X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Tanashi kciuki ✊🏻✊🏻

@Asiun Przybijam piąteczkę,moje cukry wyglądają tak samo po godzinie. A nawet są niższe niż 90 🤯 Ale już piętno cukrzycy pozostanie z nami 😅

Ja jeszcze sporo mam do ogarnięcia z wyprawki,mam nadzieję że w tym miesiącu już zamknę temat do końca. Ale z ubrankami dalej chyba będę czekać do maja 🤭
    Udało mi się zapisać u mnie w mieście na bezpłatne warsztaty na ten miesiąc. Dzisiaj idę na Pierwszą Pomoc. W późniejszych terminach będzie Przygotowanie do porodu,Połóg,Karmienie Piersią i Pielęgnacja Noworodka. Myślę że fajnie jak dla osoby która nie chodzi do szkoły rodzenia.

Gusia_, Revolutionary , Alex_92, Lauraa lubią tę wiadomość

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq szyjka tak jak u mnie i u Kasi, witamy w klubie! Super sa takie wczesne wizyty, człowiek nie ma stresów do wieczora…

Ja też daję znać, że mam już receptę z kodem C - więc darmowa. Z tego, co dowiadywałam się u mnie w przychodni, trzeba samemu ogarnąć w aptece i przynieść ze sobą, ale wiadomo, najlepiej dopytać u siebie w przychodni :)

Mąż mi od razu dziś zamówi ❤️

Revolutionary lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i badania 🤞🏼 też dzisiaj wizytuje 🫢 jestem ciekawa jak będzie u mnie z tą szczepionka i co tam u malucha 🥹

Co do wyprawki to muszę usiąść i zastanowić się czego nam jeszcze brakuje 🫣 mam nadzieję że w tym miesiącu już na spokojnie sobie wszystko wypiorę i poukładam w nowym domu i będę mogła ogarnąć czego faktycznie nam jeszcze brakuje 🫢

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Nineq szyjka tak jak u mnie i u Kasi, witamy w klubie! Super sa takie wczesne wizyty, człowiek nie ma stresów do wieczora…

Ja też daję znać, że mam już receptę z kodem C - więc darmowa. Z tego, co dowiadywałam się u mnie w przychodni, trzeba samemu ogarnąć w aptece i przynieść ze sobą, ale wiadomo, najlepiej dopytać u siebie w przychodni :)

Mąż mi od razu dziś zamówi ❤️
    Z doświadczenia wolę wizyty z rana, te popołudniowe bardzo mnie stresowały.
    W sumie to bałam się o szyjkę i wyszło jak myślałam 😣no nic, przejdę w tryb mega oszczędny.

💔👼28/03/2024

💙🫅01/06/2025

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makarena, ale superowy Kameleon. To Twój?

Margaretka właśnie myślałam co u Ciebie bo nie widziałam Cię na szkole😊 dobrze, że wszystko ok

Nineq kurcze to już coraz bliżej 2kg u Was 😃

Powodzenia na wizytach

U mnie Mała skakała sobie dużo na wykładzie wczoraj na szkole rodzenia, w nocy jakoś padłam i spałam i nic nie czułam większego, rano też tak sobie jakieś pojedyncze puknięcia, ale zrobiła prima aprilis chwilowe bo już daje znaki i hopsy. Uff

Margareetka, Alex_92, Lauraa lubią tę wiadomość

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Szarotka12 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Ja pytałam o szczepionkę w przychodni wczoraj i nie wiedzieli zupełnie nic - czy mam ją sama kupować, czy oni dostaną. Że to wchodzi dopiero od 1.04 i wtedy się zobaczy. Tak, jakby było to za pół roku, a nie jutro :D No nic, zapytam na wizycie w piątek.

Powodzenia na dzisiejszych wizytach!

