CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Cel jak masz zieleń w okolicy to pewnie stamtąd, ja miałam mrówy w poprzednim mieszkaniu gdzie był taras opleciony winoroślą, ale niestety działala na nie tylko ta taką chemiczna płytka.
Co do ubranek to ja nie mam w ogóle rozmiaru 50, chociaż wydaje mi się, że niektóre 56 wychodzą mniejsze i to będzie bardziej 50 i na pewno mam dużo mniej niż Luna.
Wydaje mi się, że coś w stylu
10x body (nie pamiętam ile krótkich ile długich, mniej więcej chyba pół na pół )
6x rampers
1x bluza
4x pajacyk
4x spodenki
I planowałam w sumie jeszcze tylko dokupić może z 1 sweterek 56, więc teraz się zastanawiam czy to nie za mało?
Ale z drugiej strony ile to dziecko będzie tej 56 potrzebować? Z miesiąc? -
To teraz z tymi ubrankami zaczęłam mieć wątpliwości 🙈 Plan był żeby kupować w maju a wy już tu pierzecie i pracujecie 🙈
Do tej pory mam:
W rozmiarze 56- 2x body długi rękaw
W rozmiarze 62 - 18x bodziaków na krótki rękaw,1x rampers,2x body długi rękaw
W rozmiarze 68 - 2 komplety body+ spodnie,komplet dresowy spodnie i bluza,jedno body z długim rękawem.
Jestem mocno w tyle 😅 -
Blackapple wrote:Cel jak masz zieleń w okolicy to pewnie stamtąd, ja miałam mrówy w poprzednim mieszkaniu gdzie był taras opleciony winoroślą, ale niestety działala na nie tylko ta taką chemiczna płytka.
Co do ubranek to ja nie mam w ogóle rozmiaru 50, chociaż wydaje mi się, że niektóre 56 wychodzą mniejsze i to będzie bardziej 50 i na pewno mam dużo mniej niż Luna.
10x body (nie pamiętam ile krótkich ile długich, mniej więcej chyba pół na pół )
6x rampers
1x bluza
4x pajacyk
4x spodenki
I planowałam w sumie jeszcze tylko dokupić może z 1 sweterek 56, więc teraz się zastanawiam czy to nie za mało?
Ale z drugiej strony ile to dziecko będzie tej 56 potrzebować? Z miesiąc?
No zieleni jest masa, jak mowie niby 10 min do centrum a klimat jak na wsi totalnej w kwestii zwierzaków roślin itp
Właśnie bażant mnie przywitał z rana😅
Heh z tym proszkiem to trochę zabawnie bo my mamy ekologiczny ze skrobi kukurydzianej co niby uwaga przyciaga mrówki. A nie łażą tam wcale. Ok. Dziwne...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 10:59
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
U mnie ubranek wielkie dwa wory. Bo zimowe bo dziewczynach, a wiadomo, każdy kupował w prezencie ciuszki i się uzbierało. Nawet wszystkich nie wyjmowałam, bo to jednak będzie lato. Wyjęłam dwie bluzy, dwa sweterki, kilka razy spodenki i kilka pajacyków/bodziaków z 56 i 62. Letnich też nie wiem jak zrobiła się tona. Trochę dała meza bratowa. Moja mama z siostrą coś przysłały (i to wiecie nie po jednym zestawie), ja sama zamówiłam po pieciopaku rampresow na 56 i 62 i jakieś bodziaki, słodkie sukienki na krótki rękaw. Także już ciuszków nie przyjmuję. Przy pierwszym dziecku miałam nad ilością kontrolę, teraz już chyba nie do końca 🫣 jedynie jak wyjmowałam śpiworki zobaczyłam, że dwa są porwane… więc może po lecie kupię nowy śpiworek, bo mąż mnie ochrzanił, że chce to zostawiać 🤣🤣🤣 pocisnął mi, że przy trzecim dziecku mam już olewatorskie podejście i chyba ma rację. No ale te dziurki przy suwaku przecież by nie przeszkadzały w użytkowaniu 🤷♀️ (wyrzuciłam oczywiście, tylko się naśmiewam). Albo jak ktoś będzie pytał, co kupić, to wyśle link do spiworka
już męża bratowa z którą się kumplujemy zaklepała jakaś szumiąca wydrę grająca i z biciem serca na prezent, także zaczyna się 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 10:58
-
Truuskaawka wrote:To teraz z tymi ubrankami zaczęłam mieć wątpliwości 🙈 Plan był żeby kupować w maju a wy już tu pierzecie i pracujecie 🙈
Do tej pory mam:
W rozmiarze 68 - 2 komplety body+ spodnie,komplet dresowy spodnie i bluza,jedno body z długim rękawem.
