👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kapod wrote:Mam wyniki obciążenia i wyszło :
92
170
128
Myślicie że wcisną mi cukrzycę jak mam 92? 😥 To by była tragedia bo wcześniej 3 razy robiłam i miałam na czczo 89,86,82Kapod lubi tę wiadomość
-
Kapod, to zależy od lekarza. Mój prywatny przyjmuje, że każdy wynik powyżej 90 jest już za wysoki, natomiast lekarka z NFZ uznaje 92 jeszcze w normie. W razie czego bedziesz musiała robić sobie kontrolnie pomiary glukometrem na czczo.
Kapod lubi tę wiadomość
-
Kapod niestety cukrzyca ciążowa, będziesz musiała zastosować dietę także spokojnie to nic strasznego, musisz sobie poczytać co i jak i kupić glukometr.
-
Ale dzisiaj się piękna pogoda zrobiła, mega się cieszę, że mam ogródek, przeczłapałam się tam dzisiaj chwilę. Jutro znowu jadę na sprawdzenie szyjki, jak będzie ok to może podpytam jak dalej z tym leżeniem (no ale wiadomo, mogę leżeć jeżeli to ma pomóc, byle się nie skracało).
zazu lubi tę wiadomość
-
Anulka87 wrote:Macie dni,że ruchu czujecie słabiej/rzadziej? Czy ja już po prostu w głowę dostaje...dzisiaj już musiałam obudzić Malą, żeby zaczęła mi się ruszać...🤦🏼♀️
Ja mam właśnie od wczoraj takie wkręty, że czuję słabiej. Ale jestem też u mamy na wsi, daleko od domu, w razie w daleko do dobrego szpitala, więc pewnie dlatego głowa świruje i doszukuję się problemów.
Ogólnie czuje jej ruchy raczej często ale jakby słabiej. Już sama nie wiem xD
🩷 Julka 25.05.2023 -
Anulka87 wrote:Macie dni,że ruchu czujecie słabiej/rzadziej? Czy ja już po prostu w głowę dostaje...dzisiaj już musiałam obudzić Malą, żeby zaczęła mi się ruszać...🤦🏼♀️
Tak, miewam takie dni. Nie wszystkie ruchy są odczuwalne dla mnie - widziałam we wtorek na USG jak mały fikał, a ja nie czułam zupełnie nic. W pierwszej połowie dnia czuje go słabiutko, czasem przez kilka godzin w ogóle. Aktywizuje się tak około 16, najbardziej świruje koło 18 i potem w gdy już leżę w łóżku, około 22-23. Zmartwiłabym się dopiero gdybym nie czuła go w ogóle wieczorem, w godzinach jego największej aktywności, bo odkąd zaczęłam czuć mocniejsze ruchy to każdego wieczora daje o sobie znać. -
Ulcia9112 wrote:Ja mam właśnie od wczoraj takie wkręty, że czuję słabiej. Ale jestem też u mamy na wsi, daleko od domu, w razie w daleko do dobrego szpitala, więc pewnie dlatego głowa świruje i doszukuję się problemów.
Ogólnie czuje jej ruchy raczej często ale jakby słabiej. Już sama nie wiem xD
Ja mam wrażenie,że świruje,a miałam podchodzicie na spokojnie
..🤦🏼♀️🤷
Czyli odpoczynek? Sama pojechałaś korzystać z ostatnich chwil samotności...?😊🙊 -
Ja dzis w ogole nie czuje, bylam nawet na spacerze w cukierni po pączka bo po słodkim zawsze szaleje i dalej nic chyba czas na detektor 🤔
03.2020 start ivf
07.2020 FET 5AB
10.2020 FET 5BB cb
11.2020 FET 4AB cb
12.2020 Badania immuno 💉
03.2020 FET 4BB 🥳
11.2021 synek💙🤱
10.2022 NATURALS 🤭🤰
12.2022 It's a boy 🥳 -
Anulka87 wrote:Ja mam wrażenie,że świruje,a miałam podchodzicie na spokojnie
..🤦🏼♀️🤷
Czyli odpoczynek? Sama pojechałaś korzystać z ostatnich chwil samotności...?😊🙊
Moja mama i jej facet kilka lat temu wyprowadzili się z miasta do starej chaty w lesie. Przyjeżdżam sobie tutaj pociągiem co jakiś czas do nich i leniuchuje z widokiem lasu za oknem. Od świat nie miałam za bardzo jak tu przyjechać, bo albo oni chorzy, albo ja na wizycie, albo ten szpital wypadł, tu wizyta na paznokciach i tak się zrobił koniec lutego. Dobrze jest. Świeże powietrze, żarełko pod ręką, za Tomkiem zdążymy się trochę stęsknić za sobą
Moja kruszyna też największą imprezkę ma kiedy już położę się do łóżka po 22. Dwa dni temu ciągła gimmastyka przez godzinę przynajmniej, kiedy to ja nie mogłam zasnąć. Jak tak czuje te ruchy to mega się wzruszam, tak bardzo mam ochotę ją przytulic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 14:43
🩷 Julka 25.05.2023 -
Ja bardzo różnie czuje ruchy. Anulka na tym etapie co jesteś nie muszą być w ogóle regularne więc nie musisz się martwic.