W sprawach wyprawki, to u mnie powoli do przodu, ciuchy dalej nie rozpakowane, ale wczoraj kupiłam dzieciowy proszek, więc bliżej do rozpoczęcia prania niż dalej :D

Widziałam, że wczoraj pojawił się temat aspiratorów - co polecacie? Niby skuteczny jest Katarek, ale mnie przeraża zasada działania, na żywo oczywiście go nigdy nie widziałam :D Podzielcie się proszę doświadczeniem

U mnie na razie dzisiaj w brzuchu spokój, ale nie dziwię się, bo wczoraj było wielogodzinne szaleństwo, w każdym tygodniu obserwuję nowy typ ruchów, teraz np przesuwanie z jednej strony brzucha na drugą czegoś szpiczastego - może to łokieć, może kolano, może pięta. No i dostaję ciosy w pępek, czasami aż od tego zapiszczę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 09:16

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    19.06. 3850g Synek na świecie 💙

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za kciuki!

Moim zdaniem ten katarek elektryczny jest fajny na późniejszym etapie, u noworodka jakoś nie wyobrażam sobie go stosować z uwagi na hałas. My w tych pierwszych miesiącach stosowaliśmy ręczny aspirator Canpol i był ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 09:17

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem katarek jest bez porównania z aspiratorami tymi na baterie, super szybko działa, także polecam. Ale dla noworodka taki na baterie słabszy tez wystarcza, mam dwa - broun i novama. Z tych dwóch Novama dużo lepszy :) Ale no dla starszych dzieci już się nie nadaje, więc raczej jest taki na chwilę wg mnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 09:25

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi kciuki za wizytę i za wszystkie inne osoby, które mają dzisiaj wizytę.

Ja w końcu przespałam noc po tym jak przedwczoraj załamał mi się świat, bo musiałam pożegnać się z 16 letnim przyjacielem psem. W ten dzień nie spałam całą noc ale postanowiłam być silna dla dziecka. Życie jest niesprawiedliwe ale nic nie zrobię. Muszę pamiętać o tym, że było mi dane spędzić z nim aż 16 lat.

Co do wyprawki to też nie mam jeszcze termometra, aptecznej wyprawki dla dziecka oraz laktatora. Mamy mieć całodniowe zajęcia z doradcą laktacyjnym na szkole rodzenia i wtedy postanowie jaki kupię.
    Co do małych/dużych dzieci to ja myślę, że ważne że rosną, a każdy z nas jest inny ma inne obwody głowy, brzucha i różne wzrosty. Jak lekarz nie panikuje to trzeba się tym nie przejmować.

• Weronka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej po przerwie! 👋🏻

U mnie nadal ogrodowo… Powiem Wam, że mam takie parcie żeby przygotować dom i ogród do końca kwietnia, że codziennie od rana do wieczora zapierdzielam. Wczoraj z mężem ogarnialiśmy żywopłot. Wymieniliśmy brzydkie, połamane tuje, sypnęliśmy nawóz, obskubaliśmy suche gałązki no i odpaliliśmy już podlewanie, bo u nas susza totalna. I w sumie codziennie coś robimy, a końca nie widać…

Jeśli chodzi o wyprawkowe tematy to ja z resztą ruszam w maju. Może lekarz będzie w stanie ocenić długość Julka, bo ja w sumie nie mam żadnych ciuszków na rozmiar 50. 😅 A tak to jakieś prześcieradła, śpiworek, troszkę apteki no i jakieś zabawki, karty kontrastowe itp. Fotelik kupimy po porodzie, na przewiezienie ze szpitala wypożyczamy. 🙂

Dzisiaj wizytuje. Ciekawe, czy panicz się w końcu pokaże. Lekarz już ustawił wizytę na 16:00, bo jak miałam o 11:00 to zawsze zastawaliśmy śpiącego Julka. 😂 Chociaż po ruchach to ja mam wrażenie, że on nie śpi tylko rano i wieczorem… W ciągu dnia za bardzo go nie wyczuwam, chyba, że to kwestia tego, że ciągle jestem na chodzie.

