Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandri_1 wrote:
    A od 11 do 14 nie ma prenatalnych? Co sie mierzy przeziernosc karkowa?
    Apropo Śliwki, Dzis w pytaniu na sniadanie mówili do dziecka : Malinka. Chyba to jej imię bylo?

No jest troche imion od owocow czy roslin, chocby wspomniana Malina, Jagoda, znam takze Borówkę. Z roslin to Róża, a dalsi znajomi ostatnio nazwali corke... Magnolia. Ale Śliwki nie spotkalam i wiem, ze to dziwne imie. Bedzie drugie albo zostanie jako ksywka ;)

To o badaniach prenatalnych bylo do mnie? Ja bede je robic w 12+2, moj lekarz powiedzial, ze 13ty tydzien jest najlepszy do pomiarow (Śliweczka ba usg jest tej samej wielkosci co z om wychodzi u mnie), wiec tak sie umowilam. Mierzy sie przeziernosc karkowa, kosc nosowa ocenia i nie wiem co jeszcze.

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • rudajola Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie podoba Jagoda :) Róża też piękne. Jeśli będzie druga córka chciałabym żeby miała na imię Jagna :) bez szans, mężu się nie zgodzi za Chiny ludowe, wiec będzie musiał być kompromis. Podoba mi się też Michalina i Rozalia ale też nie przejdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:19

Wuj6p1.png[img][/img]
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Z placków nici, bo nie mam jajka

Tu jest przepis na placki bez jajek :) pewnie nie beda idealnie takie same, ale moze sie skusisz :)

http://www.mamaalergikagotuje.pl/placki-ziemniaczane-bez-jajek/

małaMyszka lubi tę wiadomość

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudajola no my z mezem to w ogole mamy zupelnie inny gust w imionach. Dla dziewczynki mamy kompromis, ktory podoba sie nam obojgu, ale klopot bedzie z chlopcem. Bo albo nie podoba sie mi albo mezowi albo podoba sie tylko i wylacznie nam ;)
    A Twoje typy ladne :) Michalina ma na imie moja babcia i jako dzieci wolalysmy na nia babcia Misia - urocze zdrobnienie i pasuje zarowno dziecku jak i babci ;) hihi

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • Pianistka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się ostatnio spodobało imię Zoja :)
    Ale u nas odpada...
    Jagna też ślicznie... Ale już widzę mojego małża: "No wiesz co! Jak jagnięcina" -.-

Dla chłopca imię mamy wybrane ale dla dziewczynki pustka! :/

A z imion od roślin to prócz Jagody, Róży i Maliny, ja znam jeszcze Dalia i Kalina :)

Mam wrażenie, że trudniej o ładne imię dla chłopca, dla dziewczynek jest mnóstwo ślicznych :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • belldandy Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam USG w poniedziałek u swojego gina 11+4 tc oraz załapałam się na darmowe prenatalne w Krakowie 12+1 tc ;) Także będę podglądać !;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:24

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka zgadza sie! Dla dziewczynki mam liste co najmniej 3 ulubionych i mnostwo akceptowalnych, a dla chlopca pustka... z kazdym jest cos nie tak (nawet jak mi sie podoba). Jedyne imie jakie pewnie by sie podobalo nam obojgu i bylo ogolnie "akceptowalne" jest juz zajete przez mezowego chrzesniaka (jego siostrzeniec).
    Ale silne przeczucie na core mam, wiec moze nie bedzie problemu. Ciekawe czy za tydzien lekarz cos juz wypatrzy i powie :) jak nie to pewnie przed swietami na wizycie u mojego gina sie dowiemy - beda wtedy swiateczne nowiny :)

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • rudajola Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja, mniej jest ładnych męskich imion.
    Że też u mnie nie robią żadnych darmowych badań typu usg prenatalne. Ja wizytuje w przyszłym tygodniu.

U nas też gusta inne co do imion, zupełnie inne. Jedyny wspólny mianownik to właśnie to,żeby dla małego dziecka było ok,żeby można było zdrobnic i żeby brzmiało elegancko dla Pani 40 letniej :) odrzucilismy imiona które ciezko zdrobnic

Też liczę ze na święta będziemy już znać płeć ;) jak nie to na polowkowch ale może sie uda. Wcześniej sie nie nastawiam, bo już raz się n astawilam i klops :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:32

Wuj6p1.png[img][/img]
  • sandri_1 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, mi się mnóstwo imion dla dziewczynki podoba. Liwia, Vivien, Nastia, Marika, Marina. Ale jak bedzie dziołcha to bedzie napewno Nastia. Choćby nie wiem co. A dla chlopca Milan mi sie tylko podoba, ale też nie jestem do konca przekonana.

w4sqs65ge24sefoo.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moje typy dla dziewczynki:
    Ada, Frida, Helena, Ida, Inga, Lilly, Maja, Nadia, Nina, Nelly, Nora, Siri

