X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • asiun Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Super!

U mnie to było jednorazowo teraz i na razie odpukać spokój ale ja raczej nie będę mogła odstawić acardu, krwiaków w niedzielę na IP też nie było widać

A czemu Zażywałas w ogóle ten acard I jakie leki dostałaś?
    Sama nie wiem dlaczego lekarz od poczatku kazal brać mi ten acard 🤷 pierwsza ciążę miałam trudną więc może dlatego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 10:12

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dodam osobno pytanie może któraś wie.

W poprzedniej ciąży suplementowaldm żelazo. W tej nie bo w tych tabletkach na 1trymestr go nie ma. A Ferrytyne mam 45. I czytam że niby przy poziomie poniżej 60 trzeba suplementowac. Któraś coś wie? Badalyscie to? Bo ten lekarz u którego byłam mówił że jest ok ale ja mu nieufam ( będę zmieniac) z kilku powodów. Zaświtało mi właśnie czy moje potwirne zmeczenie nie jest spowodowane poziomem żelaza. Nie znam się totalnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2024, 19:28

• magdalena321 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:

W poprzedniej ciąży suplementowaldm żelazo. W tej nie bo w tych tabletkach na 1trymestr go nie ma. A Ferrytyne mam 45. I czytam że niby przy poziomie poniżej 60 trzeba suplementowac. Któraś coś wie? Badalyscie to? Bo ten lekarz u którego byłam mówił że jest ok ale ja mu nieufam ( będę zmieniac) z kilku powodów. Zaświtało mi właśnie czy moje potwirne zmeczenie nie jest spowodowane poziomem żelaza. Nie znam się totalnie...

Ja nie mam pojęcia ale pamiętam że w pierwszej ciąży dopiero w 3 trymestrze mi drastycznie żelazo spadło i miałam jeść czerwone mięso pić soki z buraka pomidora itd i dostałam tabletki.
    W tej ciąży nie sprawdzałam ferrytyny.

Maj.a lubi tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:

Luna z tego co gdzieś kiedyś przeczytałam to żelaza w pierwszym trymestrze się nie suplementuje. Jest chyba jakieś zagrożenie dla wczesnej ciąży i tylko pod nadzorem lekarza, który weryfikuje na podstawie też homoglobiny. Dlatego większość supli ma te żelazo dopiero później. Ja też mam niska ferrytyne chociaż nie sprawdzałam jaka jest w ciąży aktualna ale miałam niższa niż Ty i wydaje mi się, że zdążymy ją nadrobić w kolejnych trymestrach. Co ciekawe podobno laktoferyna z Wit c i sanprobi ibs ten zielony może zwiększyć ilość żelaza. Jutro mam wizytę i mam nadzieję że nie zapomnę zapytać 🙃 to podpytam i dam znać. Wtedy napisze pewne informacje co na to moja pani dr ale myślę żebyś się tym teraz nie martwiła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2024, 19:53

• Weronka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z luz tematów 🙈

Proszę wytłumaczcie mojemu mężowi, że Julek to bardzo ładne imię dla chłopca 😅

Przecież my się zagryziemy jak będzie chłopak. 😆 Skończy się tak, że pani w urzędzie będzie miała wybrać. 😂

Co do remontów. My mamy totalnie pusty pokoik, nie ma w nim nic, więc jest cały do zaaranżowania. Myślę, że po 12 tygodniu zacznę myśleć o malowaniu i jakiś neutralnych meblach typu komody itp. Z łóżeczkiem i innymi typowo dziecięcymi akcentami pewnie zaczekam dłużej.

👩🏻 29 | 👨🏻 30
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
    📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:

Mas zniską to ferryne i możesz przez to być osłabiona. Ale jednocześnie poziom ferryny obniża się przy infekcji . Zrób sobie morfologii z rozmazem żeby zobaczyć jak wygląda hemoglobina i płytki krwi. W ciąży nawet na początku trzeba suplementować żelazo jak jest nawet minimalnie za niskie i trzeba tego pilnować. Skontaktuj się może z ginekologiem albo rodzinnym,może da Ci skierowanie na tą morfologię,witaminę b12 i zdolność wiązania żelaza. Z takimi wynikami jak masz teraz nie maco przeciągać

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka wrote:
    Z luz tematów 🙈

Przecież my się zagryziemy jak będzie chłopak. 😆 Skończy się tak, że pani w urzędzie będzie miała wybrać. 😂

Co do remontów. My mamy totalnie pusty pokoik, nie ma w nim nic, więc jest cały do zaaranżowania. Myślę, że po 12 tygodniu zacznę myśleć o malowaniu i jakiś neutralnych meblach typu komody itp. Z łóżeczkiem i innymi typowo dziecięcymi akcentami pewnie zaczekam dłużej.

