X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Dziewczyny jakie wyszły Wam wyniki Pappa?
    Wiem,ze tego sie samemu nie interpretuje ale ciekawa jestem
    Bo mi sie wydaje ,ze bardzo zle mam te wyniki :(
    Beti kochana wklejam Ci ten kalkulator udostępniony przez profesora, ale nie wiem czy bym umiała to sama zinterpretować.
    https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies
    Wiesz że ja panikara jestem też z tym badaniem i znalazłam że:
    między 1:2500 a 1:300 robić test wolnego dna
    wyższe niż 1:300 skierowanie do genetyka amniopunkcja

Napiszesz jaki miałaś wynik, ja w pon jestem sparaliżowana strachem przez IV i wiek.

MałaMiss lubi tę wiadomość

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Wombat Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Kinga nie masz pojęcia o mojej sytuacji, więc proszę nie komentuj.
    To że się nie żale i nie opowiadam jak mi ciężko leżeć i co mi dolega to serio nie znaczy, że mój krwiak z odklejaniem się łożyska jest super sprawą. 😊 Fakt tetaz jestem w lepszej sytuacji niż w 1 ciąży. Dlatego mam porównanie.

Chciałam wyrazić swój punkt widzenia. Jak ktoś chce i może leżeć to nie moja sprawa.

Ale dziękuję za spędzony czas z Wami. Trzymam kciuki za Wasze ciążę.

Paulina nie zegnaj sie z nami, bo mysle, ze kazdy chce zebys tu byla. Po prostu uwazajmy czasem co piszemy, bo niektorych pewne slowa moga urazic. Ty mowisz, ze nie mozesz liczyc na pomoc i musisz sobie radzic sama i na pewno Ci ciezko z malym dzieckiem i chocbys chciala to nie mozesz sobie pozwolic na lezenie, ale pisanie, ze inni maja sluzbe jest dosc ostrym stwierdzeniem. Kazdy dba o siebie jak moze i jak moze tez liczyc na pomoc ze strony innych to korzysta. A my tu jestesmy dla siebie zeby pisac o radosnych nowinach, ale tez po to aby sie wyzalic i zadawac najbardziej durne pytania.

Ambriel, Kinga13, Lena91 lubią tę wiadomość

qb3c20mm8gig3vkj.png
    Starania od 6.2017
    2xHSG - niedrożność jajowodów
    11.2018 - laparoskopia
    10.03.2019 - ivf start
    25.03.2019 - transfer 4.2.2
    1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane :(
    24.09.2019 - transfer 4.2.2
    8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Kinga nie masz pojęcia o mojej sytuacji, więc proszę nie komentuj.
    To że się nie żale i nie opowiadam jak mi ciężko leżeć i co mi dolega to serio nie znaczy, że mój krwiak z odklejaniem się łożyska jest super sprawą. 😊 Fakt tetaz jestem w lepszej sytuacji niż w 1 ciąży. Dlatego mam porównanie.

Chciałam wyrazić swój punkt widzenia. Jak ktoś chce i może leżeć to nie moja sprawa.

Ale dziękuję za spędzony czas z Wami. Trzymam kciuki za Wasze ciążę.
    PLPaulinka tylko nigdzie nie odchodź.Dziewczyny nie dokładajmy sobie stresów.

Wombat lubi tę wiadomość

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    New_Girl wrote:
    Noo, bardzo się martwię, naczytalam się o tym,ze u dzieci z trisonomia 21 są nieprawidłowe wyniki :( szkoda,ze tylko znalazłam informacje na temat fali zwrotnej a, a nic o tym podwyższonym impulsie 😞
    Zapisałam się jeszcze prywatnie na usg genetyczne, może dowiem się czegoś więcej albo wynik już będzie lepszy :(

Ale u Ciebie nie było fali zwrotnej? Fala zwrotna jest niepożądana ogólnie gdziekolwiek w układzie krążenia, krew ma płynąć w konkretnym kierunku i jeśli się cofa to zawsze jest zły objaw. Dzieci z zespołem Downa mają często problemy z krążeniem także pewnie tam jakieś fale zwrotne mogłyby się pojawiać, ale tym bym się nie sugerowała, bo gdybyś miała falę zwrotną to na bank byłoby o tym napisane w wyniku, bo to poważna sprawa.

