X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaaa93 wrote:
    No mam taką nadzieję bo mam wrażenie że przez te moje wszystkie przejścia jestem wyczulona na wszystko.

W wyższej ( pozniejszej) ciąży to co chwile coś kluje. Naprawdę nie przejmuj się. O ile bol nie jest taki że nie możesz wytrzymać i nie ma skurczów silnych ( małe są ok) jest dobrze. Mnie w tej ciąży mniej już boli- pewnie mam porozciągane ale pamiętam ze w 1szej ciągle coś kłuło i właśnie jakbym miała nadwyrezone jakieś wiązadła.

• przygodami66 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Spróbuj z wodą. Pij bd dużo. Naprawdę w wielu przypadkach głowa boli od odwodnienia. Zwłaszcza pp nocy to możliwe lub po wymiotach że to jest przyczyną. Ja kiedyś spróbowałam. A nawet kilka razy. Zamiast leku wypiłam duuuuzo wody i po godz czy dwóch przeszlo całkiem.
    Luna właśnie dobra rada z tą wodą.

SZKODNIK lubi tę wiadomość

• Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    No to ja nie kumam bo mi 2ch lekarzy kategorycznie zabroniło. Najpierw gin bo się pytałam profilaktycznie a ostatnio internista jak poszłam z bolem uszów. I jeszcze mówił że zwłaszcza w 1 trymestrze żebym nie brala. Potem zobaczymy ale paracetamol bezpieczniejszy

W pierwszym trymestrze jest niezalecany ze względu na brak wystarczających badań (klasyfikacja leków grupa B ), w drugim dozwolony, w trzecim zakazany (klasyfikacja leków grupa D, bo jest udowodnione że może doprowadzić do przedwczesnego zamknięcia przewodu w sercu dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2024, 08:42

Alex_92 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś wie może czy jak do kadr poszło l4 z kodem b to moja managerka dostanie taka inf o tym kodzie? Czy to zależy od firmy? Głupio wyszło, nie zdążyłam jej powiedzieć a jeszcze siedzę na l4 bo dzisiaj idę do lekarza bo kaszel mam i tak mi świszczy trochę jakby astma czy coś. Więc chce osłuchać...poeifm wam że chyba zaczynam żałować że zaplanowaliśmy te ciaze tak że 1rrymestr jest teraz w sezonie chorobowym bo co chwile coś łapie!

Wgl zastanawiam siecxy nie zabrac córki z przedszkola przed świętami wczesniej tak z tydzień przed i tydzień po. Tylko że...Jak będę wtedy na l4 to lipa bo nie mogę wyjeżdżać a pracować z nią bez l4 to obie zwariujemy.

• awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Ojj u mnie ostatnio ból głowy to częstość i nic nie biorę tylko staram się odpoczywać poleżeć aczkolwiek czasem nic nie daje i nawet jak położę się spać to wstaję z bólem. Ale może zimne okłady na głowę? Trochę daje ulgę.
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wczoraj wieczorem zaczęła mnie boleć głowa, wzięłam zimny okład, ale niestety i tak nie mogłam spać przez ten ból pół nocy. Jak niedługo nie przejdzie, to wezmę paracetamol, bo ciężko się pracuje z tak silnym bólem.
    Też słyszałam o piciu dużej ilości wody, przy bólu głowy, więc wieczorem starałam się wpychać jej jak najwięcej w siebie. Po dzisiejszych porannych wymiotach spowodowanych wodą, trochę mam do niej wstręt 😅

Czekamy na córeczkę 🥹🩷

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Spróbuj z wodą. Pij bd dużo. Naprawdę w wielu przypadkach głowa boli od odwodnienia. Zwłaszcza pp nocy to możliwe lub po wymiotach że to jest przyczyną. Ja kiedyś spróbowałam. A nawet kilka razy. Zamiast leku wypiłam duuuuzo wody i po godz czy dwóch przeszlo całkiem.

Kochana ja wody piję chyba z 2/2,5 litra dziennie i jeszcze w nocy podpijam jak się obudzę 🫣 więc już nie wiem od czego ale podobno w ciazy się to często zdarza te bóle głowy, z córką pamiętam to gdzieś w połowie miałam takie migreny że musiałam mieć wyłączone światło zasłonięte rolety i zamknięte oczy i z tego nawet wymiotowałam

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:
    Luna właśnie dobra rada z tą wodą.

