X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandri_1 wrote:
    A od 11 do 14 nie ma prenatalnych? Co sie mierzy przeziernosc karkowa?
    Apropo Śliwki, Dzis w pytaniu na sniadanie mówili do dziecka : Malinka. Chyba to jej imię bylo?

No jest troche imion od owocow czy roslin, chocby wspomniana Malina, Jagoda, znam takze Borówkę. Z roslin to Róża, a dalsi znajomi ostatnio nazwali corke... Magnolia. Ale Śliwki nie spotkalam i wiem, ze to dziwne imie. Bedzie drugie albo zostanie jako ksywka ;)

To o badaniach prenatalnych bylo do mnie? Ja bede je robic w 12+2, moj lekarz powiedzial, ze 13ty tydzien jest najlepszy do pomiarow (Śliweczka ba usg jest tej samej wielkosci co z om wychodzi u mnie), wiec tak sie umowilam. Mierzy sie przeziernosc karkowa, kosc nosowa ocenia i nie wiem co jeszcze.

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • rudajola Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie podoba Jagoda :) Róża też piękne. Jeśli będzie druga córka chciałabym żeby miała na imię Jagna :) bez szans, mężu się nie zgodzi za Chiny ludowe, wiec będzie musiał być kompromis. Podoba mi się też Michalina i Rozalia ale też nie przejdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:19

Wuj6p1.png[img][/img]
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Z placków nici, bo nie mam jajka

Tu jest przepis na placki bez jajek :) pewnie nie beda idealnie takie same, ale moze sie skusisz :)

http://www.mamaalergikagotuje.pl/placki-ziemniaczane-bez-jajek/

małaMyszka lubi tę wiadomość

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudajola no my z mezem to w ogole mamy zupelnie inny gust w imionach. Dla dziewczynki mamy kompromis, ktory podoba sie nam obojgu, ale klopot bedzie z chlopcem. Bo albo nie podoba sie mi albo mezowi albo podoba sie tylko i wylacznie nam ;)
    A Twoje typy ladne :) Michalina ma na imie moja babcia i jako dzieci wolalysmy na nia babcia Misia - urocze zdrobnienie i pasuje zarowno dziecku jak i babci ;) hihi

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • Pianistka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się ostatnio spodobało imię Zoja :)
    Ale u nas odpada...
    Jagna też ślicznie... Ale już widzę mojego małża: "No wiesz co! Jak jagnięcina" -.-

Dla chłopca imię mamy wybrane ale dla dziewczynki pustka! :/

A z imion od roślin to prócz Jagody, Róży i Maliny, ja znam jeszcze Dalia i Kalina :)

Mam wrażenie, że trudniej o ładne imię dla chłopca, dla dziewczynek jest mnóstwo ślicznych :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • belldandy Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam USG w poniedziałek u swojego gina 11+4 tc oraz załapałam się na darmowe prenatalne w Krakowie 12+1 tc ;) Także będę podglądać !;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:24

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka zgadza sie! Dla dziewczynki mam liste co najmniej 3 ulubionych i mnostwo akceptowalnych, a dla chlopca pustka... z kazdym jest cos nie tak (nawet jak mi sie podoba). Jedyne imie jakie pewnie by sie podobalo nam obojgu i bylo ogolnie "akceptowalne" jest juz zajete przez mezowego chrzesniaka (jego siostrzeniec).
    Ale silne przeczucie na core mam, wiec moze nie bedzie problemu. Ciekawe czy za tydzien lekarz cos juz wypatrzy i powie :) jak nie to pewnie przed swietami na wizycie u mojego gina sie dowiemy - beda wtedy swiateczne nowiny :)

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • rudajola Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja, mniej jest ładnych męskich imion.
    Że też u mnie nie robią żadnych darmowych badań typu usg prenatalne. Ja wizytuje w przyszłym tygodniu.

U nas też gusta inne co do imion, zupełnie inne. Jedyny wspólny mianownik to właśnie to,żeby dla małego dziecka było ok,żeby można było zdrobnic i żeby brzmiało elegancko dla Pani 40 letniej :) odrzucilismy imiona które ciezko zdrobnic

Też liczę ze na święta będziemy już znać płeć ;) jak nie to na polowkowch ale może sie uda. Wcześniej sie nie nastawiam, bo już raz się n astawilam i klops :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:32

Wuj6p1.png[img][/img]
  • sandri_1 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, mi się mnóstwo imion dla dziewczynki podoba. Liwia, Vivien, Nastia, Marika, Marina. Ale jak bedzie dziołcha to bedzie napewno Nastia. Choćby nie wiem co. A dla chlopca Milan mi sie tylko podoba, ale też nie jestem do konca przekonana.

w4sqs65ge24sefoo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moje typy dla dziewczynki:
    Ada, Frida, Helena, Ida, Inga, Lilly, Maja, Nadia, Nina, Nelly, Nora, Siri

