdecydowanie swoje teraźniejsze dylematy i niektóre głupie myśli niż ten czas nieudanych prób zajściaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 11:27
gosi_a, Muniek, Joasia:) lubią tę wiadomość
Dwa bąbelki 👣
06.2015
03.2017 -
Hej. A ja sie mecze z katarem buu... Wizytuje dopiero o 20.20.. Tez macie takie bulgotanie w brzuchu. Nie wiem maly lekko smyrnie a brzuch takie dzwieki wydaje ze szok, czy to normalne. Czasami ruchow nie czuje ale slysze..Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
-
Ania1704 wrote:Aghata,Z., dziękuję za informację! Też byłam zdziwiona tą informacją ponieważ czytałam, że w ciąży i połogu leczenie 2 kanałów pokrywane jest z NFZ. Jutro zapytam.. Wkurzyłam się...
zwykle kanalowe byloby tansze..a to ze powtorne to jest drozsze..a ze to byla jedynka z przodu na gorze..wiec musialam chcac nie chcac wydac tysiaka..
Ania1704 lubi tę wiadomość
-
Ja robie zeba 3-kanalowego i tez mam za darmo, dentystka opracowala kanaly, mialam 3 wizyty ale uzuoelnimy go po porodzie zeby rtg zrobic i jeszcze kazala mi sie spieszyc zeby nie przegapic tych 6 tygodni darmowych w gabinecie ktory ma podpisana umowe nawet jak nie jestes w ciazy nie placisz zas calosc leczenie tylko 50% a zeby do trojki nic nie placisz za kanalowe.[/url]
-
nenette wrote:Cześć dziewczyny, ja już po wizycie u szyjkowego - szyjka krótsza, na usg ma ok 2,5mm ale gin na razie wciąż wstrzymuje się z założeniem pessara. Mówi, że szyjka twarda i zamknięta więc bez paniki. Za tydzień kolejna kontrola i zobaczymy co dalej. Mam leżeć i brać leki. Dzwoniłam do gin z Medicover i powiedziała to samo, że pessara na razie nie. Mam mieć częstsze kontrole i będą obserwować. No to wracam do domu leżeć. I w związku z tym odpadam ze spotkania weekendowego niestety.
mi profesorka mowila ze u mnie jest inna sytuacja bo moge lezec ale sa mamy majace male dzieci no i musza sie przeciez nimi zajmowac wiec wtedy pessar konieczny..a u Ciebie moze wystarczy samo lezenie..moze juz nie bedzie sie skracac..
trzymam kciuki zeby do 37tc miala te 2.5cm
nenette lubi tę wiadomość
-
Musisz po prostu iść do gabinetu gdzie mają umowę z NFZ, bo inaczej do dentystka niczemu winna. Ja ostatnio leczylam zęba kanałowo (2 kanały) i zaplacilam 300 zł (miałam 3 wizyty) bo przez ten bol nie miałam juz siły szukać i czekać na NFZ... Ale jak możesz poczekać i tak Cie nie boli to na pewno warto zaoszczędzićMaja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
aghata wrote:Ja robie zeba 3-kanalowego i tez mam za darmo, dentystka opracowala kanaly, mialam 3 wizyty ale uzuoelnimy go po porodzie zeby rtg zrobic i jeszcze kazala mi sie spieszyc zeby nie przegapic tych 6 tygodni darmowych w gabinecie ktory ma podpisana umowe nawet jak nie jestes w ciazy nie placisz zas calosc leczenie tylko 50% a zeby do trojki nic nie placisz za kanalowe.
A twoja dentystka nie ma endometru?wtedy nie jest potrzebne rtg bo sama maszyna pokazuje ile juz zostalo wypelnione i ile jeszcze brakuje.. -
Moja szyjka po założeniu szwu wydłużyla się przez 2 tyg z 1,5 cm do 2,2cm, a prawie cały czas leże. Mimo to rozwarcie wewnętrzne wciąż jest i straszy. Lekarka mówi ze w każdej chwili może mi założyć pessar żeby ją jeszcze solidnej utrzymać... Jutro kontrola i zobaczymy.Maja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
karolinka85 wrote:Agatha zgadza sie..tylko ze u Ani to bedzie powtorne kanalowe..wiec raczej na refundacje sie nie lapie..
