X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Liliaczerwcowa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gracjanna wrote:
    Pamiętam jak byłam w pierwszej ciąży to często czytalam, ze kobiety które rodzą pierwszy raz mają łatwiej bo nie wiedzą co tak naprawdę ich czeka. Teraz się z tym nie zgadzam. Boję się chyba mniej a raczej jeszcze o tym nie myślę bo nie chce się niepotrzebnie nakrecac.
    Chyba nie uwierzylabym osobie, która by powiedzila, ze wcale się nie boi porodu i tego co będzie po. Nie chcę z siebie robić jakiejś przemadrzalej snobki ale ja pierwszy raz zostałam z niemowlakiem w wieku 13 lat. Siostrzenica miała wtedy dwa miesiące! (wtedy były inne czasy) i tak praktycznie rok w rok nowe dziecko i bez oporów zostawalam nawet z takimi maluszkami bo to wesele to coś. Inna sprawa ze uwielbiałam dzieci. A jak przyszło mi do swojego to bałam się jak cholera a po porodzie dorwal mnie babyblues i płakałam jak moja mama mnie zostawiala z dzieckiem i każdy się dziwił bo tyloma dziećmi się opiekowalam a swojego się wystraszylam. Więc na moim przykładzie mogę stwierdzić że swoje to swoje i nie ma to ze ja lubię czy nie lubię dzieci.
    Sorki ze się tak rozpisalam :)

Ja niestety musze się z tym zgodzić w pierwszej ciąży nie bałam się porodu,nie myślałam o nim, w drugiej ciąży już się bałam bo wiedziałam czego się spodziewać na szczęście miło się zaskoczyła bo poród byl szybszy a skorcze mniej bolesne (obyło się bez krzyżowych, sprawdziło się to ze przy łożysko na przedniej ścianie nie ma boli krzyzowych)niestety dziecko było większe i polog był gorszy.Dlatego teraz strasznie się boje wielkości dziecka ze może być większe i ze znów mnie potna a na to tym razem się nie zgodzę,o nie.

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png
  • Gracjanna Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O lila pocieszylas mnie :) teraz mam właśnie łożysko na ścianie przedniej. Nie wiedziałam że mina mnie te koszmarne bóle krzyzowe :)

syringe lubi tę wiadomość

201706107251.png
  • Deedee87 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzisz czyli nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :)

dev167pf___.png
  • Sulimirka Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczęta, może któraś się zna na sprawach prawa pracy/zus itp. Przedstawię sytuację. Pracuję dla jednej wielkiej korporacji, ale zatrudniona jestem po przez firmę zewnętrzną. Korporacja postanowiła, że w ciągu następnych miesięcy zmienią sobie dostawcę pracowników zewnętrznych co za tym idzie, będę musiała podpisać wypowiedzenie za porozumieniem stron z moim beposrednim pracodawca i podpisac nową umowę z nowym dostawcą. Przez cały ten czas jestem na zwolnieniu. Warunki w umowie się nie zmienią, wynagrodzenie zostanie bez zmian i od razu dostnę umowę na czas nieokreślony. Oczywiście przy rozwiązaniu umowy z obecnym pracodawcą będę musiała dostać ekwiwalent za niewykorzystany urlop. Ale pytanie, czy to wszystko może się formalnie dziać jak ja jestem na zwolnieniu?

• syringe Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już też po usg polowkowym. No i będziemy mieli córeczkę :-) wszystkie parametry w normie :-) mała waży 450g :-) szczęście nie do opisania :-)

ataeb, 19Biedroneczka91, Madllene, ahisma, 100noga, AgaSY, Marutka, małaMyszka, Deedee87, Merida86, makatka, małamigotka, Gracjanna, ines., Marisa lubią tę wiadomość

3jgxs65g2m6wfiut.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syringe gratulacje:) duża dziewczynka:D

