WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa, zapomniałam dodać...
    Nasz Skarb waży już 194g :) Wow!

AgMB, małaMyszka, Marutka lubią tę wiadomość

km5sdf9h28k60y12.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida, gratuluję udanej wizyty :-)
    Ja już w przyszłym tygodniu muszę się zapisać na połówkowe, mam nadzieję, że nie będzie problemu z terminami. Najgorsze, że teraz jakoś bardziej się stresuję niż przed pierwszymi prenatalnymi...
    Ostatnio rozmawiałam z moją teściową o ruchach dziecka i ona powiedziała, że to takie uczucie pękającej banieczki, więc już jestem na 99% pewna, że czuję dziecko, bo to raczej nie może być nic innego skoro czuję lekko po peępkiem, niemal "pod skórą" jakby takie pojedyncze bąbelki, zazwyczaj jak leżę rano i w nocy, a dzisiaj czułam nawet w pozycji siedzącej. Jak już go czuję, to jestem spokojniejsza :-) jednak Dziewczyny, nawet to, że czuję te ruchy nie spowodowało zaciesnienia więzi z dzieckiem. Zaczyna mnie drażnić, że jestem jakaś dziwna. No ale nic, na przypływ uczuć będę czekać dalej.
    W ogóle, ostatnio trochę się zaczęłam martwić, bo mój teść choruje na łuszczycę, wprawdzie żaden z jego czworga synów oraz jeden wnuk nie odziedziczyli tej choroby, no ale jakieś ryzyko jest...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2016, 18:43

Merida86 lubi tę wiadomość

7u2290bvd63lv0ph.png
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida gratuluję córki :) Mój do brzuszka cały czas mówi Kronelka, chociaż wcześniej upierał się przy Gabrysi. Nawet, jak lekarz stwierdził, ze chyba widział siusiaka, to ten i tak dziewczęce ubranka w sklepie oglądał.

Madllene nie martw się więzią. Na to przyjdzie jeszcze czas. Każda z nas jest inna, i każda ciąża jest inna. Ja w pierwszej ciąży czułam niesamowitą więź z synkiem, chociaż ciąża była nieplanowana, a my bardzo młodzi, teraz ciąża zaplanowana i bach- zero uczuć. Dopiero po kilku stuknięciach coś zaczyna się zmieniać. A byłam pewna, ze jak tylko zobaczę 2 kreski, tak będę szaleć z radości i pałać niesamowitą miłością do dziecka.

Ja połówkowe mam 27.01., wykonuje je mój ginekolog, więc nie musiałam martwić się o termin.

• Madllene Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgMB, dzięki za miłe słowo :-) z tyłu głowy mam gdzieś taką myśl, że każda kobieta podchodzi inaczej do swojej ciąży, nierzadko uczucia nie pojawiają się ot tak, więc jeszcze sobie nie pluję w brodę, ale czekam :-) oczywiście niezwykle ważne jest dla mnie, żeby z dzieckiem było wszystko w porządku. Nie raz śni mi się, że coś się dzieje i wtedy strasznie panikuję, więc najwyraźniej jakieś przywiązanie w podświadomości występuje :-) ostatnio we śnie ukradłam nawet helikopter żeby szybciej się dostać do szpitala :-D :-D
    Co do imion, to dla chłopca mamy Mikołaj, a dla dziewczynki chyba Gabriela, ale imię żeńskie nie jest jeszcze za bardzo przemyślane, bo jakoś zakładamy chłopca. Przez to powiem Wam, że jak będzie dziewczynka to będziemy z mężem zaskoczeni :-D ale nie oznacza to oczywiście, że bardziej chcielibyśmy chłopca, bo płeć dla nas w sumie nie ma znaczenia. Byle zdrowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2016, 19:12

7u2290bvd63lv0ph.png
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) :) :)
    Dziękujemy za gratulacje.

Madllene, uśmiechaj się codziennie do swojego brzuszka jak widzisz odbicie w lustrze i jak się smarujesz specyfikami na brzuchu. Na początek to wystarczy :) Więź przyjdzie z czasem :)
    Ja jestem gadułą i ostatnio zaczęłam rozmawiać z Dzidzią, ale nie było to dawno temu. Chyba rosnący bebzon tak na mnie podziałał zachęcająco.
    AgMB dobrze pisze, to bardzo indywidualna sprawa...

