CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
kasssia wrote:Kurde a ja nie mam żadnych zachcianek gastronomicznych 😅
Sushi z łososiem wędzonym przecież można, tylko najlepiej na gorąco. Chyba, że mowimy ogólnie o zachciankach, a niekoniecznie na te zabronione rzeczy 😊
A z piwkiem i ogólnie alkoholem bez % to jest tak, że dopóki jest napisane na opakowaniu, że jest 0% to nie ma prawa tam być ni grama alkoholu (chociaż z zasady tworzenie bezalkoholowych napojów polega na dealkoholizacji alkoholi 😊). Ale jeśli coś jest bezalkoholowe albo FREE to to juz nie jest bezpieczny produkt, może mieć do 0,5g alkoholu.38👩& 37🧔
PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
Kariotypy ✅️
28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione
13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
Acard/Polocard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
🩺 16.04. 1765g cudownego chłopczyka 💙 (30t6d)
🩺 08.05. następna wizyta (34t)
-
Ja alkoholom też nie ufam, w ciąży pozwoliłam sobie tylko na grzanca galicyjskiego bezalko, ale on w składzie nawet nie ma wina bez alko 🤣 tylko woda, przyprawy, cukier i sok owocowy xDD Też nie ufam tym 0.5. Na laktację też nie piłam, przystawiałam córkę regularnie w dzień i noc non stop i to było jedyne czego potrzebowałam do rozkręcenia laktacji, w laktator też się nie bawiłam.
Córka po basenie padła i ma pierwszą drzemkę od roku i 3 miesięcy. 🫣 Dzisiaj chyba kawa tylko w towarzystwie psa 🤣 -
Blackapple wrote:Dzięki za przypomnienie o carbonarze, muszę sobie dorzucić do mojej listy z metką wieprzową, fuetem, tatarem I sushi xD
O jezu tak, carbonara i fuet, dodaje do listy. 😂
Ja czasem piję piwo 0% w ciąży , sprawdzam dokładnie czy ma na pewno 0,00%. A coli zero bezkofeinowej nie zliczę ile litrów już wypiłam 😅 -
Ja nie lubię coli, jest za słodka dla mnie. Raz w życiu miałam jakiś problem żołądkowy to wzięłam kilka łyków "na przetkanie rur". I może raz miałam ochotę na łyka. Ale wypić szklanki nawet małej bym nie dala rady. Co ciekawe ogółem lubię słodkie rzeczy, tylko nie aż tak słodkie👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Nosa wrote:Me too 😊
Sushi z łososiem wędzonym przecież można, tylko najlepiej na gorąco. Chyba, że mowimy ogólnie o zachciankach, a niekoniecznie na te zabronione rzeczy 😊
A z piwkiem i ogólnie alkoholem bez % to jest tak, że dopóki jest napisane na opakowaniu, że jest 0% to nie ma prawa tam być ni grama alkoholu (chociaż z zasady tworzenie bezalkoholowych napojów polega na dealkoholizacji alkoholi 😊). Ale jeśli coś jest bezalkoholowe albo FREE to to juz nie jest bezpieczny produkt, może mieć do 0,5g alkoholu.
Ja jednak nie ufam restauracjom na tyle. Pracowałam jako sushi master kilka lat i niestety, nikt nie myje noży ani deski po krojeniu każdej rolki. Tak więc, mając do złożenia kilka zestawów, rolki z surową rybą i tą pieczoną są krojone razem, tym samym sprzętem. Niby szanse przeniesienia bakterii są niewielkie, ale moja głowa nie potrafi tego wyprzeć. Chyba, że ktoś ma zaufaną restaurację, to wtedy bym śmiało jadła.Nosa, Cel95, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Tanashi wrote:Ja alkoholom też nie ufam, w ciąży pozwoliłam sobie tylko na grzanca galicyjskiego bezalko, ale on w składzie nawet nie ma wina bez alko 🤣 tylko woda, przyprawy, cukier i sok owocowy xDD Też nie ufam tym 0.5. Na laktację też nie piłam, przystawiałam córkę regularnie w dzień i noc non stop i to było jedyne czego potrzebowałam do rozkręcenia laktacji, w laktator też się nie bawiłam.
Córka po basenie padła i ma pierwszą drzemkę od roku i 3 miesięcy. 🫣 Dzisiaj chyba kawa tylko w towarzystwie psa 🤣
Jak chciało mi się czegoś w stylu piwa czy wina bezalkoholowego to stałam regałem i czytałam etykiety jak głupia, zeby bylo na pewno bez alkoholu. W Czechach mają dużo większy wybór takiego wina i tańsze niż w Polsce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia, 15:47
-
Piliśmy kiedys na grillu piwa 0% i dmuchaliśmy w alkomat nikt nic nie wydmuchał .
Dmuchaliśmy też na sylwestra i ci co pili 0% mieli 0,0%. Robiliśmy dwa razy test bo każdy był ciekawy.
Ja to dwa razy napiłam się Heńka 0% w ciazy ale cos mnie odrzucało w połowie. Też się po tym tyje no.
Na karmienie to pije herbatki bo ten słód czy karmi to słodkie takie ulepyWiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia, 15:56
-
Ja w ciąży teraz sobie piłam te bezalkoholowe "drinki" z Good Spirits Company, ale one właśnie nie są produkowane przez fermentacje tylko jak soczki. Testowaliśmy z rodzinką trzy na moich urodzinach i Malibu Bliss - te niebieskie - naprawdę mi smakowało, takze od siebie mogę polecić to. Wynalazłam kiedyś na Instagramie ich profil
tez zawsze jakas opcja jak ktos ma smaka na alkohol
-
Hejo, Melduję się po dłuższej nieobecności:)
My dziś po wizycie 2400 Witka, w 2 tyg 70 dkg więcej. Coś około 90 centyla, jeśli nadal tak pójdzie to kolo 10.05 wywołujemy, żeby dać mi szanse urodzić SN.
