CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, też mam zamiar słuchać mojej położnej, chodząc tu czy tam gdzieś tam może szybciej ogarnę co i jak robić 😅 na to liczę
Na pewno podoba mi się to podejście gdzie staramy się myśleć o Dziecku, że to nie tylko dla nas wyzwanie
Ogółem staram się nastawić pozytywnie bo negatywnie nic mi nie da.. wiedzieć wiadomo wiem, że bywa strasznie ciężko itp
Karola chyba w tym moim szpitalu to raczej działa, tyle, że jak przez lek odmówią to nic z tym nie zrobię. Mam po prostu nadzieję nie mdleć z bólu itp😅23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
W ogóle to pogoda się pokazuje nareszcie wiosenna. Szpital jest praktycznie w centrum więc udało się nam zrobić fajny spacer 😊 ostatnio lepiej mi spacerując na spokojnie niż siedząc, leżąc itp za długo23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
W moim szpitalu nie ma opcji znieczulenia. Dwa razy rodziłam bez i to nie jest taki typ bólu, przy którym mdlejesz Cel
Zresztą myślę, że pewnie dostaniesz te znieczulenie jak będziesz chciała. Nie ma co się nakręcać
-
Miło, że piszecie, że można bez znieczulenia, bo ja to chyba wpadłam w jakąś bańkę osób twierdzących, że znieczulenie jest konieczne, bo inaczej to się ducha wyzionie
A mnie się marzy poród do wody i jest taka opcja w tym szpitalu, który wybrałam, no chyba, że inna kobieta zajmie wannę, bo na razie mają tylko jedną, podobno będzie jeszcze druga, ale nie wiadomo czy już w czerwcu. No a ogólnie ZZO wymusza wyjście z wanny. -
U mnie w szpitalu to zależy od szczęścia czy będzie znieczulenie, bo anestezjolog jest najczęściej dostępny od poniedziałku do piątku od 8-16 🤪 także chyba wolę się nie nastawiać 🙈 ale też mam wrażenie, że wpadłam w taka bańkę @blackapple
-
A to mnie prysznic tylko w czasie porodu wkurzał i podczas drugiego już nie korzystałam, chociaż położna mnie namawiała. Więc chyba każdy ma inaczej 🫣 Dla mnie najlepsza pozycja w czasie porodu, w której mi najlepiej jest znosić skurcze to jest siedzenie na piłce i na skurczu takie jakby odchylanie kręgosłupa, miednicy do tyłu (zapamiętałam to ze szkoły zaufaj położnej). Chyba po prostu każda kobieta musi znaleźć odpowiednią dla siebie pozycję, opcję.
Co do bólu porodowego to on nie jest nie do przeżycia. I też ma cel, wiadomo, że na końcu przyjdzie ta ulga wraz z dzieckiem. Mnie wgle nie przeraża to, że znów będą te skurcze itd. A jednak rodziłam już dwa razy 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia, 22:21
Elza1234, Blackapple, Paulinaaa_, Lauraa, Anabbit, Alex_92, Anuncja lubią tę wiadomość
-
Czy ten gaz przy porodzie to jest taki sam co dają podczas zabiegów?
Jak tak to git, miałam jak mi usuwali migdałki i było ekstra 🤪🤪
Jak już się uda rodzic SN to wolałbym bez znieczulenia, bo ogólnie nie lubię. Chociaż dzisiaj jestem pewna że się jednak odwróciła, więc nie wiem co z tego będzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia, 23:20
-
Cześć! Ja troszkę z innym tematem ale potrzebuję Waszej pomocy 🙏☺️Jestem studentką Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Warszawie na kierunku dietetyka. Obecnie piszę pracę magisterską.
