CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Anabbit wrote:Dziewczyny co sądzicie o chustach elastycznych? Opłaca się kupować na start czy od razu brać tkana? Podobno tkaną trudniej wiązać, więc nie wiem, czy sobie poradzę na start i czy nie lepiej zacząć od elastycznej?
Mnie koleżanki elastyczna odradzały i ja koniec końców kupiłam tkaną i zacznę pewnie koło 3 miesiąca jej używać
A potem pomyślę o tym z Kavka, tym nosidle -
Truuskaawka wrote:No i test wyszedł negatywnie. Zastanawiam się czy takie dziwne i mocne objawy może dać alergia na pyłki?
-
Pierwsza chusta to jest chusta elastyczna, bo jest ją łatwiej dobrze dociągnąć i ona jest dla maluszków dedykowana - tak mówiła mi doradczyni przy pierwszej córce no i tak chyba mówią wszystkie z tego co wiem od znajomych 😅 No a potem przechodzisz na tkaną, jak dziecko jest większe. Albo możesz na nosidło, bo elastyczna u mnie spokojnie do 4 miesięcy służyła, więc ja dotychczas nosiłam w elastycznej potem w nosidle Tule i byłam zadowolona i z tego, i z tego. Ale teraz sobie kupiłam też chustę tkaną, bo po prostu polubiłam chustę i będę sobie zmieniać z nosidłem, nieraz trzeba je wyprać też jak się dziecku uleje itd. Moim zdaniem zależy czy chcesz nosić od początku, jak często i czy wgle Ci to podpasuje, ale ja na pewno dobrze zrobiłam idąc za radą doradczyni i kupując na start tę elastyczną, także polecam osobiście. (no ale wiadomo, każda kobieta inna i trzeba samemu sobie wyrobić swój styl opieki nad dzieckiem no i opinie o tych wszystkich rzeczach…)
Anabbit lubi tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:Nowniesz co ja mam takie jazdy z alergia,że czuje się jak na grypę. Kości bolą,gardło, krtań. Lekarz jedny głosem mówią, że niemożliwe ale ja tak mam od lat i zyrtec pomaga.
U mnie zawsze zaczynała się tą alergia jakoś dopiero w kwietniu,zawsze oczy łzawiły,katar,wszystko swędziało. I też pomagał zyrtec. Widzę że leszczyna teraz mocno pyli a jednak my przy lasach i polach mieszkamy... Wzięłam jedna tabletkę zyrtec i mam wrażenie że jest lepiej,zobaczymy co będzie dalej.
Dzisiaj miałam dzień kuriera,trzy paczki dostarczone. Przewijak z Ikei,apteka i walizka do szpitala. Są fajne promki na stronie Wittchen jakby ktoś potrzebował walizki 😊
Z chustami doświadczenia nie mam ale zdecydowałam się na kupno elastycznej z Lenny Lamb a na późniejszy okres nosidło z Tuli.
-
Karola3xJ:D wrote:Nowniesz co ja mam takie jazdy z alergia,że czuje się jak na grypę. Kości bolą,gardło, krtań. Lekarz jedny głosem mówią, że niemożliwe ale ja tak mam od lat i zyrtec pomaga.
Też się zastanawiałam czy to u mnie to nie alergia. Bo wyszłam wczoraj na spacer i po tym zaczęłam się słabo czuć -
Ja nie wiem czym się różnią. Mam elastyczną z lennylamb i tkaną też wzięłam od nich, ale to Wam pisałam, upolowałam sobie za 80 zł na vinted nową z metką ❤️
Współczuję Wam laski tych alergiiczłowiek i bez tego kiepsko się czuje, a mowa jeszcze się bujać w ciąży z alergią
-
Anabbit wrote:A jakie firmy polecacie? Znam lennylamb i the slings, ale zastanawiają mnie różnice cen między nimi 🤔
Wydaje mi się że the sling jest droższe bo to taka infuencerska marka się zrobiła...
