X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka, Niki, Karolina dziekuje Wam dziekuje dziekuje dziekuje!!! <3 az sie rozbeczałam od Waszych komentarzy, naprawde:( tak, jestem dla siebie surowa zawsze byłam a ostatnio co chwile łapie doła. Za tydzien zaczynam 7 miesiac a ja nadal nie wiem NIC i mało co mam. Jeszcze jakby nie Wy to juz w ogole nie wiem co bym poczeła. Tak duzo wsparcia i pomocy od Was mam :* a wszystko przez to ze nie mam meża na codzien, jest tylko w weekendy i tak bardzo chciałabym razem z nim organizowac wyprawke, jego sie doradzic, wspolnie ustalic jest mi tak przykro ze przy pierwszym dziecku w ogole sie nie udziela ( nie jego wina) no i takie sranie, a hormony mi nie pomagaja.
    Jeszcze raz dzieki Wam :*
    I sory za biadolenie ...:]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 21:57

19Biedroneczka91, Karolina :*, Szaron lubią tę wiadomość

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • Deedee87 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron wrote:
    U mnie o włos niemal uniknięta cukrzyca ;)
    na czczo: 4,33 mmol/l
    po godzinie: 9,45 mmol/l
    po 2 godzinach: 8,32 mmol/l

Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej (GDM) na podstawie uzyskanych wyników 75 g OGTT według IADPSG 2010 i WHO 2013 oraz rekomendacji PTD i PTG z 2014:
    1) "cukrzyca w ciąży" - jeżeli chora spełnia któryś z dotychczas obowiązujących kryteriów rozpoznania cukrzycy:
    - glikemia na czczo >= 7 mmol/l (126 mg/dl)
    - lub glikemia > 11,1 mmol/l (200mg/dl) w 2 godzinie OGTT 75g
    - lub glikemia przygodna >= 11,1 mmol/l (200 mg/dl) z towarzyszącymi objawami hiperglikemii.

2) "cukrzyca ciążowa" - jeżeli jeden z wyników uzyskanych w OGTT 75 g jest nieprawidłowy:
    - glikemia na czczo 5,1 - 6,9 mmol/l (92-125 mg/dl)
    - po 1 godzinie >= 10,0 mmol/l (180 mg/dl)
    - po 2 godzinach >= 8,5 - 11,0 mmol/l (153-199 mg/dl)

Moj diabetolog podawal mi zupełnie inne normy. Mowil ze w ostatnim roku właśnie zaostrzyli i dlatego jja mam zdiagnozowana cukrzycę bo mam nna czczo 93

dev167pf___.png
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deedee87 wrote:
    Moj diabetolog podawal mi zupełnie inne normy. Mowil ze w ostatnim roku właśnie zaostrzyli i dlatego jja mam zdiagnozowana cukrzycę bo mam nna czczo 93
    Ojjj No rzeczywiście jakies te normy tu sa zawyżone.
    Na czczo do 90
    Po godz do 180
    Po dwóch do 140.

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam takie wyniki:
    Na czczo 4,95
    Po 1h 7,92
    Po 2h 6,53
    Lekarz skwitowal to tylko "no może być, może być"
    Cokolwiek to znaczy..?

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dobrze piszą.
    Nie mozna oczekiwać od siebie idealnego przygotowania do roli matki, idealnych zakupów itp. Przecież całe życie polega na nauce i reagowaniu na popełniane błędy.
    Najlepsza MAMA to szczęśliwa MAMA! Wtedy jej dziecko też jest szczęśliwe.
    Jeśli kupimy coś niepotrzebnie to trudno, jeśli dzieciak upoci się pod kocykiem to nie umrze, tylko da nam znać płaczem, ze ten koc to co najwyżej jako zacieniacz na lampkę można powiesić :P
    Fajnie, że radzimy sobie na forum, czytamy, rozkminiamy, ale i tak nie unikniemy wpadek- takie życie!
    Ja po przedpoludniowym dołku ładnie się pozbieralam i obiecałam nie przejmować.
    Jutro rano krzywa cukrowa wiec już w myślach witam się z leżanką w zabiegowym...

ahisma, Deedee87, Ezia90 lubią tę wiadomość

km5sdf9h28k60y12.png
  • ahisma Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida jutro "razem" będziemy się męczyć z glukozą :/

atdco7est7svlfak.png
    9ltfxzdv75wjz8un.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingui wrote:
    A próbowałaś skorzystać z pomocy fizjoterapeuty lub osteopaty? Naprawdę potrafią bardzo pomóc. W pierwszym trymestrze miałam silny nawrót rwy kulszowej (mam po wypadku dwa dyski lędźwiowe uszkodzone) dosłownie najmniejszy ruch, próba obrócenia się na łóżku powodowały nieznośny ból. Pomógł mi osteopata i do tej pory zero dolegliwości. Poszukaj dobrego w swojej okolicy.