W związku z tym, że aktualnie również jestem w ciąży ( po długiej walce z niepłodnością ) naturalnie temat pracy magisterskiej związany jest z czasem przedkoncepcyjnym i samą ciążą . Termin porodu mam na czerwiec, więc czasu na dokończenie pracy zostało nie za wiele 😁🙈
W związku z tym zapraszam do wypełnienia ankiety, stanowiącej część mojej pracy magisterskiej. Ankieta skierowana jest do kobiet w wieku 18-45 lat i stanowi część badania, którego celem jest wskazanie ewentualnych różnic w poziomie wiedzy oraz identyfikacja obszarów wymagających zwiększonej edukacji w zakresie suplementacji w okresie przedkoncepcyjnym i ciążowym, w dwóch grupach kobiet:
Grupa I : Kobiety, które nie miały problemów z zajściem w ciąże
Grupa II: Kobiety, które przed zajściem w ciążę doświadczyły niepłodności.
Ankieta jest anonimowa, a jej wyniki zostaną wykorzystane wyłącznie w celach naukowych. Bardzo proszę o udzielenie szczerych odpowiedzi.
Ankieta składa się z 26 pytań, a jej wypełnienie zajmie maksymalnie 7 minut
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję za poświęcony czas! 😊
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=JKjnj0H2e0ijvNzbetXfXy43DtFe1YVFjjT4QbRN9sNUNDUyRVg1NlhOTjZINjBYN1lMMFk1Q01HNy4uNosa lubi tę wiadomość
-
Ja też uważam, że znieczulenie nie jest rzeczą niezbędną, mi proponowali, ale sama odmówiłam. Tak jak Gusia już napisała ten ból ma cel, ja np wcale się nie skupiałam na tym, że boli tylko miałam mega radoche, że jeszcze chwilka i zobaczę córkę. Już wcześniej tu pisałam, że nam wysoki próg bólu i może stąd to u mnie wynikało. Kilka nerkowa bolała o wiele wiele bardziej niż poród 😉.
kasssia, Lauraa lubią tę wiadomość
⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Karola3xJ:D wrote:Ja bym się nie nastawiała ani na gaz ani na znieczulenie. Chyba,że macie szpital gdzie na codzień sie to robi i wiecie o tym . Ja tak prywatnie,w otoczeniu nie znam ani jednej osoby która miała znieczulenie. Nie dostał nikt.
Zdaje sobie sprawę że jak trafię na dzień gdzie jest milion cesarek to się znieczulenia nie doczekam, ale gaz stoi w każdym boksie porodowym u nas -
Lidia19 wrote:Cześć! Ja troszkę z innym tematem ale potrzebuję Waszej pomocy 🙏☺️Jestem studentką Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Warszawie na kierunku dietetyka. Obecnie piszę pracę magisterską.
W związku z tym, że aktualnie również jestem w ciąży ( po długiej walce z niepłodnością ) naturalnie temat pracy magisterskiej związany jest z czasem przedkoncepcyjnym i samą ciążą . Termin porodu mam na czerwiec, więc czasu na dokończenie pracy zostało nie za wiele 😁🙈
W związku z tym zapraszam do wypełnienia ankiety, stanowiącej część mojej pracy magisterskiej. Ankieta skierowana jest do kobiet w wieku 18-45 lat i stanowi część badania, którego celem jest wskazanie ewentualnych różnic w poziomie wiedzy oraz identyfikacja obszarów wymagających zwiększonej edukacji w zakresie suplementacji w okresie przedkoncepcyjnym i ciążowym, w dwóch grupach kobiet:
Grupa I : Kobiety, które nie miały problemów z zajściem w ciąże
Grupa II: Kobiety, które przed zajściem w ciążę doświadczyły niepłodności.
Ankieta jest anonimowa, a jej wyniki zostaną wykorzystane wyłącznie w celach naukowych. Bardzo proszę o udzielenie szczerych odpowiedzi.
Ankieta składa się z 26 pytań, a jej wypełnienie zajmie maksymalnie 7 minut
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję za poświęcony czas! 😊
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=JKjnj0H2e0ijvNzbetXfXy43DtFe1YVFjjT4QbRN9sNUNDUyRVg1NlhOTjZINjBYN1lMMFk1Q01HNy4uLidia19 lubi tę wiadomość
-
W Gdańsku w obu szpitalach, które biorę pod uwagę, jest znieczulenie, gaz chyba też, ale gaz ma ten minus, że działa tylko podczas wdychania. Bratowa raz probowala i robiło jej się po nim niedobrze, mnie też jakoś nie zachęca ta wizja. A czy będę naciskać na ZZO to nie wiem. Muszę się przekonać jaki to będzie bol. Podczas wywoływania poronienia bol był spory, ale raz tylko wzięłam tabletki przeciwbolowe 🤔 sama nie wiem.
