CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć, od trzech karmień jesteśmy na cycu 100%! No i teraz mam nowe pytanie - jesteśmy przyssani od 55 min, cały czas przełykamy, chociaż już przerwy są dłuższe i... czy to nie za długo? 😅 Czy Synek się nie przeje jak jest przyssany tak długo?
asiun, Lauraa, Werzol, Nosa lubią tę wiadomość
🙍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
🙍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024
04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem
06.10.2024 ⏸
Beta hCG:
07.10. - 16,8 🔸️09.10. - 68,5 (📈 312%)🔸️11.09. - 218 (📈206%)🔸️14.09. - 724 (📈125%)🔸️16.10. - 1420 (📈96%)
16.10. pęcherzyk 5,6 mm 🥰
25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
15.11. CRL 2,41 cm
20.12. CRL 8,07 cm
15.01. 220g 💙
06.02. 360g
05.03. 737g
16.03. 1060g
07.04. 1503g
12.04. 1667g
30.04. 2136g
09.05. 2433g
21.05. 2717g
28.05. 2979g
06.06. 3250g
19.06. 3850g Synek na świecie
-
Szarotka12 wrote:Cześć, od trzech karmień jesteśmy na cycu 100%! No i teraz mam nowe pytanie - jesteśmy przyssani od 55 min, cały czas przełykamy, chociaż już przerwy są dłuższe i... czy to nie za długo? 😅 Czy Synek się nie przeje jak jest przyssany tak długo?
Szarotka12, SZKODNIK, Alex_92 lubią tę wiadomość
⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Asiun ja już pisałam, że moja też robi takie kupy
Szarotka na spokojnie, czasem bobasy chcą się po prostu tak przytulać i jedzą tyle o ile przy tymSzarotka12, SZKODNIK, asiun lubią tę wiadomość
-
Z ciekawości wpisałam te wodniste żółte kupy w Google i w Internecie piszą, że u noworodków kp wodniste kupy mogą występować kilka razy na dobę 🤣 no ja wiem że to nie jest diagnoza i jak cię coś martwi Asiun to drąż, ale ja to na spokojnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca, 12:57
-
Ja się witam z domu 🥰 Wczoraj już wyszliśmy, ale totalnie nie miałam jak się odezwać nawet, tyle się działo...
Mąż nas zaskoczył pięknymi kwiatami i balonami w pokoju młodego, aż się popłakałam a on razem ze mną 🥹
https://zapodaj.net/plik-Foax7brAYX
https://zapodaj.net/plik-Qo8Uj68CdR
Jeszcze było sushi, jejuuuu jak mi smakowało 🥰
No ale to tyle z miłych rzeczy 😄 młody nam dał wczoraj grubo popalić, od 18:30 do 12 w nocy nie szło go uspokoić, krzyczał, co już przysypiał to od nowa.. Już nie wiedzieliśmy co z nim zrobić. Zjadł tyle mleka modyfikowanego, do tego z piersi, że myślałam że ma tam studnię bez dna, ale ciągle szukał, cmokał palce, ewidentnie głodny był. Do tego zarzygał kilka ubrań, także wesoło... no ale na szczęście w końcu ok północy zasnął i spał aż do prawie 4 😶nakarmiłam go tylko z piersi, przebrałam i spał dalej do 6, a poźniej znów do 9, także naprawdę dzisiaj to pospaliśmy w porównaniu z ostatnimi dniami 😄
Blackapple i Cel95 dziewczyny wielkie gratulacje! 🥰
Anuncja to teraz wszystkie oczy na Ciebie, czy dobrze kojarzę że zamykasz stawkę? 🤞👀🫡
co do przygód pieluszkowych - my wczoraj jak nakarmiłam małego ostatni raz prze wyjściem ze szpitala musieliśmy go przewinąć bo w końcu koleś zdecydował się zrobić dwójeczkę po dwóch dniach bez 🙈 oczywiście już ubrany w ciuszki na wyjście, elegancko. Przewijamy go, a ten nagle ciśnie dalej, dobra udało się ogarnąć, wyjęłam już pampersa spod niego, a ten nagle wali dalej 🙈🙈🙈 Całe szczęście był na podkładzie w tej mydelniczce. Ja tylko ciuszki odsunęłam żeby nie ufajdolił, bo to ostatnie mieliśmy, a ten nagle sikać jeszcze do tego zaczyna.. niewiele myśląc zasłoniłam go tylko ręką, bo by męża osikał i modliłam się żeby na ciuchy nie poszło, ale tak się oboje śmialiśmy z tego 🤣🤣🤣 śmiałąm się że trzy dni go znam, a ten już trzeci raz mnie osikał, skubaniec mały 😄
Elza1234 jak będą Ci mówić że wychodzisz to pytaj od razu o to zwolnienie, nam dali bez zająknięcia ten druczek do wypisania i tyle. 😉
U nas też chyba laktacja się rozkręciła. Wczoraj o tej 12 ostatni raz daliśmy mm, od tamtej pory jadę tylko na cycku 💪 a zauważyłam że się rozkręciło, bo raz że cycki twarde i wielkie, trochę czasem gdzieś zabolą, a dwa że jak młody tak wczoraj płakał to mi samoistnie z piesi leciało - koszula mokra, prześcieradło też 🙈
Co do samego karmienia, u mnie też młody bardzo długo wisi na piersi wydaje mi się i nie jest tak że szybko przełyka. On robi dużo przerw, z czasem coraz więcej aż zaśnie i w końcu mu ten cycek z buzi sam wypada. Ja wcześniej go nie ruszam, daje mu samemu decydować ile tego czasu trzeba. A ja mam do Was inne pytanie, tych KP - co ile Wam wypada takie karmienie piersią średnio? Bo na mm to się mówi o 3 godzinach, a wiem że przy KP to na żądanie, ale ile to u Was jest mniej więcej? I karmicie od razu na obie piersi, czy raz jedną, raz drugą? 😉asiun, KarolaKinga, Anuncja, Elza1234, Nineq, Kindziukowa, Gusia_, CelinaJan, Margareetka, Werzol, Szarotka12, ezra, Anabbit, Alex_92 lubią tę wiadomość
2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙
👩 30🧑 34 🐶 4
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Gusia_ wrote:Z ciekawości wpisałam te wodniste żółte kupy w Google i w Internecie piszą, że u noworodków kp wodniste kupy mogą występować kilka razy na dobę 🤣 no ja wiem że to nie jest diagnoza i jak cię coś martwi Asiun to drąż, ale ja to na spokojnie
A też wpisywałam w google i o ile pisałam "wodniste kupy" to była odpowiedź że to ok, a jak wpisałam "kupa samą wodą" to już zwrotka że to biegunka i koniecznie konsultacja z lekarzem ...⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Revolutionary ja karmię na zmianę, bo młody się najada z jednej piersi i odpływa od razu po jedzeniu. Z córką też tak karmiłam ponad 2 lata i było oki
a czasowo to różnie, jak w dzień go boli brzuszek to potrafi i co godzinę jeść, ale wtedy chwilę pociamka i odpływa przy tym cycu bardziej niż je, więc to tak w formie uspokojenia. W nocy co 2,5-3 h póki co.
Revolutionary lubi tę wiadomość
-
Moja nie wisi na cycku jakoś mega długo, jak zasypia to zwykle puszcza cycka. Ale pamiętam, że starsza to mogła ssać godzinami.
Kindziukowa, no ja odprowadzałam i odbierałam starsza z przedszkola z duszą na ramieniu 😅 i byłoby spoko gdyby nie te dramy przy pożegnaniach czasami. Mamy główne wejście akurat tak fajnie schowane, że mogłam małą zostawić przed wejściem w wózku, na szczęście zawsze spała i się nie budziła. Małe przedszkole więc czułam, że jest bezpieczna. Od września jak będzie starsza to już będę ja mogła wziąć na ręce na luzie.
A te zajęcia to są w bardzo fajnym miejscu pod dzieci, znam je dobrze, bo chodziłyśmy tam regularnie ze starszą, więc widzę szanse, żeby to ogarnąć, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Czekamy jeszcze na nowy samochód, bo ten aktualnie którym jeździmy (tesciowej) jest strasznie ciasny i ciężko w nim z 2 dzieci.
Moja miała takie wodniste kupy jak był ten wirus u nas, potem już normalne, tzn takie jak miała starsza, wodniste ale papkowate. -
Dzięki Kindziukowa, dzięki Dziewczyny!
No ja po ktg i badaniu - badania wzorcowe, samopoczucie ok, Młoda współpracuje, nie ma wskazań do indukcji, a szyjka totalnie bez zmian - 2 cm, przepuszcza palec, scentralizowana. Zalecenia ciągle te same - seks i stymulacja sutków. Może się okaże, że ja - rodowita warszawianka się śmiałam z krakowskich centusiów, a mnie samej też bardziej opyla się do tego 1.07 dociągnąć, żeby mieć 100% za czerwiec
Może łatwo mi pisać ze swojego położenia, ale jak Was czytam, to naprawdę z całego serca Wam życzę, żebyście były dla siebie dobre i wyrozumiałe i też same sobie robiły głaski - Wy też jesteście ważne, tak samo jak Wasze dzieciLauraa, Blackapple, Kindziukowa, Margareetka, ezra, Revolutionary , Werzol, Anabbit lubią tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:Laski ale to ,że dziecko ssie albo szuka ssania nie znaczy ,że chce jeść. Łatwo dzieci tak przekarmić do zrzygania. No a jak rzygną to znowu jedzą. Błędne koło
-
Ja karmie jak Tanashi czyli z jednej piersi na jedne karmienie i tak karmiłam poprzednie dzieci, nie były nigdy zainteresowane jeszcze druga więc już nie proponuje
U nas w nocy jest co 3 lub 2 h a w dzień to różnie, nieraz nie je 2h, nieraz co pół godziny się domaga. Generalnie jak widzę, że szuka to proponuje mleko
U nas wieczorami też długo ciumkaRevolutionary lubi tę wiadomość
-
Miło poczytać co u Was ❤️
Cel również gratulacje, cieszcie się soba!
