X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Pytanie czy taka Twoja uroda i wyjściowo masz krótka szyjkę czy była dłuższa i skróciła się mocno w ostatnim czasie. Masz gdzieś zapisane dane z poprzednich wizyt? Do 2,5 cm na tym etapie jest uznawane za normę tzn dolną granicę normy

Gościu nie mierzył mi szyjki w cm ani razu. Na ost wizycie zobaczył na usg i powiedział, że szyjka okej. 30.12 byłam u innego na nfz i badał tylko paluchami, uznał że szyjka w porządku i zamknięta. Schizuje się trochę tym, że powiedział, że głowa bardzo nisko, bo mi się to jakoś źle kojarzy. No jakby było bardzo źle to by mi na pewno powiedział, ale wiecie jak jest..Ciężko odgonić złe myśli.

🩷 Julka 25.05.2023
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:
    Dziewczyny błagam pocieszcie mnie albo podzielcie się doświadczeniami. Byłam właśnie na kontroli i gin powiedzial, że główka dziecka jest bardzo Nisko, powiedział, że niektóre Panie tak mają i że może taka moja uroda ale że trzeba monitorować. Zmierzył szyjkę przez usg dopochwowe i ma 2.9 uznał że w granicy normy. Mam się oszczędzać i brac luteinę dopochwowo. ;( zapytałam czy to jest jakaś taka sytuacja alarmowa to powiedział że gdyby była to by było skierowanie do szpitala więc spokojnie. Ale ja już nie mogę tych nerwów...

A czujesz jakieś twardnienia brzucha, coś w rodzaju skurczy? Może tak właśnie u ciebie ta szyjka wyglądała od poczatku ciąży? Ja nie miałam jeszcze ani razu badanej szyjki, dopiero na polowkowych pewnie ktoś tam w ogóle zagladnie, więc nawet nie miałabym pojęcia. Znam historię dziewczyn z wątku na Ovu, którym szyjki skracały się od 20 tygodnia, ale towarzyszyły temu spięcia brzucha, jakieś uczucie dyskomfortu w podbrzuszu itp. Twoja szyjka ma prawie 3, a norma jest właśnie od 2,5-3 w górę. Lekarz dmucha na zimne i ok, to dobrze że dał coś zapobiegawczo, ale mieścisz się w normie, więc wdech-wydech, aplikuj luteinę i wierz że będzie dobrze! 💚

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:
    Gościu nie mierzył mi szyjki w cm ani razu. Na ost wizycie zobaczył na usg i powiedział, że szyjka okej. 30.12 byłam u innego na nfz i badał tylko paluchami, uznał że szyjka w porządku i zamknięta. Schizuje się trochę tym, że powiedział, że głowa bardzo nisko, bo mi się to jakoś źle kojarzy. No jakby było bardzo źle to by mi na pewno powiedział, ale wiecie jak jest..Ciężko odgonić złe myśli.
    No ciężko na pewno. Wiem coś o tym 😅 pociesze Cię że u mnie szyjka miała w pierwszej ciąży na tym etapie 18 mm... Syna urodziłam w terminie. Miałam co prawda pessar ale u Ciebie o wiele dłuższą jest i mieści się w normie. Dostałaś luteinę, prawidłowo. Ja też przyjmuje. U mnie były skurcze więc to było raczej przyczyną bo posiewy zawsze miałam czyste, żadnych infekcji. Standardowo mierzy się szyjkę właśnie w okolicach USG połówkowego i na tej podstawie prognozuje się czy nie ma ryzyka porodu przedwczesnego. U Ciebie tak jak mówiłam pomiar mieści się w widełkach. Ale kontrolować nie zaszkodzi na pewno. I na pewno też nie jest to powód do paniki. Lekarz badał Cię więc tak naprawdę on tylko wie jak dokładnie sytuacja wygląda a mówił żeby się nie niepokoić.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok już się troszkę uspokoiłam. Dzięki Wam też;)
    Jestem typem panikary, więc niestety zawsze biorę gorsze jako pierwsze pod uwagę.
    Co do spięć brzucha to dzisiaj czułam lekki dyskomfort, wzięłam nawet pół nospy, ale nie byłam pewna w sumie skąd to czuje. Ciężko mi jeszcze rozróżnić czy cos jest spięciem brzucha czy nie, bo często jak zjem coś "inwazyjnego" to brzuch mi się robi troszkę inny, taki nagazowany, więc nie wychwyciłam nic jakby nowego.

