CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Chyba wszyscy lekarze teraz zalecają trzecie
Zanka88, Elza1234, Alex_92, Biedronka@ lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Jezu,badania genetyczne żeby uciąć jajca. Co za czasy. Co to te ludzie nie wymyślą 😅
Asiun jak nie wiesz jaką poduszkę kupić a czujesz potrzebe ję mieć juz teraz to kup uzywke na vinted a później będziesz myśleć. Byle byla wyższa. Usiądź na łóżku i zobacz dokąd Ci sięgają piersi przy udawanym karmieniu. Żebyś nie musiała się schylać niewidomo jak.
Zanka88 ja robie 3 prenatalne.
Gusia to prasowanie jest fajne jak ktoś lubi ale.to trzeba lubić jednak. Ja też miło wspominam. Poprasować, poukładać w komodzie. Fajne to było. Ale teraz to nie wiem.czy będzie mi się chciało.
Swoją drogą dla syna miała jedną duża szufladę i półkę w wąskiej szafce. Dla małej to cała komodę i szafkę.....jakim cudem..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 09:11
-
Karola3xJ:D wrote:Jezu,badania genetyczne żeby uciąć jajca. Co za czasy. Co to te ludzie nie wymyślą 😅
Asiun jak nie wiesz jaką poduszkę kupić a czujesz potrzebe ję mieć juz teraz to kup uzywke na vinted a później będziesz myśleć. Byle byla wyższa. Usiądź na łóżku i zobacz dokąd Ci sięgają piersi przy udawanym karmieniu. Żebyś nie musiała się schylać niewidomo jak.
Gusia to prasowanie jest fajne jak ktoś lubi ale.to trzeba lubić jednak. Ja też miło wspominam. Popracować, poukładać w komodzie. Fajne to było. Ale teraz to nie wiem.czy będzie mi się chciało.
Swoją drogą dla syna miała jedną duża szufladę i półkę w wąskiej szafce. Dla małej to cała komodę i szafkę.....jakim cudem..
Dla córki starczyła mi komoda z małymi szufladami. Teraz mam dużo wieksza plus dwie szuflady u córki w pokoju plus dwie polki i ledwo się mieszczę xd jak to mozliwe -
Cel95 wrote:Chyba wszyscy lekarze teraz zalecają trzecie
Ale ja się ogólnie nie zastanawiałam czy robić czy nie, było to dla mnie oczywiste że idę -
Karola nie prasuje zwykle prania, więc może dlatego dla mnie to wyjątkowy moment. Wkładam z suszarki do szaf jak leci i tylko prasuję przed wyjściem z domu konkretne rzeczy, wiec cóż, jestem typem, co nie lubi chyba xd ale właśnie mnie rozczula ten moment układania tych małych rzeczy w komodzie i przygotowywania domu przed porodem. Chyba bardziej dlatego to lubię, że to takie czekanie na takiego bobasa. A nie samo prasowanie 🫣
Luna zaszalałaś 🤣🤣🤣 ja na szczęście nadal na luziku mieszczę rzeczy w komodę plus małą półkę jedną w szafce na śpiworki/rożki itd więc chyba nie zaszalałam za bardzo z wyprawką i dobrze 🫣😅 -
Elza1234 wrote:No mnie wszyscy na lekarze na drodze ciążowej powtarzają że niektóre wady serca czy nerek widać dopiero na 3cia prenatalnym
Ale ja się ogólnie nie zastanawiałam czy robić czy nie, było to dla mnie oczywiste że idę
Elza dla mnie to też oczywistość. I chodziłam na wszystkie trzy w poprzednich ciążach jak każde było płatne. Jakoś nie wyobrażam sobie nie robić tych badań 🤷♀️Elza1234, Anabbit lubią tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:Jezu,badania genetyczne żeby uciąć jajca. Co za czasy. Co to te ludzie nie wymyślą 😅
Gusia to prasowanie jest fajne jak ktoś lubi ale.to trzeba lubić jednak. Ja też miło wspominam. Poprasować, poukładać w komodzie. Fajne to było. Ale teraz to nie wiem.czy będzie mi się chciało.
Swoją drogą dla syna miała jedną duża szufladę i półkę w wąskiej szafce. Dla małej to cała komodę i szafkę.....jakim cudem.. -
asiun wrote:To schylanie i garbienie się do dziecka było moją zmorą przy córce, ogólnie moje karmienie to była jedna wielka porażka. Dlatego teraz mi odbija i chcę tak zrobić żeby nie popełniać tych samych błędów.
asiun lubi tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:To może olej poduszkę i karm na leżąco na boku. Doradca latacyjny może Ci dużo pomóc
Moja położna jest certyfikowanym doradca laktacyjnym więc będę miała więcej wsparcia w tym temacie tym razem.Elza1234 lubi tę wiadomość
-
asiun wrote:To schylanie i garbienie się do dziecka było moją zmorą przy córce, ogólnie moje karmienie to była jedna wielka porażka. Dlatego teraz mi odbija i chcę tak zrobić żeby nie popełniać tych samych błędów.
Może też karmienie w pozycji biologicznej pomożeja w tej klasycznej pozycji za płytko córkę przystawiałam i to było bolesne, a jak leżała całym ciałkiem na mnie to nawet nie musiałam się podpierać specjalnie, podnosiłam nogi wyżej i opierałam łokieć o kolano.
asiun lubi tę wiadomość
-
Kkk77 wrote:Te badania genetyczne to tylko u ras predysponowanych, typu bordery i kilka/kilkanaście innych ras, bo to one głównie mają mutacje genu mdr, który powoduje dość kiepską reakcje organizmu na niektóre leki (głównie przeciwpasozytnicze, ale takie do znieczulenia niektóre też).
