X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • zazu Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Ja dzisiaj dostałam wyniki nifty pro. Wszystko bardzo dobrze :) potwierdziła się dziewczynka:)
    Ile czekałaś na wyniki? Napiszesz kiedy pobierałas krew?

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pobierałam jakoś około 18:00 w czwartek 01.12. A około 16:00 wczoraj czyli 08.12. dzwonił mój lekarz że już są wyniki

• zazu Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Pobierałam jakoś około 18:00 w czwartek 01.12. A około 16:00 wczoraj czyli 08.12. dzwonił mój lekarz że już są wyniki
    Dzięki za odpowiedź. Ja pobierałam teraz we środę o 13 a w przyszły czwartek na 14 mam USG prenatalne. I bardzo liczę na to że wynik nifty już wtedy będzie, bo wiem że pappa wyszła mi słabo i chyba nie dam rady tam wejść bez potwierdzenia na czym stoję... Tak wiem że te wszystkie ryzyka interpretuje się dopiero po wprowadzeniu w program itd ale białko pappa mam na poziomie 0,81 co bez względu na to jak tam ostatecznie ryzyko mi wyliczy jest bardzo niskim wynikiem...

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • magggie Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2022, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po prenatalnych. Poruszona i szczęśliwa :-) Wszystkie wyniki mamy bardzo dobre. W brzuszku chłopiec :-)

Sunday_92, zazu, Ewk@, Nadulka, Mal86, Namisa, edka85, Gravity lubią tę wiadomość

12.10.2022 DWIE KRESKI!!! ❤ naturals!
    28.10.2022 Mamy serduszko ❤

Czekamy na chłopca 💙

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Widzę,że jesteście już po teście Nifty. Mam pytanie jaką miałyście frakcje DNA? przy badaniu w 10-11 tygodniu ?
    Zastanawiam się czy ewentualnie czekać aż będzie skończony 11 tydz.
    Dzięki za pomoc.

preg.png

age.png

age.png

04.2020 - ❤️Szczęście❤️
    06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
    07.2023 - ❤️Szczęście❤️
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Ja też już umówiona na połówkowe, 31.01 🤯 Jak to tak dotrze do człowieka to ten czerwiec jakoś niebezpiecznie blisko się zdaje być 😅
    Ja też będę mieć połówkowe w tych okolicach (lekarz powiedział, że koniecznie po 20tc. bo przed ciężej ocenić serduszko), ale ja się zawsze umawiam z wizyty na wizytę. Powoli zaczynam robić listę wyprawkową w excelu, żeby nic nam nie umknęło. Po nowym roku zacznę się też rozglądać powoli za szkołą rodzenia, na razie szukałam zajęć fitness typu joga dla kobiet w ciąży, ale okazuje się, że chyba wszystkie kobiety w ciąży nie pracują, bo wszystkie tego typu zajęcia są przedpołudniem, a ja chcę jeszcze do marca/kwietnia popracować.
    W ogóle po prenatalnych stres mi zszedł na chwilę, aż do momentu pojechania do biura (pracuje zazwyczaj zdalnie). Oczywiście spotkałam znajomą, która opowiedziała mi historię jak to jej się zaczęło odklejać łożysko w 16tc i teraz znów schizuje. W ogóle naszła mnie taka refleksja, że kobiety często bywają bardzo nie empatyczne i mam wrażenie, że celowo straszą komplikacjami i strasznymi opowieściami porodowymi :/

