WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aghata,Z., dziękuję za informację! Też byłam zdziwiona tą informacją ponieważ czytałam, że w ciąży i połogu leczenie 2 kanałów pokrywane jest z NFZ. Jutro zapytam.. Wkurzyłam się...

• Sista Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek wrote:
    Witam dziewczyny,u mnie kolejna kiepska noc.Włączyło mi się rozmyślanie co to będzie ;-) teraz zasypiam nad laptopem,ale muszę iść na spacer sie dotlenić może to pomoże.
    Tylko nie pomyślcie o mnie źle,ale czasem jak tak zacznę rozmyślać zadaje sobie pytanie "co myśmy dobrego narobili"..."czy aby na pewno jesteśmy gotowi"... Czasem aż mam ochotę sama sobie przywalić w gębe za takie myślenie,bo już kocham to maleństwo i ciesze się że będzie z nami.Ale te głupie hormony mi w głowie mieszają!!
    No nic czas się zbierać bo coś wariuje ;-)
    Miłego dnia
    Muniek - nie złość sie na siebie, bo jeśli ja tez mam takie myśli, to chyba normalny objaw ciąży. Czytam Twój post i jakbym siebie słyszała. Czasami mam wrażenie, ze stoję w kolejce na rollercoastera, który wyruszy w czerwcu. I tak juz bedzie pędzić przez najbliższe kilka lat, a ja stracę świadomość, czy nogi mam w gorze, czy moze głowę, bo on bedzie pędzić, czy tego bede chciała czy nie. Tylko, ze teraz to juz nie można wysiąść :):):) Strach pomieszany z ekscytacją - to moje obecne emocje. Głowa do gory, pewnie większość z nas tak ma :)

Z., nenette, Scintilla, gosi_a, Muniek, Joasia:) lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 wrote:
    Aghata,Z., dziękuję za informację! Też byłam zdziwiona tą informacją ponieważ czytałam, że w ciąży i połogu leczenie 2 kanałów pokrywane jest z NFZ. Jutro zapytam.. Wkurzyłam się...

https://zip.nfz.gov.pl/GSL/GSL/LeczenieStomatologiczne tu sobie sprawdź gabinet w swoim rejonie.

Dziewczyny, ja też mam takie myśli. Czasem jak po całym dniu siadam wieczorem i jestem zmęczona, chce mi się spać, myślę sobie 'jeju, jeszcze chwila i nie będzie, że chce mi się spać bo ten mały człowiek może akurat w tym momencie będzie potrzebować aby się nim zająć'. Ale bardzo, bardzo pragnęliśmy tego dziecka więc wolę zdecydowanie swoje teraźniejsze dylematy i niektóre głupie myśli niż ten czas nieudanych prób zajścia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 11:27

gosi_a, Muniek, Joasia:) lubią tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • sss Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. A ja sie mecze z katarem buu... Wizytuje dopiero o 20.20.. Tez macie takie bulgotanie w brzuchu. Nie wiem maly lekko smyrnie a brzuch takie dzwieki wydaje ze szok, czy to normalne. Czasami ruchow nie czuje ale slysze..

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 wrote:
    Ania, leczenie kanalowe jest refundowane..ale ty tego zeba mialas juz leczonego kanalowego..tylko poprostu albo zle wyczyscili kanal albo zle wypelnili..wiec to juz nie bedzie zwykle leczenie kanalowe tylko powtorne..tzw. Re endo..i to niestety nie jest refundowane.. Ja mialam tez leczonego zeba powtornie kanalowo pod mikroskopem..i niestety koszt jest wyzszy..zaplacilam ok.1tys! :( zwykle kanalowe byloby tansze..a to ze powtorne to jest drozsze..a ze to byla jedynka z przodu na gorze..wiec musialam chcac nie chcac wydac tysiaka..