Ciekawe że nasi lekarze nie zwracają uwagi na takie rzeczy wola dać tabletki. W Chinach to jest bardziej holistyczne. Lekarz wypisuje zioła NAJPIERW zazwyczaj. Bo czasem domowe sposoby dzialaja lepiej niż leki, zależy od organizmu i problemu. Ale ja jestem zdania coraz bardziej żeby najpierw próbować naturalnie. Co ciekawe niektórzy lekarze to zauważyli i np mój bardzo dobry gin wyleczył mi infekcje intymna...probiotykami. A inna lekarka ( tak wyszło że miała termin i poszłam na cito) dawałam mi 2 różne leki i nic. Bakterie jak były tak były...mąż mojej siostry jest lekarzem i mówi że u nich właśnie prowadzi się badania np nad leczeniem cukrzycy probiotykami. Bardzo bardzo żałuję że medycyna w Polsce jest tak skomercjalizowana.

• SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Ja mam migreny i biorę ibuprofen. Paracetamolu to mogłabym wziąć garść i nie pomaga
    Przed ciąża też miałam migreny...dramat. dzialal tylko ketonal i to wzięty w odpowiednim momencie.

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Kochana ja wody piję chyba z 2/2,5 litra dziennie i jeszcze w nocy podpijam jak się obudzę 🫣 więc już nie wiem od czego ale podobno w ciazy się to często zdarza te bóle głowy, z córką pamiętam to gdzieś w połowie miałam takie migreny że musiałam mieć wyłączone światło zasłonięte rolety i zamknięte oczy i z tego nawet wymiotowałam

Wiesz, powody mogą być rożne. Ale warto podkreślić że bardzo często jest bol głowy od odwodnienia. Sama o tym nie wiedziałam a u mnie jak się okazało często to była przyczyną.

• Klaudiaaa93 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Dziewczyny czy któraś wie może czy jak do kadr poszło l4 z kodem b to moja managerka dostanie taka inf o tym kodzie? Czy to zależy od firmy? Głupio wyszło, nie zdążyłam jej powiedzieć a jeszcze siedzę na l4 bo dzisiaj idę do lekarza bo kaszel mam i tak mi świszczy trochę jakby astma czy coś. Więc chce osłuchać...poeifm wam że chyba zaczynam żałować że zaplanowaliśmy te ciaze tak że 1rrymestr jest teraz w sezonie chorobowym bo co chwile coś łapie!

Wgl zastanawiam siecxy nie zabrac córki z przedszkola przed świętami wczesniej tak z tydzień przed i tydzień po. Tylko że...Jak będę wtedy na l4 to lipa bo nie mogę wyjeżdżać a pracować z nią bez l4 to obie zwariujemy.

Mi się wydaje że ta informacja dotrze do managera bo mogą sądzić że zwolnienie L4 będzie przedłużane i on musi zorganizować zastępstwo na twoje stanowisko. No to też zależy w sumie od polityki firmy. Więc ciężko powiedzieć

• SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    W medycynie chińskiej kaza pic przede wszystkim duuuuzo cieplej wody. Kiedyś mi.pomoglo. Bo ponoć często jest od odwodnienia. To zależy od czego ten ból. Jeśli niewyspanie to kawa, uszy- ciepłe okłady. Spróbujcie z tą woda. Serio. Czasem działa:) to mi brat powiedzial który mieszkał w Chinach. Przy wymiotach to bardzo prawdopodobne jest odwodnienie...tylko trzeba jej wypić naprawdę duzo- szklanka nie zadziała.

Tak masz rację, nie brałam tego nawet pod uwagę, bo pije dużo, że względu na problemy z pęcherzem i nerkami. Mam wrażenie, że mi też pomaga cukier :)

Luna30 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Klaudiaaa93 Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    W wyższej ( pozniejszej) ciąży to co chwile coś kluje. Naprawdę nie przejmuj się. O ile bol nie jest taki że nie możesz wytrzymać i nie ma skurczów silnych ( małe są ok) jest dobrze. Mnie w tej ciąży mniej już boli- pewnie mam porozciągane ale pamiętam ze w 1szej ciągle coś kłuło i właśnie jakbym miała nadwyrezone jakieś wiązadła.

Dziękuję za wsparcie😘

Luna30 lubi tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wczoraj wieczorem zaczęła mnie boleć głowa, wzięłam zimny okład, ale niestety i tak nie mogłam spać przez ten ból pół nocy. Jak niedługo nie przejdzie, to wezmę paracetamol, bo ciężko się pracuje z tak silnym bólem.
    Też słyszałam o piciu dużej ilości wody, przy bólu głowy, więc wieczorem starałam się wpychać jej jak najwięcej w siebie. Po dzisiejszych porannych wymiotach spowodowanych wodą, trochę mam do niej wstręt 😅

Może probuj wodę z cytryna pic lub rozcieńczony sok pomarańczowy. Mi w obu ciążach pomaga na mdlosci. No niestety. Uroki ciąży. Niby nie choroba a jed aj co chwile jest się nie w formie

awokado 🥑 lubi tę wiadomość

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudiaaa93 wrote:
    Mi się wydaje że ta informacja dotrze do managera bo mogą sądzić że zwolnienie L4 będzie przedłużane i on musi zorganizować zastępstwo na twoje stanowisko. No to też zależy w sumie od polityki firmy. Więc ciężko powiedzieć

Ja szczerze mówiąc jako czyjś przełożony nie dostałam takiego info, ale chyba koleżanka mi wyslala zaświadczenie o ciazy przed l4 I dlatego.