Nie ma co się czuć oszukanym, aczkolwiek jak jeszcze pracowałam w zawodzie to to badanie było robione głównie w celach hodowlanych/wystawowych, żeby uniknąć rozprzestrzeniania genu, u pieska „na kolanka” można założyć z góry, że jest nosicielem i zastosować inne leki, których na szczęście trochę jest 😜 dużo ras może mieć typowe dla siebie choroby genetyczne (moimi faworytami w tej kwestii to są jednak cavaliery, o buldogach francuskich nie wspominając 🙈), ale w miarę rozwoju weterynarii przez ostatnie lata to się to ma po prostu gdzieś z tyłu głowy i badania robi na wyraźne życzenie właściciela
Hmmm no fajnie na to spojrzeć z perspektywy osoby, która ma o tym pojęcie
Ale nic, pojadę, zrobię, będziemy mieli pewność na przyszłość też gdyby się jakieś tfu tfu choróbsko napatoczyło.
Oszukanym w takim sensie, że trochę mi namieszali, w rejestracji co innego, doktor co innego a mogłam to załatwiać po kolei nie od dupy strony
heheheehKkk77 lubi tę wiadomość
💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g -
Nieźle szalejecie z ciuszkami 🤣 to ja nadal minimalnie, zmieszczę się ze wszystkimi ubraniami 56-62 w jednej szufladzie komody. Ale komoda się przyda, bo gdzieś jeszcze trzeba przechowywać kocyki, pieluchy tetrowe i inne tego typu przyjemności
moja córka do tej pory wszystkie ubrania bieżące ma w dwóch szufladach komody 😅 aczkolwiek przydałaby nam się już szafa żeby sukienki wieszać, bo tak się gniecie wszystko xd
-
@Smerfetka Ja też nie wiem co wybrać... zastanawiam się czy wziąć coś co jest 2w1 (monitor oddechu+niania elektroniczna) czy szukać osobno tych sprzętów. Nie do końca rozumiem jak te monitory działają bo są różne z tego co widzę. Kamera chciałabym żeby miała zasięg na zewnątrz i żeby była na niej widoczność też po ciemku.
xSmerfetkax lubi tę wiadomość
PAI homo
09.10.2024
bhcg 9,62 mIU/ml; prog.14,86 ng/ml
11.10.2024
bhcg 30,01 mIU/ml; prog. 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
bhcg 92,54 mIU/ml; prog. 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
bhcg 272,33 mIU/ml; prog. 13,53 ng/ml
24.10.2024 wizyta
06.11.2024 [7+3] jest ❤️
14.11.2024 [8+4] 1,98 cm 🐯
27.11.2024 [10+3] 3,65 cm 🐯
09.12.2024 [12+1] 5,65 cm 🐯
13.12.2024 [12+5] 6,51 cm 🐭 I
18.12.2024 [13+3] 7,49 cm
02.01.2025 [15+4]145 g
15.01.2025 [17+3] 222 g
30.01.2025 [19+4] 340 g 🩷
14.02.2025 [21+5] 482 g II
28.02.2025 [23+5] 621 g
13.03.2025 [25+4] 890 g
28.03.2025 [27+5] 1124 g
08.04.2025 [29+2] 1570 g
18.04.2025 [30+5] III
04.2024 cb (7cs)
10.2023 wznowienie starań
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
08.2018 rozpoczęcie starań
01.2016 córka 💙
-
Szczerze to ja też jakoś nie lubiłam karmić na siedząco, najlepiej właśnie na leżąco, plecy nie dostawały. Dopiero jak dzieci były większe to już na siedząco karmiłam głównie. Albo pozycja biologiczna dla maluszka też mi leżała, więc dziewczyny dobrze radzą
myślę, że trzeba sobie potestować i konsultacja z doradcą to na pewno dobry pomysł. Trzymam kciuki asiun, żeby teraz u Ciebie się lepiej poukładało, jeśli się nastawiasz na kp
asiun lubi tę wiadomość
-
Tanashi wrote:Nieźle szalejecie z ciuszkami 🤣 to ja nadal minimalnie, zmieszczę się ze wszystkimi ubraniami 56-62 w jednej szufladzie komody. Ale komoda się przyda, bo gdzieś jeszcze trzeba przechowywać kocyki, pieluchy tetrowe i inne tego typu przyjemności
moja córka do tej pory wszystkie ubrania bieżące ma w dwóch szufladach komody 😅 aczkolwiek przydałaby nam się już szafa żeby sukienki wieszać, bo tak się gniecie wszystko xd
Asiun to jak Ty jesteś po traumie i jesteś zdecydowana to ja Ci powiem, że też tak miałam. Z córką nie wyszło,z synem szłam jak na wojnę,na pełnym bucie weszłam w to kp. Dwie wizyty z doradcą przed, blog Hafija przekopany,jakieś grupy na fb ,wszystkie komentarze czytałam. I się udało karmić. Poduszki jednak nie używałam bo wolałam.karmic leżąc albo na siedząca trzymając nogę na nodze. Ale to ja,Ty musisz szukać swojej pozycji do skutku...Nie ma sensu kupować jakieś większej ilości poduszek teraz. -
Odnośnie 3 prenatalnych spytałam prowadzącego ile więcej lekarza na tym usg może zobaczyć od niego?
Szybka i pewna odpowiedź: dużo!
Ponieważ Ci lekarze perinatolodzy, zazwyczaj siedzą tylko w usg i wszystko są w stanie wyłapaćZanka88, Alex_92 lubią tę wiadomość