X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od jakiś 40 minut dużo spokojniejsze ruchy z przerwami. Mam nadzieję że to po prostu taki temperament tego dziecia...

• Kalolika Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas raczej leniwe ruchy czasami muszę go pobudzać w nocy raczej śpi razem ze mną 😂 też schizuje ale ja raczej z tych co boi się że coś się stanie. Trochę ratuje mnie myśl że w pierwszej ciąży było tak samo mąż mi mówi że jakby mnie słyszał w ciąży ze Stasiem jak ciągle się martwiłam że mało ruchów jak trafiłam bo pojawiła się krew to powiedziałam że nie czuje ruchów a na ktg był jeden za drugim 🙈 ale ja też w obu ciążach łożysko na przedniej ścianie do tego młody lubi się obracać pupą do mojego brzucha :p Co mam powiedzieć nie będzie tu różowić po porodzie nic się nie zmieniło ciągle martwię się o syna tak już chyba mają mamy 😅

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Kalolika Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Od jakiś 40 minut dużo spokojniejsze ruchy z przerwami. Mam nadzieję że to po prostu taki temperament tego dziecia...
    Jak po nocy spokojniej ? Może po prostu się obracała?

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalolika wrote:
    U nas raczej leniwe ruchy czasami muszę go pobudzać w nocy raczej śpi razem ze mną 😂 też schizuje ale ja raczej z tych co boi się że coś się stanie. Trochę ratuje mnie myśl że w pierwszej ciąży było tak samo mąż mi mówi że jakby mnie słyszał w ciąży ze Stasiem jak ciągle się martwiłam że mało ruchów jak trafiłam bo pojawiła się krew to powiedziałam że nie czuje ruchów a na ktg był jeden za drugim 🙈 ale ja też w obu ciążach łożysko na przedniej ścianie do tego młody lubi się obracać pupą do mojego brzucha :p Co mam powiedzieć nie będzie tu różowić po porodzie nic się nie zmieniło ciągle martwię się o syna tak już chyba mają mamy 😅
    To u nas Młody był żywszy i tak zostało,teraz mam raczej spokojniejsze dziecko (oby, bo inaczej oszaleję 🤭). Taaaak. Z tym martwieniem się to już zawsze pozostanie,a teraz jeszcze razy 2 będzie!!

Mężu nie kupił proszku,więc pranie przesunięte o tydzień 😂 jeżuuuuu,jeszcze tyle rzeczy trzeba zrobić, kupić... Znowu zaczynam schizowac. a za dwa miesiące napiszę Wam, że witam się w czerwcu 🤪 jakoś tak od początku witam kolejny miesiąc więc pewnie i czerwiec przywitam 🤪

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ruchów nie liczę, w mojej opinii to niepotrzebnie podbija niepokój. Więc tylko obserwuję - czy mały zachowuje się podobnie każdego dnia, czy czułam go w nocy, czy zaktywizował się po posiłku, czy obudził się w swojej stałej porze na największe brykanie koło 18. Nawet jeśli te ruchy są różnej intensywności ale się pokrywają czasowo to traktuje to jako normę - w końcu tu jest dużo zmiennych, kwestia ułożenia dziecka, dnia, wszystkiego tak naprawdę 😁 Myślę że jak się wsłuchamy w swoje dziecko, w jego rytm dnia, to wykrycie nieprawidłowości nie będzie zbyt trudne. Ja nie mam porównania bo w tak zaawansowanej ciąży jestem po raz pierwszy, ale wydaje mi się że mój lokator brzucha jest sporym śpiochem (potrafi czasem 4 godziny z rzędu nie dawać znaku życia, ewentualnie delikatnie mnie muśnie 😁) ale w swoich stałych godzinach rusza się zawsze, każdego dnia - i to jest dla mnie wyznacznik jego dobrobytu.

