X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale Wam dziewczyny zazdroszczę, że już czujecie ruchy - ja to chyba jakaś nieczuła jestem :D kończymy zaraz 17 tydzień i nic

gratuluję udanych wizyt i chłopaków :) my jeszcze musimy poczekać na tę informację kilka dni - przynajmniej taką mam nadzieję (dziadkowie już na szczęście odpuścili z różowymi ciuszkami i przestali nas nimi zasypywać i zamęczać :D starają się cierpliwie czekać na potwierdzenie)

100noga, ja już się nauczyłam, że nie szukam odpowiedzi w internecie bo później diagnozuję sobie raka albo jakieś straszne choroby ;) ja bym zadzwoniła do lekarza podpytać czy wcześniejsza wizyta jest wskazana (o ile masz taką możliwość)

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy w życiu nie zamieszkalabym z mężem u moich lub jego rodziców. Postawiłam sprawę jasno przed ślubem :-). Moi rodzice i tak by nie chcieli, za to teście namawiali. Koniec końcow 1,5 roku po ślubie mieszkaliśmy w wynajętej kawalerce, a potem kupiliśmy małe dwupokojowe mieszkanie do remontu i długo zylismy w 1 pokoju bez kuchni itd :-) ale fajnie było :-)

mala latynoska, Gracjanna, AgMB lubią tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Długo się wahałam, czy się ujawnić, trochę Was od jakiegoś czasu podczytuję.
    Termin mam z owulacja 8.06. , z om na 10.06., z usg 12.06.
    Mamy już pięcioletniego syna i to w sumie on "nakłonił" nas do podjęcia decyzji o drugim dziecku. Teraz też prawdopodobnie będzie syn. Kolejną wizytę mam 5.01. i mam nadzieję, ze płeć się potwierdzi, chociaż mąż ciągle o córce mówi :)

Ja ruchy czuję już od jakiegoś czasu, zazwyczaj wieczorem, kiedy po całym dniu na nogach w końcu się położę i wczuję w siebie :)ale są to pojedyncze stuknięcia zazwyczaj.

Pisałyście o swoich wagach. To ja chyba jestem rekordzistką. Przed ciążą 52/53kg, wczoraj było już prawie 60kg. Odżywia się zdrowo, w ciąży mało rzeczy mi smakuje, a i tak tyję w niesamowitym tempie. W pierwszej ciąży mimo zdrowego odżywiania i ruchu przytyłam 20kg.

My mamy to szczęście, ze mieszkamy osobno, ale muszę przyznać, ze o wiele lepszy kontakt mam ze swoją teściową i to z nią najpierw podzieliliśmy się wiadomością o ciąży. Bardzo się ucieszyła, nawet coś przeczuwała coć i tak była niesamowicie zaskoczona:)

Mam nadzieję, ze będę się tu regularnie udzielać i razem z Wami przeżywać en cudowny czas nie tylko ciąży, ale i potem, jak maluszki będą na świecie.

Marutka, Sulimirka, LaRa, 100noga, Merida86, Gracjanna, makatka lubią tę wiadomość

• małaMyszka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę do ciucha.

Duszności wróciły jestem wykończona

Sulimirka lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • caroline29 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj AgMB , fajnie ze do nas dolaczylas :)
    Mi sie udalo w miare przespać cala noc , ostatnio meczyl mnie katar a raczej zatkany nos, powiedziałam dość nie będę się mordować nasmarowalam sobie kinola porządnie maści majerankowa i naprawde pomoglo, cala noc spokojnie przespalam, oczywiście bez pobutki na toaletę sie nie obyło :)

AgMB lubi tę wiadomość

Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
    Nasz synek - nasza mala wielka miłość
  • caroline29 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida86 wrote:
    Hej.
    Myślę, że macica idąc stopniowo w górę powoduje dalsze pociąganie więzadeł i stąd uczucie jakby kłucia. Jeśli jest to po bokach brzucha to pewnie więzadła. Ja też czasami to czuję, będę jutro u gina to się zapytam i napiszę :)
    Tez mam czasami takie uczucia jak by kucie po prawo na wysokość pepka , czasami te pobolewanie sprawia wrażenie delikatnej kolki. Wizyte mam w środę tez zapytam.

Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
    Nasz synek - nasza mala wielka miłość
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie 22 zł haahha

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • somebodytolove94 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana. A mi mały katar załapał :/ Mam do siebie trochę pretensji, bo u nas ostatnio wieje strasznie, a wczoraj było bezwietrznie i świeciło słońce. Wyszliśmy sobie na podwórko i wróciliśmy z przypchanym noskiem. U mnie to wyglądało trochę inaczej. Bo ja ogólnie pokłóciłam się już tak ostro z mamą, dostałam w papachę kazała mi wyjść delikatnie mówiąc, to wyszłam. A że nie miałam dokąd i za co, to mąż zaproponował mi wspólne mieszkanie. Teściowa na początku była w porządku. Ale w końcu zaczęło mi przeszkadzać to ciągłe wyręczanie i takie poczucie, że po co ja jestem. Poza tym myśleliśmy, że te nasze remonty pójdą trochę inaczej. Poprostu wszystko poszło nie tak, jak to sobie żeśmy wyobrażali ;) Teraz moja mama się ogarnęła i jest naprawdę innym człowiekiem, a ona zgredziała strasznie. Czy on jest maminsynkiem. Kurczę, bardziej on nie chce robić przykrości ani mi ani jej i chcieć dogodzić wszystkim po równo, ale bywa tak, że czasami na to wychodzi. W święta koszulę prasowała mu ona. Bo AKURAT przecież prasowała, a ja pakowałam ubrania małemu na zmianę, więc "jak ja miałam to zrobić, kiedy" ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2016, 11:01

n59ytrd8vprkwr09.png
    0d1yqqmz0mxdy3yr.png
  • somebodytolove94 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle śmiech mnie bierze, bo jadę właśnie 2 raz na morfologię i mocz. Jedyne badania jakie do tej pory miałam o.o i chyba pogadam z lekarzem, czy to w porządku, może mu się coś zapomniało, pomyliło czy coś :D No i masa zakupów, zatrudniaków, wizytacji. Jednym słowem mówiąc zapierdziel od rana. Pozdrawiamy ;)

n59ytrd8vprkwr09.png
    0d1yqqmz0mxdy3yr.png
  • 100noga Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka. wrote:
    100noga, ja już się nauczyłam, że nie szukam odpowiedzi w internecie bo później diagnozuję sobie raka albo jakieś straszne choroby ;) ja bym zadzwoniła do lekarza podpytać czy wcześniejsza wizyta jest wskazana (o ile masz taką możliwość)

U nas wizyty w ciąży są z położną. Do lekarza rodzinnego nie mam co się zapisywać, bo już z góry wiem co mi powie:D Że jak nie ma plamień albo bólów takich żebym nie mogła podnieść się z łóżka, to nic się nie dzieje. Ewentualnie każe mi brać coś nospopodobnego i tyle...

Niby miałam tydzień temu USG i nic niepokojącego nie było tam widać, ale też to angielskie USG jest za przeproszeniem g...o warte :P Nie ma przy nim lekarza, robi je dziewczyna która ma uprawnienia do obsługi aparatu. Dopiero jak zauważy że coś jest nie tak to kieruje do specjalisty na USG i oczywiście sama nie może mi powiedzieć co tam złego dojrzała. U mnie mało co było widać i powiedziała że na połówkowym wszystko dokładnie sprawdzimy i pomierzymy (drugie i ostatnie! usg jakie można mieć tu państwowo gdy ciąża przebiega prawidłowo).

Także pozostaje mi konsultacja z innymi Ciężarówkami, informacje z neta, ewentualnie prywatna wizyta u polskiego gina w innym mieście, do którego umówienie się graniczy prawie z cudem :P Chyba że z ponad miesięcznym wyprzedzeniem.

Także nie narzekajcie na polską służbę zdrowia, cieszcie się że macie taki dobry dostęp do prywatnej opieki, możecie z dnia na dzień umówić się na wizytę czy zrobić badania w laboratorium i mieć spokojną głowę :) I mieć kontakt na tych wizytach z prawdziwym lekarzem a nie położną po kursach czy jakimś technikiem od obsługi USG. Ja doceniłam dopiero jak wyjechałam...

Miłego dnia Dziewuszki, u mnie takie Słoneczko za oknem że aż żyć się chce! :) :) :)

9f7janlii84l7liv.png
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny.
    My dziś wizytujemy, chodzę podekscytowana od rana...

Malamyszko, Ty to jesteś zakupowa "wariatka" :p chyba za blisko masz tego lumpka... ;)
    Ja przed ciążą lubiłam wyskoczyć po jakiegoś ciucha, ale w ciąży się mocno hamuje... Trochę sknera się zrobiłam, no chyba że małż mi ciśnienie podniesie to w odwecie coś sobie kupię...
    Ale czuję w kościach, że jak dziś poznamy płeć to się zacznie Dzieciowe szaleństwo zakupowe... Nie wiem jak to opanuje!!! :p