Anuncja kciuki!! Ale masz teraz wsparcie od wszystkich na koniec 🥺
U nas też nocka ciężka, spanie w dostawce max godzinę a z nami już 2-3 🙈 do tego 6 dzień bez kupy i ciągle gazy go męczą także espumisan nas ratuje. We wtorek mamy pediatrę, trochę mnie martwią te kupy bo nie wiem czy tak jest fizjologicznie u niego przez karmienie piersią czy jednak coś nie gra. Do 5 tygodnia było wszystko normalnie. Niby przybiera, pieluszki mokre, nie płacze całe dnie tylko widać że się napina i pręży po karmieniach. Nie chce podawać kolejnej mikrowlewki, także czekam spokojnie do wizyty. Także widzicie, u Was wodniste kupy, u nas brak. I bądź tu człowieku mądry co jest fizjologiczne a co odbiega od normy. Także Asiun przytulam. Może któraś miała kiedys taki problem? 😥
Gusia też lubię czytać jak piszesz o swoim porodzie ❤️ ale też podziwiam opieki nad trójka 🙈 ja tylko wpisuje w ChatGPT ciągle jakieś pytania w stylu kiedy dziecko zaczyna dłużej spać, kiedy będzie trochę łatwiej 🤣🤣
Szarotka a już miałam Ci pisać, że tak jak mnie ostatnio Kindziukowa pocieszała, że idzie się odzwyczaić od kapturków i rzeczywiście też już rzadko używamy a tu widzę, że u Was też zaskoczyło ❤️ super!!
Karola Ty to masz powera ze masz siły jeszcze na pomidory podczas spania małej 🤪 a co do jedzenia u nas podobnie, czuje się jak odkurzacz podczas karmienia. Wręcz jak młody jest na cycu czuję jak zaczyna mi burczeć w brzuchu 🤪
Revolutionary piękne powitanie ❤️
Młody już krzyczy na jedzenie, także zaraz będę nadrabiać dalej 🙈
Gusia_, Anuncja, Szarotka12, Kindziukowa, Revolutionary lubią tę wiadomość
-
kasssia wrote:A to nie jest tak, że z cycka biorą sobie tyle ile potrzebują? Moja pierwsza mogła siedzieć przy cycku baaardzo dlugo i ulała dosłownie raz w życiu.
-
Też karmie raz jedną raz drugą. Czasami jak trzeba to sobie powisi. W nocy też sama się wybudza tak co 2,5 do 3 godzin.
Co do tego szukania i wkładania palców, tak jakby dziecko nadal było głodne to pytałam położnej o co chodzi i jak sobie z tym radzić. Bo głodna nie jest, jak przystawię do piersi to na niej wisi i rani tylko sutki.
Położna jasno dała mi do zrozumienia. Jak wkłada palce a głodna nie jest to mam do wyboru:
- przykładam i dalej wisi na piersi
-wkłada palce i sobie je ssie
- daje smoczka.
U mnie wybór był prosty, smok. Sutki szkoda, żeby raniła i wisiała. Palce trudno oduczyć ssania. Więc został smoczek, który potem oduczę.
I to się sprawdza. Pociumka sobie z 7-10 min, zaśnie i smoczek wypluwa. Więc mam spokój. 😊 Polecam spróbować. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca, 14:41
Revolutionary lubi tę wiadomość
-
U nas jutro kardiolog Małej przez te moje sjogreny no i wyszedł jakiś szum w serduszku osluchujac pytanie czy fizjologiczny po porodzie czy coś trzeba będzie działać. Prosimy o kciukasy.
Dzis nas wezwali przed chwilą, że glukoza tylko 2.4, proponowali mm ale po tej wizycie tak ssała że teraz ma 4.7 i jednak mam ja tylko karmić piersia
Mała ssie ale nie wiem czy się najada. Po porodzie długo spala bo jakieś 5-6h. Przytulamy się dużo. Była smółka, sporo, ale nie było przemoczonych pieluszek.
Heparynę dostałam dopiero o 10, inny zastrzyk I 4.0 więc podałam im kartkę z zaleceniami i wzięłam swój 0.8, ale chyba moja immunolog wie co robi, tu jednak mniej mnie znają.
Karola Twój kolega hemoroid ma dużego przyjaciela... nie wiem co to się stało...
Tata z nami od rana przyniósł nam piękne kwiatki. Tu takie oblężenie że czeka 8 osób na przyjęcie...musieli mnie dołożyć do 3 os sali. Ciasno ale przyjazne osoby. Chyba ledwo co mi wczoraj położna ogarnęła, żeby w ogóle być razem, a nie rozdzielonym. Mają dużo jakichś przypadków pilnych też i lekarze wciąż biegają na górę, dziś w sumie może tak bo jest tylko dyzWiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca, 15:26
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