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalolika wrote:
    Ja w sumie dwa tygodnie temu miałam USG i lekarz skomentował, o jaki dzisiaj ruchliwy bobas, a ja w ogóle nic nie czułam. Też mam łożysko na przedniej ścianie i mam wrażenie, że dużo zależy jak się akurat dziecko ułoży, czasem to głównie czuję takie leniwe przeciąganie. Najbardziej też czuję ruchy jak się położę na boku. Ruchów nie liczę, w sumie rozmawiałam nawet o tym z lekarzem i powiedział żeby nie liczy, tylko w miarę obserwować czy się rusza dziecko w swojej własnej normie, która tylko ja znam.
    Mąż w końcu zabrał się za robienie pokoiku, mam nadzieję, że szybko pójdzie, aktualnie pół mojego biura jest zawalone rzeczami wyprawkowymi (ale i tak nie pracuje teraz więc luz, chociaż trochę mnie wkurza ten bałagan). Jak tylko pomaluje to trzeba jechać po paxa do Ikei i w końcu będę mogła poprac ubranka i je ułożyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2023, 09:31

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Kalolika Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka87 wrote:
    To u nas Młody był żywszy i tak zostało,teraz mam raczej spokojniejsze dziecko (oby, bo inaczej oszaleję 🤭). Taaaak. Z tym martwieniem się to już zawsze pozostanie,a teraz jeszcze razy 2 będzie!!

Mężu nie kupił proszku,więc pranie przesunięte o tydzień 😂 jeżuuuuu,jeszcze tyle rzeczy trzeba zrobić, kupić... Znowu zaczynam schizowac. a za dwa miesiące napiszę Wam, że witam się w czerwcu 🤪 jakoś tak od początku witam kolejny miesiąc więc pewnie i czerwiec przywitam 🤪
    To u nas się to nie sprawdziło :p młody wydawał się spokojny w brzuchu chociaż pewnie ja po prostu nie wszystkie ruchy czuję a teraz to go wszędzie pełno w ciągłym ruchu :p A co do prania to jak się zacznie to już idzie a prasuje wieczorem z serialem i nie jest źle :p

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ma jakieś słabe normy. 🤣 Namisa zazdroszczę. U mnie najlepiej działa schiza do męża "mało się dziś rusza" i zwykle wtedy nagle zaczyna. 😂 Tzn. na pewno wieczór i noc to bardziej jej pora, ale stałych godzin w tym nie ma, jak ja chodzę więcej to potrafi caaaały dzień się nie odzywać. Dopóki się w końcu odzywa to ok. 😆
    Mąż utrzymuje stoicki spokój zwłaszcza odkąd on leżąc obok wyczuł kopniaki pod ręką, a ja nie. 🤣 Więc zdaje się, że ja czesc tych leciutkich to w ogóle w głowie pomijam obecnie. 😅 Łożysko z przodu, ale myślałam, że będzie bardziej aktywna bo na usg początkowych zawsze się wierciła. Teraz na usg też jest mniej ruchliwa, może kwestia też ilości miejsca.

Namisa, Kalolika lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżuuuuu,czy tylko ja mam takie wahania nastrojów? Przez płacz po radość? Przez chęć przeniesienia gór po zaleganie na kanapie?

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • korallik Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek mało się ruszał w brzuchu, wieczorem był wyczuwalny najczęściej, i teraz jako dwulatek wciąż jest spokojnym dzieckiem, typ leniwca, biega kiedy musi xD za to mała rusza się cały czas, uspokaja się jedynie kiedy mąż położy rękę na brzuchu heheh ale odkąd się przełożyła głową w dół to czuje się lżej, nie uciska mnie pod żebrami

dracaena lubi tę wiadomość

Córa - 06.2023 ❤
    Syn - 04.2021 ❤
    age.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nawrót nerwicy. Wczoraj miałam znowu atak paniki wieczorem. Od kilku dni już się czułam gorzej, "dziwnie", nie mogłam spać, miałam jakieś takie depresyjne myśli i lęk. Udało mi się w miarę szybko pozbierac, wzięłam od razu hydroksyzyne. Ale bardzo jest mi smutno i źle, tyle lat choroba była w uśpieniu i akurat teraz w ciąży musiało się odezwać. To paskudztwo odbiera całą radość życia.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu współczuję pogarszającego się stanu psychicznego, ciąża niestety często może indukować takie problemy z przeszłości. A przyjmujesz teraz jakieś leki oprócz doraźnej hydroksyzyny, są jakieś leki leczące nerwicę które można przyjmować w ciąży? Może jeszcze przed porodem i połogiem da się coś z tym zrobić, trochę poprawić twój stan. 🍀

