CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola gratulacje! 💕
Nineq ja tego kompletnie nie liczę karmie na żądanieNineq lubi tę wiadomość
21.08.24- ostatnia 🩸
11.09.24- owu
21.09.24- I kreska
22.09.24- ⏸️ kreski
22.09.24- Beta 11.9
25.09.24- Beta 61.9 progesteron 22,8
30.09.24- Beta 2487
02.10.24- GS 6mm + YS / torbiel
09.10.24- CRL 2,9 / torbiel plus krwiak
18.11.24- cytomegalia +
20.11.24 prenatalne
55 CRL, wszystko dobrze
Prawdopodobnie dziewczynka 👧🏼🩷
21.11.24- testy genetyczne - prenatal testDna karyo plus Rh
28.11.24 wyniki - zdrowa dziewczynka 🩷
16.04- 2120g- dziecko nisko krotka szyjka
14.05 2800g - 0,5cm szyjka -
SZKODNIK wrote:Na jednego cyca 15 min, średnio w ciągu dnia co 1.5 do 2.5h przerwy.
-
Ale ja mam mętlik w głowie po wizycie.
Mała waży +/- 3kg. Ułożona główkowo.Przepływy w porządku. I lekarz mówił że wszystko jest okej.
Dopiero w domu na opisie z usg zobaczyłam,że
Afi znowu uroslo-na dzisiaj wynosi 23.24cm a największa kieszonka ma 8,15cm. Czyli ponad normę. Do tego główka jest mniejsza o ponad tydzień,praktycznie tych samych wymiarów co była dwa tygodnie temu.
Pytałam o szyjke- na tym etapie już jej nie monitoruje,więc nie dostałam odpowiedzi.
Nie zlecił żadnego ktg. I jeszcze dostałam wynik gbs- niestety dodatni. Zapytałam o postępowanie,czy mam wcześniej jechać do szpitala- to tylko powiedział że jak się zacznie to mam jechać. Czyli wiem że nic nie wiem 😑
Następna wizyta 23 czerwca ale stwierdził że pewnie już urodze do tego czasu.
Podpowiedzcie proszę jak to z tym gbs jest,jak wody odejdą to od razu do szpitala jechać?
I czy na moim miejscu mimo braku zlecenia byście zrobiły same z siebie te ktg?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 16:55
-
Nineq wrote:No to u mnie podobnie wychodzi, czasem nawet do 3h przerwy młody robi 🤔czyli norma. Bo mi położna zasugerowała, że przerwy za krótkie, młody za krótko je, nie najada się i trochę za mało przybrał 🙄
U mnie też się zdarzają takie przerwy po 3-3.5h, a nie raz je co 1h, 3 razy pod rząd.
Dziś chyba przesadził... bo tak zwymiotowal.
Zakrztusił się i jak poszla fontanna to od tej pory matka dozor 100% przy bobasie. -
Cześć dziewczyny, ja z lipcowego wątku ale od dawna Was podczytuję i podziwiam 🥹 gratuluję wszystkich Maluszków 🫶🏻
Mam pytanie, może zechcecie się podzielić czy odszedł Wam już może częściowo albo całkowicie czop śluzowy? I jak „długo” jesteście od tego czasu? Dziś ewidentnie się pozbyłam jego części a dopiero zaraz kończę 35 tydzień i się zastanawiam czy do tego 37 dolecimy 🥺Revolutionary lubi tę wiadomość
👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅
🧑🏻 niskie parametry nasienia, ŻPN, kariotyp ✅
fragmentacja DNA pow. 30%, SORP 3,87% ❌poniżej 1 mln, reszta nie do oceny z powodu małej ilości
⭕️ wstrzymana procedura ivf - zła cytologia | kolposkopia - zabieg elektrokonizacji szyjki macicy ⭕️ CIN I i CIN II zmiana usunięta z marginesem zdrowej tkanki |
KIR AA, MTHFR homo (C677), PAI hetero ⭕
💉 11 pobranych - 10 dojrzałych - 6 zapłodniono - 4 zapłodnione - 3 blastki | jedna wczesna blastka 1 podana w 5 dobie, 4.2.2 ❄️ i 4.2.3 ❄️ na zimowsku |
28.10 transfer | 5 dpt 3,4 | 6 dpt ⏸️ | 7 dpt 33,2 mlU/ml | 9 dpt 82,5 mlU/ml | 10 dpt 114,7 mIU/ml | 15 dpt 679,5 mlU/ml 16 dpt 1075,9 | 24 dpt CRL 3.0mm | 28 dpt 33407 ng/ml | 29 dpt CRL 6.4mm i 💜 | 8w6d 2.04cm i 168 bmp
-
Jezusie jaki przystojny lekarz będzie mi robił jutro cięcie 😜 razem z moją lekarką oczywiście ale on to może ma z 35 lat max 😆 jak się cieszę że nie jakieś stare dziadki 🤣
Elza1234, Domel98, Blackapple, Maj.a, KarolaKinga, Margareetka, Nosa, CelinaJan, Revolutionary , eeemakarena, ezra lubią tę wiadomość
Amelia 23.12.2015 🩷
Hania 10.06.2025 🩷 -
Truskawka - jak jeszcze myślałam ze mam dodatniego GBS (bo ostatecznie nie mam) - to lekarz mi mówił że jak odejdą wody to mam jechać od razu i że jak będą skurcze regularne co te 12/15 min to też jechać od razu
Z ktg nie pomogę - bo mój lekarz zasugerował że to i tak on musi obejrzeć wynik, jak wyjdę z gabinetu z ktg
Wiem że nie wszyscy je zlecają przed 40 tcWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 17:20
-
Truskawka ja bym zrobiła to ktg w 39-40 tc chociaż raz w tygodniu. Łożysko się starzeje, może być różnie, a ktg zawsze wyłapie nieprawidłowości w razie czego. Może masz możliwość zrobienia na izbie przyjęć odpłatnie? U nas jest tak, że wtedy lekarz że szpitala na bieżąco komentuje wynik i stwierdza czy jest prawidłowy, więc nie musisz iść do swojego na wizytę wtedy.
Co do gbsa, nie wiem jak z odplywaniem wód, ja w pierwszej ciąży pojechałam do szpitala z dodatnim gbs po 8 h skurczy w domu i miałam dopiero 3 cm rozwarcia, nikt nie robił problemu. Urodziłam dopiero siedem godzin później, więc spokojnie zdążyli podać antybiotyk. Z wodami to pewnie zależy czy masz od razu skurcze i czy są intensywne. No i jak wody wyglądają -
Truuskaawka wrote:Ale ja mam mętlik w głowie po wizycie.
Mała waży +/- 3kg. Ułożona główkowo.Przepływy w porządku. I lekarz mówił że wszystko jest okej.
Dopiero w domu na opisie z usg zobaczyłam,że
Afi znowu uroslo-na dzisiaj wynosi 23.24cm a największa kieszonka ma 8,15cm. Czyli ponad normę. Do tego główka jest mniejsza o ponad tydzień,praktycznie tych samych wymiarów co była dwa tygodnie temu.
Pytałam o szyjke- na tym etapie już jej nie monitoruje,więc nie dostałam odpowiedzi.
Nie zlecił żadnego ktg. I jeszcze dostałam wynik gbs- niestety dodatni. Zapytałam o postępowanie,czy mam wcześniej jechać do szpitala- to tylko powiedział że jak się zacznie to mam jechać. Czyli wiem że nic nie wiem 😑
Następna wizyta 23 czerwca ale stwierdził że pewnie już urodze do tego czasu.
Podpowiedzcie proszę jak to z tym gbs jest,jak wody odejdą to od razu do szpitala jechać?
I czy na moim miejscu mimo braku zlecenia byście zrobiły same z siebie te ktg? -
SZKODNIK wrote:U mnie też się zdarzają takie przerwy po 3-3.5h, a nie raz je co 1h, 3 razy pod rząd.
Dziś chyba przesadził... bo tak zwymiotowal.
Zakrztusił się i jak poszla fontanna to od tej pory matka dozor 100% przy bobasie.
No to w takim razie wychodzi, że je normalnie. Przecież nie będę na siłę karmiła. -
Truuskaawka wrote:Podpowiedzcie proszę jak to z tym gbs jest,jak wody odejdą to od razu do szpitala jechać?
I czy na moim miejscu mimo braku zlecenia byście zrobiły same z siebie te ktg?
Ja też gbs dodatni i pytałam ostatnio o niego na wizycie. Jak odejdą wody, trzeba od razu jechać do szpitala. Zapytałam, czy to znaczy natychmiast, czy mogę się umyć przed wyjściem. Usłyszałam, że normalnie się umyć, tylko być w ciągu 1-2h w szpitalu.
Co do KTG to mam co tydzień, a nie mam specjalnych wskazań do częstszych kontroli, więc na Twoim miejscu też bym zrobiła dodatkowo🙍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
🙍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024
04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem
06.10.2024 ⏸
Beta hCG:
07.10. - 16,8 🔸️09.10. - 68,5 (📈 312%)🔸️11.09. - 218 (📈206%)🔸️14.09. - 724 (📈125%)🔸️16.10. - 1420 (📈96%)
16.10. pęcherzyk 5,6 mm 🥰
25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
15.11. CRL 2,41 cm
20.12. CRL 8,07 cm
15.01. 220g 💙
06.02. 360g
05.03. 737g
16.03. 1060g
07.04. 1503g
12.04. 1667g
30.04. 2136g
09.05. 2433g
21.05. 2717g
28.05. 2979g
06.06. 3250g
19.06. 3850g Synek na świecie
-
Truskawka ja przy cukrzycy ciążowej mam teraz zalecenie już dwa razy w tygodniu od 38 tygodnia.