Jak za długo się nie rusza to wyciągam detektor żeby sobie nie wkkrecac.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Mi właśnie lekarz powiedział, że jak mnie stresują nieregularne ruchy, to detektor nie jest złym pomysłem. Przez te wszystkie zawirowania jeszcze nie kupiłam, ale może się skusze, chociaż ostatnio ruchy czuję wyraźnie, dzisiaj nawet nagrywałam filmik jak brzuch podskakuje.
-
Ja w poprzedniej ciazy detektor kupilam w 12tc ale nie znajdywal tetna czesto, wiec sie wkurzylam i go sprzedalam, pozniej po 20tc znow sie zdarzaly ciche dni wiec kupilam kolejny, jakas uzywke niedroga i bardzo mi pomagal, ale ten tez sprzedalam po porodzie wiec musze sie za czyms rozejrzec, zeby nie swirowac. W ogole jak teraz polowe ciazy mialam calkiem spokojna, nie martwilam sie tak teraz jest masakra, z kazdym tygodniem boje sie coraz bardziej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 15:45
03.2020 start ivf
07.2020 FET 5AB
10.2020 FET 5BB cb
11.2020 FET 4AB cb
12.2020 Badania immuno 💉
03.2020 FET 4BB 🥳
11.2021 synek💙🤱
10.2022 NATURALS 🤭🤰
12.2022 It's a boy 🥳 -
Ale spokojnie. W sumie jak mówią, żeby obserwować ruchy to co mają na myśli? Czy są one tak samo często czy czy nie są osłabione? Jeśli dzidzia rusza się często, ale np słabiej czuć to chyba nie warto świrować? Rozumiem, że jak pół dnia np nie czuć to już jest sygnał, że można się denerwować, ale w jakich jeszcze przypadkach ?🩷 Julka 25.05.2023
-
To że na tym etapie ciąży nie czujemy ruchów przez pół dnia to jeszcze nie jest nic patologicznego. PTGiP wydało rekomendacje według których ruchy płodu można zacząć liczyć jako wyznacznik dobrostanu dopiero po 30tc w okresach największej aktywności malucha i po posiłkach. Na wcześniejszym etapie nie ma takich twardych zasad, więc obserwujemy tylko czy te ruchy są w skali dnia, nie badamy pod lupą nasilenia i nie liczymy. Pierwsza ciąża, łożysko na przedniej ścianie działające jak amortyzująca gąbka, bardziej senny dzień dziecka - to wystarczy żeby ruchy były słabe albo nie były dla nas odczuwalne przez kilka godzin w ogóle. Oczywiście - jeśli taki stan trwa długo, nie czujemy ruchów w najbardziej aktywnej jak dotąd części dnia malucha, dochodzą jakieś inne niepokojące objawy - wtedy na pewno nie warto czekać i lepiej to skontrolować. Co zrozumiałe wszystkie martwimy się o swoje maluchy, ale nie ma też co popadać w skrajności i oczekiwać od tych mniej niż kilogramowych maleństw że będą aktywne każdego dnia z taką samą intensywnościa, od rana do wieczora - one większość czasu jednak śpią.
Gravity lubi tę wiadomość
-
Ulcia9112 wrote:Namisa skąd masz taką wiedzę? Jesteś położną, pielęgniarką?
Z książek, z opracowań medycznych, rekomendacji różnych towarzystw naukowych, stanowisk organizacji medycznych, ze szkoły rodzenia, podczytuje badania na Pubmedzie, obserwuje konta specjalistów w mediach społecznościowych 😊 Od wielu lat pasjonują mnie tematy zdrowia hormonalnego kobiet, a teraz w ciąży tez doszły kwestie okołopoloznicze bo w sumie wiele tematów się laczy. Ta wiedza odnośnie obserwacji ruchów płodu jest na podstawie info z "Książki o ciąży", w sumie takie najnowsze vademecum podręczne - jak mam jakąś wątpliwość to zaglądam i utrwalam. Może nie jest to jakas pozycja najwyższych lotów (i jeden z autorow kontrowersyjny ostatnio 😝) ale generalnie legitna, pokrywa się z tym co dowiedzialam się w tej materii od swojej położnej środowiskowej na edukacji przedporodowej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 17:25
Gravity, aeiouy lubią tę wiadomość