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati. wrote:
    Dziewczyny jak robicie zastrzyki w brzuch to nie boicie się że ta igła wbije się do zarodka 😮 wiem pewnie przesadzam ale właśnie robiłam zastrzyk a ta igła taka długa 😕
    Pati nie ma głupich pytań jeśli to ma Cię uspokoić:) Ja pytałam o ubranie na badania bo się nakręciłam :) i też dziewczyny napisały.Buziaczki i trzymaj się.

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może już zamkniemy temat leżenia przy krwiakach ?
    Bo trochę się tu nie miło zrobiło, a nie o to tutaj przecież chodzi!
    Mamy się wzajemnie wspierać a nie oceniać :)

Niech każdy słucha zaleceń własnego lekarza i rozsądku ;)

Angelika1313, Ambriel lubią tę wiadomość

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wombat wrote:
    Paulina nie zegnaj sie z nami, bo mysle, ze kazdy chce zebys tu byla. Po prostu uwazajmy czasem co piszemy, bo niektorych pewne slowa moga urazic. Ty mowisz, ze nie mozesz liczyc na pomoc i musisz sobie radzic sama i na pewno Ci ciezko z malym dzieckiem i chocbys chciala to nie mozesz sobie pozwolic na lezenie, ale pisanie, ze inni maja sluzbe jest dosc ostrym stwierdzeniem. Kazdy dba o siebie jak moze i jak moze tez liczyc na pomoc ze strony innych to korzysta. A my tu jestesmy dla siebie zeby pisac o radosnych nowinach, ale tez po to aby sie wyzalic i zadawac najbardziej durne pytania.

Dokładnie... Nie ma co się obrażać, po prostu warto zwrócić uwagę na to, że czasem serio można sprawić komuś mega przykrość, czasem zupełnie niechcący.

08.09.2017 - Staś <3

• New_Girl Debiutantka

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Ale u Ciebie nie było fali zwrotnej? Fala zwrotna jest niepożądana ogólnie gdziekolwiek w układzie krążenia, krew ma płynąć w konkretnym kierunku i jeśli się cofa to zawsze jest zły objaw. Dzieci z zespołem Downa mają często problemy z krążeniem także pewnie tam jakieś fale zwrotne mogłyby się pojawiać, ale tym bym się nie sugerowała, bo gdybyś miała falę zwrotną to na bank byłoby o tym napisane w wyniku, bo to poważna sprawa.

Nie, nic na wyniku nie jest napisane o fali zwrotnej,tylko on tym że jest podwyższony indeks pulsacji w przewodzie zylnym

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie może źle dobralam słowa. Nie chciałam nikogo urazić. Przepraszam.

Po prostu przy 1 ciąży bylam jedyna w grupie która miała krwiaka, lekarka nic nie mówiła bym leżała. Tylko miałam nie pracować i zwolnić tempo.
    Uwierzylam bo nie miałam porównania.

Teraz po prostu mnie zmarywilyscie tym zaleceniem więc poleciałam do gin i taki jej pogląd na temat leżenia usłyszałam.
    Nie ukrywam, że jest on mi w tej ciąży na rękę.
    Wiadomo ciąża z małym dzieckiem to już inna bajka. Mam kochaną córcie ale urwisa. Od urodzenia sen to jest nieznana jej materia. 😊

I wiadomo krwiak, kwiakowi nie równy. Pocieszam się tym, że w 1 ciąży miałam gorszą sytuację. Duży stopień odklejania się łożyska i te krwawienia po nogach do 20tc to była masakra.

Teraz gin mówi, że jest zdecydowanie lepiej. Nawet położenie krwiaka jest od dołu kosmowki Wuec ułatwia drenaż. Ale stresuję. I choć nie leżę, to martwię się.

