X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    To przez te skarpetki :P
    Ha ha ha bardzo możliwe :D

Kinga13 lubi tę wiadomość

74709jcgjiz14w6b.png
  • Yamajka Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2020, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co sądzicie o takim nosidełku?
    Zwróciło moją uwagę bo jest niedrogie, można stosować od urodzenia i nie trzeba wiązać jak chustę :D ?

https://mimin.pl/product-pol-52802-Nosidelko-ergonomiczne-Izmi-Essential-0-turkusowe.html

efc7fdl.png
    Beta-> 27.09- 4313 mlU/ml
    -> 29.09- 7208 mlU/ml
    -> 08.10- 62 091 mlU/ml
    -> 10.10- 87 872 mlU/ml

<3- 02.12-CRL 88,12 mm
    <3- 08.01.2020 365g-> Jest Syneczek ! :-)
    <3- 14.01.2020 Połówkowe
  • Yamajka Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    A ja sobie czekam w kolejce na polowkowe... Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

Na pewno będzie dobrze !:* czekamy na pozytywne wieści :-)

shelby* lubi tę wiadomość

efc7fdl.png
    Beta-> 27.09- 4313 mlU/ml
    -> 29.09- 7208 mlU/ml
    -> 08.10- 62 091 mlU/ml
    -> 10.10- 87 872 mlU/ml

<3- 02.12-CRL 88,12 mm
    <3- 08.01.2020 365g-> Jest Syneczek ! :-)
    <3- 14.01.2020 Połówkowe
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yamajka wrote:
    Zwróciło moją uwagę bo jest niedrogie, można stosować od urodzenia i nie trzeba wiązać jak chustę :D ?

https://mimin.pl/product-pol-52802-Nosidelko-ergonomiczne-Izmi-Essential-0-turkusowe.html

To dobre nosidło, ale bez względu co napisze producent - nie nadaje się od urodzenia :P

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakresami wagowymi w ogóle nie ma co się sugerować, ani przy wyborze chusty, ani nosidła. Producenci podają je, bo mają taki prawny obowiązek i są to parametry odnośnie wytrzymałości materiału itd. Nie mają nic wspólnego z doborem rozmiaru nosidła do dziecka czy tym od kiedy jest ono bezpieczne. Panel nosidła (czyli ta część na dole) jak i chusta, która idzie pod pupą dziecka muszą zawsze sięgać od kolanka do kolanka. Na logikę to przecież niemożliwe, aby noworodek i 18mczne dziecko miały taki sam rozstaw między kolanem a kolanem xD to, że producent rekomenduje noszenie przodem do świata już powinno zapalić czerwoną lampkę, że to co uznaje za bezpieczne lub nie nie jest wiarygodne :P jednak dla starszego dziecka nosidło będzie odpowiednie (o ile nie wykorzystasz złotej rady o noszeniu przodem do świata xD)

08.09.2017 - Staś <3

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu w tym wpisie na dole jest najpopularniejsza grafika i chyba najlepsza, która pokazuje jak wygląda prawidłowa pozycja dziecka w chuście w jakim wieku. Widać jak się zmienia i układ w biodrach, gdzie są kolana i jak dziecko się prostuje wraz z wiekiem. Jedyna pozycja do uzyskania w nosidle to ta ze zdjęcia 7-9mcy. Orientacyjnie oczywiście, ale generalnie tak wygląda siedzące dziecko. U niektórych dzieci o ile znajdzie się dobrze dobrane nosidło uda się uzyskać podobną pozycję co ten etap wcześniej, czyli można nosić je zanim usiądą, dlatego to taki moment gdzie szkoły noszenia rekomendują wsadzenie dziecka w nosidło na własną rękę. Ale nie każde dziecko się uda i nie w każdym nosidle tylko jak dopasuje się akurat idealnie pasujący model i powinno robić się to zawsze pod okiem kogoś kto się na tym zna. Natomiast pierwszego etapu nigdy się nie skopiuje nosidłem, dlatego nie poleca się żadnego nosidła dla noworodków. Noworodek ma nogi odwiedzione dosłownie minimalnie, plecy maksymalnie zaokrąglone, kolana są na wysokości jego pępka. To pomyśl jaki byś musiała mieć mały panelik żeby on nie rozjechał dziecku nóg na boki. No i jak upchnąć panel z tym pasem biodrowym tak "głęboko" między Tobą a dzieckiem żeby kolanka były na wysokości pępka? To niewykonalne. Zresztą jak zauważysz w tym artykule to chusta też ma ogranieczenia u noworodków. Jest tylko kilka wiązań, które można stosować od urodzenia, bo w innych - tak jak w nosidle - na noworodku nie da się uzyskać takiej pozycji jaka powinna być.

http://www.chustosfera.pl/od-kiedy-od-urodzenia/

MałaMiss lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yamajka wrote:

Ja bym się z fizjo skontaktowała. Bo bardzo wiele rzeczy piszą producenci a to nie koniecznie prawda. ☺️

A tak jak Kinga pisze, tutaj zapala się czerwona lampka na widok noworodka przodem. ☹️
    I też jeśli produkt jest dla 1 dniowego dziecka i 1.5 rocznego to katastrofa. ☹️

Sama nie ukrywam bym wolała nosidelko niż chustę. Bo ja po 2 próbach motania w chustę brzydko mówiąc j****m to..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2020, 21:14

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha xD nooo początki są trudne zwykle xD cieszę się, że etap początkujący mam już za sobą, bo teraz przy Stachu i dwójce dziewczyn to rąk by mi brakło bez chusty, a uczyć się tego od zera... kiedy?

08.09.2017 - Staś <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A da się nosić bliźniaki w chuście?