Jestem mocno w tyle 😅
Ja 95% nie kupiłam, tylko dostałam a wyprałam od razu, bo chciałam sobie posegregować na 'do szafy' (rozm. 56-68) i 'do worka próżniowego' (pozostałe). Może mnie uznacie za dziwaka, ale prasować w ogóle nie planuje, bo tego nienawidzę, staram się zawsze wszystko ładnie rozwiesić na suszarce, żeby nie żelazko nie było konieczne. -
@Gusia moja siostra już zakupiła tę wydrę na prezent dla nas -ona jest świetna 😃 A bratowa zaklepała jakiegoś pingwinka kiwaczka ☺️
Właśnie niedawno zdałam sobie sprawę że do wyprawki trzeba dopisać też jakieś zabawki,karty kontrastowe itp 🙈 -
Ja prasuję tylko po pierwszym praniu, po domu ubrań nie prasuję, bo mi szkoda życia. Tylko jak gdzieś wychodzimy przed wyjściem to szybko włączam żelazko i to co zakładamy przelecę, więc ja Cię rozumiem Blackapple. Pierwszy raz prasuję tylko dlatego, żeby wybić bakterie, wiadomo. No a potem to już sory ale domowa flora bakteryjna i tyle 🫣 pracując i wychowując zaraz trójkę i ogarniając dom szkoda mi życia na prasowanie ciuchów po każdym praniu od razu
-
Truuskaawka wrote:To teraz z tymi ubrankami zaczęłam mieć wątpliwości 🙈 Plan był żeby kupować w maju a wy już tu pierzecie i pracujecie 🙈
Do tej pory mam:
Jestem mocno w tyle 😅
Ja mam dwie torby po dzieciakach znajomych i z rodziny, ale szczerze to nawet tego nie przejrzałam jeszcze. Plan jest taki że zrobię to po przeprowadzce czyli może pod koniec kwietnia, wcześniej to w moim przypadku nie ma sensu bo by było tylko przekładanie z torby w torbę. Teraz się koncentruje na całej reszcie, a ciuszki zostawiam na sam koniec ☺️ -
Blackapple wrote:Ja 95% nie kupiłam, tylko dostałam a wyprałam od razu, bo chciałam sobie posegregować na 'do szafy' (rozm. 56-68) i 'do worka próżniowego' (pozostałe). Może mnie uznacie za dziwaka, ale prasować w ogóle nie planuje, bo tego nienawidzę, staram się zawsze wszystko ładnie rozwiesić na suszarce, żeby nie żelazko nie było konieczne.