🩷 Julka 25.05.2023
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Cie, bo tez jestem typem panikary. Dziś usłyszałam, że moje lozysko jest bardzo blisko szyjki macicy. Zabronił współżycia, sportu, rozciągania dna miednicę. Sama szyjka ma ponad 4 cm. Tak bardzo mnie do zestresowało 😭oczywiście jest szansa, że się podniesie, ale.....czy któraś ma podobne doświadczenie?

26.05. 36+5, 19:39 urodził się Franuś, 3160 g, 51 cm ❤️

event.png
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Rozumiem Cie, bo tez jestem typem panikary. Dziś usłyszałam, że moje lozysko jest bardzo blisko szyjki macicy. Zabronił współżycia, sportu, rozciągania dna miednicę. Sama szyjka ma ponad 4 cm. Tak bardzo mnie do zestresowało 😭oczywiście jest szansa, że się podniesie, ale.....czy któraś ma podobne doświadczenie?
    To ja będę myśleć o Twoim łożysku żeby się podniosło, a Ty myśl o mojej dzidzi, żeby nie pchała głowy w dół:D

MalaEw lubi tę wiadomość

🩷 Julka 25.05.2023
  • Martyna175 Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia 2023, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:

Miałam taką informację od swojego lekarza w 14 tc , po 3 tygodniach na kontroli powiedział l, że łożysko się podniosło i jest ok ☺️.
    Szyjkę mam badaną co wizytę od 8tc od kiedy zaczęło się coś dziać.

MalaEw, Ulcia9112, Nadulka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie - uspokojona ❤️ szyjka dzisiaj miała 3.4cm, zamknięta, według tego lekarza zero powodów do niepokoju. Bobas już ma prawie 300g 😱
    Także Ulcia, myślę, że możesz też się nie stresować ;)
    Ale ceny warszawskie w porównaniu z poznańskimi, trochę szok.

edka85, Nadulka, Ulcia9112, Martyna175 lubią tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    U mnie na ostatniej wizycie tez tak było ale raczej kazał ograniczyć niż całkiem ze wszystkiego zrezygnować i końskie dawki magnezu brać plus duphaston

Tez mnie to zaniepokoiło ale zobaczymy co powie teraz.. wizytę mam w środę to niemal miesiąc od ostatniej 🫣

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 04:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:
    U mnie na ostatniej wizycie tez tak było ale raczej kazał ograniczyć niż całkiem ze wszystkiego zrezygnować i końskie dawki magnezu brać plus duphaston

Tez mnie to zaniepokoiło ale zobaczymy co powie teraz.. wizytę mam w środę to niemal miesiąc od ostatniej 🫣

Trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze. W którym tyg wtedy byłas?

Ulcia ✊✊✊✊

Martyna, czyli podniosło Ci się mniej więcej w moim czasie teraz. Mi niestety od ostatniej wizyty (28.12 - 14 tc), nie podnosi się :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2023, 04:42

Nadulka, Ulcia9112 lubią tę wiadomość

event.png
  • Mal86 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2023, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy ktoraś z Was ma włókniaki w piersiach i musiała je raz w roku kontrolować ....Moje pytanie czy w ciąży też trzeba zrobić USG piersi,coś mi kiedyś mój onkolog wspominał ale nie pamiętam😊

• Anulka87 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Hej dziewczyny czy ktoraś z Was ma włókniaki w piersiach i musiała je raz w roku kontrolować ....Moje pytanie czy w ciąży też trzeba zrobić USG piersi,coś mi kiedyś mój onkolog wspominał ale nie pamiętam😊
    Ja mam skierowanie na USG piersi,idę pod koniec stycznia 😊

