👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kalolika wrote:No nie wiem ja brałam witaminy w pierwszej ciąży też raczej z górnej półki a syn urodził się 3400 koleżanka brała zwykle popularne i promowane przez lekarzy a urodziła ponad 4 kg
-
korallik wrote:Też mi się szykuje duże dziecko, nastawiam się coraz bardziej na drugie cc niestety.
Ciekawą rzecz mi dziś powiedziała położna. Że tabletek z witaminami nie powinno się w ogóle brać w ciąży, bo witaminy czerpiemy z jedzenia i to wystarczy. A witaminy służą tylko temu, że pasiemy nasze dziecko w brzuchu. Ja brałam w pierwszej jak i teraz witaminy z górnej półki, mocno analizowałam składy, żeby były jak najlepsze, bo wydawało mi się, że im więcej tym lepiej a tu dziś takie info. Syn oczywiście był i jest dużym dzieckiem.
Straszne głupoty opowiada ta położna 🤯 Istnieją odgórne zalecenia PTGiG dotyczące suplementacji kobiet w ciąży - kwasy DHA, witamina D, jod, oczywiście kwas foliowy to jest podstawa. Nie chodzi oczywiście o to żeby suplementowac wszystko jak leci, ale praktycznie nierealne jest dostarczenie sobie codziennie chociażby zalecanych 250 ug jodu z samego pożywienia. Większość suplementów ma w składzie 150-200 ug, czyli i tak zakłada że kobieta coś tam sobie z tym pożywieniem dostarczy. I niemożliwe żeby suplementy wpływały na nadmierną masę dziecka - bo to nie jest przecież zwiększona kaloryka, to są makro i mikro składniki które są temu dziecku konieczne do prawidłowego rozwoju.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 16:53
Ewk@, Loki lubią tę wiadomość
-
Ja biorę teraz Prenalen DUO, prosty skład a z synem brałam Prenatal Duo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 16:52
-
Hej dziewczyny
I mnie dawno nie było
Ale ciagle coś nie chciałam marudzić 😂
Córka teraz miała ospę ale przeszła bardzo łagodnie w piątek dostała wysypki a dzisiaj już ma tylko kilka strupków
Tylko dwa dni były” swędzące”
Byłam dzisiaj u lekarza i mój misio wazy już prawie 2400
Od ostatniej wizyty sporo mu się przybrało i lekarz mówi żebym pilnowała diety bo tłuściutki 🫣
A ja ostatnio ciagle tylko słodycze bym jadła i bułki białe wcinam
Sama nie tyje ale mały się mocno zaokrąglił
Z 13 czerwca data wyszła na 1 🤭
A szczerze chciałabym tak urodzić
Córka jest z 1 grudnia i fajnie jak synuś będzie 1 czerwiec ale zobaczymy )
Na fb tez się dodałam właśnie )edka85 lubi tę wiadomość
01.12.2015👸
02.06.2023 🤴 -
Głupoty. Też słyszałam tę teorię. A ile mam bierze witaminy i dzieci mają hipotrofie?
Notabene mam koleżankę z podstawówki,dawna sąsiadkę,która nie pytajcie,jak się prowadziła,nie branie witamin w jej przypadku to pikuś.... Czwórka dzieci z trzema różnymi facetami (trójka zajmują się ojcowie,czwartym starzy rodzice...)i wszystkie dzieci rodziła duuuuze. -
Tez uważam, że witaminy nie mają wpływu na wielkość dziecka. A i jeszcze powiedziała, że jej znajomy jest lekarzem w Niemczech i w krajach zachodnich już odchodzi się od suplementowania witamin w ciąży. Jedynie co to kwas foliowy przed zajściem i w ciąży to jod można, ale jeśli jest wskazanie poza tym to jod jest w soli, a soli jemy dużo . Takie jej słowa.
