X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Natalia1992 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 05:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj też tragiczna nocka, już któraś z kolei:(
    Właśnie zorientowałam się że zasnęłam w łóżku z dzieckiem przy cycku i spaliśmy tak ponad godzinę...
    BHP nie istnieje, jak odłożyć. Się nie da 🤔

• Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również pozdrawiam niewyspana. Pamiętacie jak mówiłam że moje dziecko jest za grzeczne? Kuuuuźwa! Po co ja to powiedziałam na głos 😂😂😂 pierwszą zasadą macierzyństwa - nie chwal 😜
    No i się zjebalo, mały może nie to że ryczy ale nie idzie go odłożyć bo jęczy stęka i kwili. Weźmiesz na ręce i nagle cisza . Ale gość zdecydowanie już chce świat poznawać. Ma już tak z 4 godziny aktywności w ciągu dnia. Pamiętam że te drzemki się kurczą kurczą aż w końcu nic nie zostaje i trzeba zabawiać cały dzień :)

A co do wędzidełka, racja, sprawdzę to

W nocy wkurza mnie paradoksalnie tylko stary. Mamy tę zasadę że jedno wstawanko ogarnia on, potem następne ja itd. No i jego ogarnianie wygląda tak, że wstaje dopiero jak mały już płacze, odkłada go jeszcze takiego nieśpiącego bo nie umie go dobrze ogarnąć do spania albo mu się nie chce. Ja się budzę, wstaje, pomagam, bo przecież nie zasnę. A ten już sobie słodko śpi, za to jak ja wstaje do małego to ogarnę go jeszcze zanim się rozedrze na całego, więc stary się nawet nie obudzi. Przez to mam dzisiejszą noc z głowy 🥲 nie wiem czy w ogóle jakkolwiek to co napisałam brzmi sensownie ale nie mam siły myśleć 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 05:52

age.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja ogromne gratulacje nasza rodzynko 💐💐🥳 trzymajcie się zdrowo dziewczyny 🥰

Pozdrawiam wszystkich z teamu bez BHP. Ja już nawet nie próbuję odłożyć bobasa w nocy bo to nie ma sensu xd śpimy w czwórkę. Ale noce dzięki temu są oki, gorzej w dzień, próby odłożenia są nieudane, brzuszek daje do wiwatu i ogólnie wesoło. W poniedziałek ma przyjść chusta, spróbuje się nią ratować. Czekamy jeszcze do jutra czy ten Espumisan przyniesie poprawę. Niby trochę jest lepiej, ale nadal podejrzanie dużo tego płaczu :/

age.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja gratulacje!!🥳

age.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja gratki 🥳🥳🥳 pierwszy i ostatni bobas z wątku w stolicy 🤣

U nas powrót do pobudek co 2,5h dzisiaj był. Wczoraj w ciągu dnia szok spała cały dzień poza wieczorem (czekała na tatusia hehe).
    Ja niedługo idę na badanie krwi zobaczyć jak tam moja tarczyca a starsza ze starym na zajęcia. Tylko jedno dziecko do ogarnięcia normalnie wakacje 🤡

Ja żyje w ciągłym szoku, że moje dziecko chce spać samo 🤣 serio nie wiedziałam, że tak można. Więc łączę się dziewczyny w bólach z wami, bo po pierwszej córce wiem dokładnie jak to jest spać bez bhp 🫣 mam nadzieję, że nie zapeszę 😆

Ale kumacie, 4 latka nie daje rady spać sama, a 2 msc tak 🤣🤣🤣

Kindziukowa, właśnie dlatego wolę sama ogarniać 🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 07:19

age.png

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1992 wrote:
    U nas dzisiaj też tragiczna nocka, już któraś z kolei:(
    Właśnie zorientowałam się że zasnęłam w łóżku z dzieckiem przy cycku i spaliśmy tak ponad godzinę...
    BHP nie istnieje, jak odłożyć. Się nie da 🤔
    O dokładnie
    Karmiłam już na leżąco, bo na siedząco leciały mi ręce od zasypiania.
    Mąż poszedł do salonu bo chciałam więcej miejsce chociaż w razie W no i zasnęłam z nią przy cycku, spałaysmy tak z 1.5 h
    A jemu się śniło w salonie że się uspokoiła i zasnęła i się zerwał nagle, zobaczył że jej nie ma i wystraszył że ją zmiażdżył

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natomiast zaliczyłam wczoraj też bingo przed snem - zostałam okupkana, ulana i osikana w godzinę, na czystą i świeżą pidżamkę.
    U nas te kwęki wieczorne są drugą noc, akurat drugą noc daje d3 po kąpieli, zastanawiam się czy to coś ma wspólnego ze sobą. Muszę chyba jednak dołączyć espumisan.