Mal86 lubi tę wiadomość

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • Martyna175 Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2023, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:

Ulcia ✊✊✊✊

Martyna, czyli podniosło Ci się mniej więcej w moim czasie teraz. Mi niestety od ostatniej wizyty (28.12 - 14 tc), nie podnosi się :(

Na ostatniej wizycie powiedział, że łozysko się oddaliło i wg usg ciąża miała wtedy 17+4 dni. Na spokojnie, musisz poczekać do następnej wizyty, ja też się zaniepokoiłam tą wiadomością ale myśleniem o tym sobie nie pomożemy ☺️

MalaEw lubi tę wiadomość

preg.png
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:

Ulcia ✊✊✊✊

14 tydzień jakoś :))

Teraz wg OM mam 17t4d
    Ale od początku z usg ciąża starsza o 3-4 dni

Jutro dam znać co i jak :)

Ogólnie w tej ciąży mam łożysko na ścianie przedniej i mam wrażenie ze często spina mi się brzuch mimo końskiej dawki magnezu
    I nie czuje jeszcze ruchów

Wtedy łożysko na ściśnie tylnej i w 17 tyg zaczęłam odczuwać regularne pływanie rybki 😁

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • zazu Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2023, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Tak, powinno się robić raz w roku, w ciąży i przy karmieniu też. Ja jutro idę na USG.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Mal86 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2023, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Tak, powinno się robić raz w roku, w ciąży i przy karmieniu też. Ja jutro idę na USG.
    Dzięki za odp , zapisałam się mam 23 stycznia.

zazu lubi tę wiadomość

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś zmagała się z zapaleniem układu moczowego ? Odebrałam wyniki morfologia jak zawsze idealna tsh żelazo w normie a mocz wyszedł fatalnie bakterie i leukocyty są wysoko ponad normę.. dzisiaj mam wizytę przed 16 Ale do tego czasu chyba oszaleje
    Nie mam żadnych objawów ogólnie w nocy wstawałam po kilka razu siku ale pije sporo wody przed snem i rano zrobiłam już ledwo co to siku do badania

Martwię się
    Wypiłam sok z żurawiny od razu cała szklane i będę pic regularnie

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:
    Dziewczyny czy któraś zmagała się z zapaleniem układu moczowego ? Odebrałam wyniki morfologia jak zawsze idealna tsh żelazo w normie a mocz wyszedł fatalnie bakterie i leukocyty są wysoko ponad normę.. dzisiaj mam wizytę przed 16 Ale do tego czasu chyba oszaleje
    Nie mam żadnych objawów ogólnie w nocy wstawałam po kilka razu siku ale pije sporo wody przed snem i rano zrobiłam już ledwo co to siku do badania

Martwię się

Ja właśnie walczę po raz kolejny, jednak w moim przypadku mam jedynie bakterie w moczu. Teraz dostałam antybiotyk Monural i zurawix.

event.png
  • Mal86 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:

Martwię się

Ja tak miałam liczne bakterie w moczu też nic mnie nie bolało musiałam zrobić posiew moczu i wszyszla bakteria dostałam antybiotyk Duomox i urosept 3x1 .wyleczyłam to ,ale 4 tygodnie mineło i ponownie liczne bakterie w moczu i muszę zrobić analizę moczu.

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za informacje to pewnie i u mnie będzie antybiotyk a jutro kolejne badanie
    ja z tego stresu wysłałam wyniki do lekarza żeby dał mi znać jesli mam interweniować od razu odczytal nie odpisał to czekam do 16
    U mnie wyszły naprawdę wysoko ponad normy te leukocyty u bakterie podwojone wręcz te wartości
    Nigdy nie miałam żadnego stanu zapalnego i naprawdę mnie zaniepokoiło

Dam znac po wizycie co mi zalecił i najważniejsze jak misio malutki
    Miesiąc go nie widziałam 🫣

MalaEw lubi tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
‹‹ 82 83 84 85 86 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