Rub45 lubi tę wiadomość

• Rub45 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Haha xD nooo początki są trudne zwykle xD cieszę się, że etap początkujący mam już za sobą, bo teraz przy Stachu i dwójce dziewczyn to rąk by mi brakło bez chusty, a uczyć się tego od zera... kiedy?
    no wasnie jak ty je upchsz chyba jedno na brzuch a drugie na plecy

• Pati. Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie- może któraś miała podobną sytuację, 17 grudnia robiłam badania TSH (to był już 12 tydzień ciąży a dopiero pierwszy raz je robiłam bo wcześniejszy lekarz nie zlecił) wynik 3,1 ale norma niby do 4,2 a dla kobiet w ciąży też jakoś do 4, więc stwierdziłam że jest ok,dopiero 7 stycznia byłam u lekarza a ten mówi że nie wie czemu taka norma jest podana ale powinno być max 2,5... Ogólnie robiłam TSH już wcześniej przed ciążą i miałam wyniki ok( coś ponad 1) dał mi tabletki euthyrox 25 i zlecił wizytę u endokrynologa, jestem umówiona na jutro ale się stresuje bo wyczytałam na necie że to najważniejsze w pierwszych tygodniach ciąży , a ja w sumie nie wiem od kiedy mam podwyższone...:( wiem że jeszcze muszę zrobić ft3 i ft4 ale to niestety dopiero w poniedziałek bo jutro u nas nigdzie nie pobierają krwi, jestem wkurzona na tego pierwszego lekarza że mi tego nie zlecił 😠

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasami nie warto korzystać z wujka google, bo tam ból głowy może świadczyć o śmiertelnej chorobie. 😆

Wiadomo wysokie tsh niesie ze sobą ryzyko, i w ogóle.
    Ale Twój wynik to naprawdę nie jest mega tragedia.

https://mamaginekolog.pl/choroby-tarczycy-w-ciazy

W raz z wiekiem ciszy zapotrzebowanie wzrasta i często tarczyca nie daje sobie rady z produkcją.

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 wrote:
    no wasnie jak ty je upchsz chyba jedno na brzuch a drugie na plecy

Dokładnie tak ;) I jest jeszcze opcja na boku, jedno na lewym, drugie na prawym. Ale obie też nie do uzyskania raczej przy noworodkach. Plecak prosty mimo, że jest dopuszczalny dla noworodków to z reguły ciężko uzyskać w nim dobrą pozycję, bo dziecko jest malutkie i zwyczajnie rąk nie starcza by ułożyć chustę jak trzeba. No i trzeba się pochylić, a przy wrzucie drugiego na plecy pierwsze ma się już z przodu, czyli trzeba przytrzymać mu główkę, a ręce masz zajęte wrzucaniem na plecy drugiego. A z kolei noszenie z boku też jest przeznaczone dla starszych dzieci ze względu na asymetrię. W kółkowej noworodka też nosi się z przodu, a nie na boku jak starszaka... Oczywiście można troszkę przesunąć na bok, nie na biodro, ale tak troszkę, tylko czy wtedy się ta dwójka zmieści? No nie wiem... Ogólnie noszenie dwójki nawet starszej to zostawiam na podbramkowe sytuacje, jakieś zęby, skoki itd. Na codzień to jednak będę nosić jednocześnie jedno dziecko i to i tak będzie duże ułatwienie, że ręce pozostają wolne ;)

08.09.2017 - Staś <3

• Pati. Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zawsze innym mówię żeby nie czytać a sama czytam 🤦 dlatego wolałam też zapytać was 😘😄

• Izape_91 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już po polowkowych, będzie dziewczynka na 100%, czyli zostaje Zosia :) , waży 293 g,jest zdrowa i śliczna :) mogę odetchnąć trochę, bardzo się stresowalam...

Moniquue, Angelika1313, Wombat, shelby*, Kinga13, Pati96, Rub45, Pati., PLPaulina, Karola111, Finezja19, Bera1983, Alma84, Ambriel, Asiulka84, Beti82, Karolka9, Lilka94, iness00, Yamajka, Bunia89, MałaMiss lubią tę wiadomość

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2020, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Dziewczyny ja już po polowkowych, będzie dziewczynka na 100%, czyli zostaje Zosia :) , waży 293 g,jest zdrowa i śliczna :) mogę odetchnąć trochę, bardzo się stresowalam...
    Drobniutka ☺️

• monia0586 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2020, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape to super wieści🙂 Dlugo takie badanie trwa?

Finezja19 lubi tę wiadomość

4325p1.png
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia0586 wrote:

Pewnie zalezy od lekarza hehe

• Karola111 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2020, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Moja to funkcjonuję do 21 - 21:30 😆😆😆

Dwóch drzemek nie pamiętam od stu lat.
    To prawie środek nocy :p ja bardzo cieszyłam się że od 20 mamy czas dla siebie. I te dwie drzemki były idealne... Chyba muszę znowu nauczyć się mojego dziecka 🤦‍♀️
    Dziś byliśmy u osteopaty i przy okazji innych problemów wspomniałam że odkąd zaszłam w ciążę syn budzi się w nocy na mleko i później musi spać z nami. Powiedział że nic na to nie pomoże bo to normalne... Mały chce pokazać że on jest jeszcze ważny i po prostu mam go brać i przytulać... I cieszyć się że prawie pół roku przesypiał całe noce w swoim łóżeczku... ;)

11.2017 Aniołek [*] 10 tc
    12.2018 Synuś 💙

cazdto9.png
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2020, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia0586 wrote:

No u mnie trwało jakieś 40 minut :)

Paulina drobniutka, z wymiarów wychodzi 19 tc 2 d, ale jak kopnie to czuć porządnie :)

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
‹‹ 329 330 331 332 333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