CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
kasssia wrote:Czy wasze dzieci też się ciągną za włosy jak płaczą?
Nie, ma za krótkie 🤣 ale ręce są na całej twarzy, wkłada palce do oka, nosa, drapie sie ...🙈2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙
👩 30🧑 34 🐶 4
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Margareetka wrote:Umówiłam nas na 10 lipca do pediatry
A mam jeszcze jedna, może głupia zagwozdke 😅 czy polecacie jakieś dezodoranty na okres karmienia piersią? Lekarz w szpitalu mnie nastraszył, że mam nic nie używać, ale teraz takie upały i mimo że myję pachy co chwilę to po prostu czuję smrodek i coś jednak bym chciała używać. Tylko nie mam pojęcia co.
Pierwsze słyszę że nie można używać dezodorantu -
Revolutionary wrote:Jeju, nie miałam totalnie czasu się odezwać ostatnio 🙈
Widzę temat szczepień na tapecie - ja jeszcze totalnie tego nie ogarniam, chociaż też już by warto cokolwiek się zainteresować...
U nas z nowości to wczoraj był pierwszy spacer na lody i do moich rodziców, pokazać im wnukaMłody spał w obie strony, u mamy zrobił dwójkę więc było karmienie i przebranie i do domku. 😊
Dzisiaj była u nas też położna - mega średnia babka ale byle odbębnić te wizyty... Oczywiście DIEEETA LEKKOSTRAWNA - zero cytrusów, zero cebuli, nie smażyć tylko gotować, warzywa surowe to średnio (np pomidor którego zjadłam to uważać bo może być alergia), mogę jabłka, borówki, kompoty, brak herbatek owocowych i soków z kartonu.... tymczasem ja która pierwszego dnia po wyjściu ze szpitala zjadła sushi, w szpitalu piłam sok pomarańczowy a w niedziele jadłam bób 🙆♀️
Z dobrych wieści to mały od wyjścia ze szpitala przybrał 110g, więc mam nadzieję, że niedługo dobije do wagi urodzeniowej
Wizytę u lekarki rodzinnej mamy w następnym tygodniu, ale to dlatego że ta położna jedzie na dwutygodniowy urlop. 🫡
Co do pępka, ja do tej pory nic z nim nie robiłam, bo był suchy, nic nie leciało, jedynie po kąpieli wytarłam patyczkiem żeby pozbyć się ewentualnej wody (chociaż uważaliśmy żeby nie zamoczyć). A ta dzisiaj kazała nam octaniseptem właśnie myć i nie jestem jakoś przekonana, bo właśnie słyszałam o tej suchej pielęgnacji..
A dziewczyny co do espumisanu - dajecie go od urodzenia praktycznie? U nas młody też puszcza sporo bączków, był wieczór że dużo płakał i się prężył więc ewidentnie coś mu dolegało, myślę że brzuszkowego i właśnie się zastanawiam czy wtedy możemy mu coś dać. 🤔
Myśmy zaczeli espumisan na ok 2.5 tyg bo wtedy się zaczęły gazy/kolki. Tzn najpierw wystarczało kładzenie na brzuszku, zmiana pozycji do kp itp. Ale to pare dni. Potem już teraz espumisan wjechał. To jest bzdura jakaś jak niby smażone ma powodować gazy u dziecka skoro mleko produkuje się z krwi xd Ja jem wszystko i czasem było dobrze czasem nie. Pomidory jem codziennie -
amoze wrote:Hejo, gratulacje dla wszystkich nowych Mamusiek ❤️ Anuncja trzymam kciuki za Twój poród
mam nadzieję, że wydarzy się jak najszybciej
Pytanie do zaprawionych w boju - ZASTÓJ
Dziś mi się to cholerstwo zrobiło na prawej piersi, od strony pachy i od dołu. Biorę ciepłe kilkunastominutowe prysznice, wzięłam Milanelle complex i będę brać pewnie kilka następnych dni, do tego nurofen, ściągam laktatorem, ale leci tylko po kropelce (swoją drogą czy właśnie tak ma lecieć w tym przypadku?) I przystawiam Anielę właściwie na każde żądanie lub marudzenie - tu bardziej w roli smoka, bo strasznie się irytuje, że nic jej z tego cycka nie leci... Coś jeszcze polecacie żeby się uchronić przed antybiotykiem czy kontynuować to co robię i czekać? A jeśli czekać to max jak długo?