Lenny Lamb ma dobre opinie w internetach,ja swoją beżową mam już w domu,dobrze wykonana i dostałam gratis scrunchie dużą 😊 -
Tanashi wrote:Powiedz mu, że jak odda swoją komodę i będzie trzymał ubrania w kartonach na podłodze, to nie ma problemu 🤣 A tak serio to mam wrażenie, że niektórym chłopom brakuje wyobraźni jeśli chodzi o to, ile rzeczy potencjalnie trzeba przemyśleć wcześniej i przygotować z wyprzedzeniem. Może dopiero po doświadczeniu pierwszego dziecka już wiedzą co i jak pod warunkiem, że się angażowali jakkolwiek 😜
U nas ja po prostu zamawiam co potrzeba, a mężowi spisuję wydatki do jego excela. Jakieś grubsze rzeczy typu fotelik ustalamy z wyprzedzeniem, bo teraz też dużo wydatków budowlanych mamy i budżet napięty do granic możliwości, ale generalnie ja zarządzam, a on podsumowuje koszty 😅
Myślę że to właśnie problem z wyobraźnią. Na sam koniec się obudzi a teraz inne rzeczy planuje.
Truuskaawka wrote:U mnie zawsze zaczynała się tą alergia jakoś dopiero w kwietniu,zawsze oczy łzawiły,katar,wszystko swędziało. I też pomagał zyrtec. Widzę że leszczyna teraz mocno pyli a jednak my przy lasach i polach mieszkamy... Wzięłam jedna tabletkę zyrtec i mam wrażenie że jest lepiej,zobaczymy co będzie
Ja mam cały rok bo rostocza bo zapachy perfumy i teraz dramatycznie to przeżywam w ciazy. Cały dzien wyjęty z zycia woda z nosa bol zatok swędzenie oczu duszności. Nie pomaga unycie twarzy czy kąpiel wietrzenie. No nic.
Więc moze Ci się aż tak pogorszyć choć to łamanie w stawach to dziwne.
-
Pyli coś na pewno, bo z rana zdarzało mi się już kichać kilkanaście razy i ciekło mi z nosa
A jak miałam taką straszną alergię, zanim zaczęłam się odczulać to też potrafiłam się czuć jak na grypę jakaś
U mnie dziś też dzień kuriera - mam meble 🥳🥳 także od dziś akcja skręcanie popołudniami ♥️
Revolutionary lubi tę wiadomość
-
O to widzę Wasze połówki jeszcze z zimowego snu się nie obudziły. 😁
Mój dzielnie walczy z remontem 2 pokojów, Julka i gościnnego. Jeden już skończył, a drugi do niedzieli pewnie skończy, a przypominam, że jest po operacji na L4… 😂 W międzyczasie opykaliśmy w sumie w całości porządki wiosenne ogrodowe no i ja dzisiaj zaczynam myć okna, bo już na nie patrzeć nie mogę jak tak słonko przyświeca. Rozłożę je sobie na 2-3 dni. Stwierdziliśmy jednogłośnie, że lepiej zrobić to wszystko teraz, bo nie wiadomo jak długo będę się dobrze czuła. W kwietniu mąż chce budować wypoczynek przy tarasie i huśtawkę tak żeby na okres od maja nie było już żadnych ciężkich prac ogrodowych tylko bieżące dbanie. ☺️
Co do kupowania to mąż też nie ma problemu. Zgodził się na zabudowy u stolarza za ponad 15 tys. w tych dwóch pokojach, co z wyprawki trzeba to zamawiamy, ale ja ogólnie nie szaleje w tych zakupach, jakoś bardzo zdroworozsądkowo do tego podchodzę, co trzeba to wiadomo, a co wyjdzie w praniu, to się dokupi po narodzinach i tyle… Moim zadaniem jest po prostu wygospodarować z budżetu domowego pieniądze na to wszystko, ale od czasu jak rozpisuje budżet miesięczny i rozkładam pieniądze na konkretne cele, to jestem w stanie sporo odłożyć. 😅👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Co do tych dziewczynek, tej przeżywalności, to też to już słyszałam. Ja w ogóle słyszałam jakoś jak znajoma dowiedziała się o mojej ciąży, to do mnie napisała że gratulacje, że nic się nie pochwaliliśmy wcześniej ale że super i że pewnie będzie dziewczynka bo dziewczynki ogólnie to silniejsze są już na poziomie plemnika (akurat już wtedy byłam po prenatalnych tych pierwszych i wtedy już było przypuszczenie dziewczynki) 🤷🏻♀️ także no coś w tym musi być..