Miłego dnia :*

km5sdf9h28k60y12.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mialam dzisiaj ambitne plany zeby wybrac sie do sklepu z dzieciecymi rzeczemi ale teraz sprawdzilam i temp dzis spadla do 15 st i odechcialo mi sie wychpdzenia z domu. Czlowiek szybko przyzywczaja sie do wyzszych st i przy takich juz zamarza hehe. Takze u mnie dzis leniuchowanie w domu. Musze tez zalozyc konto na stronie jednego ze sklepow. Maja bardzo fajna rzecz. Jak wlkeja sie na tej stronie rzeczy do kupienia, a poznien przy kupnie sie odchacza to pozniej po narodzinach dziecka wysylaja 10% rownowartosci tego co sie wydalo przez cala ciaze. Przy pierwszej ciazy odkrylam to dopiero przy koncu a i tak sie ladna suma uzbierala. Kupuje tam rzeczy tez dla starszej takze zawsze mozna cos przyoszczedzic

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala_latynoska podziel się odkryciem, o ile to polska firma :)

Ja kupiłam wczoraj śliczny błękitny kocyś do łóżeczka/wózka i mam już 2x body + spodnie + czapeczka :).

A później odkryłam sklep www.dino.sklep.pl na którym mają nawet tanie rzeczy na wyprawkę :). I 10% taniej na wszystko do 31.01 jeśli któraś z Was planuje wczesne zakupy :). Ja wyliczyłam, że na wyprawkę potrzebuję jakieś 2000 zł, a nie 20000 jak czyjaś sąsiadka kiedyś :D.

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy sorki ale w polsce raczej tego sklepu nie. Typowa amerykanska sieciowka dla maluchow

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć trzymam kciuki za wizyty i caluje Was wszystkie:):)

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj mam lenia :D mam takie ciężkie i głupie sny ostatnio ze aż mnie głowa rano boli :D

• AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze nic nie kupujemy. Od szefa męża dostaliśmy jedynie malutki komplecik koszulka, półśpiochy i kocyk :)
    Czekamy na potwierdzenie płci.

Ja chodzę na NFZ, USG mam co 3 tygodnie, mam zrobione wszystkie badania już na samym początku. W ogóle lekarz jest super, odpowiada na wszystkie pytania, nic nie bagatelizuje, sam dużo mówi. Jedyny minus, to to, że nie pracuje w żadnym szpitalu. A ci szpitalni lekarze, to jakaś porażka u mnie. Ciągle się zastanawiam, czy nie rodzić w innym mieście, bo tutejsza porodówka to masakra.

AgaSy my liczymy na całą wyprawkę 5-6 tys, ale to już z wózkiem, meblami itp.

Somebodytolove94 myślę, że to zdecydowanie za mało. Zwłaszcza, ze nawet w karcie ciąży masz wypisane badania, które powinny być zrobione i tam jest miejsce na wyniki. Ja pierwsze badania miałam robione jak było widać sam pęcherzyk.

• Gracjanna Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszo jakieś poradniki, przytulanka, tablica kontrastowa.

Somebody to co Ty się przejmujesz, że ona mu prasuje. Ciesz się dziewczyno!! jak chce to niech prasuje, podrzuć jeszcze swoją sukienkę i kilka ciuszkow małego :) nie przejmuj się takimi glupotami bo zfiksujesz...

AgMB witaj :)

Ja też chcę do lumpa :(

małaMyszka, AgMB lubią tę wiadomość

201706107251.png
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo.
    Melduję się po wizycie.
    U Maluszka wszystko ok :) Długo podglądaliśmy i mierzyliśmy co się dało, hehe. Dziecinka ssała kciuka, bawiła się pępowiną-mieliśmy niezły pokaz. Okolice między małymi udami raczej nie kryją siusiaka! Lekarz kilka razy sugerował Dziewczynkę, ale nie dał 100%. Mąż liczy, że jeszcze urośnie albo się zawinął mały interes ale ja tam widziałam małą cipke :)

Aaagaaa89, kłucie po bokach brzucha, w linii jak przy baaaaardzo wycietych majtkach to raczej więzadła. Ja mowilam ze czuję to zazwyczaj po kaszlu, czasem też jak po prostu chodzę po domu czy się przekręcam z boku na bok. Pokiwał głową z delikatnym uśmiechem, więc to nic strasznego :)

Dziękuję wszystkim za kciuki i Biedroneczce za buziaki :*

małaMyszka, AgMB, 19Biedroneczka91, ataeb, 100noga, Marutka, Gracjanna, LaRa, małamigotka, Adry, annamaria83, ines. lubią tę wiadomość

km5sdf9h28k60y12.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2016, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gracjanna wrote:
    Myszo jakieś poradniki, przytulanka, tablica kontrastowa.

Somebody to co Ty się przejmujesz, że ona mu prasuje. Ciesz się dziewczyno!! jak chce to niech prasuje, podrzuć jeszcze swoją sukienkę i kilka ciuszkow małego :) nie przejmuj się takimi glupotami bo zfiksujesz...

AgMB witaj :)

Ja też chcę do lumpa :(
    Ja dostałam termofor z pestek wiśni!!!! Aż się popłakałam ze szczęścia!

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
‹‹ 493 494 495 496 497 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