X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno dobrze pobrałas próbkę?

Ja z perspektywy mogę tylko powiedzieć że warto tej sprawy nie zaniedbać.
    W poprzedniej ciąży w 34 tygodniu dostałam zapalenia pęcherza, zrobiłam posiew i przeszło z wynikami nikt nie zadzwonił, a nie były to czasy wyników przez internet, więc czekałam. Po tygodniu trafiłam ze skurczami na porodówkę i urodziłam synka w 35 tygodniu ciąży - podany powód bakterie e.coli.

Nie chcę nikogo straszyć tylko po prostu warto tego przypilnować i nie zaniedbać.

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod wrote:
    Na pewno dobrze pobrałas próbkę?

Ja z perspektywy mogę tylko powiedzieć że warto tej sprawy nie zaniedbać.
    W poprzedniej ciąży w 34 tygodniu dostałam zapalenia pęcherza, zrobiłam posiew i przeszło z wynikami nikt nie zadzwonił, a nie były to czasy wyników przez internet, więc czekałam. Po tygodniu trafiłam ze skurczami na porodówkę i urodziłam synka w 35 tygodniu ciąży - podany powód bakterie e.coli.

Nie chcę nikogo straszyć tylko po prostu warto tego przypilnować i nie zaniedbać.

Chyba właśnie złe bo doktorek uspokoił ze żadnych innych odchyleń nie ma i patrząc na cały wynik mówi ze 100% złe pobrany mocz i mam powtórzyć któregoś dnia jak wstanę i nie wysikam wszystkiego przez noc jak teraz 🫣 i ze nawet jeśli są jakieś bakterie to niepokojące byłyby w tysiącach a nie te ilości które wyszły i kazał wypić na wszelki wypadek dwie saszetki płynu na drogi moczowe także w poniedziałek postaram się ponownie zrobić badanie i nie stresować 🫣

Najważniejsze łożysko się podniosło po miesiącu brania duphaston i magnezu jest daleko od ujścia i leży już idealnie
    Malutki rośnie jak na drożdżach.
    25tego stycznia mam połówkowe w klinice gdzie poprzednio prenatalne ale dzisiaj już sobie sprawdzał mój doktor przepływy itd i mówił ze wszystko prawidłowe
    No kochany malutki cały czas się bawił raczki składał machał jakby buziaczki wysyłał 😍❤️
    Cudny widok mimo ze bez obrazu 3 D

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Jestem po wizycie - uspokojona ❤️ szyjka dzisiaj miała 3.4cm, zamknięta, według tego lekarza zero powodów do niepokoju. Bobas już ma prawie 300g 😱
    Także Ulcia, myślę, że możesz też się nie stresować ;)
    Ale ceny warszawskie w porównaniu z poznańskimi, trochę szok.
    A jeszcze tylko dopytam. Brałaś tylko luteina czy dodatkowo ograniczylas jakoś bardzo swoją aktywność?

🩷 Julka 25.05.2023
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem bardzo ciekawa :)

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:
    A jeszcze tylko dopytam. Brałaś tylko luteina czy dodatkowo ograniczylas jakoś bardzo swoją aktywność?
    Bardzo nie, ale fakt, że miałam prawie trzy tygodnie urlopu, więc mogłam trochę sobie polegiwac z książką, zamiast siedzieć pół dnia przed kompem. Na spacery chodziłam, normalnie ogarniałam obiad itp.
    W sumie to mój prowadzący nie był jakoś zaniepokojony ta szyjka, stwierdzil, że luteina profilaktycznie. U mnie dochodzi jeszcze ta kwestia, że ja miałam w sierpniu histeroskopie i wycięty polip z okolic szyjki, więc to może trochę mnie predysponować do problemu z szyjką. Nie pisałam wcześniej, ale moja panika wynikła trochę z tego, że mi się parę razy w ostatnich tygodniach pojawił ból w kroczu i podbrzuszu i jak zaczęłam czytać to już najgorsze scenariusze.
    W każdym razie ten lekarz u którego teraz byłam porównał oba obrazy USG szyjki i powiedział, że jest praktycznie identycznie, nic się nie skraca i gdybym była jego pacjentką to on by już do końca ciąży szyjki nie mierzył i według niego ta luteina jest zbędna. A ból w kroczu to najpewniej przesuwanie kości miednicy, a podbrzusze to więzadła itp.
    Mój prowadzący natomiast zapowiedział, że szyjkę będziemy mierzyć teraz co wizytę, także 20.01. mi sprawdzi na pewno.
    W ogóle Dziewczyny, dopadło mnie jakieś dzikie przeziębienie, na szczęście bez gorączki, ale to smarkanie i kaszel mnie męczą od wczoraj 🤧🥴😷