Więc mam ktg jutro i w piątek, a w poniedziałek idę już na oddział też ze względu właśnie na cukrzycę, z tego co kojarzę też miałaś zdiagnozowana prawda ?⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
ezra wrote:Cześć dziewczyny, ja z lipcowego wątku ale od dawna Was podczytuję i podziwiam 🥹 gratuluję wszystkich Maluszków 🫶🏻
Mam pytanie, może zechcecie się podzielić czy odszedł Wam już może częściowo albo całkowicie czop śluzowy? I jak „długo” jesteście od tego czasu? Dziś ewidentnie się pozbyłam jego części a dopiero zaraz kończę 35 tydzień i się zastanawiam czy do tego 37 dolecimy 🥺ezra lubi tę wiadomość
⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Karola jeszcze raz gratulacje!
Mój mały tez miał głowę wygięta w jedna stronę, wyglądał trochę jak UFO, ale neonatolog powiedziała ze głowa jest plastyczna, kości często nachodzą jedna na druga i ze to się ładnie wyrównuje, i faktycznie 1-3 dni i już było ok, myśle ze nie ma co jeszcze panikować
Mój młody tez już się budzi na jedzenie, średnio co 3 godz, ale zdarza się tez ze i po 1,5 godz mimo ze wiecie, U nas porcje z butelki, wiec nie ma mowy o nienajedzeniu, widocznie raz głodnieje szybciej, raz wolniej.
Ps. Kupiłam wagę i włączam kp, na razie 1-2 razy na dobe ale widze ze z cyca tez potrafi niezłe zjeść, nawet więcej niż dajemy z butliWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 17:39
kasssia, Revolutionary , eeemakarena, ezra lubią tę wiadomość
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Cześć dziewczyny,
Karola oraz inne dziewczyny, które urodziły wielkie gratulacje!
Pozostałe dziewczyny trzymam kciuki za Was. Przed Wami najpiękniejsza droga.
Ja się totalnie zakochałam w małej i codziennie nie mogę się nadziwić, że to takie maleństwo do kochania i schrupania. Zresztą razem z mężem się w niej totalnie zauroczyliśmy. Mój to ogłupł na jej punkcie. Taki silny facet, a panikuje mi czasem np jak pierwszy raz odciągałam jej katarek to się zachowywał jakbym jej co najmniej razem z katarkiem miała mózg wciągnąć ustami 🤣🙃 do tej pory się z tego śmiejemy. Dzisiaj była położna i mała już waży 2825. Karmie ją naprzemiennie cycem i butla z odciągniętym mlekiem. Tak mi wygodnie, bo przynajmniej jak mąż jest w domu mogę wyskoczyć czy to do lekarza czy do sklepu, a poza tym mieliśmy kontrolę nad tym ile zjada przy takim maleństwu.
Korzystam z laktatora medeli swing flexi i jestem mega zadowolona ale chyba najważniejsze to dobrać odpowiednie lejki, bo kupiłam sobie dodatkowo dwa i widzę różnicę pomiędzy tym większym, a odpowiednio dopasowanym.
Tak poza tym to dni mijają na cycu, karmieniu, tulaniu i kochaniu. Kąpaliśmy się dopiero raz ale w końcu odpadł kikut pępowinowy, więc będziemy teraz się kąpać częściej. Byliśmy też na wizycie u lekarza i ok. Były dwa dni po 2 h płaczu ale każdego dnia się siebie uczymy i odkrywamy o co takiemu bobo chodzi. Widzę też jak mała każdego dnia się zmienia to jest niesamowite.
Powodzenia dla wszystkich, czasem postaram się zajrzeć co u Was 😉Elza1234, Kindziukowa, Cel95, Anabbit, Werzol, Anuncja, Yumi, kasssia, Margareetka, KarolaKinga, Nosa, CelinaJan, Revolutionary , Lauraa, eeemakarena, Flubbershy, ezra lubią tę wiadomość
-
asiun wrote:Truskawka ja przy cukrzycy ciążowej mam teraz zalecenie już dwa razy w tygodniu od 38 tygodnia.
Więc mam ktg jutro i w piątek, a w poniedziałek idę już na oddział też ze względu właśnie na cukrzycę, z tego co kojarzę też miałaś zdiagnozowana prawda ?
Tak,też mam zdiagnozowana ale ja na tabletkach i diecie i nie mam żadnych przekroczeń. Więc lekarz stwierdził że mam wpisana cukrzycę ze względów prawnych,bo to było śmieszne przekroczenie o 2 po dwóch godzinach tylko 🤷🏼♀️
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi i podpowiedzi ❤️
Myślę że zadzwonię do szpitala gdzie chce rodzić i zapytam czy u nich można wykonać te ktg i ewentualnie na przyszły tydzień się umówię,to już będzie 38 tydzień właśnie. No i z tym gbs też ich podpytam konkretniej jak to u nich wygląda,ale będę w głowie miała że w tym wypadku chyba lepiej przyjechać za wcześnie do szpitala niż czekać.