A twoja dentystka nie ma endometru?wtedy nie jest potrzebne rtg bo sama maszyna pokazuje ile juz zostalo wypelnione i ile jeszcze brakuje..
Tu jest pełen zakres świadczeń: http://www.mz.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0009/8397/zal_rozp_stoma_2013.pdf
Ja nie znalazłam terminu o którym piszesz i nie jest wyszczególnione w żadne sposób które to leczenie kanałowe jest. Ogólnie leczenie kanałowe przysługuje na NFZ.
Ale ekspertem w dziedzinie nie jestem więc mogę się mylić, czytam i przekładam na 'chłopski rozum'
Dwa bąbelki 👣
06.2015
03.2017 -
Sista wrote:Witajcie Dziewczyny z pięknej podkieleckiej wsi
Przyjechałam na kilka dni pooddychać świeżym powietrzem
Kasika - a znasz sposób babć na ucho z kwiatkiem geranium? Jest stosowany w mojej rodzinie od pokoleń, listek zwinięty wkłada sie do bolącego ucha i ból mija. Mojemu dwuletniemu Siostrzeńcowi tylko to pomaga. Tutaj link: https://hipokrates2012.wordpress.com/2012/10/10/geranium-niszczy-bakterie-i-wirusy/
Pozdrawiam wiosennie !!!
Dzięki kochana, jutro wypróbuję.
-
nick nieaktualnykarolinka85 wrote:Nenette szyjka nie jest tragiczna..wiec jezeli jest mozliwosc lezenia to wola kazac Ci lezec niz ingerowac pessarem..moze tez ze wzgledu na te bakterie ktore mialas i potem znowu..bo przy pessarze jest duze ryzyko infekcji..
mi profesorka mowila ze u mnie jest inna sytuacja bo moge lezec ale sa mamy majace male dzieci no i musza sie przeciez nimi zajmowac wiec wtedy pessar konieczny..a u Ciebie moze wystarczy samo lezenie..moze juz nie bedzie sie skracac..
trzymam kciuki zeby do 37tc miala te 2.5cm
Dokładnie ten gin tak powiedział, że pessar to ciało obce i zwiększa możliwość infekcji. A ja z infekcjami i bez niego miałam przygody. Pewnie więc ile się da chcą mnie przetrzymać samym leżeniem i lekami żeby nie ryzykować powikłań. Grunt, że twarda i zamknięta, oby taka była do 37tcdzięki za kciuki, troche mi raźniej
karolinka85, Scintilla lubią tę wiadomość
-
karolinka85 wrote:Agatha zgadza sie..tylko ze u Ani to bedzie powtorne kanalowe..wiec raczej na refundacje sie nie lapie..
A twoja dentystka nie ma endometru?wtedy nie jest potrzebne rtg bo sama maszyna pokazuje ile juz zostalo wypelnione i ile jeszcze brakuje..
Mierzyla kanaly endometrem ale powiedziala ze na zdjeciu bedzie wszystko widoczne, niby jest tez tak, ze czasami zeby maja wiecej kanalow niz powinny miec.[/url]
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyaghata wrote:Mierzyla kanaly endometrem ale powiedziala ze na zdjeciu bedzie wszystko widoczne, niby jest tez tak, ze czasami zeby maja wiecej kanalow niz powinny miec.
-
aghata wrote:Mierzyla kanaly endometrem ale powiedziala ze na zdjeciu bedzie wszystko widoczne, niby jest tez tak, ze czasami zeby maja wiecej kanalow niz powinny miec.
-
Ania1704 leczenie kanalowe w gabinecie ktory ma podpisana umowe tez nie musi byc 100% platne tam gdzie ja chodze placi sie 50% oczywiscie jak nie jestes w ciazy....za wyrwanie w ogole sie nie placi nigdy za znieczulenie tez nie. Mozna sobie raz w roku za darmo odkamienic zabki ale malo kto o tym wie.
[/url]
-
nick nieaktualnykarolinka85 wrote:A nie mialas robionego pantomogramu?bo tam widac wszystkie zeby i widac ile maja kanalow.. Ja mialam,czasami dentysci zalecaja..i wtedy dodatkowe zdjecie nie potrzebne bo wiadomo ile jest kanalow i wystarczy sam endometr