Czy my już jakoś powinnyśmy kontrolować ilość tych ruchów?

przygodami66 lubi tę wiadomość

👩🏻 29 | 👨🏻 30
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
    📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel, tak - męża marzenie :D i tak siedzi z nami od dwóch lat, niezbyt rozmowny i wylewny w uczuciach, ale miło na niego czasem popatrzeć jak siedzi na gałęzi xD

Nineq, oby tylko nie poszło niżej <3 dobrze, że będziesz miała kontrol.
    Po tych moich ostatnich spięciach napięciach i twardnieniach też się zastanawiam, czy się tam coś nie narobiło.

Ej w ogóle ! wczoraj był taki dzień fajny bo,

ja pierwszy raz poczułam czkawkę :D (tak mi się wydaję przynajmniej, bo to takie lekkie puknięcia co kilkasekund przez kilka minut w samym dole brzucha)

i mąż wczoraj, że on to by brzuszka posłuchał
    mówię, śmiało
    wziął stetoskop, został kilka razy skopany w głowicę, a potem usłyszał bicie serca <3
    i ja też potem słyszałam <3 to takie extra byłooooooo

Nineq, przygodami66, Alex_92, Lauraa lubią tę wiadomość

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:

Ja w końcu przespałam noc po tym jak przedwczoraj załamał mi się świat, bo musiałam pożegnać się z 16 letnim przyjacielem psem. W ten dzień nie spałam całą noc ale postanowiłam być silna dla dziecka. Życie jest niesprawiedliwe ale nic nie zrobię. Muszę pamiętać o tym, że było mi dane spędzić z nim aż 16 lat.

Przygodami, bardzo mi przykro :(. tu musi bardzo boleć. ale tak, 16 lat to piękny psi wiek ! trzymaj się <3

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3
  • Weronka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:

Co do wyprawki to też nie mam jeszcze termometra, aptecznej wyprawki dla dziecka oraz laktatora. Mamy mieć całodniowe zajęcia z doradcą laktacyjnym na szkole rodzenia i wtedy postanowie jaki kupię.
    Co do małych/dużych dzieci to ja myślę, że ważne że rosną, a każdy z nas jest inny ma inne obwody głowy, brzucha i różne wzrosty. Jak lekarz nie panikuje to trzeba się tym nie przejmować.

Bardzo mi przykro z powodu czworonoga. Ja czasami jak sobie wyobrażę, że miałabym żegnać naszego, to mam łzy w oczach, pomimo tego, że czasami doprowadza mnie do szału… 16 lat to szmat czasu, najważniejsze, że nie cierpi. Na pewno miał z Tobą piękne życie. 🙂

👩🏻 29 | 👨🏻 30
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
    📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo też poczułam czkawkę na pewno dzisiaj rano jak stałam na skrzyżowaniu, jadąc do pracy 😅

Użyłam kiedyś katarka na sobie i muszę przyznać, że skuteczny 🤣 nie jest to jakieś nieprzyjemne uczucie, a na pewno duża ulga jak się jest zatkanym na amen 🫠 jedyny minus to ten hałas odkurzacza

Nosa lubi tę wiadomość

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przygodami66 bardzo mi przykro z powodu pieska, wiem co czujesz 🫂 trzymaj się!

Nineq aż niemożliwe 🤩 następne duże bobo, jak cudnie! Co te szyjki się tak skracają, naprawdę, tak jak wcześniej o tym nie slyszalam to u nas jakas plaga. Trzymam kciuki, żeby trwała lub sie poprawila, żebyś na spokojnie dotrwała do tego 37tyg.

Mocne kciuki za wszystkie wizytujace, Tanashi dla Ciebie i Kameleona szczególnie ❤️‍🔥

Też obserwuje zmianę w ruchach, takie przesuwne, silniejsze, bardziej wyraźne, aż kotka podskoczyła raz 😆
    Zaczęło mi puchnac gardlo, klucha, nos zatkany, ciekło jak przy alergii, ale nie mam 100% pewności, niby rzadki katar ustal po zyrtecu wczoraj, nie umiem stwierdzić czy to przeziebieniowe, czy wlasnie po prostu napad silnej alergii. Tak więc obserwuje dalej.