Szyjka przeszło 3 cm.
Poza tym samopoczucie mocno średnie, brzuch wielki, rośnie w oczach. Ogólnie jest wszystko ok
Margareetka, Nineq, KarolaKinga, xSmerfetkax, kasssia, przygodami66, Elza1234, Lauraa, Maj.a, Gusia_, Weronka, Revolutionary , Cel95, Anuncja, Nosa, CelinaJan, eeemakarena, amoze, Moooniii, Werzol, Alex_92, Klaudek11, KasiaGosiaWerka, Lola93 lubią tę wiadomość
-
Anabbit wrote:Sushi z wędzonymi, pieczonymi rybami można, jak najbardziej.
Ja jednak nie ufam restauracjom na tyle. Pracowałam jako sushi master kilka lat i niestety, nikt nie myje noży ani deski po krojeniu każdej rolki. Tak więc, mając do złożenia kilka zestawów, rolki z surową rybą i tą pieczoną są krojone razem, tym samym sprzętem. Niby szanse przeniesienia bakterii są niewielkie, ale moja głowa nie potrafi tego wyprzeć. Chyba, że ktoś ma zaufaną restaurację, to wtedy bym śmiało jadła.
zrobiłam koślawe rolki sama z pieczonego lososia i mam spokój na razie z zachciankami. -
Kurczę no, ja nie przepadam za sushi, bo nie ufam świeżości ryb w Polsce - wegańskie jest dobre też jakby co, wolę niż to rybne, bo nie myślę czy się struje 😅 Tatra nigdy nie jadłam, bo się brzydzę, no może faktycznie carbonare bym zjadła jak napisałyście, ale to nie jest też jedzenie glucose friendly, więc i tak raczej nie jem 😅
Alko od starań w pierwszej ciąży właściwie nie pije czyli jakieś 5 lat. Teraz jest dużo fajnych napojów bezalko, więc jak chce świętować to coś sobie kupuje wyjątkowego, ale nie te wina bezalko bo to nic z winem nie ma wspólnego w smaku 😅 no kombuchy bym się może napiła, ale przy KP może się skuszę nawet. -
SZKODNIK wrote:Hejo, Melduję się po dłuższej nieobecności:)
My dziś po wizycie 2400 Witka, w 2 tyg 70 dkg więcej. Coś około 90 centyla, jeśli nadal tak pójdzie to kolo 10.05 wywołujemy, żeby dać mi szanse urodzić SN.
Szyjka przeszło 3 cm.
Poza tym samopoczucie mocno średnie, brzuch wielki, rośnie w oczach. Ogólnie jest wszystko okCel95, amoze lubią tę wiadomość
-
To wino Falko od Żebrowskich jest smaczne
Raz piłam na baby shower miesiąc temu
Jej, jakie duże bobo. 10 maja to przecież za chwilę :o
Patrząc na wasze dzieciaki to ja kruszynę w sobie noszę 🙈 -
Jezu ja marzę o carbonarze. Już złożyłam zamówienie u męża na po porodzie 🥰
Meldujemy się po 3 prenatalnych, idealnie 50 centyl, 1400g. Wszystko w normie, można odetchnąć, łożysko też się podniosło i nie jest już blisko ujścia. 🥳 bobas całe badanie trzymał ręce w buzi, nadal utrzymuje położenie główkowe. Już widać takiego małego człowieka 🥰Gusia_, przygodami66, Margareetka, Elza1234, Paulinaaa_, KarolaKinga, Revolutionary , koktajlowa, Nineq, Cel95, kasssia, asiun, Anuncja, Maj.a, Nosa, CelinaJan, xSmerfetkax, eeemakarena, amoze, Moooniii, Truuskaawka, Werzol, Alex_92, Klaudek11, KasiaGosiaWerka, Lola93 lubią tę wiadomość
-
SZKODNIK wrote:Hejo, Melduję się po dłuższej nieobecności:)
Szyjka przeszło 3 cm.
Poza tym samopoczucie mocno średnie, brzuch wielki, rośnie w oczach. Ogólnie jest wszystko ok
Uff dobrze, że Witek zawsze większy (chociaż też i starszy, ale ciiii 🙈). Z ciekawości - w którym tygodniu to wywoływanie, 37,38? Bo raczej też mnie czeka, jeśli nie cesarka 🫠 zobaczymy co w piątek na wizycie ustalimy.
Też słyszałam, że te Falko są niezłe, zawsze zapominam o nich jak jestem w Żabce a chciałam spróbować 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia, 17:01
-
Szkodnik ojeny, przecież w sumie dzieci z taką wagą to już rodzą się blisko docelowego terminu. 🙈🙈
A co do carbonary, wiem, że to nie to samo, ale taka na śmietanie, gdzie jajo jednak jest obrobione termicznie również jest smaczna. Więc może chociaż taką się uraczcie. 😁 Ja osobiście w domu robię właśnie taką.Lauraa lubi tę wiadomość
👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
ja jem oszukaną carbonarę z serkiem mascarpone i boczkiem 😄🤪
ale sushi też bym zjadła 🥰'
i piwo też za mną chodzi albo drink z whisky i colą 🫡
Mi się zdarzało wypić drinka/napój/piwo bezalkoholowe w ciąży, ale właśnie zawsze czytam, żeby było 0.0% a nie że free, bo one mają do 0.5% alko
Szkodnik przecież to za miesiąc 😶🙈SZKODNIK, Lauraa, Alex_92 lubią tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...