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'
    🧔90'
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Hej dziewczyny :) Widzę,że jesteście już po teście Nifty. Mam pytanie jaką miałyście frakcje DNA? przy badaniu w 10-11 tygodniu ?
    Zastanawiam się czy ewentualnie czekać aż będzie skończony 11 tydz.
    Dzięki za pomoc.
    Miałam pobranie w 10+5 i frakcji było prawie 9% (NIFTY ma wartość progową 3.5%)

smoothie lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Ewk@ Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Dzięki za odpowiedź. Ja pobierałam teraz we środę o 13 a w przyszły czwartek na 14 mam USG prenatalne. I bardzo liczę na to że wynik nifty już wtedy będzie, bo wiem że pappa wyszła mi słabo i chyba nie dam rady tam wejść bez potwierdzenia na czym stoję... Tak wiem że te wszystkie ryzyka interpretuje się dopiero po wprowadzeniu w program itd ale białko pappa mam na poziomie 0,81 co bez względu na to jak tam ostatecznie ryzyko mi wyliczy jest bardzo niskim wynikiem...
    Ja papa w pierwszej ciąży miałam okolo 1,2 a wolne bhcg powyżej 80. W tej ciąży pappa 4,25 z tego co pamiętam a wolne bhcg powyżej 18.
    Nie wiem czy niski wynik pappa świadczy o tym że coś jest nie tak. Mi lekarz wyjaśnił że liczy się jak duża jest różnica pomiędzy pappa a wolnym bhch.im większa tym mniejsze ryzyko. W obydwu przypadkach powiedział że bardzo dobrze rokujące wyniki. Chociaż przy obecnej ciąży i tak się stresowałam że różnica mała w porównaniu do poprzedniej.dlatego zrobiłam nifty pro.
    Poczekaj na ostateczny wynik. Szkoda nerwów na samodzielne interpretacje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2022, 10:20

• MalaEw Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:

Myślę, że Twoje zamartwianie się nie ma sensu. Polecam poczytać artykuł oraz komentarze z odpowiedziami na tej stronie : https://marianmalinowski.pl/ciaza/o-co-chodzi-z-ta-pappa/

Interpretacja samej biochemii nie ma najmniejszego sensu, należy zestawić wszelkie wyniki i kierować się ryzykiem skorygowanym.

26.05. 36+5, 19:39 urodził się Franuś, 3160 g, 51 cm ❤️

event.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewk@ wrote:
    Ja papa w pierwszej ciąży miałam okolo 1,2 a wolne bhcg powyżej 80. W tej ciąży pappa 4,25 z tego co pamiętam a wolne bhcg powyżej 18.
    Nie wiem czy niski wynik pappa świadczy o tym że coś jest nie tak. Mi lekarz wyjaśnił że liczy się jak duża jest różnica pomiędzy pappa a wolnym bhch.im większa tym mniejsze ryzyko. W obydwu przypadkach powiedział że bardzo dobrze rokujące wyniki. Chociaż przy obecnej ciąży i tak się stresowałam że różnica mała w porównaniu do poprzedniej.dlatego zrobiłam nifty pro.
    Poczekaj na ostateczny wynik. Szkoda nerwów na samodzielne interpretacje.
    To nie do końca jest tak że im większa różnica tym lepiej. Dla różnych wad genetycznych są różne odchylenia od normy. Dla zespołu Downa np chrakterystyczne jest wysokie HCG i niska pappa. W przeliczeniu na jednostki mom oczywiście. No w każdym razie czekam na wynik nifty. Oby był dobry.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Ja też będę mieć połówkowe w tych okolicach (lekarz powiedział, że koniecznie po 20tc. bo przed ciężej ocenić serduszko), ale ja się zawsze umawiam z wizyty na wizytę. Powoli zaczynam robić listę wyprawkową w excelu, żeby nic nam nie umknęło. Po nowym roku zacznę się też rozglądać powoli za szkołą rodzenia, na razie szukałam zajęć fitness typu joga dla kobiet w ciąży, ale okazuje się, że chyba wszystkie kobiety w ciąży nie pracują, bo wszystkie tego typu zajęcia są przedpołudniem, a ja chcę jeszcze do marca/kwietnia popracować.
    W ogóle po prenatalnych stres mi zszedł na chwilę, aż do momentu pojechania do biura (pracuje zazwyczaj zdalnie). Oczywiście spotkałam znajomą, która opowiedziała mi historię jak to jej się zaczęło odklejać łożysko w 16tc i teraz znów schizuje. W ogóle naszła mnie taka refleksja, że kobiety często bywają bardzo nie empatyczne i mam wrażenie, że celowo straszą komplikacjami i strasznymi opowieściami porodowymi :/