A z tymi szczepieniami to tylko internista wystawia receptę? Gin nie może tak? Jeszcze nie sprawdzałam nigdzie, założyłam, że będziecie wiedzieć 😁

Wituś 🩵 ur.19.06.2025 (40t0d) 3470g, 54cm
    age.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ktoś ostatnio mnie pytał czy liczę ruchy, czy zapisuje… A ja taki zonk, mówię ja nawet liczyć nie muszę czy zapisywać bo ja mam wrażenie że ona w ogóle nie śpi, czy chodzę czy stoję czy cokolwiek robię to ją czuję 🫣😝🤣

Kkk77 lubi tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷
    Hania 10.06.2025 🩷
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi z powodu psa :( czasem jak mysle ze kiedys będziemy musieli pożegnać naszego to mi się płakać chce
    Co do aspiratora my kupujemy katarek 2 w 1 - odkurzacz mnie przeraża póki co ale tam można samemu aspirować a ze sa filtry po drodze to sie nie boje ze to połknę 😅
    Nineq no zostaje Ci leżakowanie, witam w klubie :(
    Ja też teraz czuje takie przeciągania w brzuchu, ale mam wrażenie że mam śpiocha w brzuchu, naprawdę. U mnie w rodzinie jest taki przesąd że jak się wybiera chrzestnych jeszcze w ciąży to potem te dzieci są podobne do nich (wiem wiem głupota). Póki co mamy wybraną tylko chrzestną i ona się zachowuje identycznie jak moja siostra w brzuchu mamy 😅 nawet w 9 miesiącu ją było trudno na usg dobudzić, a potem od 3 miesiąca spała po 12 h (tylko że na mm, moja mama ze stresu przez szpital i krztuśca z nią straciła pokarm a chyba te ponad 20 lat temu nie mówiło się o laktatorach).

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Użyłam kiedyś katarka na sobie i muszę przyznać, że skuteczny 🤣 nie jest to jakieś nieprzyjemne uczucie, a na pewno duża ulga jak się jest zatkanym na amen 🫠 jedyny minus to ten hałas odkurzacza
    Eeej, spoko pomysł 😁 do sprobowania!

A co do dziewczyn w trakcie czy kończących remonty/wykończenia czy ogrody/tarasy - extra sprawa 🙂 szczególnie praca w ogrodzie musi być satysfakcjonująca. I pomyśleć, że ja się zbieram kilka tygodni do przesadzenia jednego kwiata😅

Nie wiem czy cos zjadłam ostatnio, czy może po prostu kilka odstępstw od diety, ale od kilku dni jezdzi mi w brzuchu, lekko boli brzuch, aż trochę się zmartwiłam bo bol przypominał okresowy. Nie rozkręcił się to zostawiłam temat, zastanawiam się czy też miewacie takie sporadyczne bóle brzucha i potem np lekkie rozwolnienia? Jeszcze nie mogę przyzwyczaić się do poczucia napuchniecia, ciężkości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 10:10

Wituś 🩵 ur.19.06.2025 (40t0d) 3470g, 54cm
    age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginekolog też mi kiedyś wystawił na receptę na szczepienie w ciąży, więc sądzę, że też mogą, choć zwykle biorę od rodzinnej czyt. mojej siostry, bo tak mi wygodniej ;)

Co do liczenia ruchów też nie liczę, bo moje dziecko również z tych nadaktywnych aż. Mam nadzieję, że po urodzeniu jej się wyciszy i będzie więcej spała 😅

Dużo tych wizyt dzisiaj! Niech to będzie dobry dzień pod względem wiadomości ❤️

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wsparcie.

Nosa właśnie od paru dni jeździ mi coś w brzuchu na głos, aż się wkurzyłam, że mała w brzuchu słysząc te odgłosy nie wie hihi co się dzieje. Może to jakiś kolejny objaw ciążowy 🫣 też potrafię mieć rozwolnienia ale zwalałam to na przyjmowany magnez.

‹‹ 1183 1184 1185 1186 1187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