X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makatka to dobre wiadomości :-) jak lekarz powiedział, że się wchlona to na pewno tak będzie :-).

makatka lubi tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makatka ja wierze ze bedzie dobrze. Musi być:* ale z płcią rzeczywiscie niezla akcja:)
    Merida dzieki za rady:) jedyne co to maść bepanten. Mojej przyjaciolce masc polecila jej polozna... Jej syn dostal od niej okropnych odparzen... I pediatra powiedzial ze ma smarowac linomagiem czy jakos tak, bo tamta masc nie posiada nic poza tym ze jest droga i polecaja ja bo maja od nich probki, ulotki itd. Ale no moze to tylko jedyny przypadek. Mówię co wiem:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 22:04

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • Gracja82 Koleżanka

Wysłany: 1 lutego 2017, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliaczerwcowa wrote:
    Jejku ale wam zazdroszczę polowkowych ja jeszcze 3 tygodnie musze czekac...:(

Dokładnie jakurat ja, czytam każda wypowiedź i próbuje się przygotować :)

Wiem, że nic nie wiem...
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makatka, też myślę, że torbielki się wchłoną i trzeba tak myśleć. Maluch na pewno będzie zdrowy.
    Co do płci to uważam,że jej ustalanie podczas badań prenatalnych I trymestru jest jak wróżenie z fusów, więc lepiej żeby lekarz nie snuł żadnych domysłów, bo niektóre mamy przywiązują się do tej płci i potem mają problem z przyzwyczajeniem do innych wiadomości. Uważam, że w tym zakresie mój lekarz zachował się bardzo profesjonalnie bo przyznał szczerze, że na tamtym etapie trudno powiedzieć coś na 100% więc sugerować nie będzie.

Dziewczyny, mnie dzisiaj lekko spuchły nogi, bo jak ściągnąłam skarpetki to było wyraźne zagłębienie w miejscu gumki nad kostkami a nigdy tak bardzo nie uciskały. Jutro mam wizytę i mojej gin prowadzącej więc to zgłoszę. Będziemy też pewnie badać szyjkę, bo na polowkowych mi jej nie badano (chyba). Wizyta dopiero o 19.

Tymczasem zmykam do spania, bo przede mną znów tylko 6,5 h snu :( wszystkim dobrej i spokojnej nocy życzę:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 00:09

7u2290bvd63lv0ph.png
  • Gracjanna Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2017, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makatka będzie dobrze trzymajcie się cieplutko :*

Merida super, ze dzielisz się zdobytą wiedzą :) na pewno przydatna :) ale jak mówisz do wszystkiego są wyjątki. Nas bepanten też uczilil chociaż do piersi kupowałam tańszy zamiennik i był rewelacyjny.
    Zaciekawiło mnie to o tych niedrapkach. Ja też ich nie stosowalam bo już w szpitalu obcielam paznokcie. Fajnie :)
    Napisz jeszcze dlaczego nie poleca wczesniej prasowac ubranek?

Kurczę z tymi plciami hi hi kolejna wpadka :)

201706107251.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 02:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do niedrapek to mi w szpitalu powiedzieli to samo, ze lepiej nie uzywac bo cos tam zaburza... i dodatkowo moga sie zsunac i dziecko moze sie udlawic. Jak? Nie wiem. Ale ogolnie zdejmowali i prosili zeby ich w ogole nie uzywac

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • Olcia..89 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2017, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane ;)! Gratuluje wszystkim dzidziolkow ;) Jestem mamą listopadowa 2016;) mój synek postanowił wcześniej wyskoczyć i zostało mi 19 sztuk zastrzyków CLEXANE (niestety nie miałam ich refundowanych ;() jeśli któraś z mamus ma taki problem i potrzebuje, to niech napisze do mnie prywatna wiadomość ;) oczywiście sprzedam taniej niż w aptece ;*

Wszystkim życzę nudnych ciąży bez komplikacji i szyvciutkich, bezbolesnych porodów ;)! Buziaki;)!!

eb795efb422758b1b7906ce4b420b9fe.png

Czekając na bąbelka... <3 :) :*
    Aniołek* 29.01.2015 (14tc)
    Aniołek* 17.12.2015 (8-9 tc)
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:):) dziś będę cały dzień zła. Zostałam zmuszona do wstania o godzinie 5:40 i to zupełnie nie jest moja pora:)no ale jestem pierwsza w kolejce do lekarza więc coś za coś. Niech mi wypisze zwolnienie i wracam do łóżka:D Milego dnia dziewczynki:*:*

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • Deedee87 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny witam sie skoro swit bo jiz półtorej godziny spac nie mogę i stwierdziłam ze nie mam już siły leżeć....

