Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
sandri_1 wrote:A od 11 do 14 nie ma prenatalnych? Co sie mierzy przeziernosc karkowa?
Apropo Śliwki, Dzis w pytaniu na sniadanie mówili do dziecka : Malinka. Chyba to jej imię bylo?
No jest troche imion od owocow czy roslin, chocby wspomniana Malina, Jagoda, znam takze Borówkę. Z roslin to Róża, a dalsi znajomi ostatnio nazwali corke... Magnolia. Ale Śliwki nie spotkalam i wiem, ze to dziwne imie. Bedzie drugie albo zostanie jako ksywka
To o badaniach prenatalnych bylo do mnie? Ja bede je robic w 12+2, moj lekarz powiedzial, ze 13ty tydzien jest najlepszy do pomiarow (Śliweczka ba usg jest tej samej wielkosci co z om wychodzi u mnie), wiec tak sie umowilam. Mierzy sie przeziernosc karkowa, kosc nosowa ocenia i nie wiem co jeszcze. -
Mi sie podoba Jagoda
Róża też piękne. Jeśli będzie druga córka chciałabym żeby miała na imię Jagna
bez szans, mężu się nie zgodzi za Chiny ludowe, wiec będzie musiał być kompromis. Podoba mi się też Michalina i Rozalia ale też nie przejdzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:19
-
małaMyszka wrote:Z placków nici, bo nie mam jajka
Tu jest przepis na placki bez jajekpewnie nie beda idealnie takie same, ale moze sie skusisz
http://www.mamaalergikagotuje.pl/placki-ziemniaczane-bez-jajek/małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Rudajola no my z mezem to w ogole mamy zupelnie inny gust w imionach. Dla dziewczynki mamy kompromis, ktory podoba sie nam obojgu, ale klopot bedzie z chlopcem. Bo albo nie podoba sie mi albo mezowi albo podoba sie tylko i wylacznie nam
A Twoje typy ladneMichalina ma na imie moja babcia i jako dzieci wolalysmy na nia babcia Misia - urocze zdrobnienie i pasuje zarowno dziecku jak i babci
hihi
-
Mi się ostatnio spodobało imię Zoja
Ale u nas odpada...
Jagna też ślicznie... Ale już widzę mojego małża: "No wiesz co! Jak jagnięcina" -.-
Dla chłopca imię mamy wybrane ale dla dziewczynki pustka!
A z imion od roślin to prócz Jagody, Róży i Maliny, ja znam jeszcze Dalia i Kalina
Mam wrażenie, że trudniej o ładne imię dla chłopca, dla dziewczynek jest mnóstwo ślicznych -
Ja mam USG w poniedziałek u swojego gina 11+4 tc oraz załapałam się na darmowe prenatalne w Krakowie 12+1 tc
Także będę podglądać !
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:24
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Pianistka zgadza sie! Dla dziewczynki mam liste co najmniej 3 ulubionych i mnostwo akceptowalnych, a dla chlopca pustka... z kazdym jest cos nie tak (nawet jak mi sie podoba). Jedyne imie jakie pewnie by sie podobalo nam obojgu i bylo ogolnie "akceptowalne" jest juz zajete przez mezowego chrzesniaka (jego siostrzeniec).
Ale silne przeczucie na core mam, wiec moze nie bedzie problemu. Ciekawe czy za tydzien lekarz cos juz wypatrzy i powiejak nie to pewnie przed swietami na wizycie u mojego gina sie dowiemy - beda wtedy swiateczne nowiny
-
Racja, mniej jest ładnych męskich imion.
Że też u mnie nie robią żadnych darmowych badań typu usg prenatalne. Ja wizytuje w przyszłym tygodniu.
U nas też gusta inne co do imion, zupełnie inne. Jedyny wspólny mianownik to właśnie to,żeby dla małego dziecka było ok,żeby można było zdrobnic i żeby brzmiało elegancko dla Pani 40 letniejodrzucilismy imiona które ciezko zdrobnic
Też liczę ze na święta będziemy już znać płećjak nie to na polowkowch ale może sie uda. Wcześniej sie nie nastawiam, bo już raz się n astawilam i klops
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2016, 14:32
-
To moje typy dla dziewczynki:
Ada, Frida, Helena, Ida, Inga, Lilly, Maja, Nadia, Nina, Nelly, Nora, Siri
Masakra cooczywiście mężowi się żadne nie podoba... Ubzdurał sobie "Emilie" Ale nie Emilia, z polską pisownią, tylko z norweską. Ja mu tłumaczę, że ja tak nie chce, bo dochodzą różne odmiany, część ludzi będzie pisać tak a część tak
Emma to Emma, nie ma się nad czym zastanawiać, Tak jak Ada czy Nina. Ale Emilia, Emilie i zrobi się zamieszanie -
Villemo, ale będziesz ich pewnie odwiedzać
wiem, że Ci smutno :*
A czy np jeśli macie osobę o danym imieniu w swoim otoczeniu, to rezygnujecie z tego imienia?
Wiadomo, jeśli siostra nazwie córkę X to raczej nie dajemy tego samego imienia
Ale np dalsi znajomi? -
Moje ulubione to Pola (i to pewnie bedzie imie naszej Śliweczki), Klara, Lila (ale nie Liliana).
Dla chlopca chcialam Bruno, ale maz sie zupelnie nie zgadza. No i niedawno znajoma tak nazwala syna i jakos ciut mniej mi sie podoba imieogolnie wybieram imiona gdzie nie znam nikogo o takim imieniu (nieswiadomie!) i moze to dlatego.
VillemoVillo emocjonalny dzien dla Ciebie. Ale nie wspolczuje lez, bo one znacza, ze dzieci Cie kochaja, wiec nie ma czego wspolczucVillemoVilo lubi tę wiadomość
-
Pianistka wrote:Villemo, ale będziesz ich pewnie odwiedzać
wiem, że Ci smutno :*
A czy np jeśli macie osobę o danym imieniu w swoim otoczeniu, to rezygnujecie z tego imienia?
Wiadomo, jeśli siostra nazwie córkę X to raczej nie dajemy tego samego imienia
Ale np dalsi znajomi?
Ja nie rezygnowałabym gdyby mi się jakieś imię podobało, zresztą znajomych córka to Lilianna, a mi dla dziewczynki podoba się Lily i też będę wołać tak samo na moje dziecko jak oni na swoje -
sandri_1 wrote:Tak, mi się mnóstwo imion dla dziewczynki podoba. Liwia, Vivien, Nastia, Marika, Marina. Ale jak bedzie dziołcha to bedzie napewno Nastia. Choćby nie wiem co. A dla chlopca Milan mi sie tylko podoba, ale też nie jestem do konca przekonana.
Ja tez bardzo chcialam Nastie , nie Anastazje a Nastie ale naczytalam sie ze urzad sie nie zgodzi na takie imie wiec narazie nie wiem -
Olcia99 wrote:My imiona raczej mamy już wybrane, wiadomo jeszcze sporo czasu ale już od kilka lat podobają mi się te imiona więc problemu nie będzie z wyborem
U nas tak było z Emmą
Emma była Emmą od początku starań, od pierwszej ciąży czyli 2012 r.aż w końcu doczekaliśmy się jej
-
My mamy wlasnie Bruno i Leon ( maz chce Bruno , ja bardziej Leon) , dla dziewczynki właśnie mamy Nastia , Blanka , Lidia tylko ze mezowi bardziej podchodzi Blanka a mi Nastia tylko w urzedzie podobno ciezko nadac takie imie wiec oewnie zostanie Blanka zobaczymy.