W ogóle to babka konkretna, na wszystkie zagadnienia ma swoje zdanie. Boję się, że w połogu jak do nas przyjdzie to po wizycie rozwali mnie psychicznie i emocjonalnie, poprzednia moja położna była przeciwieństwem tej, baaardzo ciepła, stonowana, bez narzucania swojego zdania. -
i mnie bezsenność łapie budzę się Ok 1 i do 4 nie śpię a czasem już się jasno robi to zasypiam
Zgaga mi nie odpuszcza jest uciążliwa mocno gaviscon czy kisiel pomagają tylko na chwile ..
No i kurczę leci ten czas zaraz będziemy się wykluwać 🫣
01.12.2015👸
02.06.2023 🤴 -
Jak się posłucha złotych rad niektórych położnych to 🤯
Ja np. praktycznie w ogóle nie używam soli, także ten argument o jodowanej soli jest nieadekwatny... U nas bobas też się zapowiada dość spory, ma bardzo dużą główkę (BPD 99%, HC 99%, OFD 98%), i długie nogi. Jak dla mnie to genetyka, mąż ma 190cm, stopę rozmiar 49, a wszystkie okulary i czapki są mu za małe 😂 urodził się 61cm, lekarz mówi, że bobas ładnie rośnie, więc w sumie ta duża głowa mnie nie niepokoi, jedynie trochę mam stresa w kwestii rodzenia tej dużej głowy 😂 -
Korallik ja prenatalne robiłam u lekarza który widząc pierwszy raz w życiu mnie i moje dziecko (wówczas wielkości 5 cm) już sugerował że coś za bardzo się rusza, pewnie jem za dużo słodyczy i pije hektolitry kawy, a w ogóle to teraz te kobiety za dużo jedzą w ciąży, tyją, mają cukrzycę i potem rodzą otyłe dzieci. Podziękuję za taką opinię z dupy 😤 Ja mam dość ugruntowane poglądy i wiare w siebie, ale wyobrażam sobie jak by się poczuła kobieta mniej pewna siebie, która boryka się z nadmierną wagą itp - poczucie winy gwarantowane, i taki mam wrażenie był cel tego lekarza. Rozwaz czy ta położna to jest osoba, która odpowiednio wesprze cię w połogu - zawsze możesz złożyć nowa deklaracje. Szkoda żeby cię stresowała swoimi teoriami w sytuacji kiedy jest się tak wrażliwym i potrzebuje sporej dozy empatii.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2023, 17:26
-
zazu wrote:A moja kruszynka dzisiaj całe 1,5 kg 😂
Zdrowa, wszystko dobrze.
Ze mną też dobrze, szyjka nadal 3 cm i dobrze się bada. Na tyle że dostałam zielone światło na seks 🤭
Mąż jeszcze nie wie 😅
Powiem Wam że ja jiz nie bardzo daje rade nawet myśleć o seksie... albo na myśleniu się kończy 🤣 straszne to... Mąż widać że wyposzczony ale już odpuścił chyba...