Ambriel lubi tę wiadomość

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak położenie jest korzystne dla drenażu to chyba nawet lepiej jak jesteś aktywna. Jeśli zejdzie a nowa krew nie napłynie to ta bańka się zaklei i zagoi ;)

08.09.2017 - Staś <3

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Zieziulka teraz Ty masz prenatalne -fajnie ,ze juz znasz wynik nifty
    Własnie tez tak chcialam...Pisalam tam przed chwila to mi oczywiscie odp ,ze wyniku jeszcze nie ma a jak bedzie to zadzą znac wrrr

Tylko nie mow moze lekarzowi co Ci bedzie robił badanie ,ze masz nifty
    Ty wiesz,ze wszystko ok a on niech sie wysili normalnie podczas badania haha
    Zobaczymy czy płec zgadnie ;)

Czytalam kiedys bloga dziewczyny co jej z nifty wyszla dziewczyna a lekarz twierdzil,ze to chłopak i pokazywał jej pindola haha
    Laska nic nie powiedziala ,ze robila nifty ale chyba skladala tam jakas reklamacje i powtarzali badanie.Oczywiscie wyszlo to samo i urodzila córke :D

No bardzo dziwne, że Ty tego nie masz jeszcze, przecież to jest to samo labolatorium w sumie. Ja poszłam do przychodni (jest prywatna) powiedziałam dzień dobry chce zrobić NIFTY (nic się nie umówiłam, tylko widziałam że tam robią) Pani że ok, dokumenty do wypełnienia, pobranie krwi i tle. Wynik wysyłają na email nawet tam nie byłam.

A co do USG prenatalnego to źle określona płeć na tym etapie nie skreśla lekarza według mnie to jest po prostu za wcześnie by powiedzieć na 100% w pierwszej ciąży miał być syn po prenatalnym, a dwa tygodnie później już było wyraźnie widać że jednak córka. A co reszty to go będę cisnąć by wszystko sprawdził, ale ma dobre opinie więc powinno być ok.

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    New_Girl wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Wczoraj miałam robione badania prenatalne. Wszystkie parametry idealne, poza podwyższonym impulsem pulsacji w przewodzie żylnym,ktore wynosił 1,5.
    Crl 65,4 mm NT 1.3 mmm, kość nosowowa obecna.
    Niestety lekarz nie wyjaśnił z czym się wiąże wynik tej podwyższonej pulsacji, powiedział że nie będzie nam tego tłumaczył, bo to trudne(WTF?!) i że może to coś oznaczać ale wcale nie musi i żeby się nie martwić. No cóż... Martwię się :( nawet nie wiem jakie są normy i o ile została przekroczona ta pulsacja, na temat fali zwrotnej nic nie jest napisane w wynikach.
    Dodatkowo w tym całym stresie badania zapomniałam wspomnieć lekarzowi, że przyjmowałam tabletki dopochowowo na grzybicę... Nie wiem czy to mógłby wpłynąć na wynik tej pulsacji?
    Może miałyście podobne wyniki?

No niestety takie jest podejście lekarzy nie będę tłumaczył bo i tak nie zrozumiesz, nie raz się ze szwagrami (mam 3 lekarzy w rodzinie) o to pokłuciłam. Ja rozumiem nie tłumaczyć zawiłych terminów i mechanizmów medycznych ale co to dla pacjenta znaczy i jakie może mieć konsekwencje i co z tym dalej robić to chyba mogli by mówić....ehh i co masz się teraz martwić. A może jak masz taką opcję skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym i zapytaj co co to znaczy. Jak ja po prenatalnycn miałam wątpliwości czy jednak NT 2,2 nie jest za wysokie to poszłam do mojego i on mi zlecił kolejne badania.

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle mnie puściły dolegliwości ciążowe i zaczynam dostawać do głowy...ostatnie USG miałam 3 tygodnie temu, do poniedziałku zwarjuje chyba...

• Ambriel Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Faktycznie może źle dobralam słowa. Nie chciałam nikogo urazić. Przepraszam.

Po prostu przy 1 ciąży bylam jedyna w grupie która miała krwiaka, lekarka nic nie mówiła bym leżała. Tylko miałam nie pracować i zwolnić tempo.
    Uwierzylam bo nie miałam porównania.

Teraz gin mówi, że jest zdecydowanie lepiej. Nawet położenie krwiaka jest od dołu kosmowki Wuec ułatwia drenaż. Ale stresuję. I choć nie leżę, to martwię się.
    Paulinka super że zostajesz.Wiesz że każda z nas się martwi się czymś każdego dnia.Musisz być silna.Wszystkie musimy.Małe kroczki dziewczyny, małe kroczki do końca.