Ulcia9112 lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • korallik Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj miałam wizytę, pierwszy raz zmierzyła mi szyjkę - 4,5cm, więc super. Dostałam aspargin i luteinę, bo często boli mnie brzuch. Z niepokojących rzeczy to łożysko - jeszcze się rozwija i jest na tylnej ścianie i trochę na przedniej, ze względu na bliznę po cc to lepiej, żeby zostało na tylnej. A dzidziutka bardzo się wierciła, ma ponad 300g.

Ulcia9112, Sunday_92, Ani0nka, edka85 lubią tę wiadomość

Córa - 06.2023 ❤
    Syn - 04.2021 ❤
    age.png
  • Martyna175 Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:
    Dziewczyny czy któraś zmagała się z zapaleniem układu moczowego ? Odebrałam wyniki morfologia jak zawsze idealna tsh żelazo w normie a mocz wyszedł fatalnie bakterie i leukocyty są wysoko ponad normę.. dzisiaj mam wizytę przed 16 Ale do tego czasu chyba oszaleje
    Nie mam żadnych objawów ogólnie w nocy wstawałam po kilka razu siku ale pije sporo wody przed snem i rano zrobiłam już ledwo co to siku do badania

Martwię się
    Wypiłam sok z żurawiny od razu cała szklane i będę pic regularnie

W poprzedniej ciąży miałam bakterie W moczy, wraz z kolejnymi wynikami ich ilość się zwiększała, urosept, sok z żurawiny mało co pomógł. Dopiero po antybiotyku monural minęło i do końca ciazy był spokoj

preg.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna175 wrote:
    W poprzedniej ciąży miałam bakterie W moczy, wraz z kolejnymi wynikami ich ilość się zwiększała, urosept, sok z żurawiny mało co pomógł. Dopiero po antybiotyku monural minęło i do końca ciazy był spokoj

Pamiętasz jak dawkowałas monural?

26.05. 36+5, 19:39 urodził się Franuś, 3160 g, 51 cm ❤️

event.png
  • Paula88. Nowa

Wysłany: 12 stycznia 2023, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was słyszała o ,, pogłębiającej się różnicy w biometrii płodu?" To cytat od lekarza. Chodzi o to, że do 16 tygodnia ciąży wiek ciąży z usg i om był idealnie równy, potem ciąża była mlodsza o 6 dni, a teraz o 10, czyli ta różnica postępuje.Dziecko rośnie, ale sporo wolniej. Pierwszy termin porodu był na 9.06, potem 15.06., a teraz 19...
    M
    Dziękuję za Wasze podpowiedzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2023, 16:21

Mutacja PAI 1
    MTHFR heterozygotyczna
  • Mamuśka90 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2023, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) dawno nie było mnie na tym forum, ale postanowiłam zajrzeć bo widzę, że już coraz więcej z Was poznało płeć swojego maluszka i zaczyna kompletować wyprawkę 🥰 dlatego chcialabym Was zaprosic na moj profil na vinted bo myślę, że możecie atrakcyjnych cenach znaleźć na nim coś ciekawego dla swoich dzieciaczków 😊

https://www.vinted.pl/member/99172180-gosiak1590

Majowa mama córeczki 2022
    Majowa mama synka 2020

• Namisa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula88. wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was słyszała o ,, pogłębiającej się różnicy w biometrii płodu?" To cytat od lekarza. Chodzi o to, że do 16 tygodnia ciąży wiek ciąży z usg i om był idealnie równy, potem ciąża była mlodsza o 6 dni, a teraz o 10, czyli ta różnica postępuje.Dziecko rośnie, ale sporo wolniej. Pierwszy termin porodu był na 9.06, potem 15.06., a teraz 19...
    M

W drugim trymestrze nie przelicza się już terminu porodu - każde dziecko rośnie wtedy indywidualnie. U mnie rozbieżność była już w 15 tygodniu, mały wyglądał na tydzień młodszego mimo że jeszcze chwilę temu, końcówka pierwszego trymestru, był 2 dni do przodu - po prostu zwolnił. Lekarz nie kazał się przejmować, nie wyznaczał nowego terminu porodu - trzymamy się tego z USG prenatalnego/z OM. Jeśli taki stan rzeczy utrzymywałby się u was dalej i ta różnica w biometrii by się pogłębiała to ja naciskalabym na zbadanie przepływów w tetnicach macicznych żeby wstępnie ocenić wydajność łożyska.