zazu lubi tę wiadomość

age.png
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    U mnie nawrót nerwicy. Wczoraj miałam znowu atak paniki wieczorem. Od kilku dni już się czułam gorzej, "dziwnie", nie mogłam spać, miałam jakieś takie depresyjne myśli i lęk. Udało mi się w miarę szybko pozbierac, wzięłam od razu hydroksyzyne. Ale bardzo jest mi smutno i źle, tyle lat choroba była w uśpieniu i akurat teraz w ciąży musiało się odezwać. To paskudztwo odbiera całą radość życia.

Wspolczuje i przytulam! Jest mi bardzo przykro, tyle niedogodnosci i stresu w ciazy i jeszcze dodatkowo stan psycziczny kuleje :(

zazu lubi tę wiadomość

Starania od 01.2020
    2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
    3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
    Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
    Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka!
  • zazu Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Zazu współczuję pogarszającego się stanu psychicznego, ciąża niestety często może indukować takie problemy z przeszłości. A przyjmujesz teraz jakieś leki oprócz doraźnej hydroksyzyny, są jakieś leki leczące nerwicę które można przyjmować w ciąży? Może jeszcze przed porodem i połogiem da się coś z tym zrobić, trochę poprawić twój stan. 🍀
    Nie biorę. Ostatni atak paniki miałam 7 tygodni temu. Jeśli taka częstotliwość się utrzyma to dam radę do porodu a potem będę myśleć. Więc że w ciąży można się leczyć ale dopóki te objawy nie pojawiają się często wolałabym nie...

Dzięki Loki

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalolika wrote:
    Jak po nocy spokojniej ? Może po prostu się obracała?
    Dzisiaj dużo spokojniej...ufff...Może taki dzień...ale zaczęłam już schować wczoraj

• Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:

Jestem z Tobą. Wiem o czym mowa <3

zazu lubi tę wiadomość

🩷 Julka 25.05.2023
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymaj się ciepło Zazu 😘♥️
    Na pewno to niełatwe, ale dobrze, żeby nie dopuścić do zwiększenia częstotliwości...

Moja Mała najbardziej rusza się wieczorem przez jakąś godzinę i tak co wieczór.
    Ja jakoś się nie przejmuje póki co. Jeszcze mam do kupienia materac i pościel. Wózek ma popsuty hamulec bo jeszcze po synu stoi już ponad 8 lat na strychu, ale liczę że się nada, żeby nie zwiększać kosztów.
    Za pranie się jeszcze nie wzięłam ale chyba już czas najwyższy po coraz ciężej jednak się robi :) i trzeba by spakować te torbe na wszelki wypadek. Z synem wydaje mi się że już wszystko miałam przygotowane, a teraz jakos się ociągam :)

zazu lubi tę wiadomość

• zazu Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.

Co do ruchów to ja nie liczę bo młoda wierci się dużo, często i wręcz boleśnie. Jak mi wybije nogę tak że prawie z brzucha wyskoczy to czasem aż pisnę 🤦

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może podpowiecie co brać na przeziębienie ?
    Od soboty temperatura 37,7- 38 spada i za chwile znowu rośnie
    Biorę paracetamol, pije herbatę z imbirem cytryna i miodem
    I mleko z czosnkiem i miodem
    Nos przytkany to kropie solą fizjologiczna
    W ciąży chyba niczego prócz paracetamolu nie można brać ?
    już siły nie mam ze nic nie pomaga
    Nie wiem czy do lekarza z tym powinnam jechać :/

Odnoszę wrażenie ze taka gorączka w ciąży jest znacznie gorzej odczuwalna niby nie jest jakas duża a czuje się jakbym miała ze 40 ..
    totalnie pozbawia mnie sił
    I te Zatoki przytkane.. :/ plytki kaszel

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z takich leków bez recepty raczej niż oprócz paracetamolu nie można brać śmiało na własną rękę. Ja bym już się nie wahała skonsultowac z lekarzem, gdyby 3 dni z rzędu trzymała mnie gorączka i nic nie pomagało, spróbuj może teleporadą.

Nadulka lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