CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Blackapple wrote:Wydaje mi się, że recepty z kodem C czy jaki tam jest do ciąży może też wypisać lekarz na wizycie prywatnej, ale na 100% nie jestem pewna.
Na pewno mam sprzeczne info co do tej szczepionki na krztuśca, bo Pani z poz twierdziła, że powinnam przyjść ze szczepionka/receptą i odebrać na miejscu w przychodniz a na stronie MSZ jest tak jak Smerfetka napisała, wolałabym jednak jakby to była ta opcja z receptą, bo w tej przychodni poz jest zawsze jakiś cyrk xD
Dopytam się na następnej wizycie.
Co do szumu, ja kupiłam na vinted misia plus taki pokrowiec przypinany w kształcie serca na ten wkład szumiący z tej firmy szumisie.pl
Wygląda jak nowe (wypiorę tylko) a dałam 40 zł za oba zamiast 200 🙈 w tej kwestii cebula mi się włączyła
Ale że na baby shower poprosiłam o kamerkę z neno, moi rodzice kupili już łóżeczko i materac i kocy i szczoteczki do głowy z lullalove, moja siostra też już i kokon i rożek i puzzle piankowe - a rodzina męża w ogóle nie pyta czy coś chcemy - to stwierdziłam że kupię używanego tego szumisia bo jeszcze kupno łupiny i bazy przed nami -
Blackapple wrote:Wydaje mi się, że recepty z kodem C czy jaki tam jest do ciąży może też wypisać lekarz na wizycie prywatnej, ale na 100% nie jestem pewna.
Na pewno mam sprzeczne info co do tej szczepionki na krztuśca, bo Pani z poz twierdziła, że powinnam przyjść ze szczepionka/receptą i odebrać na miejscu w przychodniz a na stronie MSZ jest tak jak Smerfetka napisała, wolałabym jednak jakby to była ta opcja z receptą, bo w tej przychodni poz jest zawsze jakiś cyrk xD
Dopytam się na następnej wizycie.
Właśnie prowadząca mówiła że kiedyś były z tym cyrki, bo rodzinni nie wiedzieli, teraz już niby z tym lepiej, ale zobaczymy 🫣 -
Truuskaawka wrote:To teraz z tymi ubrankami zaczęłam mieć wątpliwości 🙈 Plan był żeby kupować w maju a wy już tu pierzecie i pracujecie 🙈
Do tej pory mam:
W rozmiarze 56- 2x body długi rękaw
W rozmiarze 62 - 18x bodziaków na krótki rękaw,1x rampers,2x body długi rękaw
W rozmiarze 68 - 2 komplety body+ spodnie,komplet dresowy spodnie i bluza,jedno body z długim rękawem.
Jestem mocno w tyle 😅
Haha. Bo ja już z doświadczenia wiem że 7-8msc to za późno. Już mnie podczas stania boli kręgosłup jak długo stoję lub brzuch. Poza tym pogoda jest akurat na takie prasowanie przy upałach a mogą być srednio widzę stać z żelazkiem i prasowac setkę ubranek. A pewnie tyle wyjdzie na te wszystkie rozmiary do 62 wlacznie -
Luna30 wrote:Moja z msc w 50 miała a potem jeszcze ze 2 w 56 lub nawet 3...ale słabo przybierała bo miała alergię. Więc to pewnie dlatego. Ja dostałam tego tyle pp prostu. Kupować bym mniej kupiła pewnie. Ogólnie to się zastanawiam ile czasu prasować te ubranka ? Bo lato bedzie...Średnio widzę to prasowanie...na 1szy raz wiadomo teraz prasuje bo leżały na strychu czy inne dzieci nosiły ale potem to wgl się zastanawiam cxy koniecznie trzeba:) no i jeszcze 1 pytanie bo już nie pamiętam jak to bylo: pierzecie ubranka całej rodziny w tym proszku dla niemowląt lub mydle ? Czy dziecięce osobno? Nie nazbieram tyle na pralkę...Teraz mamy duza...póki co i tak teraz wyprałam wszystkim w szarym mydle bo i tak prasuje ale jakbym nie prasowała to czy muszę osobno prac, hmm?
Ja mam tylko żel dla niemowląt normalnie, bo mój mąż ma uczulenie na inne, więc wszystko razem i jak już mówiłam, niczego nie prasuję 😅
Cóż, że inne dzieci nosiły, w 60 stopniach w pralce chyba niewiele bakterii może się uchować.