Ja nawet nie umiem dla siebie pozycji do tego seksu znaleźć... -
Sunday_92 wrote:Jak się posłucha złotych rad niektórych położnych to 🤯
Ja np. praktycznie w ogóle nie używam soli, także ten argument o jodowanej soli jest nieadekwatny... U nas bobas też się zapowiada dość spory, ma bardzo dużą główkę (BPD 99%, HC 99%, OFD 98%), i długie nogi. Jak dla mnie to genetyka, mąż ma 190cm, stopę rozmiar 49, a wszystkie okulary i czapki są mu za małe 😂 urodził się 61cm, lekarz mówi, że bobas ładnie rośnie, więc w sumie ta duża głowa mnie nie niepokoi, jedynie trochę mam stresa w kwestii rodzenia tej dużej głowy 😂 -
A ja z kolei obserwuje u siebie ostatnio jakiś kosmiczny wybuch libido 😆 Na początku drugiego trymestru miałam to samo, potem się ustabilizowało a teraz znowu 😁 Jak widać hormony potrafią zupełnie inaczej działać na te sferę u każdej z nas 😄
-
Hej. Ja dzisiaj po wizycie. Lekarz stwierdził 10 centyl. Musiał dwa razy mierzyc, bo mała leży niedogodnie od kilku badań. Ciężko dostrzec serce i zmierzyć obwód brzucha. Dzisiaj miała chyba 1900g w 34+0, powiedział że to za mało, więc kieruje mnie do szpitala (jutro mam dzwonić się umawiać). Stan na dzisiaj ocenił ok. Ruchliwość i czynność oddechowa w porządku no ale chce żeby zbadał mnie tam ten docent co ostatnio. Najgorsze, że pewnie zostanę tam już do końca i pewnie będą wywoływać, jak to w przypadku hipotrofikow. Mówił że mam być spokojna ale coś kurde ciężko...🩷 Julka 25.05.2023
-
Ulcia ech, tulę 😕🤗 Rzeczywiście jest dość drobniutka, ale skoro leży tak że ciężko ją zmierzyc to może to trochę zaburza szacowanie na niekorzyść? Moze w tym szpitalu uda się im ja dokładniej obejrzeć. Nie wiem jakie są procedury w takiej sytuacji, ale nie wydaje mi się żeby mieli cię tam trzymac do samego porodu jeśli stan dziecka nie będzie tego wymagał. Może zleca tylko czestsze monitorowanie na USG czy KTG? Trzymam kciuki żeby się wszystko dobrze poukładało 🤞🍀
Ulcia9112 lubi tę wiadomość
-
Ulcia bardzo mocno trzymam za Was kciuki! Aby jak najszybciej Kruszynka nabrała masy, może właśnie dodatkowe badania coś pomogą, będą Cię tuczyć czymś specjalnie, nie mam pojęcia, ale wierze ze będzie dobrze ♥️
-
Ulcia9112 wrote:Hej. Ja dzisiaj po wizycie. Lekarz stwierdził 10 centyl. Musiał dwa razy mierzyc, bo mała leży niedogodnie od kilku badań. Ciężko dostrzec serce i zmierzyć obwód brzucha. Dzisiaj miała chyba 1900g w 34+0, powiedział że to za mało, więc kieruje mnie do szpitala (jutro mam dzwonić się umawiać). Stan na dzisiaj ocenił ok. Ruchliwość i czynność oddechowa w porządku no ale chce żeby zbadał mnie tam ten docent co ostatnio. Najgorsze, że pewnie zostanę tam już do końca i pewnie będą wywoływać, jak to w przypadku hipotrofikow. Mówił że mam być spokojna ale coś kurde ciężko...
🐻🐼przytulam. Nie wiem,na ile to prawda,ale podobno na podtuczenie dziecka zaleca się jeść codziennie jogurty,serki proteinowe. Widziałam też batony i lody proteinowe.
I tak a propos witamin,Ulcia też pewnie bierze witaminy ciążowe...
-
Ulcia przytulam mocno. Jeśli Cię to pocieszy, to jest szansa, że w szpitalu pomiar szacunkowy wyjdzie większy. U mnie była różnica 1kg w ciągu tygodnia u mojej gin a w szpitalu na Polnej, i to w szpitalu byli bliżej.
-
Ja przytyłam 8 kg. Gadałam z koleżanką ginekolog która pracuje w Niemczech i powiedziała, że dobrze, że przybrała coś w ogole, że na pocieszenie mi powie, że u nich by mnie nie przyjęli do szpitala tylko by mi kazali częściej przychodzić na wizytę i na ktg. Myślę, że na Polnej może wyjść inny pomiar, może akurat inaczej się ułoży albo poświęca więcej czasu
Ani0nka, Kalolika lubią tę wiadomość
🩷 Julka 25.05.2023 -
Ulcia, przytulam!!Starania od 01.2020
2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka!