X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    avera27 wrote:
    na usg połówkowym nie mam w opisie wagi dziecka ani nic o przepływach, ginekolog do której chodzę na nfz / po badania/ stwierdziła, że moje usg jest "ubogie" a kosztowało 110/wizyta/+160/usg/ ! I teraz nie wiem pisac do tego ginekologa o poprawkę ?

Kurcze to dziwnie, bo ja też dostałam dwie kartki A4 z różnymi danymi odnośnie pomiarów. Dziwne jest w ogóle rozdzielenie kosztu na wizytę i USG, może ten gin myślał, że to taka zwykła wizyta z usg, dlatego tych wszystkich parametrów nie analizował? U mnie jeszcze dodatkowo zostało oszacowane ryzyko wad genetycznych z uwzględnieniem wyników testu Pappa z I trymestru.

Ja dzisiaj po wypiciu porannej kawy dostałam niesamowitego powera - kolejny dzień z rzędu po kawie :) ta kawa działa jednak zbawiennie na mój organizm. Mam nadzieję, że w żaden sposób nie zaszkodzi dziecku, bo piję bez mleka.

Wczoraj dzwoniłam do naszej przyszpitalnej szkoły rodzenia, okazało się, że dodzwoniłam się na Oddział Ginek.-Położ., gdzie kazali mi się kontaktować pod innym numerem tel, ale udzielili tylko paru informacji: udział od 28 tc (trochę późno, no ale trudno), koszt- 110 zł (jestem zaskoczona, że tak mało...), no i 10 g teorii i 14 g ćwiczeń lub na odwrót. Zajęcia są z położną i niektóre z lekarzami, w tym anestezjologiem, więc chyba ok. Zapiszę się, ale mam jeszcze duuuuuużo czasu :)

7u2290bvd63lv0ph.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do urlopu macierzyńskiego wydaje mi się, że nie może być przerwany. Niestety, akurat na prawie pracy mało się znam więc w tej kwestii nie pomogę :(

7u2290bvd63lv0ph.png
  • duszka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczynki za odpowiedzi . A czy słyszeliście o takim czymś że bierze się pół roku a potem przedłuża na jeszcze pół , tylko nie wiem ile się dostaje za te następne pół roku ?

gIM3p1.png
    X9Kyp1.png
    3Fi4p1.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do kilku dni po porodzie piszesz wniosek o urlop macierzynski. Możesz wybrać 2 opcje: roczny urlop płatny 80 %, lub półroczny płatny 100% z możliwością przedłużenia o kolejne pół roku płatne 60 %.

duszka, Deedee87 lubią tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • duszka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY bardzo dziękuję!!!

gIM3p1.png
    X9Kyp1.png
    3Fi4p1.png
  • Liliaczerwcowa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej wziąść ten 80% bo to się załatwia z góry na cały rok, a potem przy opcji 100% trzeba latać i przedłużać, byłam świadkiem takiej sytuacji w zusie ze dziewczyna przyszła za późno przedluzyc i te kolejne pół roku macierzyńskiego jej przepadło .

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra Kochane, chatę ogarnęłam, dziekan załatwiony, mały śpi, więc mogę napisać co się dzieje.

Wczorajsze połówkowe trwało prawie godzinę. Kończyny są, kość nosową mamy, rozszczepienie nie widać, kręgosłup piękny, mózg kompletny (zobaczymy co synuś odwalił za 20 lat hehehehehehe), paluszki rączek są, stopy też. Przepływy prawidłowe i moje w mcicy i małego. Jedynie serca nie dało się dokładnie zbadać i stąd ta powtórka. W lewej komorze widać ognisko, co nie musi oznaczać niczego groźnego, no ale jest i dr chce to sprawdzić. Przestraszyłam się, bo takie rzeczy dzieją się najczęściej po RTG. Poza tym wszystkim młody był tak uparty, że zwinął się w kłębek i nie chciał się za cholerę odwrócić.
    Wg USG młodszy o tydzień

No nic, na razie nie myślę, że coś jest nie tak. W walnięty tynki wizyta, jakoś wytrzymam.

Nie wiem na której stronie jestem, jakie mam zaległości i co u Was, mam nadzieję, że wszystko ok, biorę się za nadrabianie. Jak tylko powieszę pranie...

Aaaaaa no i focia

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/65e2a70b23c0.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 16:26

19Biedroneczka91, Deedee87, AgaSY, ahisma, 100noga, ines., Marisa, Gracjanna, Piegus lubią tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, przyjemnego wieczorku:D ja dzisiaj właśnie pierwszy raz poczułam czkawkę Dzidziusia:* ale fajnie:) chyba lubi sernik oreo:D

Gracjanna lubi tę wiadomość

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    avera27 wrote:
    na usg połówkowym nie mam w opisie wagi dziecka ani nic o przepływach, ginekolog do której chodzę na nfz / po badania/ stwierdziła, że moje usg jest "ubogie" a kosztowało 110/wizyta/+160/usg/ ! I teraz nie wiem pisac do tego ginekologa o poprawkę ?

Ja na NFZ dostałam pełen opis dziecka- waga, poszczególne wymiary, opis poszczególnych narzadów i mojej szyjki.

MałaMyszko piękne zdjęcie :) za 20 lat? ja się martwię, co to będzie, jak będzie miał 12-15 lat hehe :) jesteś niepoprawną optymistką :)

Biedroneczko, no własnie czytałam, ze już możemy poczuć czkawkę, ja jeszcze nie czułam, ale pamietam z pierwszej ciąży, ile śmiechu było przy tym :) zwłaszcza pod koniec ciąży, jak brzuch lekko skakał

małaMyszka lubi tę wiadomość

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Myszko piękne zdjecie :-) z serduszkiem na pewno wszystko będzie dobrze. Koleżanka też tak miała, na prenatalnych ja postraszyli, że coś jest nie tak, poszła do kardiologa czy kogoś tam i się okazało, że wszystko w porządku :-).
    Merida, a Ty o której jutro?

małaMyszka, Merida86 lubią tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, czytam właśnie o Waszych połówkowych jak to wyglądało i czego oczekiwać. Dzięki za podzielenie się informacjami. Zaraz się zbieram na swoje badania. Zaczynam się denerwować:)

19Biedroneczka91, Deedee87 lubią tę wiadomość

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
  • Liliaczerwcowa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku ale wam zazdroszczę polowkowych ja jeszcze 3 tygodnie musze czekac...:(

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliaczerwcowa wrote:
    Jejku ale wam zazdroszczę polowkowych ja jeszcze 3 tygodnie musze czekac...:(

Lilia ja jeszcze prawie 2 a już od conajmniej 2 przebieram nogami z niecierpliwością :D
    niby płeć znam na 100% ale bajery 3d i 4d to zupełnie co innego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 20:05

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie polowkowe jutro ale takich bajerow jak 3d czy 4d nie ma. W zadnym gabinecie nie robia. Mamy specjalne miejsca na takie rarytasy ale wtedy lezy sie na specjalnej kanapie w specjalnie przygotowanym pokoju. Mozna ze soba zabrac do 20 osob. Ludziska robia przyjecia do tego heh. Ja mialam z mala ale chyba tym razem sobie daruje. Fajnie zobaczyc ale jakos tym razem mnie nie ciagnie. Nic nie zrobilam z tamtymi zdjeciami. Nawet nie wiem gdzie jest dvd. Gdyby robili to gdzies w standardzie z wizyta to czemu nie a tak placic dodatkowo 150 jakos mi nie podchodzi.
    Ale ogolnie mam dzis dola. Niezbyt dobre nowiny z Polski, do tego jeszcze od rana srednio sie czuje, plakac tylko sie chce

Deedee87 lubi tę wiadomość

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • Deedee87 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala latynoska wrote:
    U mnie polowkowe jutro ale takich bajerow jak 3d czy 4d nie ma. W zadnym gabinecie nie robia. Mamy specjalne miejsca na takie rarytasy ale wtedy lezy sie na specjalnej kanapie w specjalnie przygotowanym pokoju. Mozna ze soba zabrac do 20 osob. Ludziska robia przyjecia do tego heh. Ja mialam z mala ale chyba tym razem sobie daruje. Fajnie zobaczyc ale jakos tym razem mnie nie ciagnie. Nic nie zrobilam z tamtymi zdjeciami. Nawet nie wiem gdzie jest dvd. Gdyby robili to gdzies w standardzie z wizyta to czemu nie a tak placic dodatkowo 150 jakos mi nie podchodzi.
    Ale ogolnie mam dzis dola. Niezbyt dobre nowiny z Polski, do tego jeszcze od rana srednio sie czuje, plakac tylko sie chce

Niestety czasem sa takie dni ze wszystko na raz sie zbiera. Nic nie boj jutro będzie lepiej....

dev167pf___.png
  • nitta32 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co myslicie o imieniu Iza?(lub Izabela)

małaMyszka lubi tę wiadomość

zem3x1hpkw9psn8g.png
    18cs
    r904m5w.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo podoba mi się imie Izabela:)

nitta32 lubi tę wiadomość

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    Mała Myszko piękne zdjecie :-) z serduszkiem na pewno wszystko będzie dobrze. Koleżanka też tak miała, na prenatalnych ja postraszyli, że coś jest nie tak, poszła do kardiologa czy kogoś tam i się okazało, że wszystko w porządku :-).
    Merida, a Ty o której jutro?
    Hej.
    Ale mi miło, że o mnie pamiętasz AgaSY :)
    My jutro o 17:45 wizytujemy... czuję spore podekscytowanie :)

Dziś na SR dowiedziałam się kilku fajnych rzeczy, a że nie wszystkie bedziecie uczęszczać to się podzielę praktycznymi radami polożnej:
    - pieluch tetrowych zaleca ok 15szt, najlepiej jasne jeśli decydujemy się na kolorowe.
    - niedrapki ograniczają percepcję wiec ich nie zakładamy! Robimy Maluchowi więcej krzywdy zabierając mu możliwość dotykania niż sam sobie zrobi np. paznokciami.
    - Najlepszy emolient -Emolium
    -Krem do pupy- Bepanten baby maść (przydaje się też do piersi)
    - pieluchy Pampersa często uczulaja, lepsze są Dada lub Rossmannowskie
    -podczas przewijania myjemy pupę woda i dużym wacikiem kosmetycznym, husteczki nawilzane okazjonalnie- bo też jest w nich dużo chemii i na codzień lepiej nie nadużywać
    - do masażu lub bardzo suchej skóry używamy olej kokosowy nierafinowany( tłoczony na zimno)
    - ubranka należy prasować do 1 m.ż
    - kremy z filtrem stosujemy od 6 m.ż bo bardzo często uczulają
    Z grubsza to tyle.
    Mam nadzieję, że komuś się przyda :)

Notowałam dziś jak szalona, zupełnie jak na studiach ;)

Dodam od razu, że powyższe zalecenia są opinią mojej położnej. Babka ma 25 lat doswiadczenia, a 15 lat jako położna środowiskowa. Ja mam do niej zaufanie, ale oczywiście każda z nas ma też swój rozum i doświadczenia wiec zdania mogą być różne :)

AgaSY, 100noga, Ezia90, AgMB, małaMyszka lubią tę wiadomość

km5sdf9h28k60y12.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida oczywiście, że pamiętam :-). Będzie super, zobaczysz ;-). Dzięki za rady!

Merida86 lubi tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po usg połówkowym. Większość parametrów w normie. Wykryto jednak 3 torbiele splotów naczyniówkowych w główce. Nie wiem co myśleć, bo pani dr z jednej strony kazała się nie martwić, bo pewnie się wchłoną i na następnym badaniu nie będą już widoczne, z drugiej strony nastraszyła wymieniając wady z jakimi może być to związane. Mamy też skierowanie na echo serca, chociaż w serduszku podobno nie widziała żadnych wad.

A najlepsze na koniec...

Na ostatnich prenatalnych był chłopak, a dzisiaj to DZIEWCZYNKA :)
    Chyba nic nie kupię do porodu!:)

AgaSY, Gracjanna, małaMyszka lubią tę wiadomość

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
‹‹ 592 593 594 595 596 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