Masakra co :D oczywiście mężowi się żadne nie podoba... Ubzdurał sobie "Emilie" Ale nie Emilia, z polską pisownią, tylko z norweską. Ja mu tłumaczę, że ja tak nie chce, bo dochodzą różne odmiany, część ludzi będzie pisać tak a część tak :/
    Emma to Emma, nie ma się nad czym zastanawiać, Tak jak Ada czy Nina. Ale Emilia, Emilie i zrobi się zamieszanie :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • grzeszna24 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imion od roślin i owoców to u mnie w przedszkolu są siostry Jagoda i Kalina :)

Pianistka Nina mi się też podoba, znam dziewczynkę o takim imieniu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:34

Pianistka lubi tę wiadomość

klz9io4pgexxrw8j.png
    20130831050117.png
  • VillemoVilo Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaraz zbieram się do gina po L4 :)

Pożegnałam się z dziećmi. Płaczu było strasznie dużo. Normalnie jeden ryk łącznie ze mną. Strasznie mi było smutno, ale kiedyś ten dzień musiał nastąpić. Potem z tych emocji mnie bardzo brzuch rozbolał.

k0kdanlirkz38pxc.png
    k0kdvcqg5yj19pn8.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Villemo, ale będziesz ich pewnie odwiedzać :) wiem, że Ci smutno :*

A czy np jeśli macie osobę o danym imieniu w swoim otoczeniu, to rezygnujecie z tego imienia?
    Wiadomo, jeśli siostra nazwie córkę X to raczej nie dajemy tego samego imienia :)
    Ale np dalsi znajomi?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje ulubione to Pola (i to pewnie bedzie imie naszej Śliweczki), Klara, Lila (ale nie Liliana).
    Dla chlopca chcialam Bruno, ale maz sie zupelnie nie zgadza. No i niedawno znajoma tak nazwala syna i jakos ciut mniej mi sie podoba imie ;) ogolnie wybieram imiona gdzie nie znam nikogo o takim imieniu (nieswiadomie!) i moze to dlatego.

VillemoVillo emocjonalny dzien dla Ciebie. Ale nie wspolczuje lez, bo one znacza, ze dzieci Cie kochaja, wiec nie ma czego wspolczuc :)

VillemoVilo lubi tę wiadomość

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola mi się też podoba, ale jest bardzo podobne do mojego imienia więc nie. Lila - u nas Lilly :) Klara też występuje w Norwegii ale jakoś głupawo mi się kojarzy :D nie wiem czemu, bo nie znam nikogo o tym imieniu :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Villemo, ale będziesz ich pewnie odwiedzać :) wiem, że Ci smutno :*

A czy np jeśli macie osobę o danym imieniu w swoim otoczeniu, to rezygnujecie z tego imienia?
    Wiadomo, jeśli siostra nazwie córkę X to raczej nie dajemy tego samego imienia :)
    Ale np dalsi znajomi?

Ja nie rezygnowałabym gdyby mi się jakieś imię podobało, zresztą znajomych córka to Lilianna, a mi dla dziewczynki podoba się Lily i też będę wołać tak samo na moje dziecko jak oni na swoje ;)

• Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My imiona raczej mamy już wybrane, wiadomo jeszcze sporo czasu ale już od kilka lat podobają mi się te imiona więc problemu nie będzie z wyborem ;)

• Lila26 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandri_1 wrote:
    Tak, mi się mnóstwo imion dla dziewczynki podoba. Liwia, Vivien, Nastia, Marika, Marina. Ale jak bedzie dziołcha to bedzie napewno Nastia. Choćby nie wiem co. A dla chlopca Milan mi sie tylko podoba, ale też nie jestem do konca przekonana.

Ja tez bardzo chcialam Nastie , nie Anastazje a Nastie ale naczytalam sie ze urzad sie nie zgodzi na takie imie wiec narazie nie wiem

Lila

4c3t3e3kw88kz09h.png

10.11.16 SERDUSZKO <3

iv09vcqggbuo5eac.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia99 wrote:
    My imiona raczej mamy już wybrane, wiadomo jeszcze sporo czasu ale już od kilka lat podobają mi się te imiona więc problemu nie będzie z wyborem ;)

U nas tak było z Emmą :)
    Emma była Emmą od początku starań, od pierwszej ciąży czyli 2012 r. :) aż w końcu doczekaliśmy się jej

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Lila26 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy wlasnie Bruno i Leon ( maz chce Bruno , ja bardziej Leon) , dla dziewczynki właśnie mamy Nastia , Blanka , Lidia tylko ze mezowi bardziej podchodzi Blanka a mi Nastia tylko w urzedzie podobno ciezko nadac takie imie wiec oewnie zostanie Blanka zobaczymy.

Lila

4c3t3e3kw88kz09h.png

10.11.16 SERDUSZKO <3

iv09vcqggbuo5eac.png
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obiektywny ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet odwiedzających portal OvuFriend. W końcu to one wiedzą najlepiej czego potrzebują i co sprawia, że aplikacja spełnia ich wymagania. Na tej podstawie specjalnie dla Was zrobiliśmy obiektywny ranking najlepszych na rynku aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