CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
My po wizycie, bąbel waży 3250g
Trochę jestem załamana, nie tego się spodziewałam (chociaż brałam taki scenariusz pod uwagę)
Ogólnie lekarz miły jak i poprzednio
Ale wg niego brzeżnie przodujące łożysko nie jest wskazaniem do CC, ale jak chce rodzić na lenia to on jak najbardziej nie będzie utrudniał, wystawił skierowanie ale dopiero na 2.06 (czyli ja już wtedy będę 38t3d), mogłam sobie wybrać czy początek czy koniec tygodnia
Nie wiem, rozbeczałam się po tej wizycie i tyle
Myślałam że to jakoś wcześniej pójdzie, tym bardziej że wszędzie trąbią że 37t skończony i CC, max totalny to 38t
przygodami66, Nosa, Luna30 lubią tę wiadomość
💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g -
Hej!
Ja ogólnie też wpadam już w kryzys, wszystko mnie drażni, do tego stopnia że mąż mnie już wkurza samym tym że śpi za blisko mnie w łóżku 🙄
Wszystko mnie boli, wszystko mnie gniecie, niewygodnie na siedząco, na leżąco też, na półsiedząco też źle, młoda mi stopy wciska w biodra i pachwiny no i nie powiem nie jest to przyjemne bo w moment muszę wyprostować nogę aż 🫣
Dzisiaj miałam wenę jakąś i chęć ale to chyba z tego żeby nie myśleć i nie stękać niepotrzebnie i wyprałam tą dostawkę, zrobiłam 2 obiady (musiałam iść jednak do sklepu bo skończyła się nutella a moja córka chciała po szkole naleśniki), odkurzyłam chałupę, umyłam podłogi, przebrałam pościel córce w pokoju, dywaniki z łazienki wyprałam, pranie przy okazji też i chyba mi zaraz kręgosłup złamie się w pół😅
Nie miałam siły już iść do paczkomatu, jutro stary ze mną podjedzie. Przyszły odbitki z sesji, zostaje mi kupić ramki 🤗
Torby do szpitala nadal nie spakowałam, nie umiem się za to zabrać 🫢 albo z tego strachu przed tym pobytem tam tak zwlekam..
W przyszłym tygodniu albo za 2 tygodnie jeszcze zmienię pościel w sypialni i posprzątam żeby było już w miarę świeżo i czysto jak wrócimy ze szpitala 🫠
Co do kłótni z rodzicielkami to ja jak mieszkałam z mamą to kłótnia codziennie o wszystko.
Teraz jak mieszkam daleko to mamy zdecydowanie lepszy kontakt ale też potrafi mnie czymś wkurzyć nawet przez telefon 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja, 18:19
-
Dziewczyny ale to naprawdę dla dobra dzieci..
nawet mnie lekarz mówił że najchętniej zostawiałby pessar do 38+6 ale nie można tak długo, żeby nie ryzykować że poród się zacznie z pessarem na szyjce
To że ciąża jest donoszona 37+0 to naprawdę nie oznacza że każde dziecko jest już wtedy super dojrzale i sprawne bo nawet ja znam przypadki, że koleżanek dzieci trafiały aż pod respirator mimo donoszenia
Każdej z nas jest niewygodnie, ale to się niedługo skończy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja, 18:46
Revolutionary , Gusia_, Kindziukowa, KarolaKinga, Nineq, Klaudek11, Alex_92, Anabbit, KasiaGosiaWerka, przygodami66, Margareetka lubią tę wiadomość
-
eeemakarena ale czemu tak wcześnie chcesz rozwiązywać ciąże? 🫂
Ja popieram w tym temacie Elza, jednak nie bez powodu te ciąże trwać powinny 40 tygodni. Nawet na szkole rodzenia pani nam pokazywała jaka jest różnica w strukturze pofałdowania mózgu u takiego dzidziusia urodzonego w 37 tygodniu a w 40.
Ja wiem, że jest ciężko, ale dziewczyny 9 miesięcy prawie dałyśmy radę to damy radę to ostatnie kilka tygodni też 🫂
Jeśli o mnie chodzi to mam nadzieję, że nie urodzę wcześniej niż w 39tc. Chociaż też już jest coraz ciężej, szczególnie chyba psychicznie na tej końcówce...