-
Gusia_ wrote:U mnie ubranek wielkie dwa wory. Bo zimowe bo dziewczynach, a wiadomo, każdy kupował w prezencie ciuszki i się uzbierało. Nawet wszystkich nie wyjmowałam, bo to jednak będzie lato. Wyjęłam dwie bluzy, dwa sweterki, kilka razy spodenki i kilka pajacyków/bodziaków z 56 i 62. Letnich też nie wiem jak zrobiła się tona. Trochę dała meza bratowa. Moja mama z siostrą coś przysłały (i to wiecie nie po jednym zestawie), ja sama zamówiłam po pieciopaku rampresow na 56 i 62 i jakieś bodziaki, słodkie sukienki na krótki rękaw. Także już ciuszków nie przyjmuję. Przy pierwszym dziecku miałam nad ilością kontrolę, teraz już chyba nie do końca 🫣 jedynie jak wyjmowałam śpiworki zobaczyłam, że dwa są porwane… więc może po lecie kupię nowy śpiworek, bo mąż mnie ochrzanił, że chce to zostawiać 🤣🤣🤣 pocisnął mi, że przy trzecim dziecku mam już olewatorskie podejście i chyba ma rację. No ale te dziurki przy suwaku przecież by nie przeszkadzały w użytkowaniu 🤷♀️ (wyrzuciłam oczywiście, tylko się naśmiewam). Albo jak ktoś będzie pytał, co kupić, to wyśle link do spiworka
już męża bratowa z którą się kumplujemy zaklepała jakaś szumiąca wydrę grająca i z biciem serca na prezent, także zaczyna się 🫣
Ja to mam do przejrzenia jeszcze 2 wory po 150l. Dostałam od znajomej. Ale to większe 68+. Więc już bez prania tylko przejrzę, posegreguje i na strych. Mi jeszcze 2 koleżanki chciały dawać powiedziałam że już nie potrzebuje. Bo lacznie to mam po 3jce dzieci. Z tym że wszystkie zimowe czy jesienne no ale i tak krótkie rękawy są wiec lacznie myślę że starczy. Obiecałam starszej że kupimy dzidziusiowi jakieś ubranko więc coś tam kupimy może ładny komplecik z krótkimi spodenkami czy coś. Mój mąż mówi że pora otwierać lumpeks dla dzieci xd tyle tego mam. Już nawet 80tki dostaje. Trochę przeraża mnie ta ilość. Wolno się zmniejsza -
Robicie baby shower ?
My chcemy. Myślę o początki kwietnia. Bo ogólnie to planujemy zrobić listę prezentów/propozycji. Na ślub taka mieliśmy. Że się klika rezerwuj i każdy kupuje coś z listy od smoczków po fotelik. A to z tego względu że bd dużo już mamy. U nas w rodzinach dobrze przyjmują takie sugestie a nawet się cieszą tzn w mojej. Teściowa kupi i tak co uważa a ja najwyżej sprzedam xd
Ja mówię im wprost jeśli kupicie spoza listy możliwe że ani razu nie założę dziecku. Bo jeśli mi kupią pajacyka a będą upały to pewnie zanim wypiorę wyprasuje to rozmiar się zmieni. Moi rodzice chyba kupią fotelik.
Ogólnie też planije dla starszej córki zrobić listę prezentów. Bo często dostaje 2x. Serio naprawdę często. Poza tym ma tyle zabawek że trudno trafić. A ona już chce konkretniejsze. Typu pamiętnik z jednorożcami na szyfr. Albo jakaś konkretną książeczkę. I kto chce lub nie ma pomysłu niech na Wielkanoc czy urodziny cxy dzień dziecka kupi z listy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 11:34
-
Blackapple wrote:Ja mam tylko żel dla niemowląt normalnie, bo mój mąż ma uczulenie na inne, więc wszystko razem i jak już mówiłam, niczego nie prasuję 😅
Cóż, że inne dzieci nosiły, w 60 stopniach w pralce chyba niewiele bakterii może się uchować.
No to dla mnie zagadka czemu te ubranka trzeba niby prasować. Ja na 1szy raz prasuje bo też lubię w szafie ładnie poukładać xd i jakoś psychicznie mi pomaga świadomość że są " wyparzone". Ale później...chyba będę suszyć na ogrodzie jak nasze. -
Hmmm fajnie brzmi to baby shower
A zlecacie komuś z przyjaciółek ogarnięcie czy same to robicie?
My mamy jedynie ubranka, kokon rożek i kocyk (w dostawie) a z małych rzeczy termometr do wanny bo sama go używam xD
Przynajmniej tych ubranek dużo i to już od czerwca do zimy na spokojnie
Moi Tesciowie ostatnio po prostu zostawili nam też od nich w prezencie budżet na fotelik, adapter no i wózek mowiąc, że nasza sprawa co wybieramy, tylko musimy się zebrać i to wszystko ogarnąć, zamówić👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Mi przyjaciółka zaproponowała organizację na wspól z drugą.