Ania1704 lubi tę wiadomość

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 wrote:

Ja robie zeba 3-kanalowego i tez mam za darmo, dentystka opracowala kanaly, mialam 3 wizyty ale uzuoelnimy go po porodzie zeby rtg zrobic i jeszcze kazala mi sie spieszyc zeby nie przegapic tych 6 tygodni darmowych w gabinecie ktory ma podpisana umowe nawet jak nie jestes w ciazy nie placisz zas calosc leczenie tylko 50% a zeby do trojki nic nie placisz za kanalowe.

preg.png[/url]
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenette wrote:
    Cześć dziewczyny, ja już po wizycie u szyjkowego - szyjka krótsza, na usg ma ok 2,5mm ale gin na razie wciąż wstrzymuje się z założeniem pessara. Mówi, że szyjka twarda i zamknięta więc bez paniki. Za tydzień kolejna kontrola i zobaczymy co dalej. Mam leżeć i brać leki. Dzwoniłam do gin z Medicover i powiedziała to samo, że pessara na razie nie. Mam mieć częstsze kontrole i będą obserwować. No to wracam do domu leżeć. I w związku z tym odpadam ze spotkania weekendowego niestety.
    Nenette szyjka nie jest tragiczna..wiec jezeli jest mozliwosc lezenia to wola kazac Ci lezec niz ingerowac pessarem..moze tez ze wzgledu na te bakterie ktore mialas i potem znowu..bo przy pessarze jest duze ryzyko infekcji.. :( mi profesorka mowila ze u mnie jest inna sytuacja bo moge lezec ale sa mamy majace male dzieci no i musza sie przeciez nimi zajmowac wiec wtedy pessar konieczny..a u Ciebie moze wystarczy samo lezenie..moze juz nie bedzie sie skracac.. ;) trzymam kciuki zeby do 37tc miala te 2.5cm :)

nenette lubi tę wiadomość

Moje dwa aniołki <3
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 wrote:

Musisz po prostu iść do gabinetu gdzie mają umowę z NFZ, bo inaczej do dentystka niczemu winna. Ja ostatnio leczylam zęba kanałowo (2 kanały) i zaplacilam 300 zł (miałam 3 wizyty) bo przez ten bol nie miałam juz siły szukać i czekać na NFZ... Ale jak możesz poczekać i tak Cie nie boli to na pewno warto zaoszczędzić ;)

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Ja robie zeba 3-kanalowego i tez mam za darmo, dentystka opracowala kanaly, mialam 3 wizyty ale uzuoelnimy go po porodzie zeby rtg zrobic i jeszcze kazala mi sie spieszyc zeby nie przegapic tych 6 tygodni darmowych w gabinecie ktory ma podpisana umowe nawet jak nie jestes w ciazy nie placisz zas calosc leczenie tylko 50% a zeby do trojki nic nie placisz za kanalowe.
    Agatha zgadza sie..tylko ze u Ani to bedzie powtorne kanalowe..wiec raczej na refundacje sie nie lapie..
    A twoja dentystka nie ma endometru?wtedy nie jest potrzebne rtg bo sama maszyna pokazuje ile juz zostalo wypelnione i ile jeszcze brakuje.. ;)

Moje dwa aniołki <3
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka po założeniu szwu wydłużyla się przez 2 tyg z 1,5 cm do 2,2cm, a prawie cały czas leże. Mimo to rozwarcie wewnętrzne wciąż jest i straszy. Lekarka mówi ze w każdej chwili może mi założyć pessar żeby ją jeszcze solidnej utrzymać... Jutro kontrola i zobaczymy.

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Agatha zgadza sie..tylko ze u Ani to bedzie powtorne kanalowe..wiec raczej na refundacje sie nie lapie..
    A twoja dentystka nie ma endometru?wtedy nie jest potrzebne rtg bo sama maszyna pokazuje ile juz zostalo wypelnione i ile jeszcze brakuje.. ;)

Tu jest pełen zakres świadczeń: http://www.mz.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0009/8397/zal_rozp_stoma_2013.pdf