Mnie się bardzo podobało, jak mój odrzucił Stefanię, po czym wpisał na listę męskich imion Stefan. A ja tak 🫨🫨🫨🫨🫨🫨?????? XD

A Julek to piękne imię i jest w moim top3 dla chłopca!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2024, 20:11

Maj.a, Weronka, Cytrynka 🍋 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:
    Luna z tego co gdzieś kiedyś przeczytałam to żelaza w pierwszym trymestrze się nie suplementuje. Jest chyba jakieś zagrożenie dla wczesnej ciąży i tylko pod nadzorem lekarza, który weryfikuje na podstawie też homoglobiny. Dlatego większość supli ma te żelazo dopiero później. Ja też mam niska ferrytyne chociaż nie sprawdzałam jaka jest w ciąży aktualna ale miałam niższa niż Ty i wydaje mi się, że zdążymy ją nadrobić w kolejnych trymestrach. Co ciekawe podobno laktoferyna z Wit c i sanprobi ibs ten zielony może zwiększyć ilość żelaza. Jutro mam wizytę i mam nadzieję że nie zapomnę zapytać 🙃 to podpytam i dam znać. Wtedy napisze pewne informacje co na to moja pani dr ale myślę żebyś się tym teraz nie martwiła.

Ja mam też niedoczynnośc i wtedy normy chyba są jeszcze wyższe. Właśnie nie pamiętam w którym tyg kiedyś suplementowalam. Bo że dodatkowo suplementowalam to na pewno. Ja mam wizytę w przyszły piątek u innego lekarza. Więc dopiero za tydzień mogę spytać. Niestety o bardzo dużo rzeczy nie dopytałam a lekarz bd małomówny to teraz nic nie wiem.

• Tanashi Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Mas zniską to ferryne i możesz przez to być osłabiona. Ale jednocześnie poziom ferryny obniża się przy infekcji . Zrób sobie morfologii z rozmazem żeby zobaczyć jak wygląda hemoglobina i płytki krwi. W ciąży nawet na początku trzeba suplementować żelazo jak jest nawet minimalnie za niskie i trzeba tego pilnować. Skontaktuj się może z ginekologiem albo rodzinnym,może da Ci skierowanie na tą morfologię,witaminę b12 i zdolność wiązania żelaza. Z takimi wynikami jak masz teraz nie maco przeciągać

Lekarze raczej nie patrzą na ferrytyne tylko na hemoglobinę. Jak jest ok, to nikt raczej w I trymestrze żelaza nie przepisze, bo na ten moment wiadomo, że może zwiększać ryzyko poronienia. Żelazo rutynowo włącza się od 16 tygodnia ciąży.

A ferrytyna przy stanie zapalnym właśnie rośnie, a nie się obniża, dlatego nie powinno się jej badać w trakcie i krótko po infekcji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2024, 20:14

przygodami66, Cel95, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka wrote:
    Z luz tematów 🙈

Nam się podoba Olek- Aleksander. A Julek też bd ładne!

Weronka lubi tę wiadomość

• HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiun ale się nas chwyciły te krwiaki 😡 trzymam kciuki żeby poszły sobie precz. U mnie już po krwi - ciekawe na ile 🫣

Truuskaawka lubi tę wiadomość

💔 Marcysia 21t 👼
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

Morfologię miałam jeszcze w miarę. Wit b12 nie mialam badanej. Sprobuje dopytać lekarza z luxmedu bo ten prywatny nie dal mi swojego nr tel. Zresztą mówił że wszystko ok. To teraz wątpię że obejrzał dokładnie te wyniki. Dzisiaj mąż mi mówi że wszędzie są twoje włosy. Rzeczywiście strasznie mi wypadają. Jak po porodzie kiedy po krwotoku miałam dramatycznie niski poziom i nawet jakieś kroplówki czy coś dożylnie mi dawali. Dlatego coś mi tu nie pasuje bo to zmeczenie to wiadomo że może być ale aż takie to dziwne. Na pewno nawet jeśli póki co ok to trzeba to kontrolować a on mi nie dał skierowania na żadne badania tylko na prenatalne...