Ja po KTG. Dzisiaj pan doktor miał chyba lepszy humorek i nie pamiętał że już u niego byłam dwa tygodnie temu. 🙈 Sam powiedział "słyszała Pani że to trzeba co tydzień powtarzać?" 😄🙈 Jak to stwierdził "22 minuty ładnego zapisu, jeden skurcz się zapisał, ruchów dziecka dużo". Tak więc wszystko git, następne za tydzień.Gusia_, Elza1234, Yumi, CelinaJan, eeemakarena, Alex_92, Anabbit, przygodami66, Margareetka lubią tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Prawda Elza, głos rozsądku 👌 Jak się nic nie dzieje niepokojącego to naprawdę 38 tydzień jest lepszy niż 37. Moja córa 37+5 też miała właśnie problemy z termoregulacją, jedzeniem, bo była słabiutka, bardzo nasilona żółtaczkę, leżała w cieplarce i pod lampą, pobyt w szpitalu nam się przedłużał, mnie to wtedy bardzo uświadomiło, jak ważne są te ostatnie dni w brzuchu, wcześniej nie miałam o tym pojęcia, dlatego teraz naprawdę liczę, że nie rodzę w maju. Wiadomo, nieraz naprawdę nie ma wyjścia, u mnie wtedy też ciśnienie było wysokie, obrzęki i nie chcieli czekać, ale jak można te kilka dni poczekać to naprawdę lepiej poczekać dla dobra tych bobasów
Revolutionary , Yumi, Nineq, Anabbit lubią tę wiadomość
-
Wiadomo dziewczyny, ten tydzień przed terminem to jeszcze, więcej bym się jakoś bała dlatego cieszę się że mała tam siedzi w tym brzuchu (choć nie miałam powodów myśleć że będzie inaczej) a te zmęczenie i dyskomfort to zaraz się skończy, popłaczmy sobie, ponarzekajmy bo mamy do tego prawo serio, ja to nie raz ryczę i wzdycham, stękam ale no gdzieś z tyłu głowy jest „to już sama końcówka, wytrzymasz” 🥹
Dałyśmy radę tyle to teraz też damy radę te ostatnie tygodnie 😀 -
Zgadzam się, też Wam pisałam jakiś czas temu, żeby Wam się nigdzie nie spieszyło, każdy ma swój czas. Uwierzcie mi że widok dziecka w inkubatorze to nic przyjemnego.
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Elza tak,chodzi o zatorowość. Sztuka nakazuje przy wysokich ddimerach zrobić fibrynogen. Ale oni to mają w pompie. Zrobię prywatnie albo u siebie ,zobaczę.
Co do tych dzeic urodzonych wcześniej to uwierzcie,niech siedzą do oporu. Jak wyjdą za wcześnie to zamiast spacerować i cieszyć się macierzyństwem będziecie się bujać z systemem i chodzić na 3 wizyty tygodniowo na fizjo i do specjalistów. -
Dziewczyny mi nie chodzi o to że mi jest ciężko czy niewygodnie.
Chodzi o to że przy takim łożysku jakim mam CC planuje się w większości w 37t, żeby nie doszło do porodu naturalnego czy tam powiklan.
Na grupie na fb każda dziewczyna mówi że termin miały równo 37t. Lekarz z prenatalnych też mówił o równym 37t, mój prowadzący się waha kiedy🤷♀️, a ten lekarz ze szpitala z kolei mi mówi że to nie jest wskazanie w ogóle.
Koniec końców dał skierowanie bo albo mu wszystko jedno albo nie do końca był przekonany tego co mówił, bo jeszcze wspomniał o jakiś naczyniach błądzących no i w sumie no to mogło by pójść krwiawienie.
Ja się po prostu boję że coś się stanieKsiążkara_w_ciąży lubi tę wiadomość
💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g -
Eeemakarena naprawdę Cie rozumiem, że boisz się urodzić dużego bobasa, że nastawiłaś się psychicznie na szybsze rozwiązanie- ja też. Dopiero jak mi lekarz wytłumaczył, że termin z 1. Usg prenatalnego jest najbardziej prawdopodobny, bo u mnie przecież była różnica 4-7 dni, bo pozniejsza owulacja, więc maluch jest o tyle dni młodszy, zrozumiałam, że w 38tyg tego 5.06. on tak naprawdę miałby ledwo 37 skończony i się pogodziłam z tym, że do 17.06. to mi może do 4kg urosnac. To nadal mój cudzik, chce żeby był gotowy do tego zycia, a kobiety rodzą codziennie dzidzie po 4kg i my też musimy dać radę ❤️ naciskaj na to CC jeśli to jest to czego chcesz i co ma Ci dać spokój.