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę dziś o kciuki za wizytę 🙏 o 17 mam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2024, 08:53

Klaudiaaa93, eeemakarena, SZKODNIK, przygodami66, magdalena321, HejAnku🌸, Alex_92, kasssia, KarolaKinga, Klaudek11, koktajlowa, Kozina, Szarotka12, Kindziukowa, Truuskaawka, Cinia95, CelinaJan, Lauraa, Lola93 lubią tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Klaudiaaa93 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2024, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:

Ja też po wymiotach nam wstręt do wody. Trzeba pilnować żeby nie była zbyt zimna po podrażnia żołądek i wtedy cofka, nie jest to przyjemne.

awokado 🥑 lubi tę wiadomość

• przygodami66 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Ciekawe że nasi lekarze nie zwracają uwagi na takie rzeczy wola dać tabletki. W Chinach to jest bardziej holistyczne. Lekarz wypisuje zioła NAJPIERW zazwyczaj. Bo czasem domowe sposoby dzialaja lepiej niż leki, zależy od organizmu i problemu. Ale ja jestem zdania coraz bardziej żeby najpierw próbować naturalnie. Co ciekawe niektórzy lekarze to zauważyli i np mój bardzo dobry gin wyleczył mi infekcje intymna...probiotykami. A inna lekarka ( tak wyszło że miała termin i poszłam na cito) dawałam mi 2 różne leki i nic. Bakterie jak były tak były...mąż mojej siostry jest lekarzem i mówi że u nich właśnie prowadzi się badania np nad leczeniem cukrzycy probiotykami. Bardzo bardzo żałuję że medycyna w Polsce jest tak skomercjalizowana.
    U mnie też pani dr zaleczyla probiotykami. Byłam mega zdziwiona, bo wcześniej lekarze antybiotyki jakieś leki i było jeszcze gorzej. Po probiotykach miałam znowu badania i okazało się, że pomogły.
    Natomiast moja koleżanka 10 lat w ciążę nie mogła zajść. Leczenia w klinikach itp itd w końcu jeden lekarz kazał jej zrobić badania na nietolerancję pokarmowe i odstawiając wszystkie produkty, które wg badań jej szkodziły zaszła naturalnie w ciążę. Ja tam też wierzę w moc jedzenia i natury. U mnie też wsumie lekarz przy hipoglikemii reaktywnej kazał odstawić cukier - zaczęło mi pięknie spadać TSH, inne badania do ciąży nagle wyszły w normie, a były wcześniej ponad normę. Mogłabym brać pewnie jakieś metforminy i itp ale to była ostateczność i w moim przypadku sama dieta zadziałała cuda.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz dużo się mówi o tym, że komórki układu nerwowego są też w jelitach i jelita nazywa drugim mózgiem, stąd coraz bardziej popularne robi się leczenie albo wspomaganie leczenia właśnie probiotykami. Do mnie też trafia te podejście.

Ja dziś mam ból brzucha, ale to na pewno od kaszlu 😩 już staram się nie kaszleć, ale czasem trudno :/

Cel kciuki za wizytę. Ja mam jutro 👍 Wiecjutro od rana wjadą u mnie rewolucje żołądkowe 🫣

Było o wymiotach: ja mimo xonvea zwraca po myciu zębów, ale biorę mniej tabletek niż 4, więc może dlatego

Cel95 lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam pobrać krew na HBS i hcv, badanie moczu. W czwartek wizyta.

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Teraz dużo się mówi o tym, że komórki układu nerwowego są też w jelitach i jelita nazywa drugim mózgiem, stąd coraz bardziej popularne robi się leczenie albo wspomaganie leczenia właśnie probiotykami. Do mnie też trafia te podejście.

Ja dziś mam ból brzucha, ale to na pewno od kaszlu 😩 już staram się nie kaszleć, ale czasem trudno :/

Cel kciuki za wizytę. Ja mam jutro 👍 Wiecjutro od rana wjadą u mnie rewolucje żołądkowe 🫣

Było o wymiotach: ja mimo xonvea zwraca po myciu zębów, ale biorę mniej tabletek niż 4, więc może dlatego

Stresujemy się jutro razem... u mnie jutro prenatalne po 13.

kasssia lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