Fajnie wam jak macie po kim dostać 😅 Lekko zazdroszczę 😁 U nas nie ma szans,nie ma dzieci w rodzinie,u znajomych sami chłopcy i to już też kilkulatki 🤷🏼♀️
Ja uwielbiam swoją suszarkę bębnową,ma tą funkcje że bez zagnieceń wyciągam ubrania- nie wiem jak to działa 🤣 Ale wystarczy od razu poskładać albo rozwiesić i już nie potrzeba prasowac-a nienawidzę tego 🙈
@Smerfetka Właśnie ja też koncentruje się na wszystkim innym a te ubranka chciałam już na sam koniec zostawić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 11:07
xSmerfetkax lubi tę wiadomość
-
Witam się w deszczowy czwartek 😉 Jakoś po tylu dniach ciepełka i słoneczka ten deszcz dzisiaj nie dobija, może dlatego że nadal jest ok 10 stopni to nie ma tragedii
Wczoraj jak byliśmy na szkole rodzenia to jak zaczęło lać to aż się babeczka śmiała żebyśmy się nie martwili bo ten szklany dach nad nami nie spadnie nam na głowy 😆
SZKODNIK, awokado , 🥑Kkk77 jeju jakie macie duże dzieci już! 😍 pięknie rosną 💪
Co do tej refundacji na RSV jak mnie wczoraj ta wiadomość ucieszyła 😍 Szkoda że przeczytałam o niej dopiero po wizycie u mojej gin, bo bym od razu dopytała 🤭 A powiedzcie jak to działa jak się chodzi do lekarza prywatnie? On normalnie też może wystawić skierowanie na to szczepienie tak jak na krztuśca i później się umawiamy na szczepienie do swojej przychodni? Jak to działa? 🤔
Karola3xJ:D o niee ale kombo u WasZdrówka dla wszystkich, mam nadzieję że szybko Wam odpuści 🙏
Capricorni Hej super że się odezwałaś! Trzymam mocno kciuki aby teraz już szczęśliwie udało się do końca 🙏😍
Jeju Wy już pierzecie i prasujecie ciuszki a ja nawet nie wiem ile czego mam 🙈Skończyliśmy wczoraj malować pokój młodego, dzisiaj mój zawiesi karnisz, no i przyszły meble do salonu więc czeka nas skręcanie, wieszanie RTVki, przekładanie tego wszystkiego żeby miało ręce i nogi, plus skręcenie komody do pokoju młodego a jutro ma przyjść szafa z IKEI jeszcze do pokoju młodego, więc będzie jej skręcanie... Nie wspomnę o całym bałaganie jaki jest w mieszkaniu przez to wszystko 🙈
dopiero w przyszłym tygodniu zamierzam wywalić na łóżko wszystkie ciuszki jakie kupiliśmy i dostaliśmy i zobaczyć ile czego mamy i wtedy spisać na listę co jeszcze trzeba kupić. 🫡 No i wtedy czeka nas reszta wyprawki do zrobienia, a duuuużo jeszcze tego jest .... 😶2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
U nas też zero dzieci wsrod znajomych, jak pisałam w życiu na rękach dziecka nie miałam 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 11:08
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Truuskaawka wrote:@Gusia moja siostra już zakupiła tę wydrę na prezent dla nas -ona jest świetna 😃 A bratowa zaklepała jakiegoś pingwinka kiwaczka ☺️
Właśnie niedawno zdałam sobie sprawę że do wyprawki trzeba dopisać też jakieś zabawki,karty kontrastowe itp 🙈
Właśnie bratowa męża też zachwalała te wydrę, bo miała dla synka. No zobaczymyja miałam dla dziewczynek szumisie whisbear, ale no teraz są po prostu ich przytulankami i przecież nie zabiorę, więc nawet się ucieszyłam na te wydrę. Zawsze to coś pogra, poszumi. Co do zabawek, to myślę, że na start wystarczą jakieś kontrastowe książeczki i jakaś książka z wierszykami - jest dużo badań, że rymowanki wpływają na rozwój mózgu. Potem po kilku tygodniach też jakaś karuzela i grzechotki, ale to też zwykle u nas w prezentach się pojawiało, więc tu polecam luz. Potem nie wiadomo skąd dom cały w zabawkach 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 11:08