Paula88. lubi tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym do końca pierwszego trymestru wszystkie dzieci rosną w tym samym tempie. A od drugiego zaczynają pojawiać się różnice. Stąd siatki centylowe i różnice w wielkości dziecka przy porodzie... Jedno urodzi się zdrowe 2500 g inne również zdrowe 4300 g 😉 jeśli lekarz nie widzi powodu do niepokoju to spokojnie. Oczywiście zdarzają się różne patologie mające wpływ na zbyt szybki, zbyt wolny wzrost, bądź różnice w wielkościach poszczególnych części ciała, ale to już jest do oceny podczas wizyty.

Paula88. lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula88. wrote:
    M
    Termin porodu na podstawie USG przelicza się tylko w pierwszym trymestrze, tak jak napisała Namisa. Tu info od mamy ginekolog, które tyczy się USG pierwszego trymestru:
    "Oce­na wie­ku cią­ży na pod­sta­wie dłu­go­ści CRL – czy wiek cią­ży jest zgod­ny z tym ob­li­czo­nym z ostat­niej mie­siącz­ki, je­że­li jest po­nad 5 dni róż­ni­cy to się we­ry­fi­ku­je na pod­sta­wie tego USG."
    https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
    U mnie np. termin z om to 11.06., z USG prenatalnego 06.06., ale ponieważ różnica to 5 dni, termin zostaje 11.06. Teraz na ostatnim badaniu termin wyszedł 03.06., ale to już nie ma znaczenia, bo nie zmienia ustalenia wieku ciążowego, po prostu dziecko rośnie w swoim tempie,ale termin to nadal 11.06.
    Myślę, że na badaniu połówkowym lekarz oceni Ci funkcję łożyska i przepływy, jeżeli tam wszystko będzie ok, to pewnie Twój bobas jest po prostu drobniejszy:) donoszone dzieci mają przecież czasem 2.5 a czasem 4.5kg, czasem mierzą niecałe 50, a czasem ponad 60cm ;)

MalaEw, Paula88. lubią tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'🧔90'
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Na jakie bóle i dolegliwości płynące z ciała się skarżycie? Bóle krzyża, jakieś dziwne prądy do krocza, uczucie czegoś w pochwie ? Ja mam wrażenie, że ciągle coś, szczególnie krzyż i to nie zawsze przechodzi w spoczynku, lub po dłuższym czasie. Ciekawa jestem Waszych dolegliwości.

🩷 Julka 25.05.2023
  • Paula88. Nowa

Wysłany: 12 stycznia 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    W drugim trymestrze nie przelicza się już terminu porodu - każde dziecko rośnie wtedy indywidualnie. U mnie rozbieżność była już w 15 tygodniu, mały wyglądał na tydzień młodszego mimo że jeszcze chwilę temu, końcówka pierwszego trymestru, był 2 dni do przodu - po prostu zwolnił. Lekarz nie kazał się przejmować, nie wyznaczał nowego terminu porodu - trzymamy się tego z USG prenatalnego/z OM. Jeśli taki stan rzeczy utrzymywałby się u was dalej i ta różnica w biometrii by się pogłębiała to ja naciskalabym na zbadanie przepływów w tetnicach macicznych żeby wstępnie ocenić wydajność łożyska.

Biometria się pogłębiła z badania na badanie. Gdyby to był jednorazowy spadek to nie przejmowalabym się tak bardzo. Główka rośnie jak należy, a nóżki i brzuszek odpowiadają dziecku ok 2 tyg. młodszemu.
    Lekarz trochę się zaniepokoił, ale sam nie wie co się dzieje, bo wyniki pozostałych badań na ten moment mam dobre.

