X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 02:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Czy wasze dzieci też się ciągną za włosy jak płaczą?

Nie, ma za krótkie 🤣 ale ręce są na całej twarzy, wkłada palce do oka, nosa, drapie sie ...🙈

2cs 🤞

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
    03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
    27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
    25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙

👩 30🧑 34 🐶 4

A journey of a thousand miles begins with a single step...

age.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 03:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Czy wasze dzieci też się ciągną za włosy jak płaczą?
    Zauważyłam to też, że się chwyta rączka z tyłu głowy za włosy 🙃 ale nie pamiętam czy to było przy płaczu czy jakiejś złości czy normalnie bo dwa razy dopiero dojrzałam.

• CelinaJan Ekspertka

Wysłany: 3 lipca, 04:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna nie, ale już zamówiłam. Dzięki 😊
    Kasssia tak, a prócz tego jak napisała Revolutionary palce są wszędzie. Oczy, usta, poliki...

28.08.23r ⏸️
    06.10.23 poronienie chybione 💔
    16.10.24⏸️

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 05:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie, z tyłu się łapie. Ufff myślałam, że tylko moja to jakaś masochistka 😅

age.png

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Umówiłam nas na 10 lipca do pediatry :)

A mam jeszcze jedna, może głupia zagwozdke 😅 czy polecacie jakieś dezodoranty na okres karmienia piersią? Lekarz w szpitalu mnie nastraszył, że mam nic nie używać, ale teraz takie upały i mimo że myję pachy co chwilę to po prostu czuję smrodek i coś jednak bym chciała używać. Tylko nie mam pojęcia co.

Pierwsze słyszę że nie można używać dezodorantu

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Jeju, nie miałam totalnie czasu się odezwać ostatnio 🙈

Widzę temat szczepień na tapecie - ja jeszcze totalnie tego nie ogarniam, chociaż też już by warto cokolwiek się zainteresować...

U nas z nowości to wczoraj był pierwszy spacer na lody i do moich rodziców, pokazać im wnuka ;) Młody spał w obie strony, u mamy zrobił dwójkę więc było karmienie i przebranie i do domku. 😊

Dzisiaj była u nas też położna - mega średnia babka ale byle odbębnić te wizyty... Oczywiście DIEEETA LEKKOSTRAWNA - zero cytrusów, zero cebuli, nie smażyć tylko gotować, warzywa surowe to średnio (np pomidor którego zjadłam to uważać bo może być alergia), mogę jabłka, borówki, kompoty, brak herbatek owocowych i soków z kartonu.... tymczasem ja która pierwszego dnia po wyjściu ze szpitala zjadła sushi, w szpitalu piłam sok pomarańczowy a w niedziele jadłam bób 🙆‍♀️
    Z dobrych wieści to mały od wyjścia ze szpitala przybrał 110g, więc mam nadzieję, że niedługo dobije do wagi urodzeniowej ;)
    Wizytę u lekarki rodzinnej mamy w następnym tygodniu, ale to dlatego że ta położna jedzie na dwutygodniowy urlop. 🫡
    Co do pępka, ja do tej pory nic z nim nie robiłam, bo był suchy, nic nie leciało, jedynie po kąpieli wytarłam patyczkiem żeby pozbyć się ewentualnej wody (chociaż uważaliśmy żeby nie zamoczyć). A ta dzisiaj kazała nam octaniseptem właśnie myć i nie jestem jakoś przekonana, bo właśnie słyszałam o tej suchej pielęgnacji..

