X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • calineczka88 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my od urodzenia przewijamy córkę na stole w salonie :D Mamy tam urządzony na stałe "przewijak" ze wszystkimi akcesoriami pod ręką. Posiłki i tak zawsze jemy przy drugim stole w kuchni, więc składamy to wszystko tylko jak mamy gości.
    Może nie wygląda to super estetycznie, ale przynajmniej jest wygodnie. A w sumie z dzieckiem i tak mamy wiecznie bałagan, salon jest pełen zabawek więc wielkiej różnicy bam to nie robi ;)

31 lat, starania od 05.2015, PCOS + LUF, AMH = 6,16
    fpsl35p.png
    rl9w44r.png
  • Karola111 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mój podwójnie szczęśliwy dzień!
    Mimo obaw mój maluszek ma się doskonale. Ma 4,25 cm i bardzo grzecznie dał się pomierzyć :) wszystko dobrze i w terminie. Za tydzień prenatalne! 😍 Niestety o cholestazie nie dowiedziałam się niczego nowego. Jak była to raczej się pojawi i mogę stawać na rzęsach, trzymać dietę a to nic nie da...
    A drugi wiadomość jest taka że po prawie 7 miesiącach zakończyliśmy leczenie dysplazji biodra synka! Dziś pierwsza legalna noc bez ortezy! :)

Moniquue, Bunia89, Alma84, Asiulka84, Lilka94, Pati., PLPaulina, calineczka88, Aniulek.Ka lubią tę wiadomość

11.2017 Aniołek [*] 10 tc
    12.2018 Synuś 💙

cazdto9.png
  • Moniquue Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to moje maleństwo z dzisiaj. Dzidziuś bardzo utrudniał pomiary, siedział sobie w kącie zasłonięty rączkami i zdjęcia tez nie udało sie najlepszego zrobić. Według usg 13t crl 6.69 cm, według om 12t+2d ;) lekarz sugeruje dziewczynkę, ale mówi ze nie ma zadnej pewności.

https://zapodaj.net/d2ca75703b279.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 20:06

Olciak, nefaste, Alma84, Lilka94, Wombat, PLPaulina, belly_love, Finezja19 lubią tę wiadomość

06.2020 👶🧚‍♀️
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś chciałam wyrwać ósemke.. zaczęła mnie bardzo boleć i umówiłam się na pilnie do chirurga dentysty i co? I nic... nadal mam ósemke bo chcą pisemną zgodę ginekologa.. A moja gin dopiero w poniedziałek przyjmuje. Więc super.

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • Oliv Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alma84 wrote:
    Ja np przed porodem miałam zaopatrzoną całą szufladę w różnego rodzaju butelki. "Każdy rodzaj, na każdą okazję"; z 10 różnych smoczków. Do smoczków smycze, opakowania do przechowywania... Mała ani razu nie wypiła łyka niczego z butelki. Ani razu nie wzięła do buzi smoczka. Tyle. Do dziś wszystko leży nie ruszone ;) ;) ;) ale nigdy nie wiesz jakie dziecko Ci się "trafi". Więc z tą wyprawką to nie tak prosto

Haha skąd ja to znam. Tez mialam zapas. W szafce miliony smoczków i różnych butelek. Młody tylko na cycu, nawet na butle nie chciał spojrzeć.

Oliv

• Izape_91 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, jak tak piszecie ile Wasze maluchy maja i że to znacznie wyprzedza termin OM to się trochę martwię, bo mój maluch trochę wolno rośnie. U mojego gina był zawsze dzień do tyłu niż termin liczony od OM. Może niepotrzebnie wymyślam, mężowi nic nie mówię, bo będzie mnie chciał odciąć od forum :p za dwa tygodnie muszę się zapisać na usg...