• Tanashi Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:

Ja mam permanentną anemię od poprzedniej ciąży 🥲 Ferrytyna wzrosła z 9 do 25 i ani drgnie dalej. Na razie nic nie suplementuje (w sensie żelaza, bo ogólnie biorę laktoferyne i sanprobi ibs, są bezpieczne w I trymestrze) od 16 tygodnia włączę żelazo i teraz na pewno po porodzie będę dłużej suplementowalac żelazo. Poprzednio po porodzie zrobiła mi się bardzo dużą anemia (hemoglobina 9), zapisali mi tylko żelazo na miesiąc i to był chyba gwóźdź do trumny moich zapasów żelaza, od tamtej pory nie mogę go ruszyć w górę. Tym razem na pewno wjedzie Floradix wspomagająco chociaż w połogu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2024, 20:24

kasssia lubi tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Lekarze raczej nie patrzą na ferrytyne tylko na hemoglobinę. Jak jest ok, to nikt raczej w I trymestrze żelaza nie przepisze, bo na ten moment wiadomo, że może zwiększać ryzyko poronienia. Żelazo rutynowo włącza się od 16 tygodnia ciąży.

A ferrytyna przy stanie zapalnym właśnie rośnie, a nie się obniża, dlatego nie powinno się jej badać w trakcie i krótko po infekcji.
    Sorry,tak,przejęzyczyłam się. Chodziło o tym że może być zafałszowana.

Niemniej jednak hemoglobina,płytki i TIBC ma do zrobienia. Jak będzie za nisko to lekarz przepisze żelazo bo zdrowie matki zawsze jest ważniejsze. To unikanie żelaza przy anemii w trakcie pierwszego trymestru to jakaś miejska legenda. Normalnie sie przepisuje. Nikt nie pozwoli żeby ciężarna wymagała przetoczenia krwi bo ktoś gdzieś uznał ze żelazo prowadzi do poronienia.

preg.png

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna i zrób sobie tego covida. Test kosztuje że 12 zł.

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry,tak,przejęzyczyłam się. Chodziło o tym że może być zafałszowana.

Niemniej jednak hemoglobina,płytki i TIBC ma do zrobienia. Jak będzie za nisko to lekarz przepisze żelazo bo zdrowie matki zawsze jest ważniejsze. To unikanie żelaza przy anemii w trakcie pierwszego trymestru to jakaś miejska legenda. Normalnie sie przepisuje. Nikt nie pozwoli żeby ciężarna wymagała przetoczenia krwi bo ktoś gdzieś uznał ze żelazo prowadzi do poronienia.

Ja mówię tu w kontekście niskiej ferrytyny, że nikt żelaza nie przepisze :) ja przy ferrytynie 9 miałam książkowa hemoglobinę 11. I wszyscy lekarze odesłali mnie do domu z kwitkiem że piękna krew 😅 Jak hemoglobina jest niska, to wiadomo, będą działać.

preg.png

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Ja mówię tu w kontekście niskiej ferrytyny, że nikt żelaza nie przepisze :) ja przy ferrytynie 9 miałam książkowa hemoglobinę 11. I wszyscy lekarze odesłali mnie do domu z kwitkiem że piękna krew 😅 Jak hemoglobina jest niska, to wiadomo, będą działać.
    A ja pisze o hemoglobinie ,płytkach i TIBC

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2024, 20:34

preg.png
  • Malinaaa2024 Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:

Luna30 w pierwszym trymestrze nie suplementuje się żelaza, a jaką masz hemoglobinę?
    Możesz póki co ratować się zakwasem z buraka, codziennie na czczo pół godziny przed jedzeniem zaczynając od 50ml do 100ml dziennie :)

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podkusiło mnie dziaj na piwo. Zamówiłam sobie ,i całe szczęście że kazałam przynieść je z butelką. Patrzę a tam 4,6 %....Pomylili się...

preg.png
  • Malinaaa2024 Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2024, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Mnie się bardzo podobało, jak mój odrzucił Stefanię, po czym wpisał na listę męskich imion Stefan. A ja tak 🫨🫨🫨🫨🫨🫨?????? XD

A Julek to piękne imię i jest w moim top3 dla chłopca!

Tanashi, Stefania jest cudne, i jak ładnie można zdrobnić do Stefi, też mam na liście 🤫

Ja się Wam za szybko pochwaliłam że lepiej z moimi mdłościami, od wczoraj jest tak okropnie jak nie było od początku, leży w szafce Xonvea i tak czeka na swój dzień, ale jeśli jutro dalej tak będzie to chyba po nią sięgnę, bo kolejny dzień wyjęty z życia, nie byłam w stanie zrobić nic…. A na wieczór jest jeszcze gorzej, tak mnie mdli że aż łzy lecą.

‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