-
U mnie w wybranym szpitalu nie ma gazu i trochę mnie pocieszyłyście że nie na każdego wpływa dobrze. Ja generalnie nie przepadam na znieczuleniami, kiepsko się po nich czuję. Ale do tej pory korzystałam tylko z tych u dentysty, wiadomo że poród to inna sprawa.
W ogóle temat dość mocno wbił mi się do głowy bo śniło mi się że już miałam bobaska 😍 na szczęście wątek porodu był totalnie pominięty, byłam już na etapie przystawiania do piersi 😃 ale to pewnie dlatego że ostatnio na szkole rodzenia mieliśmy zajęcia z doradczynią laktacyjnąeeemakarena lubi tę wiadomość
-
Hmm ciekawe jak to u nas będzie,
na szkole rodzenia położna właśnie mówiła o znieczuleniu, ale też, żeby się zdecydować do któregoś momentu bo potem może być za późno,
o gazie też, że jest taka możliwość
i bardzo duży kładła nacisk na to, żeby znać swoje prawa pacjenta i zawsze wymagać tego, do czego mamy prawo a nikt nie może nam odmówić
zakładam, że świadoma swoich koleżanek z oddziału każe nam po prostu walczyć o swojehehehehe
💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g -
W ogóle dzień dobry w ten piękny słoneczny dzień
zamierzam dziś bimbać i nic nie robić, mimo, że pierdolnik w domu jak nie wiem co, i ubranka od tygodnia leżą na łóżku i czekają na prasowanie - nie wiem co się dzieje, ale ja po prostu nie miałam kiedy tego zrobić xD
chyba je wrzucę do pralki jeszcze raz i przepłukam z kurzu xD
syzyfowa robota xD
wczoraj mnie na wieczór już brzuch ciągnął, ale czułam, że przegięłam w tym tygodniu. przez to łożysko powinnam prowadzić oszczędny tryb życia, a nie prawie normalny. żebym nie narobiła sobie problemów:/
ps. z piechem już lepiej, już nie było odruchów wymiotnych od 2 dni. także diagnoza weterynarza naszego trafna, gardziołek xD Bogu dzięki, bo kolejnego biegania za nią czy nieprzespanej normalnie nocy bym chyba nie przeżyła xDNosa, Blackapple, Tanashi, Alex_92, przygodami66, Werzol, Lauraa lubią tę wiadomość
💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g -
Dzień dobry 🌸 ja dziś miałam mikrozawal po pobudce, bo obudziłam się w mokrym łóżku i z całym mokrym bokiem piżamy, myślałam że mi wody odeszły 😵💫 ale na szczęście to tylko córka się zsikala przez sen🤡
Gusia_, kasssia, eeemakarena, Lauraa lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry,
czy to normalne, że TSH mi spadło do wyniku 0.852?
Wiem, że tyle to jest w normie, ale bardzo mnie to zdziwiło, bo spodziewałam się, że prędzej będzie rosnąć niż spadać na tym etapie ciąży.
Ft 1.01 (normy od 0.7 do 1.48), więc to jest chyba w sam raz nawet. -
Tanashi wrote:Dzień dobry 🌸 ja dziś miałam mikrozawal po pobudce, bo obudziłam się w mokrym łóżku i z całym mokrym bokiem piżamy, myślałam że mi wody odeszły 😵💫 ale na szczęście to tylko córka się zsikala przez sen🤡
Ja czekam na ktg ale jak to w ndz, nikomu się nie spieszy z niczym
Spałam koszmarnie, mała nie dawała mi też zasnąć bo żadna moja pozycja jej nie pasowała i strasznie kopała. Te pobudki co 3 h na to tętno płodu to mi się będzie po nocach snic