Truuskaawka, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Revolutionary wrote:Witam się w deszczowy czwartek 😉 Jakoś po tylu dniach ciepełka i słoneczka ten deszcz dzisiaj nie dobija, może dlatego że nadal jest ok 10 stopni to nie ma tragedii
Wczoraj jak byliśmy na szkole rodzenia to jak zaczęło lać to aż się babeczka śmiała żebyśmy się nie martwili bo ten szklany dach nad nami nie spadnie nam na głowy 😆
SZKODNIK, awokado , 🥑Kkk77 jeju jakie macie duże dzieci już! 😍 pięknie rosną 💪
Co do tej refundacji na RSV jak mnie wczoraj ta wiadomość ucieszyła 😍 Szkoda że przeczytałam o niej dopiero po wizycie u mojej gin, bo bym od razu dopytała 🤭 A powiedzcie jak to działa jak się chodzi do lekarza prywatnie? On normalnie też może wystawić skierowanie na to szczepienie tak jak na krztuśca i później się umawiamy na szczepienie do swojej przychodni? Jak to działa? 🤔
Karola3xJ:D o niee ale kombo u WasZdrówka dla wszystkich, mam nadzieję że szybko Wam odpuści 🙏
Capricorni Hej super że się odezwałaś! Trzymam mocno kciuki aby teraz już szczęśliwie udało się do końca 🙏😍
Jeju Wy już pierzecie i prasujecie ciuszki a ja nawet nie wiem ile czego mam 🙈Skończyliśmy wczoraj malować pokój młodego, dzisiaj mój zawiesi karnisz, no i przyszły meble do salonu więc czeka nas skręcanie, wieszanie RTVki, przekładanie tego wszystkiego żeby miało ręce i nogi, plus skręcenie komody do pokoju młodego a jutro ma przyjść szafa z IKEI jeszcze do pokoju młodego, więc będzie jej skręcanie... Nie wspomnę o całym bałaganie jaki jest w mieszkaniu przez to wszystko 🙈
dopiero w przyszłym tygodniu zamierzam wywalić na łóżko wszystkie ciuszki jakie kupiliśmy i dostaliśmy i zobaczyć ile czego mamy i wtedy spisać na listę co jeszcze trzeba kupić. 🫡 No i wtedy czeka nas reszta wyprawki do zrobienia, a duuuużo jeszcze tego jest .... 😶
Moja prowadząca mi ostatnio mówiła że w kwestii szczepionki na krztusiec zgłaszam się do swojego rodzinnego, ale nie mam pojęcia jak będzie teraz z tą drugą szczepionką. Myślę też jak to rozplanować terminowo 🫣 -
Gusia_ wrote:Właśnie bratowa męża też zachwalała te wydrę, bo miała dla synka. No zobaczymy
ja miałam dla dziewczynek szumisie whisbear, ale no teraz są po prostu ich przytulankami i przecież nie zabiorę, więc nawet się ucieszyłam na te wydrę. Zawsze to coś pogra, poszumi. Co do zabawek, to myślę, że na start wystarczą jakieś kontrastowe książeczki i jakaś książka z wierszykami - jest dużo badań, że rymowanki wpływają na rozwój mózgu. Potem po kilku tygodniach też jakaś karuzela i grzechotki, ale to też zwykle u nas w prezentach się pojawiało, więc tu polecam luz. Potem nie wiadomo skąd dom cały w zabawkach 🫣
Do żłobka bardzo dużo dzieci przychodziło właśnie z tą wydrą albo szumisiem,widać że dzieci to lubią. Sama mówiłam że jak będę miała dzieci to kupię wyderke. Siostra miło mnie zaskoczyła 🥰Gusia_ lubi tę wiadomość
-
Wydaje mi się, że recepty z kodem C czy jaki tam jest do ciąży może też wypisać lekarz na wizycie prywatnej, ale na 100% nie jestem pewna.
Na pewno mam sprzeczne info co do tej szczepionki na krztuśca, bo Pani z poz twierdziła, że powinnam przyjść ze szczepionka/receptą i odebrać na miejscu w przychodniz a na stronie MSZ jest tak jak Smerfetka napisała, wolałabym jednak jakby to była ta opcja z receptą, bo w tej przychodni poz jest zawsze jakiś cyrk xD
Dopytam się na następnej wizycie. -
A macie do polecenia jakąś matę na podłogę dla niemowlaka? Widziałam na internecie polecenia Nukido,ale dla mnie jest za duża i zbyt pstrokata.