Musialam o tym ale strasznie boje sie takie ingerencji w ciazy... sama zawsze korzystalamz akupunktury. Bardzo pomagalo ale teraz lekarz zabrania. Niby sa jakies przeciwskazania. Gdybym znala moze jakies dobrego fizjoterapeuty to bym poszla ale nie majac zaufania nie chce ryzykowac

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • aaagaaa89 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2017, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny... przeglądam dziś cały dzień i głupieje...jaki wozek wybrać? Wolałabym klasyczny, niż te że skretnymi kołami, czy któraś myśli tak jak ja? Jakiej firmy? No nie mogę się zdecydować...myślami o riko nano, ale to nie klasyczny ale mam okazję kupić w bardzo dobrym stanie i bardzo tanio, ale jak patrzę na klasykę tako dalga, to ach...chciałabym go już! :-)

c55frjjgoufy31i7.png
  • Megi_Ka Przyjaciółka

Wysłany: 21 lutego 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, potrzebuje wsparcia...
    Po moich 4 nieudanych ciazach, moja Pani Profesor nakazała absolutny zakaz seksu.
    Jednak lekarz, który prowadzi ciążę, mówi że szyjka jest bardzo długa i nic się z nią nie dzieje i wręcz namawia do normalnego współżycia. Ostatnio naszła mnie ochota ale jak już prawie doszło do zbliżenia to odpadły mnie wyrzuty sumienia że może coś się wydarzyć.
    Jestem w kropce... Pomocy!

f2w3skjo22jnu1a7.png
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi_Ka wrote:
    Po moich 4 nieudanych ciazach, moja Pani Profesor nakazała absolutny zakaz seksu.
    Jednak lekarz, który prowadzi ciążę, mówi że szyjka jest bardzo długa i nic się z nią nie dzieje i wręcz namawia do normalnego współżycia. Ostatnio naszła mnie ochota ale jak już prawie doszło do zbliżenia to odpadły mnie wyrzuty sumienia że może coś się wydarzyć.

Ciezko cos doradzic ale lekarz Cie bada i wie co mowi. Ja bym poniosla sie chwili ale nie do konca bo sperma moze byc niebezpieczna. Moj tez juz nie konczy w srodku.

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • ahisma Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się z przychodni po pierwszym kuciu i drinku glukozowym. Gdyby nie cytryna byłoby ciężko... Teraz jeszcze przetrwać jakoś te 2h :/ Mam nadzieję, że wynik będzie w normie.
    Któraś z Was pytała o koszt - mnie skasowali 22,90 bez własnej glukozy.

małaMyszka lubi tę wiadomość

atdco7est7svlfak.png
    9ltfxzdv75wjz8un.png
  • ahisma Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi_Ka wrote:
    Tak jak Totoja pisze, ciężko coś doradzić. Ja miesiąc temu miałam badaną szyjkę i była ok, nawet pytałam lekarza, czy możemy, powiedział że nie ma przeciwwskazań, ale jakoś mimo to od miesiąca żyjemy w celibacie. Raz, że moje libido jest poniżej zera, a dwa, że mam jakiś lęk, że po takim czasie od wizyty coś tam mogło mi się pozmieniać w długości szyjki. Jestem z tych panikujących, wiec wystarczy, że coś mnie zakuje a już szukam porady w googlach.

atdco7est7svlfak.png
    9ltfxzdv75wjz8un.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaagaaa89 wrote:
    Dziewczyny... przeglądam dziś cały dzień i głupieje...jaki wozek wybrać? Wolałabym klasyczny, niż te że skretnymi kołami, czy któraś myśli tak jak ja? Jakiej firmy? No nie mogę się zdecydować...myślami o riko nano, ale to nie klasyczny ale mam okazję kupić w bardzo dobrym stanie i bardzo tanio, ale jak patrzę na klasykę tako dalga, to ach...chciałabym go już! :-)
    Ja jestem zakochana w klasycznych, kupiliśmy Tako Dalga Lift, prezentuje się świetnie. Wygląda na solidny. Ma możliwość wpięcia spacerówki i dokupienia adapterow do różnych fotelików. Pewnie skrętne koła przydają się w niektórych sytuacjach - np. przy węższych zakrętach, ale u nas na wsi to raczej takich utrudnień nie ma, w sklepie też sobie jakoś poradzę. Więc jeśli to Ci nie przeszkadza to polecam klasyczny wózeczek :) aha, co istotne - klasyczne są cięższe, więc jeśli zachodzi u Ciebie konieczność codziennego dźwigania wózka na piętro to przemyśl sprawę.

MegiKa, rozumiem Twój ból, u mnie chęć jest, ale choć do tej pory mieliśmy zielone światło to coś mnie wstrzymuje. Teraz po tej sytuacji z zastojem to nawet nie wiem czy i kiedy byśmy mogli zadziałać, a ja już miewam różne fajne sny... ;) jeśli jeden lekarz mówi tak, a drugie wprost przeciwnie to może warto by było zasięgnąć rady trzeciego?