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png

Wysłany: 31 stycznia 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulimirka wrote:
    Dziewczęta, może któraś się zna na sprawach prawa pracy/zus itp. Przedstawię sytuację. Pracuję dla jednej wielkiej korporacji, ale zatrudniona jestem po przez firmę zewnętrzną. Korporacja postanowiła, że w ciągu następnych miesięcy zmienią sobie dostawcę pracowników zewnętrznych co za tym idzie, będę musiała podpisać wypowiedzenie za porozumieniem stron z moim beposrednim pracodawca i podpisac nową umowę z nowym dostawcą. Przez cały ten czas jestem na zwolnieniu. Warunki w umowie się nie zmienią, wynagrodzenie zostanie bez zmian i od razu dostnę umowę na czas nieokreślony. Oczywiście przy rozwiązaniu umowy z obecnym pracodawcą będę musiała dostać ekwiwalent za niewykorzystany urlop. Ale pytanie, czy to wszystko może się formalnie dziać jak ja jestem na zwolnieniu?

Z tego co wiem nic nie możesz podpisać,nie można podpisywać żadnych umów na zwolnieniu,jest to formalnie nie do zrobienia,na zwolnieniu są dane pracodawcy, nip itp.Byłam w podobnej sytuacji, kazali mi podpisać wypowiedzenie i podpisać nową umowę z firmą, nie zrobiłam tego zwolnienie do dnia porodu płacił zus i zasilek macierzynski również wypłacal zus,także nie martw się ze zostaniesz bez niczego jesteś na zwolnieniu i nic Cię nie obchodzi. A mogę spytać czy to umowa o pracę i do kiedy?
    Po podpisaniu nowej umowy tez chyba jest coś takiego ze przez 30 dni nie można iść na zwolnienie.Jeśli chcesz być pewna to popytaj w zusie lub w Inspekcji Pracy, ale raczej jest tak jak pisałam, że musi zostać tak jak jest.

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png
  • Sulimirka Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliaczerwcowa wrote:
    Z tego co wiem nic nie możesz podpisać,nie można podpisywać żadnych umów na zwolnieniu,jest to formalnie nie do zrobienia,na zwolnieniu są dane pracodawcy, nip itp.Byłam w podobnej sytuacji, kazali mi podpisać wypowiedzenie i podpisać nową umowę z firmą, nie zrobiłam tego zwolnienie do dnia porodu płacił zus i zasilek macierzynski również wypłacal zus,także nie martw się ze zostaniesz bez niczego jesteś na zwolnieniu i nic Cię nie obchodzi. A mogę spytać czy to umowa o pracę i do kiedy?
    Po podpisaniu nowej umowy tez chyba jest coś takiego ze przez 30 dni nie można iść na zwolnienie.Jeśli chcesz być pewna to popytaj w zusie lub w Inspekcji Pracy, ale raczej jest tak jak pisałam, że musi zostać tak jak jest.

Ja się nie boję, że mnie zwolnią. zastanawiam, że pewnie będę musiała wypowiedzenie i nową umowę podpisać tylko mieć np. jeden dzien przerwy miedzy zwolnieniami. Umowę mam o pracę na czas nieokreślony. i taką samą bym dostała u nowego pracodawcy.

Wysłany: 31 stycznia 2017, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu nie chodzi o zwolnienie bo na zwolnieniu nie można nikogo zwolnic.nie wiem czy można iść po podpisaniu nowej umowy na zwolnienie, jest to dość skomplikowane.

Sulimirka lubi tę wiadomość

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png
  • Sulimirka Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No musze sie udac do zus-u i sprawdzic :)

• mala latynoska Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 05:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorwalam w koncu ksiazke "nieperfekcyjna mama". Czekalam na nia juz jakis czas. Czytam blog tej pani rowniez od jakiegos czasu i calkiem sensownie pisze. W jeden wieczor obalilam pol ksiazki i mimo ze nie jest to jakis typowy poradnim to jest naprawde warta przeczytania. Szczegolnie polecam pierworodka. Zaluje ze sama nie maialam takiej okazji przeczytac tego przed pierwszym dzieckiem. Moze uniknelabym kilku przynajmniej gorszyvh chwil

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 23 tygodniu,
    Dzisiaj mam spotkanie z dziekanem, jak to ogarnę to się odezwę, bo wczorajsze połówkowe mam do powtórki za dwa tygodnie :-(
    Napiszę co i jak i wrzucę focie.
    Wczoraj już nie miałam siły :-(

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • ahisma Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Witam się w 23 tygodniu,
    Dzisiaj mam spotkanie z dziekanem, jak to ogarnę to się odezwę, bo wczorajsze połówkowe mam do powtórki za dwa tygodnie :-(
    Napiszę co i jak i wrzucę focie.
    Wczoraj już nie miałam siły :-(
    Czemu do powtórki?
    Maluch źle się ułożył, czy musi podrosnąć?

atdco7est7svlfak.png
    9ltfxzdv75wjz8un.png
  • avera27 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na usg połówkowym nie mam w opisie wagi dziecka ani nic o przepływach, ginekolog do której chodzę na nfz / po badania/ stwierdziła, że moje usg jest "ubogie" a kosztowało 110/wizyta/+160/usg/ ! I teraz nie wiem pisac do tego ginekologa o poprawkę ?

avera27

Będzie córeczka - 1.06.2017 r. - Liwia
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam wczoraj 2 strony A4 informacji o synku + kilka zdjęć, opisywane są poszczególne rozmiary, właśnie jego waga, rozwój poszczególnych narządów itd. Myślę, że Twój ginekolog powinien się bardziej postarać :).

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    avera27 wrote:
    na usg połówkowym nie mam w opisie wagi dziecka ani nic o przepływach, ginekolog do której chodzę na nfz / po badania/ stwierdziła, że moje usg jest "ubogie" a kosztowało 110/wizyta/+160/usg/ ! I teraz nie wiem pisac do tego ginekologa o poprawkę ?
    Wagę Malucha masz pewnie w tej tabelce, która jest razem ze zdjęciem... bo jest wyliczana na podstawie pomiarów...
    A co do przepływów- nie zawsze są w pakiecie, jak się orientowałam w opcjach z różnych placówek to często było tak, ze dodatkowo np 50zl kosztowały... i trzeba było dokupić je do połówkowych. Nie wiem jak było u Ciebie...

km5sdf9h28k60y12.png
  • syringe Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja powiem tak w moim badaniu na NFZ mam przepływy i wszystkie inne parametry. Dostałam dwie kartki a4 tylko za płytę doplacilam 50 zł.

3jgxs65g2m6wfiut.png
  • duszka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam do Was pytanie. W czerwcu mój zakład pracy się zamyka . Czy można iść na roczny macierzyński a jak w międzyczasie znalazlabym pracę to mogę go przerwać i iść do pracy ?

gIM3p1.png
    X9Kyp1.png
    3Fi4p1.png
  • VillemoVilo Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    duszka wrote:
    Hej, mam do Was pytanie. W czerwcu mój zakład pracy się zamyka . Czy można iść na roczny macierzyński a jak w międzyczasie znalazlabym pracę to mogę go przerwać i iść do pracy ?
    Duszka, jak na macierzyńskim znajdziesz pracę, to nie przerywasz macierzyńskiego, tylko idziesz do tej pracy i dostajesz pensję i macierzyński. Ja na poprzednim macierzyńskim wróciłam do pracy po 9 miesiącach do tego samego pracodawcy, ale na kolejną umowę, bo poprzednia skończyła mi się w ciąży i dostawałam podwójną kasę.

k0kdanlirkz38pxc.png
    k0kdvcqg5yj19pn8.png

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duszka a jesteś teraz na zwolnieniu? Jeśli nie to najlepiej iść aż do dnia porodu, potem roczny macierzynski będzie płacił Ci zus nie musisz go przerywac i iść do pracy, należy Ci sie:)

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png
‹‹ 591 592 593 594 595 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