Przepraszam, ale uleciało mi. Mimo że jest na ulotce że jest po 28 dniu życia, można go wcześniej, bo się nie wchłania, co nie? A ile kropel dziennie dajecie? Przed/po jedzeniu?

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję nocek, u mnie odpukać od samego początku w nocy śpi i budzi się na jedzenie. Dziś raz nawet po 4h.
    Nie spi z nami tylko w dostawce, ale nie raz śniło mi się, że był pomiędzy nami i w nocy go szukałam i bałam, że go zgniotłam😅

💔28/03/2024

💙👶01/06/2025

age.png
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja gratulacje! ❤️

Tatusiowie nocą to inny wymiar. Ja swojego kilka nocy temu poprosiłam o wzięcie małej ze mnie (zasnęła przy karmieniu w pozycji biologicznej i nie miałam siły sama jej podnieść), to chłop wstał, chwycił naszą kołdrę, zwinął w rulon, złapał jak rożek i zaczął tym bujać, a po chwili zdziwiony powiedział patrząc się na te kołdrę „gdzie ona ma głowę?” 😆 Nie byłam w stanie go dobudzić, by wytłumaczyć, że w kołdrze nie ma naszego dziecka

Revolutionary , Elza1234, Kindziukowa, Lauraa, Anabbit, Alex_92, Werzol lubią tę wiadomość

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Natomiast zaliczyłam wczoraj też bingo przed snem - zostałam okupkana, ulana i osikana w godzinę, na czystą i świeżą pidżamkę.
    U nas te kwęki wieczorne są drugą noc, akurat drugą noc daje d3 po kąpieli, zastanawiam się czy to coś ma wspólnego ze sobą. Muszę chyba jednak dołączyć espumisan.

Przepraszam, ale uleciało mi. Mimo że jest na ulotce że jest po 28 dniu życia, można go wcześniej, bo się nie wchłania, co nie? A ile kropel dziennie dajecie? Przed/po jedzeniu?
    Ja daję do mleka, bo nie umiem mu wprost do buzi dać z tej butelki. Nie do każdego karmienia tylko do popołudniowego ok. 5 kropli. Wiem, że w ulotce jest, że więcej, ale nam wystarcza tyle.

Elza1234 lubi tę wiadomość

💔28/03/2024

💙👶01/06/2025

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja ogromne gratulacje! 🥳 zamknęlyście z Gają porody czerwcowe w pięknym stylu! 🩷 odpoczywajcie i czekamy na coś więcej kiedy bedziesz gotowa 😅

Nie wiem czy któraś z Was tak ma, ja juz kompletnie o ciazy zapomniałam... brzuch wygląda lepiej prawie niż przed ciaza, nie pamiętam już jak to jest czuc ruchy i kopniaczki, zapomniałam, że odstawał i był duzy, nie pamiętam już co to znaczy nie moc się w nocy przekręcić i biegać co chwilę na siku. Macie tak? Ten strach i obawa cały tez zniknął zastąpiony przez zadaniowosc i innego rodzaju strach. Myślę, że to zmęczenie przeze mnie przemawia. Z małżem tez się kłóce i bardzo mnie to boli i frustruje. Nagle stał się niewyrozumialy dla moich emocji, wrażliwości w pologu - a jestem w chuuuu wrażliwa na słowa i gesty. Jak sie popłacze to zanoszę się szlochem... ech. Potrafię być wyrozumiała i pełna miłości dla niego, a on jest tak skupiony na małym, na poczuciu kontroli, że mu to świat przysłania. No ciezki czas.

W ogóle polecam wizytę j doradczyni laktacyjna, choć fakt, w niektórych sprawach oma nie pomoże i trzeba np do neurologopedy,my się będziemy wybierać. Wicio ladnie ssie, ale nie robi typowego glonojadka, nie wywija dolnej wargi, a tak się piekli i denerwuję przy tym.. póki co mamy ustalony plan, bo widzę, że mleczko płynie bez problemu, tylko on się pręży.

Wituś 🩵 ur.19.06.2025 (40t0d) 3470g, 54cm
    age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:

Ja daję po 5-7 kropli espumisanu 100. Po doświadczeniach z córką wolę od razu większą dawkę 😅 a też ten polecany niemiecki sab Simplex dla niemowląt ma jeszcze większe stężenie symetykonu niż nasz Espumisan i jest szeroko stosowany na zachodzie, tylko w Polsce go nie sprzedają, więc generalnie można bezpiecznie większą dawkę też dać.