Mój lekarz też wspomniał żeby absolutnie nie kierować się tym że można połówkowe robić niby od 18 tygodnia i przyjść po 20tc, więc bardzo podobnie jak u Ciebie. Ja właśnie też zaczynam się już powoli zbierać do planowania tych wyprawkowych zakupów, chciałabym to rozdzielić możliwie na jak najwięcej miesięcy bo nie mamy żadnej poduszki finansowej obecnie, wszystko władowalismy w tym roku w dom i musimy po prostu z miesiaca na miesiąc ogarniać. Za to szkole rodzenia już wykupiłam, zaczynamy wcześnie, bo od stycznia. Bardzo polecana w moim mieście dlatego miejsca szybko się wyczerpują, umawiałam jeszcze pod koniec października. A fitness dla kobiet w ciąży to też kolejna rzecz na mojej liście do odhaczenia, z tym że chyba dopiero od lutego, jak skończymy szkole rodzenia.
    Aaa, tez nie znoszę tego straszenia innych kobiet. Ok, ktoś ma takie doświadczenia, takie sytuacje się zdarzają i to bardzo smutne. Ale mówienie o tym innej kobiecie w ciąży która jest akurat na podobnym etapie - no kaman, to trzeba odrobiny wrażliwości nie mieć, żeby nie wpaść na to że to nie jest chyba potrzebne.

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Sunday to bardzo ładna wartość 🙂 a u reszty jaka frakcja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2022, 14:24

preg.png

age.png

age.png

04.2020 - ❤️Szczęście❤️
    06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
    07.2023 - ❤️Szczęście❤️
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 10w6d miałam 12,4%

Czekam na amniopunkcję niestety...
    Cały czas mam mętlik w głowie, niby Harmony wyszło dobrze, pierwsze USG z pappa też ale wszyscy lekarze zgodnie mówią że przy ryzykach które wyszły podczas drugiego USG powinnam zrobić amonio. Od tygodnia chodzę załamana, myślę tylko o tym. Podobno to niespotykana sytuacja nawet dla genetyków.

Boje się...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2022, 14:25

Anulka87 lubi tę wiadomość

• smoothie Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod wrote:
    Ja w 10w6d miałam 12,4%

Cały czas mam mętlik w głowie, niby Harmony wyszło dobrze, pierwsze USG z pappa też ale wszyscy lekarze zgodnie mówią że przy ryzykach które wyszły podczas drugiego USG powinnam zrobić amonio. Od tygodnia chodzę załamana, myślę tylko o tym. Podobno to niespotykana sytuacja nawet dla genetyków.

Dziękuję, bardzo ładna frakcja. Zwykle robiłam nifty później i dopiero wtedy taką miałam ale może zaryzykuje. Bmi mam w normie to może się uda.

Przepraszam nie chcę się wtrącać ale mam za sobą amniopunkcję w tym roku. Bałam się ogromnie,nawet nie jestem w stanie tego opisać.. ale w trakcie naprawdę nic nie czułam.Najgorsze jest niestety czekanie na zabieg, a potem rezultat. Trzymam kciuki za pomyślny wynik❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2022, 14:29

