CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny coraz bardziej się skłaniam do przejścia na mm… trochę mnie wykańcza fizycznie i psychicznie to karmienie piersią. Smutno mi i jestem zła na siebie że tak szybko się poddaję, ale myślę że to będzie dla nas dobra decyzja. Mam pytanie, macie jakieś rady jak teraz przejść na mm?
-
Smerfetka tak nagle jak masz rozkręcona laktację to pewnie powinnaś ogarnąć sobie tabletki, ale ja nie mam doświadczenia, tylko wiem jak znajoma robiła jak po miesiącu przestała karmić
-
xSmerfetkax wrote:Dziewczyny coraz bardziej się skłaniam do przejścia na mm… trochę mnie wykańcza fizycznie i psychicznie to karmienie piersią. Smutno mi i jestem zła na siebie że tak szybko się poddaję, ale myślę że to będzie dla nas dobra decyzja. Mam pytanie, macie jakieś rady jak teraz przejść na mm?
Nosa lubi tę wiadomość
-
Dzięki za Wasze wszystkie kciuki i wsparcie! Na ten moment siedzę sobie w dwuosobowej sali, pewnie wieczorem mi założą balonik i będę się z nim bujać do jutra. Lekarz powiedział, że mam bardzo dobre warunki do tego balonika
a jutro kolejny etap, to już oksy. Całe szczęście ze mną i z młodą wszystko super ok
no i chyba będę mogła sobie wpisać w CV bycie na pierwszej stronie na naszym forum
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca, 16:00
Elza1234, Biedronka@, KarolaKinga, Margareetka, Kindziukowa, Tanashi, CelinaJan, przygodami66, Nosa, Lauraa, amoze, Blackapple, Aszzz, Werzol, Revolutionary , Anabbit, Alex_92, Domcia897 lubią tę wiadomość
-
Co się sprawdziło?
Na ten moment dostawka lionelo timon to złoto, jeżdżę sobie nią po całym domu i wyjeżdżam na taras.
Ekspres baby brezza - nie wyobrażam sobie żeby go nie było, 5 sekund i butla gotowa.
Wózek venicci tinum upline 2 - na razie użyty 2 razy, jest ok, przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie mam porównania.
Fotel uszak - noce ratuje. Jest naprawdę wygodny.
Ten jeżdżący wózek z ikei na przybory higieniczne - to też strzał w 10.
Co się sprawdza średnio:
Z dziwnych rzeczy 😂 samochód… Mazda 6 w kombi, a już wiem, że jest za mały! 😂 Rodzinny spacer? Dziecko w foteliku i gondola na tylnym siedzeniu, a pies ze stelażem od wózka w bagażniku i to by było na tyle. Jakbym miała zabrać np. jeszcze walizki i jechać na urlop to bez bagażnika na dach albo przyczepki nie ma opcji. 😂 Na szczęście jak wyjeżdżamy pies zostaje u rodziców, a gondole można złożyć na płasko, wtedy na mały urlop się zmieścimy, ale takie szybkie pakowanie wózka i psa no lipa.
Śpiworki też nie używamy. Na ten moment jedziemy na kocyku bambusowym, bo w domu jest za ciepło na jakieś owijanie i cieplejsze ubieranie.
Monitor oddechu na razie nieużywany. Julek śpi na razie w dostawce w sypialni. Chce mu dać jeszcze z 2 tygodnie i spróbuje go przenieść do łóżeczka do jego pokoju i wtedy monitor się uruchomi.
Butelki aventa, ale to już opisywałam.
I to chyba na razie na tyle z rzeczy wypróbowanych poza ciuszkami i pampersami. 😅
Pytanie do osób po cc, czy boli Was… skóra? Nie boli mnie rana, boli mnie bardzo skóra pod pępkiem, przy dotyku, to jest jakby uczucie pieczenia, palenia? Jak młody poleży mi dłużej na klatce/brzuchu to jest w ogóle draka, odczuwam mocno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca, 16:19
👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Elza1234 wrote:
Ale wiecie co najbardziej mi się sprawdziło?
Mój MĄŻ. Ojezu, bez niego nie dałabym rady
O właśnie o moim mężu bym zapomniała 😅 na prawdę jest niesamowitym wsparciem. Nic mu nie jest straszne i mam wrażenie, że nawet lepiej mu idzie opieka nad małym niż mnieElza1234, KarolaKinga lubią tę wiadomość
-
U nas wozek Adamex super, quinny juz poszedł w świat.
