X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines, bardzo optymistycznym jest plan, że za rok na zimę, ale ja jakoś w to wątpię, choć mąż mocno wierzy... Mamy już budynek ocieplony z zewnątrz, w środku tynki i wylewki, czekamy na drzwi zewnętrzne. Ale do zrobienia jest jeszcze poddasze, piec, grzejniki, szambo (niestety nie ma tam kanalizacji :( ) i cała ta wykończeniówka łącznie z drzwiami wewnętrznymi... Dużo roboty więc, ale tak naprawdę można byłoby to zrobić szybko, tylko fundusze nas ograniczają. Pulę kredytu na budowę już całą wykorzystaliśmy, więc teraz musimy własne bieżące zarobki na to przeznaczać (mamy trochę odłożone, ale kwota ok. 20.000 to tylko kropla w morzu). Więc biorąc pod uwagę pojawienie się dziecka, przeprowadzka moim zdaniem odłoży się minimum na 2018 r. Mąż chciałby jak najszybciej, bo niektóre z Was wiedzą jak to mieszkać z teściami :) Mnie nie jest źle, ale nie chcę, żeby on się męczył, poza tym, za ścianą naszego pokoju jest pokój mojej mamy :D więc może nie być zadowolona z codziennych nocnych płaczów, zwłaszcza że pracuje zawodowo i dużo też pracy przynosi do domu... Niestety raczej na pomoc finansową rodziców nie możemy liczyć (teściowe mają kredyt we frankach, więc są wystarczająco obciążeni, a moim rodzice mają na głowie remont połowy domu, poza tym, uważają, że powinniśmy mieszkać z nimi, bo jestem jedynaczką, a dom jest ogromny; niestety mój ojciec jest trudnym człowiekiem, więc wolę uniknąć kłótni). To tak w skrócie przedstawiłam naszą sytuację życiową :D

Ines, rozumiem, że etap administracyjny- pozwolenia na budowę/ zgłoszenia macie już za sobą i zaczynacie prace ziemne na wiosnę? To będzie etap, gdzie będzie najwięcej tej wykonanej pracy widać i będzie niezmiernie cieszyło oczy. Jeśli Twój mąż potrafi coś jeszcze zrobić sam z tych prac budowlanych to już masz super i pójdzie migiem :)

7u2290bvd63lv0ph.png
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    somebodytolove94 wrote:
    A właśnie. Do już dzieciatych mam również i ja pytanie zadam. Słuchajcie ostatnio często widziałam spoty i wypowiedzi, w których ostrzegano, że dzieci nie wozi się w zimę w kurtkach, bo fotelik nie działa wtedy tak, jak powinien. Mianowicie dziecko w tej kurtce się wyślizguje podczas zderzenia. Ale jak u nas jest -15 teraz, to ja nie wyobrażam sobie wieźć młodego bez kurtki:/ Czy wozicie dzieci bez kurtki ?? Może ktoś się na kodeksie ruchu drogowego zna i wie coś w tym temacie?

No wlasnie twierdza, ze nie mozna w kurtkach tylko mam pytanie jak ja mam do cholery to zrobic? Mroz jak cholera ze zanim sie nagrzeje to jade w rekawiczkach i nagle mam maluszka rozebrac?? My jak jezdzimy to sie cieniej ubieramy do auta i tyle. Chyba ze jest nagrzane juz auto to sie rozbieramy

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was zauważyła już na swoim brzuszku zarys ciemniejszej linii biegnącej centralnie wzdłuż brzucha (tzw. linea negra)? U mnie już jest widoczna, a nie wiem czy to nie za wcześnie... Niestety mam skłonność po mamie do przebarwień- wielu pieprzyków, co chwilę gdzieś jakiś wyskoczy, więc i pewnie to determinuje szybsze się pojawienie linea negra, mam nadzieję, że nie będzie bardzo ciemna :-/

7u2290bvd63lv0ph.png
  • somebodytolove94 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoja no właśnie nie bardzo to rozumiem. A fotelik mamy taki, że gdybym młodego wsadziła już w domu, to nie przypnę go do siedzenia. Z wyprawką to u nas jest tak, ze ja pamiętam swojego "pierdolca" z pierwszej ciąży. Oj mąż to ze mną ciężko miał. Dopiero ze 2 miesiące przed porodem zrobiliśmy pokój, od razu wnieśliśmy łóżeczko i komodę z przewijakiem a ja ze swoim syndromem wicia gniazda byłam tak przeszczęśliwa piorąc, prasując, układając, szykując to wszystko..teraz wychodzę z założenia, że meble, wanienki, ręczniki, ubranka uniwersalne, wózek mam po młodym. Także jeśli będzie chłopak to ja jestem gotowa, a jak dziewczyna, to szaleć zacznę jak płeć poznam bliżej ;) tak to w planach mam tylko ten wózek podwójny kupić, ale jeśli się nie wyrobię, to będę musiała sobie radzić inaczej. Wiem, że ciężko, bo ja sama już bym siedziała w tym wszystkim. Ale najlepiej to chyba ze 3 miesiące przed porodem, zrobić tylko pranie porządek, od razu torbę spakować. Mam w telefonie aplikację z wyprawką dla malucha u mamy, więc mogę wam spisać listę ;)
    Linię i u mnie widzę. Co więcej. Kiedy ma się te skurcze przepowiadające?

n59ytrd8vprkwr09.png
    0d1yqqmz0mxdy3yr.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madllene wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was zauważyła już na swoim brzuszku zarys ciemniejszej linii biegnącej centralnie wzdłuż brzucha (tzw. linea negra)? U mnie już jest widoczna, a nie wiem czy to nie za wcześnie... Niestety mam skłonność po mamie do przebarwień- wielu pieprzyków, co chwilę gdzieś jakiś wyskoczy, więc i pewnie to determinuje szybsze się pojawienie linea negra, mam nadzieję, że nie będzie bardzo ciemna :-/
    Ja mam ale mi nie zdazyla zniknac po wczesniejszym porodzie wiec może dlatego tak szybkozaczela ciemniec:*
    Ale wydaje mi sie ze w poprzedniej ciazy podobnie mi sie pojawila. Wiec to calkiem normalne:)

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wyglądają te skurcze przepowiadajace? Bo ja codziennie rano mam strasznie twardy brzuch dołem jakby ktoś mi pompowal. Może to przez pełny pęcherz i gazy z nocy? Bo jak wstanie do łazienki się załatwić to brzuch robi się miekki z powrotem

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png

Wysłany: 5 stycznia 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 20 tygodniu pojawiaja sie i skurcze Alvareza i Braxona czyli przepowiadajace. Jezeli sa rzadkie nieregularne i niebolesne to nie ma sie czym martwic. Ezia to moze byc przez problemy gastryczne:) ja w sumie takie przepowiadajace mialam dopiero okolo 30 tygodnia

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • somebodytolove94 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wysiłku jakimś czuję właśnie takie twardnienia. Po sprzątaniu mieszkania, czy jak obiad czasem robię z małym na schodach, parapecie, albo rękach. Stąd pytanie, czy to mogłoby byc to :p

n59ytrd8vprkwr09.png
    0d1yqqmz0mxdy3yr.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przyszły moje zamówione gacioszki!!!! Są świetne, mają regulowany pas jak w spodniach z panelem. Kosztują "majątek"!!! 9 zeta!!!! Któraś jest zainteresowana wymianą bielizny na ciążową? Chętnie prześle na priv linka, żeby tu nie reklamować, bo mnie admin zjedzie ;-)

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Lila26 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc kochane
    Dzis dowiedzialam.sie ze bedzie syn ;)

AgaSY, ataeb, somebodytolove94, LaRa, 19Biedroneczka91, małaMyszka, Merida86, VillemoVilo, Madllene, Totoja, AgMB, Ulkaa, aaagaaa89, 100noga, Gracjanna, annamaria83 lubią tę wiadomość

Lila

4c3t3e3kw88kz09h.png

10.11.16 SERDUSZKO <3

iv09vcqggbuo5eac.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam myslec o przemeblowaniu w pokoju mojej malej teraz, bo dla niej kupywalismy wszystko typowo uniwersalne bo maz sie upieral ze nastepny bedzie syn i mial racje hehe. Takze dla malej chce kupic lozko i nowe mebelki a lozeczko przeniesc do naszego pokoju bo na pocztku malec bedzie spal z nami. Na szczescie jak remontowalismy dom to jeden pokoj pomalowlaismy na taki mietowy kolor wiec malowanie tez odpada. Musze tylko wykombinowac jak poprzestawiac meble. Co do ubranek to bede czekala dlugo. Zrobilam juz liste w jednym ze sklepow co hym chciala dostac na prezent, tym razem planuje zrobic baby shower i poprostu powiedziec znajomym ze lista jest w tym sklepie, przynajmniej dostane to co bym chciala. Przy malej tego nie robilam i jednak niektore rzeczy pod moj gust nie podpadly i nie mialo to sensu bo tak naprawde ich nie uzylam. Rozgladam sie tylko za podwojnym wozkiem ale wszystkie te co nie maja mozlwoscie wpiecia noworodka. Sa od 6 miesiecy wiec lipa...