Ja też dziś pomyślałam, że jestem dziwna...
    Przez 3 m-ce Mąż mówił do brzucha-Synu, Stefan, Chłopaku itp. I choć ja zawsze widziałam go bardziej z Córką niż Synem (przed ciążą jak myślałam o przyszlosci) i stawialam po cichu na dziewczynke to po dzisiejszej wizycie jakby mi trochę dziwnie... bo ktoś mi "zabrał Syna"...
    Tak już w głowie siedział Chłopak, że choć zawsze chciałam mieć Córkę to teraz mi dziwnie...
    Ehhhh, te hormony ciążowe...

km5sdf9h28k60y12.png
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida to u nas jest tak pokręcone z płcią. Ja czułam, ze będzie dziewczynka, choć wolę chłopca, za to mąż odwrotnie, woli dziewczynkę, a przeczuwa chłopca. Zaś wszyscy, którzy wiedzą o ciąży, mówią, ze będzie córa.

Madllene czasem i po porodzie nie czuje się więzi z dzieckiem. Kiedyś o tym czytałam. Niby jest to normalne, jednak ja nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. Jeszcze chwila i nie będziecie widzieli świata poza dzieckiem :)

• Gracjanna Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida wiem co czujesz. Ja w pierwszej ciąży byłam pewna ze będzie chłopak, jakoś tak mocno to czułam, intuicja zawiodła. Ale potem jak zaczęłam oglądać ciuszki dla dziwewczynek to mi przeszło :)

Teraz też jestem nastawiona na syna a z tyłu głowy jakoś nie wierzę, aby aż tak mi się poszczescilo i pewnie będzie córka, będę zawiedziona. Nie aż tak aby z córeczki się nie cieszyć. :*

201706107251.png
  • Gracjanna Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene nie jesteś sama. Ja też na razie nic nie czuję. Najbardziej cieszy się moja córka. Gada do brzuszka i to taka słodka jest ja mówi "ty mój słodki kochany maluszki" :D aż serce rośnie aby po porodzie też się tak kochali :).
    Ani ja ani mąż tak nie "dziubdziamy" do malucha jak ona. Całuje, gładka, laskocze. Kochana :*

100noga lubi tę wiadomość

201706107251.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwestia przywiązania do pewnego wyobrażenia o maluszku :)
    Ja oczyma wyobraźni widzę chłopca- kiedyś mi się nawet śnił, ale potem zamienił się w kota :D mam trzy w domu i cały instynkt macierzyński został na nie przelany, więc to pewnie dlatego :D
    W kwestii uśmiechania się do lustra- chyba jeszcze sporo czasu musi upłynąć, żebym na widok swojego rozrostu się uśmiechała :D doczekać się nie mogę zrzucania wagi po porodzie, żebym fajnie się czuła w moich ulubionych ciuchach, a nie chodziła tylko w "workach na ziemniaki" ukrywając powiększające się kształty :D nie jestem niestety zwolenniczką eksponowania ciążowych kształtów.
    Ale postęp jest taki, że częściej mówię o sobie jako "o nas" :)

7u2290bvd63lv0ph.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Groszka gratuluje chlopca. Co do imion zawszee mozna dac dwa i nie bedzie problemu. U nas maz strasznie chcial chlopca. Powtarzal ze jak cos to zamieni w szpitalu, ale tak samo o pierwszej ciazy mowil a teraz swiata poza cora nie widzi. Ale tak czy inaczej lekarz potwierdzil juz chlopca takze maz szczesliwy.
    I ja tez tak mam ze jakos w pierwszej ciazy to od poczatku taka podekscytowana chodzilam ze szok, a teraz tak jakby nic sie nie dzialo. Ciaza planowana i bardzo chciana a tu tak jakos bez wiekszych emocji. Corka mimo ze jeszcze nie rozumie co sie dzieje to glaszcze brzuszek, pewnie dlatego ze maz to ciagle robi, to powtarza. I to on najwiecej do malenstwa mowi...