Fotelik Joie do dupy
Nieużywane a kupione :
Butelka kolektor, nakladki do karmienia, masc z lanolina, granusept porazka, tantum rosa 💪
Pieluchy białe lupilu dla nas najlepsze
Ubranka H&M, Next, C&A najlepsze
Najgorsze pepco i sinsay.
Rewelacja "make my bio" mydelko z oliwek. -
SZKODNIK wrote:U nas wozek Adamex super, quinny juz poszedł w świat.
Fotelik Joie do dupy
Nieużywane a kupione :
Butelka kolektor, nakladki do karmienia, masc z lanolina, granusept porazka, tantum rosa 💪
Pieluchy białe lupilu dla nas najlepsze
Ubranka H&M, Next, C&A najlepsze
Najgorsze pepco i sinsay.
Rewelacja "make my bio" mydelko z oliwek.
A u nas na razie tylko ubranka z pepco nie są za duże. 😂
Jeśli chodzi o fotelik postawiliśmy na MaxiCosi. Avionaut nie podszedł do auta ii no MaxiCosi jest ciężki dla mnie. Już mam problem, a później jak Julek przymasuje w ogóle będzie lipa. Pewnie i tak skończy się na tym, że nie będę wypinać fotelika tylko wyciągać dziecko.. Ale to chyba problem moich mega słabych rąk.👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Z minusów z wyprawki:
-fotel uszak - mega niewygodny bo głęboko się siada i po porodzie jak byłam obolała ciężko było na nim siadać i wstawać aby karmić. Jak to ktoś wspomniał służy jako wieszak na ubrania 😅 ale jest piękny
- poduszka do karmienia Ikea - no jakoś niewygodnie z nią i wolę bez
- łóżeczko 5w1 na kółkach kinderlux- jest piękne, ładne, wydaje się wygodne ale leży sobie puste 🙃
- śpiworki - dopiero teraz zaczyna lubić w nich spać a wcześniej nie było takiej opcji więc może się przydadzą później i będą jednak na plus
- nie kupiłabym tyle ciuchów, bo jednak trochę się nazbierało i mam poupychane po szafach większe rozmiary a tak naprawdę teraz wolałabym na bieżąco zamawiać przez internet. Poza tym mała urodziła się o długości 55 cm i niektóre skarpetki czy pajace były za małe. Nie mieściła się w nich jej stopa haha. Dodatkowo jest wąska a niektóre ciuchy z np sinsaya są szerokie.
- fotelik cybex Hmm niby jest ok z pozycja dziecka itp ale ciężki 4 kg, chociaż nie mam wyjścia za bardzo na lżejszy bo fotelik lżejszy nie pasuje nam do auta. No ale nie wypinam go z auta, bo dla mnie samej jest to za ciężkie z tej wysokości. Wolę przełożyć dziecko do wózka.
- piżamy - masakra po co kupiłam 4 (chyba tylko właśnie i wyłącznie do szpitala) jak w domu najwygodniej jest mi w biustonoszu i w majtkach. Następnym razem wolę kupić więcej ładnych sukienek do karmienia. Mogłam się domyślić wcześniej haha jak ogólnie jestem anty piżamowa.
- pieluszki pampers -odparzaja i te babydream rosmanowskie też i dada też do d…
- majtki od mamyginekolog jakoś bez sensu, teraz leżą - wole jednorazowe
- chusta tkana póki co się nie sprawdza, bo przy tej pogodzie upocilysmy się strasznie w niej albo ja się tak pocę po porodzie. Będziemy jeszcze próbować i pewnie będzie w końcu plusem.
Z plusów:
- pianka gynexid
- mokry papier toaletowy
-majtki horizon
- biustonosze hm do karmienia bez fiszbin
- kosz na pieluszki angel - nic nie śmierdzi, nie muszę latać do kosza do kuchni
- podkłady poporodowe do tej pory używam dla małej aby leżała bez pieluszki
- pieluszki huggies - takie są milusie i nie odparzaja pupy
- pieluszki muslinowe do przykrywania w wózku i zresztą wszędzie się sprawdzają. Teraz kupiłabym więcej niż tetrowych.
- lanolina na sutki
- wkładki laktacyjne lansionh jakoś najlepiej albo zwykłe rossmanowskie babydream. Babydream lubię tylko i wyłącznie dlatego, że nie są osobno pakowane w folię. Wolę nie rozpakowywać każdej wkładki z osobna z folii.
- wózek cybex balios- super a już go nosiłam na 4 piętro a teraz 2 razy dziennie składam go i rozkładam z auta. Zajmuje to sekundę i sprawdza się na polnych drogach, na remontowanych drogach 🙃 no wszędzie.
- lampka przy łóżku w nocy mega się przydaje
- otulacze bambusowe sprawdzają się aby otulić dziecko w kokon lub do wózka lub na rączkach
- rożki - dlaczego kupiłam tylko dwa 🙈 mogłam więcej. Gdyby nie rożki pewnie nie mogłabym jej uspokoić do snu. Musi być owinięta aby była spokojna i ładnie spała.
- wanienka zwykła plastikowa - super można nalać więcej wody
- laktator medela fajnie odciąga i przydał się na początku przy ściąganiu mleka aby ją dokarmiać na początku. Tu pewnie jakikolwiek laktator byle odpowiednie lejki do niego
- neno vita sterylizator ogólnie nie jestem zadowolona z jego funkcji podgrzewania ale jako sterylizator jest plus. Zaoszczędza mi czas.
- smoczek. Dobrze, że dostałam w gratisie ze szkoły rodzenia. Czasem pomaga przy bólach brzuszka. Mam z canpola jakiś symetryczny czy jakoś tak 😄
- torby z makaszki nie dość że są piękne to mam wszystko ładnie uporządkowane w wózku.
- aa i dobrze że miałam saszetkę felmatikeru w szpitalu, bo może pomogło to w szpitalu na rozkręcenie…sama nie wiem ale teraz też bym wzięła.
To chyba na tyle ale hihi pewnie co osoba to zupełnie inaczej 🙃
-
-
Smerfetka rozumiem Cie doskonale...
U nas ciągła walka z karmieniem,psychicznie jestem po prostu na dnie. Ciągle płacze przez to,nie potrafię się pogodzić z tym że nam to nie wychodzi. Pokarmu mam w bardzo dużej ilości. Ale te sutki są za krótkie,bez kapturka nie chwyci. A w nim tez nie jest łatwo,denerwuje się i slizga na nim. A jak niby już złapie i ciumka to potem się okazuje że ssała nieefektywnie i nic z tej piersi nie poszło.
Byliśmy dzisiaj u CDL,mowila ze ogólnie wszystko jest ok ale występuje problem z dnem jamy ustnej. Pokazywała jak ćwiczyć i mowila że jest to do ogarnięcia. I przy niej oczywiście wszystko sie udało,zjadła po trochu z obu piersi. A w domu oczywiście znowu to samo,znowu ssie ale bez jedzenia... Nie potrafię zrozumieć co robię nie tak, bo przeciez wszystko robie tak jak pokazywała.
Będziemy jeszcze zapisywać się na wizytę do neurologopedy.
Nie używamy mm,dokarmiam ją butelką ale własnym mlekiem. I zastanawiam się czy po prostu poddać się i nie zostać juz przy samej butelce,bo ona sie denerwuje tym dostawianiem do cycka i ja. A z drugiej strony bardzo mi zależało na tym karmieniu i nie moge sie pogodzić z tym,czuje że ją zawodzę...
-
Truskawka jakbym siebie widziała w twojej historii
Nasza jest dokładnie taka sama
I dokładnie wiem co czujesz i z czym się mierzysz i daj sobie czas na poukładanie tego w głowie.
-
Truskawka tak jak pisze Elza daj sobie czas. Ja zauważyłam po sobie że myślałam że kpi będzie dla nas lepsze i jak postanowiłam kpi to nagle mi się odmieniło i karmie praktycznie tylko piersią. Chyba najlepiej do niczego się nie zmuszać i spróbować coś na spokojnie w zgodzie ze sobą. A czas pomaga w przemyśleniu co dla nas będzie najlepsze. Szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko.
Elza1234, KarolaKinga lubią tę wiadomość
-
U mnie problem jest taki że mały na piersi szybko zasypia i na skutek tego się ni najada. A w kpi męczy mnie odciąganie co 3h, bo mam wyjęte pół godziny z życia i ani nic zrobić w domu ani przy małym. Najgorzej jak jestem sama w domu…. Jednocześnie boję się tego mm. Dziewczyny karmiące mm mogę zapytać jak u was do tego doszło? 🫣
-
Margareetka wrote:U mnie wjechały kupkowo karmieniowe rozkminy... Mały zrobił dziś tylko jedną kupkę, za to mokrych pieluszek mieliśmy już 8. I już rozkmina, czy on się najada z piersi, czy nie skoro kupki nie ma
dziś w ogóle jest taki niespokojny, wisi na mnie od rana..
Tak mnie położna pocieszyła
U nas wczoraj było 5 kup, wiele sików. Dziś póki co same siki. -
@Alex Ile odciągasz na innogio? Bo ja tak w nocy koło 70 ml z dwóch przez 10 minut. W ciągu dnia +/- 50/60 ml z dwóch jak nie miałam zapalenia. I tak się zastanawiam czy ten lejek jest dobry dla mnie... Bo oni chyba nie mają żadnych reduktorów? Tu jest tylko 24 mm, a np. nakładkę do karmienia mam 22 mm o ile to się łączy.
Co do szczepień czytałam, że można zacząć od Prevenaru 13 i przejść potem na Prevenar 20 jakby ktoś zmienił zdanie.
Podziwiam wszystkie mamy z małą różnicą wieku. Nie wiem jak wy to ogarniacie. Dla mnie nie realne.
@awokado Ja plamię dalej, zaczęłam 6 tydzień po cięciu i ciągle coś pobolewa.
Ja zauważyłam, że jak już uda mi się podać odciągnięte mleko w butelce lovi mamafeel to potem wkurza mi się na piersi bo leci wolniej i musi się napracować ale nie ma tak, że nic tam nie ma bo sprawdziłam laktatorem i odciągam jeszcze. Z aventu nie chce mi pić bo za dużo energii. No i tak w sumie nie wiem na jaką butelkę by tu jeszcze zmienić żeby zaakceptowała. Chciałabym przejść na samą pierś niż jeszcze bujać się z butelką z odciągniętym mlekiem. Nie wiem czy to realne.
Jestem na antybiotyku, uznałam, że tak będzie lepiej. Boję się ropnia. Dalej pocę się w nocy tak, że wszystko mokre łącze to ze stanem zapalnym piersi. Czy słusznie nie wiem.
Nam sprawdza się owlet kamera i skarpetka - śpię spokojnie, przewijak z komodą pomiędzy naszym łóżkiem, a łóżeczkiem cudo, lampka z action, która świeci całą noc, można przy niej spać i spokojnie zmienić pampersa. Wózek też super roan ivi, tak samo fotelik montowany na bazie.
Kompletnie nie nadaje się rogal do karmienia, tulik nawet go założyć nie potrafię bo tak ciasny. Na śpiworek też ciągle za ciepło.09.10.2024
bhcg 9,62 mIU/ml; prog. 14,86 ng/ml
11.10.2024
bhcg 30,01 mIU/ml; prog. 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
bhcg 92,54 mIU/ml; prog. 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
bhcg 272,33 mIU/ml; prog. 13,53 ng/ml
24.10.24 wizyta
06.11.24 [7+3] jest ❤️
14.11.24 [8+4] 1,98 cm
27.11.24 [10+3] 3,65 cm
09.12.24 [12+1] 5,65 cm
13.12.24 [12+5] 6,51 cm I
18.12.24 [13+3] 7,49 cm
02.01.25 [15+4]145 g
15.01.25 [17+3] 222 g
30.01.25 [19+4] 340 g 🩷
14.02.25 [21+5] 482 g II
28.02.25 [23+5] 621 g
13.03.25 [25+4] 890 g
28.03.25 [27+5] 1124 g
08.04.25 [29+2] 1570 g
18.04.25 [30+5] 1764 g III
22.04.25 [31+2] 1800 g
29.04.25 [32+2] 1980 g
05.05.25 [33+1] 2203 g
09.05.25 [33+5] 2500 g
22.05.24 [35+5] 3040 g
28.05.24 [36+4] 3140 g
04.2024 cb (7cs)
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
01.2016 córka 💙