Ja nie znalazłam terminu o którym piszesz i nie jest wyszczególnione w żadne sposób które to leczenie kanałowe jest. Ogólnie leczenie kanałowe przysługuje na NFZ.
    Ale ekspertem w dziedzinie nie jestem więc mogę się mylić, czytam i przekładam na 'chłopski rozum' ;)

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Witajcie Dziewczyny z pięknej podkieleckiej wsi :) Przyjechałam na kilka dni pooddychać świeżym powietrzem :)
    Kasika - a znasz sposób babć na ucho z kwiatkiem geranium? Jest stosowany w mojej rodzinie od pokoleń, listek zwinięty wkłada sie do bolącego ucha i ból mija. Mojemu dwuletniemu Siostrzeńcowi tylko to pomaga. Tutaj link: https://hipokrates2012.wordpress.com/2012/10/10/geranium-niszczy-bakterie-i-wirusy/
    Pozdrawiam wiosennie !!!

Dzięki kochana, jutro wypróbuję.

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • aghata Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wydaje ze nie masz racji ale sprawdze to jeszcze

preg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Nenette szyjka nie jest tragiczna..wiec jezeli jest mozliwosc lezenia to wola kazac Ci lezec niz ingerowac pessarem..moze tez ze wzgledu na te bakterie ktore mialas i potem znowu..bo przy pessarze jest duze ryzyko infekcji.. :( mi profesorka mowila ze u mnie jest inna sytuacja bo moge lezec ale sa mamy majace male dzieci no i musza sie przeciez nimi zajmowac wiec wtedy pessar konieczny..a u Ciebie moze wystarczy samo lezenie..moze juz nie bedzie sie skracac.. ;) trzymam kciuki zeby do 37tc miala te 2.5cm :)

Dokładnie ten gin tak powiedział, że pessar to ciało obce i zwiększa możliwość infekcji. A ja z infekcjami i bez niego miałam przygody. Pewnie więc ile się da chcą mnie przetrzymać samym leżeniem i lekami żeby nie ryzykować powikłań. Grunt, że twarda i zamknięta, oby taka była do 37tc :) dzięki za kciuki, troche mi raźniej :)

karolinka85, Scintilla lubią tę wiadomość

• aghata Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:

Mierzyla kanaly endometrem ale powiedziala ze na zdjeciu bedzie wszystko widoczne, niby jest tez tak, ze czasami zeby maja wiecej kanalow niz powinny miec.

preg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do gabinetu gdzie mają umowę z NFZ. Niestety zaczyna znowu mnie boleć, tak myślę, że chyba będzie trzeba go wyrwać :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Mierzyla kanaly endometrem ale powiedziala ze na zdjeciu bedzie wszystko widoczne, niby jest tez tak, ze czasami zeby maja wiecej kanalow niz powinny miec.
    Ma endometr wczoraj mierzyła ale powiedziała, że leczenie będzie zakończone dopiero jak urodzę bo wtedy można zrobić zdjęcie. Czyli tak samo jak U Agaty.

• karolinka85 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    A nie mialas robionego pantomogramu?bo tam widac wszystkie zeby i widac ile maja kanalow.. Ja mialam,czasami dentysci zalecaja..i wtedy dodatkowe zdjecie nie potrzebne bo wiadomo ile jest kanalow i wystarczy sam endometr ;)

Moje dwa aniołki <3
    relgtrd8nl40gy67.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 18 marca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 leczenie kanalowe w gabinecie ktory ma podpisana umowe tez nie musi byc 100% platne tam gdzie ja chodze placi sie 50% oczywiscie jak nie jestes w ciazy....za wyrwanie w ogole sie nie placi nigdy za znieczulenie tez nie. Mozna sobie raz w roku za darmo odkamienic zabki ale malo kto o tym wie.

preg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    A nie mialas robionego pantomogramu?bo tam widac wszystkie zeby i widac ile maja kanalow.. Ja mialam,czasami dentysci zalecaja..i wtedy dodatkowe zdjecie nie potrzebne bo wiadomo ile jest kanalow i wystarczy sam endometr ;)
    Nie miałam pantonogramu!

‹‹ 755 756 757 758 759 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