Szukam właśnie takiej stonowanej i niedużej,120x120 max. No i nie za 600zł bo tylko takie znajduje 🙈
Jedyne co znalazłam w tych wymogach to puzzle piankowe Humbi,ale nie wiem czy dla tak malego dziecka będą odpowiednie? -
Co do ubranek - dostałam po koleżance tego tyle że nawet nie będę liczyć ile czego mam bo to w dziesiątkach jest
Także też od przyszłego tygodnia zaczynam to prać w jej proszku i prasować, bo naprawdę mi braknie czasu.
Co do szczepionki - ja na grypę akurat dostałam od gina ( a chodzę prywatnie), ale tu mam zamiar iść do przychodni i wziąć skiero od internisty po prostu, tylko wcześniej pójdę do apteki u nich żeby byli przygotowani z krztuścem. Rsv planuje na maj, więc najwyżej odbiorę w kwietniu i będę trzymać w lodówce. Mam tyle toreb termo po szczepionkach na odczulanie że mam jak to transportować.
Niby leje deszcz a ja mam taki katar, tak mnie kręci w nosie że chyba skapituluje i pójdę po zyrtec -
Mnie też poprzednio wystawiała recepty na szczepienia lekarka rodzinna. A teraz siostra mówiła, że na luzie wystawi refundowana na RSV, więc myślę, że to nie musi być ginekolog
Truskawka i będzie miła pamiątka od cioci ❤️ ekstra
Co do maty: ja mam zwykłą piankową jakąś beżową/szarą z allegro. Polecam te piankowe, bo się ładnie i szybko czyszczą i nie ściągają jak bawełniane. I też tu mam dobry tip: jak są bardziej brudne wrzucam do zmywarki zasypane sodą i z cytryną i są fajnie odkażone i pachnące, nic się z nimi po takim praniu nie dziejeWiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 11:19
Truuskaawka, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Ja to nawet nie wiem ile czego mam, trochę 56, trochę 62, trochę 68 i 74, bo sporo dostałam oprócz tego co kupiłam 🙈 na razie mam częściowo wyprane, ale w naszym normalnym proszku na dobry początek.
Taka jedna sprawa mi jeszcze przyszła do głowy 🙈
Skoro termin z OM mam na 14.06 a już kolejne USG z rzędu wskazuje bardziej na 29.05 to który jest uznawany za ten ostateczny „termin porodu”? 🤣 tzn wiem, że to zawsze jest +/- ileś dni i mało kto rodzi jak w zegarku w swój wyznaczony termin, ale kurde u mnie to 2 tygodnie różnicy i nie wiem czy już w maju czuć się jak tykająca bomba 🫠🫠🫠 -
Blackapple wrote:Cel jak masz zieleń w okolicy to pewnie stamtąd, ja miałam mrówy w poprzednim mieszkaniu gdzie był taras opleciony winoroślą, ale niestety działala na nie tylko ta taką chemiczna płytka.
6x rampers
1x bluza
4x pajacyk
4x spodenki
Ale z drugiej strony ile to dziecko będzie tej 56 potrzebować? Z miesiąc?
Moja z msc w 50 miała a potem jeszcze ze 2 w 56 lub nawet 3...ale słabo przybierała bo miała alergię. Więc to pewnie dlatego. Ja dostałam tego tyle pp prostu. Kupować bym mniej kupiła pewnie. Ogólnie to się zastanawiam ile czasu prasować te ubranka ? Bo lato bedzie...Średnio widzę to prasowanie...na 1szy raz wiadomo teraz prasuje bo leżały na strychu czy inne dzieci nosiły ale potem to wgl się zastanawiam cxy koniecznie trzeba:) no i jeszcze 1 pytanie bo już nie pamiętam jak to bylo: pierzecie ubranka całej rodziny w tym proszku dla niemowląt lub mydle ? Czy dziecięce osobno? Nie nazbieram tyle na pralkę...Teraz mamy duza...póki co i tak teraz wyprałam wszystkim w szarym mydle bo i tak prasuje ale jakbym nie prasowała to czy muszę osobno prac, hmm?