Elza1234 lubi tę wiadomość

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:
    Anuncja gratulacje! ❤️

Tatusiowie nocą to inny wymiar. Ja swojego kilka nocy temu poprosiłam o wzięcie małej ze mnie (zasnęła przy karmieniu w pozycji biologicznej i nie miałam siły sama jej podnieść), to chłop wstał, chwycił naszą kołdrę, zwinął w rulon, złapał jak rożek i zaczął tym bujać, a po chwili zdziwiony powiedział patrząc się na te kołdrę „gdzie ona ma głowę?” 😆 Nie byłam w stanie go dobudzić, by wytłumaczyć, że w kołdrze nie ma naszego dziecka

Płacze 🤣🤣

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo par ma kryzys po urodzeniu dziecka niestety. Słyszałam od znajomych wiele historii.. :( u nas na razie stabilnie, chociaż mamy tak, że jak mamy niemowlaczka więcej sobie docinamy 🫣🙃 za każdym razem. I potem się z tego śmiejemy

Co do tego nocnego wstawania ja tam męża nie budzę. Dziś w nocy raz sam wstał zadeklarował że zmieni pampersa. Jak i tak muszę wstać karmić to wolę, żeby ktoś był bardziej wyspany niż ja, skoro i tak muszę się właśnie obudzić. On też w nocy robi różne akcje. Raz wstał mówi zmienię pieluchę po czym wyszedł z sypialni mówię gdzie idziesz a on że palić. Pytam a dziecko? Przewinie jak wróci. No bo tak to działa właśnie xd rano nic nie pamiętał 🤷‍♀️

Dostawkę z sypialni planuję dziś wynieść to będzie luźniej. Nie wiem czy pamiętacie Hela miała jedną taką noc po gościach, gdzie mi bardzo krzyczała. Pozwoliłam jej wtedy spać z nami i już dostawka ją parzy 🫣 ale ja mam też coś takiego, że lubię tę bliskość i spanie razem… choć no z bhp też wiadomo jak wtedy jest. Nie będę czarować 🫣

A co do stanu ciała przed ciążą to po pierwszym porodzie moment moje ciało wróciło do normy, ale widzę, że z każdą kolejną mi to zajmuje chwilę dłużej choć z 20kg zostało 11 (do tego, żebym się ze sobą czuła mega super i wchodziła w dawne ciuchy jakieś 7) więc waga leci w dół. Brzuch już mam taki jak przy okresie jak jest lekko wzdęty więc bez tragedii ale musi mi zniknąć tłuszczyk z ud i pośladków bo w żadne spodnie na razie nie wejdę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 08:18

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuncja moje gratulacje ❤️ to już mamy cały czerwiec w komplecie 🥰

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas podział z mężem jest taki, że on usypia Małego na pierwszy blok snu, otuli go, położy do dostawki, przytuli się go niego i mały zaraz śpi. To jest mój czas na trochę mocniejszego snu. Później pobudki w nocy to już moja działka, więc na pierwszej zmieniamy się miejscami i ja już ogarniam karmienie i przewijanie. Dziś trochę słabsza nic też u mnie, mieliśmy pobudkę od 3 do 5. Marcel ulał przez sen, pierwszy raz to się zdarzyło, więc wleciała trochę panika, czy się nie zakrztusił, więc potem jak zasnął to i tak czuwałam, czy wszystko jest ok.

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awokado 🥑 wrote:
    Anuncja gratulacje! ❤️

Hit! Genialna akcja!

Mój mąż dzisja ma szkole życia. Cały tydzień od rana do nocy był w robocie a mała zmieniła się w tym czasie o 180 stopni. Dziś wstał i zdziwiony, że z nią trzeba chodzić po pokoju i gadać do niej żeby nie płakała. Typ myślał, że z kawką w łóżku poleży 😄 Ja wychodzę o 10,wracam pewnie ok 14 dopiero więc tutaj tylko rzucić zapałkę i patrzeć jak płonie😅

W nocy go nie budzę bo on wraca późno,kładzie się ok 2 to nie mam serca. Natomiast wkurza mnie jego chrapanie jak jest przemęczony bo nie umiem spać przy tym. Na małą za to to działa jak wielki miś szumiś,zasypia szybko jak on tak piłuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 08:30

Werzol lubi tę wiadomość

event.png
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nocki są w miarę ok, tzn mały budzi sie na jedzenie i zmianę pampersa i śpi dalej. Co prawda jak z zegarkiem w ręku co 2h czasem co 1.5 h więc to jedyne nas czym ubolewam, że tego snu ciągiem nie ma jednak trochę dluzej. ;)
    No ale u nas wieczory są ciężkie. Co wieczór nie może zasnąć, pręży sie, stękał, a później jest ryk. