CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola3xJ:D wrote:Od września 2026.
Blackapple ponoć w państwowych dużo miejsca. Ja bym spróbowała na Twoim miejscu.
Jeśli chodzi o lokalizację to my dla syna braliśmy to po drodze do pracy.jak mieliśmy wolne to dziecko i tak nie szło do żłobka woec blisko domu nam nie było trzeba. Teraz mam taką sytuację, że nie mam żłobka ani blisko pracy ani domu. Tak po środku, po drodze jest
Zapytać w sumie mogę, mam do niego zawrotne 300 m to nawet jak pójdziemy na jakiś spacer to mąż zostanie z wózkiem a ja wejdę spytać lub na odwrót. -
Ja witam się z samego środka piekła - mamy w sypialni skromne 28 stopni i termometr jeszcze nie powiedział ostatniego słowa 🥵 młody się wścieka bo brzuszek, więc chce być non stop na rękach, a potem się wścieka że się lepi do mnie i jest cały mokry 😅 Ale nadal mamy względnie dobry dzień, udało mi się wyjść na godzinę z bąblami do ogrodu i nie było żadnej awantury, to chyba nasz rekord 😆
Edit: oczywiście awantury ze strony córki, bo płacz bąbla mamy non stop 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca, 11:53
-
Elza1234 wrote:A mogę zapytać jak zapisałaś już dziecko w publicznym?
Bo u nas w mieście zapisy na publiczne są w kwietniu przez oficjalną str urzędu miasta
Bo ja też planuję wrócić wrzesień 2026
Właśnie ja też sama nie wiem czy zapisywać do żłobka koło mojej pracy czy na osiedlu. Na szczęście pracuję 5 przystanków tramwajem od pracy więc nie tak daleko
U nas w mieście rekrutacja do żłobka ma charakter ciągły tzn. składanie wniosków o przyjęcie odbywa się przez cały rok. Wniosek składam przez internet, wybieram 3 żłobki a podanie papierowe złożyłam w żłobku 1 wyboru. Deklaruje we wniosku kiedy chce dziecko posłać do żłobka, jak się uda to może iść wczesniej lub później bo pytanie ile miejsc się zwolni, albo wogóle bo będę musiała wrócić do pracy a nie będzie jeszcze dla nas miejsca🤷♀️
Na stronie mam informację na którym jesteśmy aktualnie miejscu w kolejce i zostaje czekać✊️✊️✊️Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca, 11:58
Elza1234, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Tanashi wrote:Ja witam się z samego środka piekła - mamy w sypialni skromne 28 stopni i termometr jeszcze nie powiedział ostatniego słowa 🥵 młody się wścieka bo brzuszek, więc chce być non stop na rękach, a potem się wścieka że się lepi do mnie i jest cały mokry 😅 Ale nadal mamy względnie dobry dzień, udało mi się wyjść na godzinę z bąblami do ogrodu i nie było żadnej awantury, to chyba nasz rekord 😆
Edit: oczywiście awantury ze strony córki, bo płacz bąbla mamy non stop 🫣 -
Biedronka@ wrote:U nas w mieście rekrutacja do żłobka ma charakter ciągły tzn. składanie wniosków o przyjęcie odbywa się przez cały rok. Wniosek składam przez internet, wybieram 3 żłobki a podanie papierowe złożyłam w żłobku 1 wyboru. Deklaruje we wniosku kiedy chce dziecko posłać do żłobka, jak się uda to może iść wczesniej lub później bo pytanie ile miejsc się zwolni, albo wogóle bo będę musiała wrócić do pracy a nie będzie jeszcze dla nas miejsca🤷♀️
Na stronie mam informację na którym jesteśmy aktualnie miejscu w kolejce i zostaje czekać✊️✊️✊️
Wszyscy powtarzają że jest mało dzieci i są miejsca i tego się trzymamBiedronka@ lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a czy któraś z Was ma chustę elastyczna the slings? Rozważam podjęcie jeszcze jednej próby chustonoszenia, bo młody ewidentnie lubi być w pionie i nie schodzi z rąk, a dom jest w takim stanie, że niedługo zamieszkają z nami karaluchy 😅 Muszę uwolnić ręce, bo dopóki mąż ma budowę na głowie to nie ogarniemy tego 🥴 Chusta elastyczna niby do pół roku jest okej, a potem mam nosidło kavka od 6m.z., więc akurat by spasowało.
Kindziukowa lubi tę wiadomość
-
Tanashi wrote:Dziewczyny, a czy któraś z Was ma chustę elastyczna the slings? Rozważam podjęcie jeszcze jednej próby chustonoszenia, bo młody ewidentnie lubi być w pionie i nie schodzi z rąk, a dom jest w takim stanie, że niedługo zamieszkają z nami karaluchy 😅 Muszę uwolnić ręce, bo dopóki mąż ma budowę na głowie to nie ogarniemy tego 🥴 Chusta elastyczna niby do pół roku jest okej, a potem mam nosidło kavka od 6m.z., więc akurat by spasowało.
Podłączam się pod pytanie, też mocno myślę nad chusta bo mały ciągle przyklejony do mnie. -
Tanashi tez właśnie rozpatruje spotkanie z instruktorka od chustonoszenia, bo Witek chce sie nosić tylko w pionie 🤡.
Asiun ... pic im sie po prostu chce.
U nas po mocno średniej nocce, aktywnym poranku, spacerze o 7 rano Don Pulpet ciągnie drzeme od jakiejś 10.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca, 12:20
Werzol lubi tę wiadomość
-
To muszę się zainteresować tym tematem żłobka. Tylko u nas w gminie nie ma żadnego publicznego, a z tego co czytam to w Krakowie mogą się starać tylko mieszkańcy. Więc no nam zostanie tylko prywatny
Przybija pione z tym karmieniem dziś, wisi na cycu co chwilę, pociumka trzy minuty, turbo drzemka i znów 🤡 -
Tanashi ja mam elastyczną ale nie pamiętam marki, dla mnie jest ok do 3-4 miesiąca, potem mi dziewczyny zjeżdżały w niej w dół bo już się bardzo rozciągała i przechodziłam na nosidło
U nas chusta będzie prana w weekend bo od poniedziałku mąż wraca do pracy, a mała jest bardzo „na rece” i nieraz ma dni, że naprawdę ciężko odłożyć
Jeny jak ja się cieszę, ze nie mam problemu ze żłobkiem. U nas w mieście nawet nie ma 🫣 -
Tanashi wrote:U nas kupy są okej, ale moja córka też nie miała żadnych objawów skórnych ani z kupą, jedynie te kolki i po odstawieniu nabiału przeszły, więc liczę się z tym że tym razem może być podobnie. Ja podaję 5-7 kropli espumisanu 100 do każdego karmienia
Ja niby dawałam Kolzym - 6 kropli i Espumisan 40 mg - 10 kropli do każdego posiłku, ale jakoś mi jej szkoda było że już od małego ją faszeruje... Przeszłam na produkty bez laktozy - minie jutro tydzień - czy widzę poprawę? To zależy... W dzień spokój a w nocy krzyk, ale nie przez godzinę tylko 10-15 minut... Sprowadziliśmy ten San Simplex i dostała dzisiaj drugą dawkę, no i po odbiciu narazie śpi, chociaż czuć było jak się położyło rękę na brzuchu że pękają pęcherzyki więc moze coś się ruszy i przestanie ją boleć... -
Margareetka wrote:To muszę się zainteresować tym tematem żłobka. Tylko u nas w gminie nie ma żadnego publicznego, a z tego co czytam to w Krakowie mogą się starać tylko mieszkańcy. Więc no nam zostanie tylko prywatny
Przybija pione z tym karmieniem dziś, wisi na cycu co chwilę, pociumka trzy minuty, turbo drzemka i znów 🤡Margareetka lubi tę wiadomość
-
Tanashi wrote:Dziewczyny, a czy któraś z Was ma chustę elastyczna the slings? Rozważam podjęcie jeszcze jednej próby chustonoszenia, bo młody ewidentnie lubi być w pionie i nie schodzi z rąk, a dom jest w takim stanie, że niedługo zamieszkają z nami karaluchy 😅 Muszę uwolnić ręce, bo dopóki mąż ma budowę na głowie to nie ogarniemy tego 🥴 Chusta elastyczna niby do pół roku jest okej, a potem mam nosidło kavka od 6m.z., więc akurat by spasowało.
Ja mamkupiłam sobie na promocji w dzień ojca te w serduszka
Ale nie mam porównania do innych bo to moja pierwsza chusta
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Hej! Postanowiłam założyć konto i podpytać najświeższe czerwcowe mamy
odnośnie drugiego porodu. Ogólnie to zastanawia mnie czy są tutaj takie mamy, które pierwszy poród miały wywoływany, a drugi zaczął się sam? Ja rodzę pod koniec sierpnia. Pierwszy poród zakończył się w 42 tygodniu ;/, co prawda po podaniu oksytocyny urodziłam w 3 godziny, ale tym razem marzy mi się, aby zaczął się sam. Zastanawia mnie czy to był urok pierwszej ciąży, czy już tak jest? 😊
-
jowmat wrote:Ja niby dawałam Kolzym - 6 kropli i Espumisan 40 mg - 10 kropli do każdego posiłku, ale jakoś mi jej szkoda było że już od małego ją faszeruje... Przeszłam na produkty bez laktozy - minie jutro tydzień - czy widzę poprawę? To zależy... W dzień spokój a w nocy krzyk, ale nie przez godzinę tylko 10-15 minut... Sprowadziliśmy ten San Simplex i dostała dzisiaj drugą dawkę, no i po odbiciu narazie śpi, chociaż czuć było jak się położyło rękę na brzuchu że pękają pęcherzyki więc moze coś się ruszy i przestanie ją boleć...⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Ze żłobkami to jest tak,ze są punkty za czas oczekiwania więc im szybciej się zapisze tym więcej jest punktów. Ja ją zapisałam od września ale będę zmieniać na lipiec albo sierpień żeby załapać się na aklimatyzację. Żeby ją dawać np na 3 h na początku a nie we wrześniu wrzucić ją obce miejsce na 8 h.
Dzisiaj popełniłam przestępstwo i dałam jej wodę. Wypiła 70 ml na raz ze smakiem. Mm wypiją max 30 ml....
U orto byłyśmy i wiem tyle ,że nawet jak miała coś złamane to to się zrosło jak się zrosło i nie ma co drążyć, za pół roku przyjść na rentgen -
Tak mnie wzięło na podsumowanie zakupów ciążowych. Macie już wyrobione zdanie co się Wam przydalo a co nie? Czy lubicie swoje np wózki czy foteliki?
Ja mam np tak ,że kosz na pieluchy,ten mały wózek bugaboo,majtki z horizona,stojak do wanienki,chusteczki aqua wipes ,baza do fotelika wysuwana ,pianka ginexid to super trafione sprawy i jestem.mega zadowolona.
Za to snuza,wypasiony laktator,pajace ,muszle laktacyjne to porażkaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca, 13:57