preg.png

age.png

age.png

04.2020 - ❤️Szczęście❤️
    06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
    07.2023 - ❤️Szczęście❤️
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Mój lekarz też wspomniał żeby absolutnie nie kierować się tym że można połówkowe robić niby od 18 tygodnia i przyjść po 20tc, więc bardzo podobnie jak u Ciebie. Ja właśnie też zaczynam się już powoli zbierać do planowania tych wyprawkowych zakupów, chciałabym to rozdzielić możliwie na jak najwięcej miesięcy bo nie mamy żadnej poduszki finansowej obecnie, wszystko władowalismy w tym roku w dom i musimy po prostu z miesiaca na miesiąc ogarniać. Za to szkole rodzenia już wykupiłam, zaczynamy wcześnie, bo od stycznia. Bardzo polecana w moim mieście dlatego miejsca szybko się wyczerpują, umawiałam jeszcze pod koniec października. A fitness dla kobiet w ciąży to też kolejna rzecz na mojej liście do odhaczenia, z tym że chyba dopiero od lutego, jak skończymy szkole rodzenia.
    Aaa, tez nie znoszę tego straszenia innych kobiet. Ok, ktoś ma takie doświadczenia, takie sytuacje się zdarzają i to bardzo smutne. Ale mówienie o tym innej kobiecie w ciąży która jest akurat na podobnym etapie - no kaman, to trzeba odrobiny wrażliwości nie mieć, żeby nie wpaść na to że to nie jest chyba potrzebne.
    O szybko z tą szkołą rodzenia, to chyba, zacznę się rozglądać. Znajome wspominały mi, że większość tych szkół jest bezpłatnych pod warunkiem wybrania u nich położnej POZ, a to podobno trzeba zrobić przed 21tc. więc może faktycznie zacznę szukać (u mnie problem jest taki, że mieszkam jakieś 20km od Poznania i dla mnie to nie problem dojechać, ale dla położnej po porodzie już pewne będzie, jeszcze nie ogarniam jak działają te wizyty patronażowe). Też będziemy rozkładać wydatki, bo trochę tego jest, na razie spisuje co potrzebujemy żeby w miarę się rozeznać, ale jeszcze nie kupuje. Pokoik czeka na wykończenie, bo trzy lata temu kupiliśmy dom i pokój został niewykończony czekając czy się pojawi lokator, oby teraz wszystko było dobrze 🤞

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Dziękuję, bardzo ładna frakcja. Zwykle robiłam nifty później i dopiero wtedy taką miałam ale może zaryzykuje. Bmi mam w normie to może się uda.

Przepraszam nie chcę się wtrącać ale mam za sobą amniopunkcję w tym roku. Bałam się ogromnie,nawet nie jestem w stanie tego opisać.. ale w trakcie naprawdę nic nie czułam.Najgorsze jest niestety czekanie na zabieg, a potem rezultat. Trzymam kciuki za pomyślny wynik❤️

Dziękuję...
    Ja najbardziej boję się powikłań, że zaszkodze tym badaniem dziecku. Nie miałaś żadnych powikłań? Plamien skurczy odpływania wód? To tego się boje...
    Oczywiście jesli nie chcesz pisać o tym to zrozumiem.

• zazu Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod wrote:
    Ja w 10w6d miałam 12,4%

Boje się...
    Najważniejsze żeby lekarz miał doświadczenie. Jeśli wykonuje takie zabiegi na codzien to naprawdę nie ma powodów do zmartwień. Wynik na pewno rozwieje Twoje wątpliwości i da spokój. Masz już wyznaczony termin? W którym teraz jesteś tygodniu? Bo amniopunkcja to od 15 dopiero prawda.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyznaczony termin na 15w0d. Lekarz na codzien robi ten zabieg w szpitalu. Dziękuję dziewczyny. Ja nie mam takich doświadczeń i pewnie stąd mój strach. Mnie zdziwiło to że się idzie na godzinę określoną zabieg i do domu

• Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod wrote:
    Mam wyznaczony termin na 15w0d. Lekarz na codzien robi ten zabieg w szpitalu. Dziękuję dziewczyny. Ja nie mam takich doświadczeń i pewnie stąd mój strach. Mnie zdziwiło to że się idzie na godzinę określoną zabieg i do domu
    Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze 🤞

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'
    🧔90'
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smoothie Twoja stopka bardzo mnie zasmuciła, robiłaś terminację w 19 tygodniu?

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
‹‹ 62 63 64 65 66 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