U mnie już co raz lepiej. Już praktycznie mnie nie boli, ostatni paracetamol zażywałam zeszłej nocy, tak to tylko podają mi rozkurczową nospę i antybiotyk. Dzisiaj już na 100% mam mię konsultacje z urologiem. Jakoś się jej boję. Po pierwsze tego, że powie mi że zastój się powiększył i trzeba jakoś bardziej ingerować, a po drugie samego badania USG, bo ostatnio tak mi naciskał głowicą, że myślałam że mi połamie żebra... No nic, zobaczymy co będzie. Mam taką ogromną nadzieję na rychłe wyjście do domu, że jak mi każą to zostać jeszcze z tydzień to chyba się popłaczę...

Tak w ogóle, zaczęłam się zastanawiac nad kupnem detektora tętna. Ostatnio słyszałam o historii że leżała w szpitalu dziewczyna , czekała na rozwiązanie, robili jej w nocy ktg a nad ranem już nie było tętna, dzieciątko było mocno skrępowane pepowiną... tragedia po prostu. Detektorem to bym na tym końcowym etapie ciąży badała się co 3 godziny...

aaagaaa89 lubi tę wiadomość

7u2290bvd63lv0ph.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlenne, wczoraj wieczorem dokładnie to samo mówilam mojemu mężowi :-). Jakby się tak zdarzyło, że będę leżeć w szpitalu i czekać na poród w/po terminie to będę sprawdzać tętno 24h/dobe chyba.

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina :* wrote:
    Ezia90 spokojnie ja mam tez kocyki jedne bawelniane a inne gorszej jakosci polarowe czy to polyester hehe. A minky to tez polyester hehe :) Nie dajmy sie zwariowac. Moj maly zjadl ode mnie dzis parowke haha a nawet 1.5 parowki i tragedii raczej z tego nie będzie :) oczywiście jedni powiedza ze jak to parowka. No trudno - smakowala :)
    Mój mały bez parówek jest nieszczęśliwy, co prawda kupuję tylko takie powyżej 90% mięsa indyk lub szynka, ale muszę mieć w domu :-)

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj słoneczko się przebija przez chmury, chciałabym wyjść na dłuższy spacer, mam nadzieję, że nie zacznie padać...

Totoja dzięki :-) :-*

Negocjuje cenę za huśtawkę, już obniżyli o 20 zł, może jeszcze coś opuszczą i od razu ją biorę

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • caroline29 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ahisma wrote:
    Melduję się z przychodni po pierwszym kuciu i drinku glukozowym. Gdyby nie cytryna byłoby ciężko... Teraz jeszcze przetrwać jakoś te 2h :/ Mam nadzieję, że wynik będzie w normie.
    Któraś z Was pytała o koszt - mnie skasowali 22,90 bez własnej glukozy.
    Ja ide w przyszłym tygodniu, żebym nie zapomniała cytryny :) ja juz kupiłam glukozę :)

Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
    Nasz synek - nasza mala wielka miłość
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    U mnie dzisiaj słoneczko się przebija przez chmury, chciałabym wyjść na dłuższy spacer, mam nadzieję, że nie zacznie padać...

Totoja dzięki :-) :-*

Negocjuje cenę za huśtawkę, już obniżyli o 20 zł, może jeszcze coś opuszczą i od razu ją biorę

Nie wiem.kiedy ja Ci odpisalam bo chyba robilam to na spiocha. Wieczorem cos mi zaswitalo dopiero ;-)

małaMyszka lubi tę wiadomość

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madllene wrote:

Tak w ogóle, zaczęłam się zastanawiac nad kupnem detektora tętna. Ostatnio słyszałam o historii że leżała w szpitalu dziewczyna , czekała na rozwiązanie, robili jej w nocy ktg a nad ranem już nie było tętna, dzieciątko było mocno skrępowane pepowiną... tragedia po prostu. Detektorem to bym na tym końcowym etapie ciąży badała się co 3 godziny...

Madllene ja mam detektor Angelsound. kupiłam na allegro używany, ale jeszcze na gwarancji za 50 zł.

na początku codziennie używałam, odkąd czuje maluszka to rzadko, jak jest wyjatkowo spokojny danego dnia to sprawdzam czy wszystko ok. ale teraz się to już raczej nie zdarza bo daje kopniaki codziennie :D pod koniec pewnie częściej będzie przydatny.

za to teraz zaczęłam rozważać monitor oddechu. wcześniej byłam na nie, ale chyba sie jednak zastanowimy czy nie kupić.

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kupujecie laktator przed narodzinami? Ja myślałam o Avent Natural elektrycznym. Nie mam doświadczeń w tym zakresie ale podobno cześć używa już w szpitalu?

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

‹‹ 632 633 634 635 636 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