Wombat lubi tę wiadomość

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    New_Girl wrote:
    Nie, nic na wyniku nie jest napisane o fali zwrotnej,tylko on tym że jest podwyższony indeks pulsacji w przewodzie zylnym

Czytam jakąś prezentację naukową i tu jest napisane, że ten indeks interpretuje się jakby razem z profilem biofizycznym płodu i AFI. Dopiero jeśli pulsacja jest zła, w profilu dziecko ma 6/10 pkt a AFI jest poniżej 2cm to świadczy źle. Myślę, że nie masz co się zamartwiać na zapas, możliwe, że już na kolejnych prenatalnych będzie lepszy ten wynik. Z krążeniem często jest tak, że jest jakieś chwilowe załamanie także jednorazowy gorszy wynik jeszcze nic nie świadczy. Po prostu zwracaj uwagę, że miałaś z tym problem na kolejnych badaniach, to nigdy nie zaszkodzi. Zobaczysz co na kolejnych wyjdzie ;)

08.09.2017 - Staś <3

• Wombat Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    A tak w ogóle mnie puściły dolegliwości ciążowe i zaczynam dostawać do głowy...ostatnie USG miałam 3 tygodnie temu, do poniedziałku zwarjuje chyba...

Juz nie dlugo, dasz rade :) ja mam w przyszly poniedzialek i juz sie nie moge doczekac :) tez juz nie mam mdlosci za to od wczoraj mi wrocily lekkie bole okresowe i uczucie takiego rozpulchnienia tam na dole, a ze nie mam doswiadczenia to nie wiem czy to dobrze. Moze to znaczy, ze macica sie rozciaga? :p

qb3c20mm8gig3vkj.png
    Starania od 6.2017
    2xHSG - niedrożność jajowodów
    11.2018 - laparoskopia
    10.03.2019 - ivf start
    25.03.2019 - transfer 4.2.2
    1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane :(
    24.09.2019 - transfer 4.2.2
    8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozciągająca macica to takie właśnie ciągnięcie tam w środku.. Przynajmniej ja tak to odczuwam. I z reguły przychodzi falami ten ból. Ja już pierwszą turę mam za sobą, strasznie mi to dokuczało na początku, w mnogich szybciej macica rośnie na starcie. Teraz mam trochę spokój. A rozpulchnianie to też swoją drogą i też jakoś etapami. Na początku bardziej i utrudniało mi to aplikację luteiny, potem był luz i teraz znowu, ale tak chwilowo.

08.09.2017 - Staś <3

• melisa Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2019, 12:21

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też odchodzą mdłości no ale chyba już czas.. Ale wiadomo odchodzę od zmysłów, też widziałam maleństwo 3 tyg temu ostatnio i się zastanawiam czy nadal jest dobrze.. Też nie za wiele się tu udzielam bo czuje się taka zawieszona, czekam na te prenatalne i czuję jakbym miała usłyszeć jakiś werdykt. Narazie nie potrafię się cieszyć ciąża..

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Ewelaa_♡ Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam wczoraj na wizycie, serduszko bije A tak się mega bałam bo pierwsza ciąża zakończyła się właśnie w 10tc. Maluch ma 2.5 cm nóżki rączki było widać i ślicznie sobie fikal :) kurczę już zapomniałam jakie to wzruszające momenty są;)
    Jednak zmartwilam się bo pokazał się krwiak. W 7 tc miałam 2 razy silne krwawienia A na usg nic nie było widać. A teraz gdy nie mam krwawien ani plamien to go widać. Nie wiem czy dobrze sobie to wyobrażam ale czy to może być tak , że jak miałam krwawienia to po prostu ta krew z niego uciekała i na usg po bylo w porządku a po jakimś czasie znów tam naplywala do niego krew? Nie wiem już sama głupieje...
    Dostałam globulki coś jak luteina i w miarę mam sie oszczędzać. Niby lekarka twierdzi, że jest dobre położenie tego krwiaka i, że nie zagraża dziecku ale strach jest.
    Prenatalne będę mieć w Polsce 9 grudnia więc nie mogę się już doczekać.

uhghzc7.png

j7wag8u.png

9.02.2017 [*] aniołek ciąża obumarła w 10tc
‹‹ 171 172 173 174 175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