Też mam ciezki dzień. Noc była beznadziejna, a dzień coraz gorzej - krzyż mnie boli, brzuch ciągnie, odezwał się hemoroid dziad... nie mam energii, starczyło mi na jedno pranie i szybki obiad, krotki spacer z tysiącem przerw. To wszystko uzmysławia, że pędzimy ku rozwiązaniu jak ekspres intercity 😁38👩& 37🧔
PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
Kariotypy ✅️
28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione
13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
Acard/Polocard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
🩺 08.05. 2614g wiercipiętka 💙 (34t)
🩺 21.05. następna wizyta (35t6d)
-
Eeemarakena myślę, że lekarze widują tyle przypadków, że potrafią ocenić sytuację. Ja bym się jednak sugerowała opiniami lekarzy niż jakiś pań z forum czy grupy. Pierwszy poród na pewno budzi duże emocje. Kilka głębokich wdechów, będzie dobrze ☺️ 38+2 to przecież jest bardzo wcześnie jak na poród, a jakby się coś działo wcześniej jedziesz po prostu wcześniej do szpitala i tyle
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja, 19:35
Revolutionary , Anuncja lubią tę wiadomość
-
Kindziukowa jakie słodkie stópki 😍 dokładnie tak je sobie wyobrażam jak dostaje kopniaki od środka
Ja się cieszę z każdego upływającego tygodnia, ale macie rację, że dla bobasa najlepiej jak posiedzi jak najdłużej. Mam nadzieję, że młoda wysiedzi ze mną do początku czerwca i co najwyżej wyskoczy bliżej 39 albo i po. Tylko, że zapowiada się drobna, więc to też inna perspektywaGusia_, Yumi lubią tę wiadomość
-
Ja mam na wizytę w przyszłym tygodniu zrobić morfo, mocz i fibrynogen.
We wtorek mam tego anestezjologa, mówiła babka z IP żeby się przygotować na temat swoich przebytych operacji, chorób itd. W sensie jak mam jakiś wypis ze szpitala z pierwszego porodu to mam wziąć? Nie wiem czy pisze tam cokolwiek ważnego 🤔 -
Eeemakarena - też mi się wydaje, że po prostu jeśli coś zacznie się dziać wcześniej, to nie czekaj tylko jedź szybko do szpitala żeby robili cc.
Nosa, łącze się w bólu. Ja po tragicznej nocy cały dzień męczę się z pobolewaniem krzyża i spięciami brzucha. Powiem Wam szczerze, że boję się tej nocy. Jeśli znowu będzie mnie tak straszliwie boleć to chyba pojedziemy na izbę zobaczyć czy wszystko ok, ale no kurczę niech Mała jeszcze trochę posiedzi w tym brzuchu 🙄 -
Gusia_ wrote:Nosa to u Ciebie też jest obsuwa co do terminu z miesiączki jak i u mnie. Dobrze wiedzieć!
Eeemakarena Ach chodzi Ci o łożysko, kumam.
No na to nie mam rady, lekarza rzeczywiście nie kumam do końca, bo też kiedyś dowiadywałam się o przodującym i rzeczywiście wszędzie piszą, że jak się akcja sama zacznie może być niebezpiecznie dla obojga. Kicha, że Cie zestresował dodatkowo.38👩& 37🧔
PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
Kariotypy ✅️
28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione
13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
Acard/Polocard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
🩺 08.05. 2614g wiercipiętka 💙 (34t)
🩺 21.05. następna wizyta (35t6d)
-
Może i najlepiej jak siedzą jak najdłużej, ale jak mi w 2,5tygodnia przywalił prawie 1kg, pogorszyły się przepływy, a ciśnienie na wizycie miałam 150/80 to już wolę urodzić w tym 37tc niż zastanawiać się jak to jeszcze może się skończyć i to że może mieć 4kg jest moim najmniejszym zmartwieniem 🙈 do 40 i tak nie pociągniemy 🤷🏽♀️ chociaż wiadomo no stresują mnie te rozmiary
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja, 20:04
Biedronka@ lubi tę wiadomość