U mnie ciągle problemy z nawalami. Tradycyjnie mam mleka za dużo...ja miałam rady od cdl: 10min przed i po karmieniu zimne oklady zwłaszcza po karmieniu pomagały. Zaczynać kp od chorej piersi. U mnie okazało się że młody gorzej ściąga 1 piers żeby nie napędzić laktatorem to PO karmieniu przystawiałam magiczna butelkę. Ogólnie magiczna butelka to złoto mniej mycia tania i nie napędzą taj laktacji. Przy 1szym dziecku zrobiłam sobie krzywdę laktatorem...ibuprofen przecuwbolowo 400mg co 6-8h. Lecytyna forte 4xdziennieamoze lubi tę wiadomość
-
amoze wrote:Dzięki Gusia, będę starała się spać na plecach. Faktycznie mam taką małą białą plamkę, grudkę, spróbuję ją jeszcze poprzystawiać, a jak się nie uda to najwyżej jutro pójdę do apteki i spróbuję Twojego sposobu, aczkolwiek serio brzmi przerażająco 😬 spróbuję też z tą lanoliną. Dziękuję
Jak coś moje rady nie są na zatkany kanalik a ma zgrubienie/ zapalenie piersi nie wiem jsk to nazwać np.jak długo się nie ściąga jest przepełniona i twarda. Np jak dziecko źle ssie to można sobie pomóc zanim się rozwiąże problem np u neurologopedy. Lecytyna pomaga na wypływ pokarmu. Przy nawale się też sprawdza rady od mojej cdl.amoze lubi tę wiadomość
-
amoze wrote:Hejo, gratulacje dla wszystkich nowych Mamusiek ❤️ Anuncja trzymam kciuki za Twój poród
mam nadzieję, że wydarzy się jak najszybciej
Pytanie do zaprawionych w boju - ZASTÓJ
Dziś mi się to cholerstwo zrobiło na prawej piersi, od strony pachy i od dołu. Biorę ciepłe kilkunastominutowe prysznice, wzięłam Milanelle complex i będę brać pewnie kilka następnych dni, do tego nurofen, ściągam laktatorem, ale leci tylko po kropelce (swoją drogą czy właśnie tak ma lecieć w tym przypadku?) I przystawiam Anielę właściwie na każde żądanie lub marudzenie - tu bardziej w roli smoka, bo strasznie się irytuje, że nic jej z tego cycka nie leci... Coś jeszcze polecacie żeby się uchronić przed antybiotykiem czy kontynuować to co robię i czekać? A jeśli czekać to max jak długo?amoze lubi tę wiadomość
-
Hejo,
Ja dzisiaj się zgłaszam na IP i zobaczymy jak mnie tam dalej pokierują z tym indukowaniem. W każdym razie trzymajcie kciuki za mnie, bo się denerwujęDomcia897, Nosa, Tanashi, Kkk77, KarolaKinga, Elza1234, kasssia, Paulinaaa_, asiun, Lauraa, Margareetka, CelinaJan, xSmerfetkax, Blackapple, Kindziukowa, Revolutionary , Werzol, SZKODNIK, przygodami66, Biedronka@, Szarotka12, awokado 🥑, Gusia_, amoze, Moooniii, Klaudek11, Alex_92, ezra lubią tę wiadomość
-
Anuncja wrote:Hejo,
Ja dzisiaj się zgłaszam na IP i zobaczymy jak mnie tam dalej pokierują z tym indukowaniem. W każdym razie trzymajcie kciuki za mnie, bo się denerwujęAnuncja lubi tę wiadomość
-
Kkk77 wrote:Ja odkąd przeczytałam, że kupy niemowlęcia są koloru i konsystencji musztardy to jakoś mam problem z jedzeniem musztardy xd
Kkk77, amoze lubią tę wiadomość
-
Kkk77 wrote:Ja odkąd przeczytałam, że kupy niemowlęcia są koloru i konsystencji musztardy to jakoś mam problem z jedzeniem musztardy xd
Ja tam jestem ciągle głodna I to mnie nie rusza 🤣 powiedziałabym nawet, że oczekiwanie ool dnia na kupę to takie emocje, że zaraz po zmianie pampersa idę coś zjeść 🤭🤭🤭KarolaKinga lubi tę wiadomość
-
Boże, mam takiego głodomora z tego dziecka 🙈 ale po wczorajszym ważeniu widzę że musimy jej dawać naprawdę większe te porcje bo zleciała z wagi.
W 8 dniu życia skapitulowaliśmy i od 6 rano spała z nami w łóżku w kokonie 🙈 dzięki temu udało nam się dospać i nie mam ochoty wydłubać sobie mózgu
Idę robić kawę, dobrego dnia!Werzol, Nosa lubią tę wiadomość
-
Nosa wrote:🤣
Ja tam jestem ciągle głodna I to mnie nie rusza 🤣 powiedziałabym nawet, że oczekiwanie ool dnia na kupę to takie emocje, że zaraz po zmianie pampersa idę coś zjeść 🤭🤭🤭
Bez kitu, też czekam jak na prezenty od świętego mikołaja, a jak ciśnie to kibicuję jak na meczu piłkarskim 🤣asiun, Alex_92 lubią tę wiadomość