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila26 super wiadomosc!!

Ja mebelki kupię już w tym miesiącu. Mamy maleńka sypialnie i jak się okaże, że nie zmiesci się w niej nasze łóżko, szafa, łóżeczko i mała komoda to będziemy mieć problem... I czas żeby wymyślić inne rozwiązanie :-). Wózek kupuje oczywiście dziadek, więc muszę tylko wybrać :-). A ciuszki i tak dalej to będę kupować z miesiąca na miesiąc żeby się nie zrujnowac :-P

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Piegus Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    somebodytolove94 wrote:
    A właśnie. Do już dzieciatych mam również i ja pytanie zadam. Słuchajcie ostatnio często widziałam spoty i wypowiedzi, w których ostrzegano, że dzieci nie wozi się w zimę w kurtkach, bo fotelik nie działa wtedy tak, jak powinien. Mianowicie dziecko w tej kurtce się wyślizguje podczas zderzenia. Ale jak u nas jest -15 teraz, to ja nie wyobrażam sobie wieźć młodego bez kurtki:/ Czy wozicie dzieci bez kurtki ?? Może ktoś się na kodeksie ruchu drogowego zna i wie coś w tym temacie?
    No u nas właśnie ten problem rozwiązaliśmy tak, że kupiliśmy ciepłą bluzę zamiast kurtki. Nie jest tak gruba, ale ciepła, zapinamy młodego w fotelik i przykrywam go kocykiem. U nas w aucie po 2 minutach już się ciepło robi, więc myślę, że rozwiązanie ok. :)

2EeVp2.png
    NcmSp1.png

Wysłany: 5 stycznia 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila26 wrote:
    Czesc kochane
    Gratulacje:*:*

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    somebodytolove94 wrote:
    Ja wybieram bluzę z długim rękawem i na to kurtkę/bluze w aucie ściągamy, bo pasy nie są wystarczająco mocno zaciśnięte, a im więcej warstw tym więcej luzu. Zanim go wyciągniemy to ubieramy czapkę i bluzo-kurtke.

Co do fotelików to my tym razem nie kupujemy nosidełka. Zdecydowaliśmy się na coletto vento 0-25 do szpitala weźmiemy wózek z gondolą żeby nas wypuścili a do auta przeniesiemy.

Mieliśmy dla Sebastiana recaro z bazą i użyliśmy go 3-4 razy np, może 5 dla mnie to zbędny wydatek. Na zakupy do marketu nie wyobrażam sobie wciskać malucha w fotelik samochodowy na stelaż, bo wiadomo to nie są zakupy na 15 min. Kiedyś mi się to podobało, wręcz nie wyobrażałam sobie żeby nie korzystać z tego na zakupach, a się naogladalam tych dzieci w jednej pozycji i mi się odwidzialo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2017, 16:04

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila26 wrote:
    Czesc kochane
    Gratulacje!!!!! Kolejny chłopak

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • Lila26 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie duzo chłopców ;p

małaMyszka lubi tę wiadomość

Lila

4c3t3e3kw88kz09h.png

10.11.16 SERDUSZKO <3

iv09vcqggbuo5eac.png

Wysłany: 5 stycznia 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ze mnie to sprytna baba...

ve97xiu.png

hxdwe08.png

Wysłany: 5 stycznia 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cala wiadomosc mi ucielo. Wrrrrrr.....

ve97xiu.png

hxdwe08.png

Wysłany: 5 stycznia 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiec mialam ochote na jajecznice z pomidorami z cebulka, ale nie mialam pomidotow, ani zadnych innych swiezych warzyw. Woec pomyslalam ze pojade do sklepu. Ale zanim moja mala wtala, zjadla sniadanie i sie zebralismy to minelo troche czasu. I w koncu jak robilam sniadanie bylo mi tak niedobrze ze myslalam ze zejde.
    A i dzis moj maluszek dobinie pokazal niezadowoloenie ze maltka przycisnela troche lezac na boku. Kopnal mnie tak ze nie da sie z niczym innym pomyslyc. Wczesniej mialam tak bardzo delikatni. Moj maluszek rosnie w sile

ve97xiu.png

hxdwe08.png
‹‹ 508 509 510 511 512 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