A dziewczyny co do espumisanu - dajecie go od urodzenia praktycznie? U nas młody też puszcza sporo bączków, był wieczór że dużo płakał i się prężył więc ewidentnie coś mu dolegało, myślę że brzuszkowego i właśnie się zastanawiam czy wtedy możemy mu coś dać. 🤔

Myśmy zaczeli espumisan na ok 2.5 tyg bo wtedy się zaczęły gazy/kolki. Tzn najpierw wystarczało kładzenie na brzuszku, zmiana pozycji do kp itp. Ale to pare dni. Potem już teraz espumisan wjechał. To jest bzdura jakaś jak niby smażone ma powodować gazy u dziecka skoro mleko produkuje się z krwi xd Ja jem wszystko i czasem było dobrze czasem nie. Pomidory jem codziennie

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:
    Hejo, gratulacje dla wszystkich nowych Mamusiek ❤️ Anuncja trzymam kciuki za Twój poród :) mam nadzieję, że wydarzy się jak najszybciej :)

Pytanie do zaprawionych w boju - ZASTÓJ

Dziś mi się to cholerstwo zrobiło na prawej piersi, od strony pachy i od dołu. Biorę ciepłe kilkunastominutowe prysznice, wzięłam Milanelle complex i będę brać pewnie kilka następnych dni, do tego nurofen, ściągam laktatorem, ale leci tylko po kropelce (swoją drogą czy właśnie tak ma lecieć w tym przypadku?) I przystawiam Anielę właściwie na każde żądanie lub marudzenie - tu bardziej w roli smoka, bo strasznie się irytuje, że nic jej z tego cycka nie leci... Coś jeszcze polecacie żeby się uchronić przed antybiotykiem czy kontynuować to co robię i czekać? A jeśli czekać to max jak długo?

U mnie ciągle problemy z nawalami. Tradycyjnie mam mleka za dużo...ja miałam rady od cdl: 10min przed i po karmieniu zimne oklady zwłaszcza po karmieniu pomagały. Zaczynać kp od chorej piersi. U mnie okazało się że młody gorzej ściąga 1 piers żeby nie napędzić laktatorem to PO karmieniu przystawiałam magiczna butelkę. Ogólnie magiczna butelka to złoto mniej mycia tania i nie napędzą taj laktacji. Przy 1szym dziecku zrobiłam sobie krzywdę laktatorem...ibuprofen przecuwbolowo 400mg co 6-8h. Lecytyna forte 4xdziennie

amoze lubi tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:
    Dzięki Gusia, będę starała się spać na plecach. Faktycznie mam taką małą białą plamkę, grudkę, spróbuję ją jeszcze poprzystawiać, a jak się nie uda to najwyżej jutro pójdę do apteki i spróbuję Twojego sposobu, aczkolwiek serio brzmi przerażająco 😬 spróbuję też z tą lanoliną. Dziękuję :)

Jak coś moje rady nie są na zatkany kanalik a ma zgrubienie/ zapalenie piersi nie wiem jsk to nazwać np.jak długo się nie ściąga jest przepełniona i twarda. Np jak dziecko źle ssie to można sobie pomóc zanim się rozwiąże problem np u neurologopedy. Lecytyna pomaga na wypływ pokarmu. Przy nawale się też sprawdza rady od mojej cdl.

amoze lubi tę wiadomość

• Domcia897 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:
    Hejo, gratulacje dla wszystkich nowych Mamusiek ❤️ Anuncja trzymam kciuki za Twój poród :) mam nadzieję, że wydarzy się jak najszybciej :)

Pytanie do zaprawionych w boju - ZASTÓJ

Dziś mi się to cholerstwo zrobiło na prawej piersi, od strony pachy i od dołu. Biorę ciepłe kilkunastominutowe prysznice, wzięłam Milanelle complex i będę brać pewnie kilka następnych dni, do tego nurofen, ściągam laktatorem, ale leci tylko po kropelce (swoją drogą czy właśnie tak ma lecieć w tym przypadku?) I przystawiam Anielę właściwie na każde żądanie lub marudzenie - tu bardziej w roli smoka, bo strasznie się irytuje, że nic jej z tego cycka nie leci... Coś jeszcze polecacie żeby się uchronić przed antybiotykiem czy kontynuować to co robię i czekać? A jeśli czekać to max jak długo?
    Hej , masuj trochę ruchem ściągającym od góry piersi w stronę sutka kilka razy dziennie po kilka minut

amoze lubi tę wiadomość

• Anuncja Ekspertka

Wysłany: 3 lipca, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo,
    Ja dzisiaj się zgłaszam na IP i zobaczymy jak mnie tam dalej pokierują z tym indukowaniem. W każdym razie trzymajcie kciuki za mnie, bo się denerwuję