Dzisiaj mam wizytę u gin prowadzacego :) bedziemy podgladac myszeczke nasza.... :) aoe co mnie smuci to niestety nie wiem czy moj K zdazy na badania. To bybyl pierwszy raz bez niego. Maja w pracy zamkniecia ktore sie juz od tygodnia przesuwaja i bankowo po złości zaczna się dzisiaj.... U nich tak w firmie jest że co z tego ze sobie coś zaplanujesz. Zawsze coś musi w ten dzień wyskoczyc.... Do tej pory nie bylo gadania... Co by nie było jechal i tyle ale zamkniec ominąć nie moze.... Noi oczywiście ja glupia baba juz od rana sie zamartwiam... !!!! I po co sie pytam??? Nie wiem.... A przestać sie nie da ;)

Aha... Merida o co z tym prasowaniem chodzi? Bo ja znowu zrozumiałam ze trzeba prasowac do 1 miesiaca a potem nie... I nie rozumiem tego tez teraz... Jakbys kochanie zeczciala wytłumaczyć tak co by ciezarny mozg przyswoił :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 07:44

dev167pf___.png
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Z prasowaniem Deedee dobrze zrozumiałaś. Prasujemy wszystkie ubranka do 1 miesiąca, czyli w okresie noworodkowym :) Pozniej juz nie ma takiej potrzeby. Ale cały czas pierzemy w specjalnych środkach dla dzieci: Lovella, Jelp,Dzidziuś itp. Zapytam czy do roku wystarczy...?

Co do Bepantenu. Ten zwykły ponoć może uczulać, ale Bepanten Baby nie powinien. Generalnie unikamy w składzie tlenku cynku!!!

Pędzę do Lidla bo zaraz wszystkie spodnie ciążowe znikną :0

Buziaki

Deedee87 lubi tę wiadomość

km5sdf9h28k60y12.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Unikamy tlenku cynku? A dopiero co gdzieś czytałam, że do pupy właśnie kremy z tlenkiem cynku są polecane, np. właśnie Linomag. O mamuniu, chyba wszystkiego trzeba spróbować na własnej skórze.

A ja właśnie z Lidla wróciłam :). Na spodnie i staniki nie patrzyłam, za to kupiłam kołdrę z poduszką, pościel, termometr, bodziaki, spodenki, pajacyka i dres :D.

Deedee87 lubi tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, dziękuję za wsparcie :* Wczoraj troszkę spanikowałam. Chyba za dużo informacji usłyszałam na badaniu i to w dość niefortunnej formie. Dzisiaj już czuję się lepiej i jestem spokojniejsza. Troszkę poczytałam i wynika z tego, że torbielki nie są zagrożeniem i zwykle same znikają ok.26 tygodnia ciąży. Wszystkie pozostałe wyniki i parametry mamy prawidłowe, więc jestem dobrej myśli. Zrobimy dla pewności zalecane echo serca płodu i kontrolujemy się na kolejnych wizytach.

Dla ciekawskich:
    http://www.dobreusg.pl/czeste_pytania/torbiele_splot_w_naczyni_wkowych_co_to_oznacza.html

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia..89 wrote:
    Hej kochane ;)! Gratuluje wszystkim dzidziolkow ;) Jestem mamą listopadowa 2016;) mój synek postanowił wcześniej wyskoczyć i zostało mi 19 sztuk zastrzyków CLEXANE (niestety nie miałam ich refundowanych ;() jeśli któraś z mamus ma taki problem i potrzebuje, to niech napisze do mnie prywatna wiadomość ;) oczywiście sprzedam taniej niż w aptece ;*

Wszystkim życzę nudnych ciąży bez komplikacji i szyvciutkich, bezbolesnych porodów ;)! Buziaki;)!!
    . Sprobuj zamieścić to info na wątku Medart starając się z pomocą medyczna lub IVF ogólnym. Tam dziewczyny często potrzebują leków.

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• makatka Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o kremy do pupy, pieluszki, wózki i prasowanie - czytam Was uważnie, zbieram informacje, ale jakoś tego nie czuję i jeszcze nic nie kupuję :)

Podobał mi się wpis Meridy, że można maluszka natłuszczać nierafinowanym olejem kokosowym. Sama go używam zwłaszcza teraz w ciąży, bo lubię kosmetyki naturalne. Używam też Emolium, bo mam atopowe zapalenie skóry. Lubię emlusję do ciała z tej serii, ale wiem że nie u wszystkich się sprawdza.