Masakra co :D oczywiście mężowi się żadne nie podoba... Ubzdurał sobie "Emilie" Ale nie Emilia, z polską pisownią, tylko z norweską. Ja mu tłumaczę, że ja tak nie chce, bo dochodzą różne odmiany, część ludzi będzie pisać tak a część tak :/
    Emma to Emma, nie ma się nad czym zastanawiać, Tak jak Ada czy Nina. Ale Emilia, Emilie i zrobi się zamieszanie :/

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • grzeszna24 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imion od roślin i owoców to u mnie w przedszkolu są siostry Jagoda i Kalina :)

Pianistka Nina mi się też podoba, znam dziewczynkę o takim imieniu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:34

Pianistka lubi tę wiadomość

klz9io4pgexxrw8j.png
    20130831050117.png
  • VillemoVilo Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaraz zbieram się do gina po L4 :)

Pożegnałam się z dziećmi. Płaczu było strasznie dużo. Normalnie jeden ryk łącznie ze mną. Strasznie mi było smutno, ale kiedyś ten dzień musiał nastąpić. Potem z tych emocji mnie bardzo brzuch rozbolał.

k0kdanlirkz38pxc.png
    k0kdvcqg5yj19pn8.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Villemo, ale będziesz ich pewnie odwiedzać :) wiem, że Ci smutno :*

A czy np jeśli macie osobę o danym imieniu w swoim otoczeniu, to rezygnujecie z tego imienia?
    Wiadomo, jeśli siostra nazwie córkę X to raczej nie dajemy tego samego imienia :)
    Ale np dalsi znajomi?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje ulubione to Pola (i to pewnie bedzie imie naszej Śliweczki), Klara, Lila (ale nie Liliana).
    Dla chlopca chcialam Bruno, ale maz sie zupelnie nie zgadza. No i niedawno znajoma tak nazwala syna i jakos ciut mniej mi sie podoba imie ;) ogolnie wybieram imiona gdzie nie znam nikogo o takim imieniu (nieswiadomie!) i moze to dlatego.

VillemoVillo emocjonalny dzien dla Ciebie. Ale nie wspolczuje lez, bo one znacza, ze dzieci Cie kochaja, wiec nie ma czego wspolczuc :)

VillemoVilo lubi tę wiadomość

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola mi się też podoba, ale jest bardzo podobne do mojego imienia więc nie. Lila - u nas Lilly :) Klara też występuje w Norwegii ale jakoś głupawo mi się kojarzy :D nie wiem czemu, bo nie znam nikogo o tym imieniu :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Villemo, ale będziesz ich pewnie odwiedzać :) wiem, że Ci smutno :*

A czy np jeśli macie osobę o danym imieniu w swoim otoczeniu, to rezygnujecie z tego imienia?
    Wiadomo, jeśli siostra nazwie córkę X to raczej nie dajemy tego samego imienia :)
    Ale np dalsi znajomi?

Ja nie rezygnowałabym gdyby mi się jakieś imię podobało, zresztą znajomych córka to Lilianna, a mi dla dziewczynki podoba się Lily i też będę wołać tak samo na moje dziecko jak oni na swoje ;)

• Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My imiona raczej mamy już wybrane, wiadomo jeszcze sporo czasu ale już od kilka lat podobają mi się te imiona więc problemu nie będzie z wyborem ;)

• Lila26 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandri_1 wrote:
    Tak, mi się mnóstwo imion dla dziewczynki podoba. Liwia, Vivien, Nastia, Marika, Marina. Ale jak bedzie dziołcha to bedzie napewno Nastia. Choćby nie wiem co. A dla chlopca Milan mi sie tylko podoba, ale też nie jestem do konca przekonana.

Ja tez bardzo chcialam Nastie , nie Anastazje a Nastie ale naczytalam sie ze urzad sie nie zgodzi na takie imie wiec narazie nie wiem

Lila

4c3t3e3kw88kz09h.png

10.11.16 SERDUSZKO <3

iv09vcqggbuo5eac.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia99 wrote:
    My imiona raczej mamy już wybrane, wiadomo jeszcze sporo czasu ale już od kilka lat podobają mi się te imiona więc problemu nie będzie z wyborem ;)

U nas tak było z Emmą :)
    Emma była Emmą od początku starań, od pierwszej ciąży czyli 2012 r. :) aż w końcu doczekaliśmy się jej

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Lila26 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy wlasnie Bruno i Leon ( maz chce Bruno , ja bardziej Leon) , dla dziewczynki właśnie mamy Nastia , Blanka , Lidia tylko ze mezowi bardziej podchodzi Blanka a mi Nastia tylko w urzedzie podobno ciezko nadac takie imie wiec oewnie zostanie Blanka zobaczymy.

Lila

4c3t3e3kw88kz09h.png

10.11.16 SERDUSZKO <3

iv09vcqggbuo5eac.png
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