Z prezentów to tylko te nianie chce bo wiem że i tak dużo ich kosztuje sam dojazd do mnie bo każda jest w innym mieście
Pewnie będzie tort, balony, pamiątkowe zdj.
Nic mi więcej nie potrzebai tak jestem w szoku że to przyjadą wszystkie
-
Luna30 wrote:No to dla mnie zagadka czemu te ubranka trzeba niby prasować. Ja na 1szy raz prasuje bo też lubię w szafie ładnie poukładać xd i jakoś psychicznie mi pomaga świadomość że są " wyparzone". Ale później...chyba będę suszyć na ogrodzie jak nasze.
Odkażę raz a potem niech już tak przejdzie nami i naszym domemLuna30 lubi tę wiadomość
-
Ja nie prasuje, dwa prania na 60 ° z podwójnym płukania, staranne powieszenie na suszarkę i nic nie muszę prasować. Przy synu prasowałam z nudów,teraz mi się nie nudzi. Ogólnie plan był taki,żeby to prać,troszkę później ,koło kwietnia ale mam uczucie ,że coś się zepsuje po drodze.
Jak wyzdrowieje to się wybiorę na szmaty po cos w rozmiarze 44-50. Ze dwa body i ze dwa pajacyki.
Pamiętajcie, że tych wydr i innych nie używa się przy monitorze.
Bociankowe u mnie to syn najbardziej chce organizować. Ma obsesję na tym punkcie. Może zapomni za jakiś czas.
Ja sobie wyprałam dwie koszule i szlafrok i wrzucę do szuflady szpitalnej. Niech leży.
Zaczyna się taki okres,że ciąża mi się zawsze komplikowała więc mam taki niepokój .
-
Karola3xJ:D wrote:Mam.zamiar jechać do takiego dużego h&m jak wyzdrowieje . Może będzie coś dla ciężarnych/kp.
Zobacz sobie wcześniej online czy mają dział mama, bo nie każdy ma👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
My nie robimy baby shower. W rodzinie są napięte relacje. A jeśli chodzi o przyjaciół/znajomych - to trzeba by zapraszać całymi rodzinami,bo kobiety same bez dzieci się z domu nie ruszą... A nie uśmiecha mi się teraz wynajmować jakąś restauracje na tyle osób,mam lepsze wydatki.
Raz byłam na takiej imprezie niespodziance i były same kobiety. Podzieliłyśmy się co kto przynosi do jedzenia,złozylysmy się na prezenty dla niej i dziecka. Jedna z dziewczyn zorganizowała to w swoim domu i ogarnęła dekoracje bo akurat ma warunki do tego i prowadzi firmę zajmującą się tym. Imprezka była naprawdę fajna 😊 -
Truuskaawka wrote:My nie robimy baby shower. W rodzinie są napięte relacje. A jeśli chodzi o przyjaciół/znajomych - to trzeba by zapraszać całymi rodzinami,bo kobiety same bez dzieci się z domu nie ruszą... A nie uśmiecha mi się teraz wynajmować jakąś restauracje na tyle osób,mam lepsze wydatki.
Raz byłam na takiej imprezie niespodziance i były same kobiety. Podzieliłyśmy się co kto przynosi do jedzenia,złozylysmy się na prezenty dla niej i dziecka. Jedna z dziewczyn zorganizowała to w swoim domu i ogarnęła dekoracje bo akurat ma warunki do tego i prowadzi firmę zajmującą się tym. Imprezka była naprawdę fajna 😊
No ja bym to po prostu zrobiła na tarasie w domu rodzinnym w lecie 😅👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Cel95 wrote:No ja bym to po prostu zrobiła na tarasie w domu rodzinnym w lecie 😅
Niestety ale my mieszkamy w bloku 😅 Co prawda nie jakaś klitka bo 70m ale mimo wszystko,nie wyobrażam sobie żeby tyle osób tu pomieścić i jeszcze gotować 🙈
Gdyby nie ta sytuacja z rodziną to możliwe że zrobiłabym taką imprezę właśnie w domu rodzinnym w maju,grilla zrobiła i tyle 😅 Ale no nie.
@Smerfetka Te chusty są polecane przez doradców od chustonoszenia,mają dobre opinie w internecie. Ja także ją kupiłam i wydaje się w porządku. Troche próbowałam ją wiązać to jest przyjemna,miśki trzyma dobrze 😅xSmerfetkax lubi tę wiadomość
-
Za pierwszym razem robiłam baby shower, teraz już mi się nie chce, zresztą znajomości po ciąży się totalnie rozjechały i z 90% z tej ekipy nie mam już kontaktu xd Ale ostatnio widziałam rolkę żeby zamiast baby shower i prezentów robić wspólne gotowanie na połóg i ten pomysł podoba mi się o wiele bardziej 🤣
Anabbit, Elza1234, Alex_92 lubią tę wiadomość