Merida86 lubi tę wiadomość

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
  • Piegus Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne te porady od położnej, z większością się zgadzam, z synkiem używaliśmy właśnie oleju kokosowego czy pupkę wycieraliśmy wacikiem z wodą. Zawsze obok przewijaka miałam miseczkę z wodą, do tego trochę wlewałam oliwki (np. z rossmanna)i jak moczyłam wacik to nabierał trochę wody i oliwki i tak wycieraliśmy pupę - żadnych problemów nie było. A co do pieluch to już wg mnie indywidualna sprawa, bo nas uczulały różne pieluszki, a pampers nie, dlatego używaliśmy pampersa. Ważne żeby szybko zareagować jak pupka się czerwieni. A niedrapek też nie używaliśmy, nawet jak się maluch drapnie to następnego dnia nie ma śladu, tak szybko się goi. :)

Merida86 lubi tę wiadomość

2EeVp2.png
    NcmSp1.png
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makatka wrote:
    Jestem już po usg połówkowym. Większość parametrów w normie. Wykryto jednak 3 torbiele splotów naczyniówkowych w główce. Nie wiem co myśleć, bo pani dr z jednej strony kazała się nie martwić, bo pewnie się wchłoną i na następnym badaniu nie będą już widoczne, z drugiej strony nastraszyła wymieniając wady z jakimi może być to związane. Mamy też skierowanie na echo serca, chociaż w serduszku podobno nie widziała żadnych wad.

A najlepsze na koniec...

Na ostatnich prenatalnych był chłopak, a dzisiaj to DZIEWCZYNKA :)
    Chyba nic nie kupię do porodu!:)

Makatka z tego co pamietam to Karolina z synkiem miala to samo i wszystko sie wchlonelo. Gdzies na komplikacjach tez o tym czytalam i dziewczyny nie kazaly sie tym martwic. Napewno bedzie wszystko dobrze. A jak sie czujesz ze zmiana plci??

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fajne rady poza emolientem. jeśli nie ma problemów skórnych nie powinno się go wprowadzać bez potrzeby. lepiej kosmetyki na naturalnych składnich. każdy farmaceuta to mówi ale mamusie przychodzą i chcą koniecznie, a potem problem. np taki, że jak rzeczywiście zaczną się alergie i zapalenia skóry to nie ma czym leczyć bo do emolientów skórka przyzwyczajona i wtedy tylko sterydy....

ale to tylko moja opinia jako doświadczonego alergika :)

AgMB lubi tę wiadomość

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makataka w którym tyg miałaś prenatalne? większość lekarzy nie chce nawet wtedy sugerować płci bo często się tak zdarza... :)

mój to nawet w 17 tyg nie chciał mi na 100% potwierdzić :D twierdząc, że raczej siusiak ale czasem i przerośnięta łechtaczka tak wygląda więc żeby się do płci nie przywiązywać.

dopiero w zeszłym tygodniu powiedział, że chłopiec na 120% :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 12:59

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoja wrote:
    Makatka z tego co pamietam to Karolina z synkiem miala to samo i wszystko sie wchlonelo. Gdzies na komplikacjach tez o tym czytalam i dziewczyny nie kazaly sie tym martwic. Napewno bedzie wszystko dobrze. A jak sie czujesz ze zmiana plci??

Od początku ciąży nie chciałam znać płci. To moje pierwsze dziecko i wszystko mi jedno czy będzie chłopak czy dziewczynka. Mam jednak gadatliwą lekarkę, która przekonana była, że to synek. Badanie było wykonane w 12t5d (wg usg 13t3d). Od dwóch miesięcy przyzwyczajałam się, że będzie chłopak. Do brzucha najczęściej mówię Dzidziolku, ale zdarzało mi się zwracać do Synka. Jak wczoraj usłyszałam, że jednak Dziewczynka, to do dzisiaj nie mogę uwierzyć. Chyba muszę usłyszeć trzeci raz od lekarza co będzie, bo teraz jest 1:1.

Zakupów jeszcze nie robiłam a ubranka i pokoik i tak mam zamiar urządzać raczej w neutralnych kolorach. Nigdy nie byłam fanką czystego różu, ani czystego niebieskiego. Jestem, więc przygotowana na wszystko :)

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deedee skarbie, czym Ty sie denerwujesz? :) mąż raz nie bedzie obecny przy badaniu? Moj był tylko raz i jakos zyjemy :) absolunie nie mowie tego zlosliwie, ale nie ma sie co martwic

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
‹‹ 593 594 595 596 597 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