U nas co do wydatków to właściwie większość rzeczy kupuję sama, nie uzgadniam z mężem. Jedyne co to wózek i to nosidło uzgodniliśmy i podjęliśmy decyzję że pożyczam pieniądze od córki z konta oszczędnościowego i trochę dokłada się moja mama i że kupujemy bo możemy następnej okazji nie trafić takiej dobrej. Też to był taki trudniejszy czas bo jedno auto było u mechanika, drugie czeka na oddanie do mechanika, podatek za dom, przyszedł duży rachunek za prąd no i nie za bardzo mieliśmy sobie jak pozwolić na te 3 tys od ręki więc to musiało być uzgodnione razem co robimy i że przy najbliższej okazji oddamy mojej córce to co pożyczyliśmy 😉
Teraz też ja chcę odłożyć kolejne zakupy na kwiecień/maj a on mi wczoraj mówi „to co teraz kupujemy, co jeszcze potrzebujemy dla małej, trzeba zamówić” itd.
Myślałam że go zastrzelę 🤦🏻♀️ -
Tyle pisałyście o chustach, że zamówiłam właśnie szarą elastyczną z LennyLamb, jeszcze jak niektóra z Was jak np Gusia korzystały to przynajmniej wypróbowane i nie ma się co dalej zastanawiać.
Też czytałam o przeżywalności dziewczynek, że są silniejsze. Ja sama miałam urodzić się 22 lutego a zrobiłam niespodziankę na 1 stycznia🤡 i żyję, nic mi nie ma, żadnych problemów zdrowotnych nie było. Jedynie wiadomo, od razu do inkubatora, bo ciężko z oddychaniem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 13:58
Gusia_, kasssia, Alex_92 lubią tę wiadomość
👱🏻♀️34👦🏻40
8-6-25 💗 Lotte
-
Witam się po kilku cięższych dniach. Mamy fuckup za fuckupem przy wykańczaniu mieszkania i powoli sami już się wykańczamy… wczoraj w ogóle było apogeum złych wiadomości z każdej możliwej strony i z tego wszystkiego przegapiłam swoją studniówkę 😢
Dzisiaj jest o wiele lepszy dzień, bo i piękna pogoda (która niestety sprzyja objawom alergii też u mnie, ale już od jakiegoś czasu jestem na tabletkach, sprayu i kroplach, więc jeszcze daje radę), no i byłam dzisiaj na sesji zdjęciowej! Nie mogę się doczekać efektów, bo światło było dzisiaj niesamowite ☺️
Cały czas podczytuję co u Was, no i mocno trzymam kciuki za te nieszczęsne wyniki cmv… Kasia - bardzo się cieszę, że wreszcie przenoszą Cię na patologię, super informacja! -
Nineq wrote:Współczuję, że ma takie podejście. Chyba najlepiej robić i tak po swojemu. I próbować wytłumaczyć, żeby w końcu dotarło. Potrzebujesz wsparcia w tym, nie że sama jesteś.
Mój nie mówi: po co? Mój mówi, że jest za wcześnie na wszystko. Mama kupiła wózek - po co teraz, mogła za miesiąc. Przywiozłam ubranka, które dostałam - po co teraz oddały? Mówię o zmianie mebli - po co w marcu, zrobimy na koniec kwietnia.
A po gówno - mam ochotę czasem powiedzieć. I tak robię po swojemu.
Ja mam jakiś odwrotny przypadek w domu xD
Mój mąż ciągle dopytuje co kupujemy i ogląda ze mną listę wyprawkową.
To ja zwykle zastanawiam się dłużej i przeciągam bo mi się wydaje że dużo jest czasu a tu zaraz połowa marca..👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Każdy kto może marsz na spacer. Jest przepięknie!
Elza1234, Alex_92 lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Margareetka wrote:Czekam na 15:00, koniec pracy i lecę na spacerek, na prognozie widziałam że do 17 ma być jeszcze ciepło, więc liczę że się na nie załapie
Na pewno! Jest super! Dobrze ze nareszcie od 7 do 17 jest widno. Czekałam na to.
Polecam ubrać się na cebulę bo w słońcu grzeje jak na włoskich wyspach ale jak ostro zawieje to się można zdziwić
Ja teraz siedzę na moim stanowisku pracy czyli kanapie i popijam koktajl na żelazo i ferrytyne. Na pewno jest smaczny - banan, kiwi, pomarańcza, pietruszka, sezam, pestki dyni
Także dużo spacerowania i zdrowe jedzenie, jestem z siebie dumna 😅Elza1234, Margareetka, Alex_92 lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