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Groszka, gratki!
    Dziewczyny, ja dzisiaj się zorientowałam, że na piersiach w dolnej części zrobiły mi się brzydkie rozstępy i to pomimo, że codziennie smaruję specjalnym preparatem... No trudno :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 01:45

7u2290bvd63lv0ph.png
  • Lila26 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane , gratulacje udanych wizyt i chciałam wam zyczyc Szczęśliwego Nowego Roku !
    Abysmy wszystkie szczesliwie urodzily w 2017 ;)

Lila

4c3t3e3kw88kz09h.png

10.11.16 SERDUSZKO <3

iv09vcqggbuo5eac.png
  • aaagaaa89 Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida86 wrote:
    Hejo.
    Melduję się po wizycie.
    U Maluszka wszystko ok :) Długo podglądaliśmy i mierzyliśmy co się dało, hehe. Dziecinka ssała kciuka, bawiła się pępowiną-mieliśmy niezły pokaz. Okolice między małymi udami raczej nie kryją siusiaka! Lekarz kilka razy sugerował Dziewczynkę, ale nie dał 100%. Mąż liczy, że jeszcze urośnie albo się zawinął mały interes ale ja tam widziałam małą cipke :)

Aaagaaa89, kłucie po bokach brzucha, w linii jak przy baaaaardzo wycietych majtkach to raczej więzadła. Ja mowilam ze czuję to zazwyczaj po kaszlu, czasem też jak po prostu chodzę po domu czy się przekręcam z boku na bok. Pokiwał głową z delikatnym uśmiechem, więc to nic strasznego :)

Dziękuję wszystkim za kciuki i Biedroneczce za buziaki :*

Dziękuje bardzo, uspokoiłas mnie :-) cieszę się że z Twoim malenstwem wszystko dobrze :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 11:08

c55frjjgoufy31i7.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również przyłączam się do życzeń Lily26 i życzę Wam Dziewczyny przede wszystkim dużo zdrówka i wytrwałości!!! Oby 2017 r. był jeszcze lepszy od 2016 r.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 15:30

7u2290bvd63lv0ph.png
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadam z życzeniami samych wspaniałych i radosnych dni w Nowym 2017 Roku :) szczęśliwych porodów i zdrowych maluszków!

Adry lubi tę wiadomość

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przepraszam, że jeszcze zawracam głowę, ale miała któraś z Was takie lekkie bóle podbrzusza jak podczas okresu (albo jak przed biegunką) i do tego taki twardy, jakby napięty brzuch od pępka w dół? Nie chce panikować, wcześniej nigdy nic mi się nie działo, ale ten stan lekko mnie zaniepokoił...

7u2290bvd63lv0ph.png
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś kasuje posty??

Madllene, weź nospe i sie połóż. Powinno przejść.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 17:45

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki LaRa, jak będzie gorzej to spróbuje z nospą, ale podejrzewam, że chyba po prostu strasznie mnie wzdęło (chyba po gorącej czekoladzie), a nie mogę się wypróżnić. Cały czas już leżę, pobolewanie póki co ustąpiło, tylko brzuch jak balon. Chyba będę puszczać bąki w rytm wybuchających fajerwerków :D

7u2290bvd63lv0ph.png
  • annamaria83 Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zycze Wam pięknego,udanego,radosnego roku 2017 Obyśmy sie wszystkie szczęśliwie "rozpakowały" ;-) w czerwcu i w kolejny Sylwester balowały juz z naszymy szkrabami :-)
    SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2017 ROKU !!!!!!!!!

AgaSY, pannaaga lubią tę wiadomość

h84fanliowb3f7xd.png

Aleksander Jan ur. 01.06.2017 (8:30)- 3400/53 cm 10 pkt :-) <3. <3. <3

Karolek (aniołek) 38 tydz ciazy, ur.18.12.2014 r
  • somebodytolove94 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwego nowego roku drogie ;)

annamaria83, pannaaga lubią tę wiadomość

n59ytrd8vprkwr09.png
    0d1yqqmz0mxdy3yr.png
‹‹ 494 495 496 497 498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