Dziękuję za taki szybki odzew i wsparcie:)

Mutacja PAI 1
    MTHFR heterozygotyczna
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:
    Hejka. Na jakie bóle i dolegliwości płynące z ciała się skarżycie? Bóle krzyża, jakieś dziwne prądy do krocza, uczucie czegoś w pochwie ? Ja mam wrażenie, że ciągle coś, szczególnie krzyż i to nie zawsze przechodzi w spoczynku, lub po dłuższym czasie. Ciekawa jestem Waszych dolegliwości.
    Mi się zdarza taki ból w kroczu i rozciągania w podbrzuszu. Czasem mam też wrażenie ucisku (?) w pochwie. No i najdziwniejsze, wyciek z piersi, mi się dwa razy zdarzył. Ogólnie nie są to dla mnie uciążliwe objawy, za to mam problem z rozpoznawaniem co jest fizjologiczne i normalne, a co powinno być dla mnie sygnałem alarmowym i później panikuję bez potrzeby.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    👩92'🧔90'
  • Agnes! Debiutantka

Wysłany: 12 stycznia 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:

Kilka razy zdarzyły mi się właśnie takie dziwne prądy do krocza. Strasznie dziwne uczucie, wiecie może czym to może być spowodowane?

• Kalolika Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też ciągle coś ciągnie czy rozciąga w podbrzuszu ogólnie to czuję się słabo do tego walczę z jęczmieniem albo gradówka w oku nie jestem pewna co to ale boli i swędzi dostałam coś w aptece na to i mam nadzieję że pomoże 🤷‍♀️ no i martwię się tym łożyskiem dwupłatowym (mam łożysko na przedniej ścianie i trochę tylniej) naczytałam się w internecie i to był błąd mam nadzieję że 19 na połówkowych dowiem się coś więcej, ogólnie lekarz jak to mówił to nie kazał się martwić ale głowa robi swoje 🤷‍♀️

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:

Uczucie rozciągania i napierania jest fizjologiczne - tak się dowiedziałam od swojej fizjoterapeutki uroginekologicznej. Normalny jest dyskomfort przy leżeniu na plecach, uczucie że brzuch nas ciągnie, że ciężej się oddycha - przy zmianie pozycji powinny te objawy słabnąć, choć wiadomo - im bardziej zaawansowana ciąża tym łatwiej o dyskomfort. Z kolei bóle krzyża, pleców, szyji - tym już należy się zaopiekować. Najprawdopodobniej pojawiają się u ciebie napięcia w odcinku lędźwiowym, które ciąża dodatkowo wzmaga, bo całe ciało pracuje na wyższych obrotach, więzadła, mięśnie - wszystko to się tam musi stopniowo dostosować do trudniejszych warunków. Jeśli was boli cokolwiek, czujecie napięcia - nie wahajcie się, idźcie do fizjo. Nie dość że przygotuje Was do porodu, rozmasuje całe ciało, zrobi usg i pkwie w jakim stanie są wasze mięśnie dna miednicy, to jeszcze zleci odpowiednie ćwiczenia dedykowane waszym konkretnym problemom, dzięki którym ból nie będzie się tak pogłębiał wraz z rozwojem ciąży. Ja mam juz zlecona serie ćwiczeń właśnie na napięcia w odcinku krzyżowym i piersiowym + ćwiczenia oddechowe do porodu. Chyba nie można lepiej zainwestować pieniędzy w ciąży niż w dobrą fizjo-uro.

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2023, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Mi się zdarza taki ból w kroczu i rozciągania w podbrzuszu. Czasem mam też wrażenie ucisku (?) w pochwie. No i najdziwniejsze, wyciek z piersi, mi się dwa razy zdarzył. Ogólnie nie są to dla mnie uciążliwe objawy, za to mam problem z rozpoznawaniem co jest fizjologiczne i normalne, a co powinno być dla mnie sygnałem alarmowym i później panikuję bez potrzeby.

Mi też jakoś z tydzień/dwa temu zaczęły się wycieki z piersi. Tylko z prawej na ten moment i tylko przy ucisku, ale czasem tego płynu jest dość sporo. Jest to normalne, piersi przygotowują się do laktacji - nie u wszystkich ten objaw będzie obecny tak szybko, ale nie ma się co martwić, bo to wszystko fizjologia.

Sunday_92 lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