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Karolka9 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Kurcze, jak tak piszecie ile Wasze maluchy maja i że to znacznie wyprzedza termin OM to się trochę martwię, bo mój maluch trochę wolno rośnie. U mojego gina był zawsze dzień do tyłu niż termin liczony od OM. Może niepotrzebnie wymyślam, mężowi nic nie mówię, bo będzie mnie chciał odciąć od forum :p za dwa tygodnie muszę się zapisać na usg...
    U mnie jest tydzień do tyłu wg USG. Podgonią nasze maluchy :)

Gratulacje tylu talentów dziewczyny. Ja jestem nie zorganizowana, ale też przez dziadków, bo by chcieli żebym cały czas z nimi coś robiła, a najlepiej to mieszkała.
    Byłam lepiej zorganizowana jak pracowałam na 1 i 3/4 etatu :)

3jgxsek2mhrtcu08.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja piłka widziana moimi oczami xD

88f8ce16eb43.jpg

Dla mnie z kolei chustowanie to zbawienie i nie wyobrażam sobie w ogóle macierzyństwa bez tego :P Stasiu już nosi się mało, ale wczoraj po raz pierwszy od sierpnia wskoczył ;) Z tego co siedzę w tym środowisku to bardzo małe grono dzieci kategorycznie nie lubi chustowania. Dla dzieci ze wzmożonym napięciem często charakterystyczny jest opór przed dociskiem chusty - chociaż u nich akurat zwykle terapeutycznie by działało, gdyby się poddały. Z kolei maluchy z obniżonym napięciem z reguły kochają chustę, a dla nich z kolei to niezbyt wskazane. Oczywiście mówię o silnych zaburzeniach, praktycznie żadne dziecko nie ma perfekcyjnego napięcia i drobne odchylenia w tą czy w tą nie robią różnicy w zaleceniach :P Natomiast zdecydowanie dzieci różnią się co do preferencji JAK chcą być noszone. Nie wszystkie akceptują każde wiązanie, jedne lubią w chuście się wyciszyć i zasnąć, inne wręcz przeciwnie - są aktywne, chcą się wygłupiać, więcej widać i doświadczać świata. Jeśli chęci dziecka co do noszenia nie pokrywają się z tym jak wyobrażają sobie to rodzice to zwykle się to nie udaje :P no i druga kwestia, że chustonoszenie to też pewnego rodzaju styl macierzyństwa i nie każdy czuje tego bakcyla. To tak jak z karmieniem - dla niektórych wygodniejsze jest karmienie piersią, dla innych butelką. Ja z chustą czułam się prawdziwie wolna. Nie interesowało mnie czy wózek zmieści mi się do bagażnika, bo nigdy go ze sobą nie zabierałam. Nie martwiłam się czy obedrą mi go na lotnisku, bo nie pojechał z nami na ani jedne wakacje. Nie musiałam czekać w kolejce do windy w galerii, bo z dzieckiem na plecach wjeżdżałam schodami. Chustomatki to taki specyficzny twór, który nie boi się, że przyzwyczai do noszenia tylko boi się dnia, w którym dziecko dorośnie na tyle by się od noszenia odzwyczaić xD wtedy ogłasza się chustoemeryturę, ale nadal kupuje nowe chusty (bo może jeszcze dziecku się przypomni), pożycza chusty koleżankom, bo co się mają marnować i w międzyczasie stara się o drugiego chuściocha żeby było kogo nosić. A jak już wiadomka, że warsztat zamknięty to chusty przerabia się na uszytki żeby zachować wspomnień czar lub zamyka w próżniowych workach, bo będą dla wnuków :P to jest inny świat ;) ale cudowny <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 21:49

Beti82, alicjaaa_d, Moniquue, Dabria, Finezja19 lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj taki z pięknym siniorem po heparynie... Ogólnie ostatnio mam wrażenie że już nie mam gdzie tych zastrzyków robić, bo wszędzie, nawet jak dotkne igła to boli :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 23:09

Beti82, Kinga13, Angelika1313 lubią tę wiadomość

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisze ze szpitala. Byłam dzisiaj na wizycie i okazało się że serce nie bije. Moje chyba też stanęło i rozpadło się. Dziecko tydzień starsze niż z om. Pokazywalo koniec 16 tyg. 15t6d
    Podadzą mi tabletki rano i kroplowke na skurcze bo muszę urodzić A później lyzeczkowanie. Nie mogę zrobić od razu bo dziecko za duże.

Mam pytanie do Was które musiały być w takiej sytuacji . Co teraz? Chciałabym zrobić jakieś dodatkowe badania oczywiście dziecka i później swoje . Proszę o radę każdej która coś wie w temacie co mam zrobić jutro po porodzie z dzieckiem ?

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiu, niesamowicie Ci współczuję :(

Poproś personel o pobranie materiału do badań. Może od razu z nimi zagadaj. Są dostępne różne pakiety badań, najbardziej podstawowe to samo oznaczenie płci - niezbędne do pochówku, gdy dziecko jest za małe by naocznie poznać płeć, no i potem te pakiety zawierają zestaw wad genetycznych, które się sprawdza czy były przyczyną. Podobno można badać też kosmówkę by szukać przyczyn na tym polu. Oczywiście pakiety różnią się cenami, więc może dowiedz się u nich czy współpracują z jakimś labem i od razu żeby dali cennik i jakiś opis pakietów do wyboru, czy tylko pobierają, a oddajesz to sama na własną rękę, to wtedy szukaj w necie, gdzie w Twojej okolicy co i za ile można zrobić.

Masz prawo do wydania aktu urodzenia martwego dziecka i na jego podstawie do pochówku, zasiłku pogrzebowego, urlopu macierzyńskiego, wypłaty ubezpieczenia z ubezpieczenia grupowego w pracy (to zależy od wykupionej oferty) itd.

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu dużo siły.Bardzo mi przykro wiem że nic Cię nie pocieszy:(

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • Wombat Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia brak mi słów, jak bardzo mi przykro.

qb3c20mm8gig3vkj.png
    Starania od 6.2017
    2xHSG - niedrożność jajowodów
    11.2018 - laparoskopia
    10.03.2019 - ivf start
    25.03.2019 - transfer 4.2.2
    1.06.2019 - 12tc poronienie zatrzymane :(
    24.09.2019 - transfer 4.2.2
    8.01.2021 - naturalny cud - Ania 15tc 💔
  • alicjaaa_d Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu bardzo mi przykro :( też to przechodziłam w kwietniu :( Kinga już wszystko napisała co i jak teraz zrobić, więc nie mam co dodawać. Trzymaj się!

17.05.2018 - AMH - 0,946 ng/ml
    20.04.2019 - Aniołek 13 tc ❤️
    25.09.2019 - II
    25.05.2020 - Leon 💙
    11.08.2021 - II
    13.04.2022 - Iga ❤️
  • Moniquue Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 05:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam, że juz nie będzie takich wieści:( Kasia bardzo mi przykro, nie wyobrażam sobie nawet co możesz czuć

06.2020 👶🧚‍♀️
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia tak bardzo Ci współczuję :( tez myślałam że drugi trymestr jest już bezpieczniejszy a tu.. Ciąża to jedna wielka niepewnosc.. Trzymaj się jakoś ♥

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wszystkie rady . Podobno dzisiaj o 8 ma przyjść babeczka która jest ogarnięta odnośnie zewnętrznych badań genetycznych i powie mi z kim współpracują. Ja nie będę chciała żeby pochować dzieciątko tylko chce dac dalej do badań żeby zrobić możliwe pełne. Czy nadal będzie mi przysługiwało jakieś zwolnienie?

Już nie mam siły czytać o tych wszystkich procedurach i wynikach . Dostałam wlasn9e p8erwsza porcje tabletek i kroplowki . Trzymajcie kciuki. Jeszcze raz Wam dziękuję

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    I dobrze by twój mąż zrobił.

Moja córka zawsze wyprzedzała i prognozowali ją dużą. Weź tu urodz 4kg dziecko. 😂

Dzieci są różne. Niektóre rodzą się poniżej 3kg. A inne powyżej 4kg. To nie konkurs na największe dziecko😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Dziewczyny pisze ze szpitala. Byłam dzisiaj na wizycie i okazało się że serce nie bije. Moje chyba też stanęło i rozpadło się. Dziecko tydzień starsze niż z om. Pokazywalo koniec 16 tyg. 15t6d
    Podadzą mi tabletki rano i kroplowke na skurcze bo muszę urodzić A później lyzeczkowanie. Nie mogę zrobić od razu bo dziecko za duże.

Mam pytanie do Was które musiały być w takiej sytuacji . Co teraz? Chciałabym zrobić jakieś dodatkowe badania oczywiście dziecka i później swoje . Proszę o radę każdej która coś wie w temacie co mam zrobić jutro po porodzie z dzieckiem ?
    Bardzo ci współczuję 😞😞😞😞😞 tule mocno.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja próbuję dostać się na biegu do lekarza . Krwawiłam z bólami.

I też ostatnio już czułam ruchy. A od weekendu nic... 😞

‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