Domcia897, Nosa, Tanashi, Kkk77, KarolaKinga, Elza1234, kasssia, Paulinaaa_, asiun, Lauraa, Margareetka, CelinaJan, xSmerfetkax, Blackapple, Kindziukowa, Revolutionary , Werzol, SZKODNIK, przygodami66, Biedronka@, Szarotka12, awokado 🥑, Gusia_, amoze, Moooniii, Klaudek11, Alex_92, ezra lubią tę wiadomość

preg.png
  • Katikat Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas odpadł kikut zobaczymy co dzis położna powie na niego.

Moj ma wybuchowe kupy wlansnie koloru kurkumy i tłoczy je tak głośno a są z mojego mleka. Szok.

Zapalenia endometrium, polip, 2 transfery nieudane, 1 strata
    Naturals między ivf

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja wrote:
    Hejo,
    Ja dzisiaj się zgłaszam na IP i zobaczymy jak mnie tam dalej pokierują z tym indukowaniem. W każdym razie trzymajcie kciuki za mnie, bo się denerwuję
    Powodzenia ✊️ szybkiej i bezbolesnej akcji życzę ❤️

Anuncja lubi tę wiadomość

Wituś 🩵 ur.19.06.2025 (40t0d) 3470g, 54cm
    age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odkąd przeczytałam, że kupy niemowlęcia są koloru i konsystencji musztardy to jakoś mam problem z jedzeniem musztardy xd

age.png
  • KarolaKinga Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja, powodzenia! 🍀🍀🍀

Anuncja lubi tę wiadomość

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Ja odkąd przeczytałam, że kupy niemowlęcia są koloru i konsystencji musztardy to jakoś mam problem z jedzeniem musztardy xd
    Dzięki. Musztarda już nigdy nie będzie taka sama

Kkk77, amoze lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    🤣
    Ja tam jestem ciągle głodna I to mnie nie rusza 🤣 powiedziałabym nawet, że oczekiwanie ool dnia na kupę to takie emocje, że zaraz po zmianie pampersa idę coś zjeść 🤭🤭🤭

KarolaKinga lubi tę wiadomość

Wituś 🩵 ur.19.06.2025 (40t0d) 3470g, 54cm
    age.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na dzień dzisiejszy to bardziej musztarda francuska xd

Kkk77, Margareetka, Nosa, Alex_92 lubią tę wiadomość

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, mam takiego głodomora z tego dziecka 🙈 ale po wczorajszym ważeniu widzę że musimy jej dawać naprawdę większe te porcje bo zleciała z wagi.
    W 8 dniu życia skapitulowaliśmy i od 6 rano spała z nami w łóżku w kokonie 🙈 dzięki temu udało nam się dospać i nie mam ochoty wydłubać sobie mózgu

Idę robić kawę, dobrego dnia!

Werzol, Nosa lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jadę dzisja do ortopedy małą i zapisać ja do żłobka. Smuteczek...

event.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 3 lipca, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    🤣
    Ja tam jestem ciągle głodna I to mnie nie rusza 🤣 powiedziałabym nawet, że oczekiwanie ool dnia na kupę to takie emocje, że zaraz po zmianie pampersa idę coś zjeść 🤭🤭🤭

Bez kitu, też czekam jak na prezenty od świętego mikołaja, a jak ciśnie to kibicuję jak na meczu piłkarskim 🤣

asiun, Alex_92 lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 1903 1904 1905 1906 1907 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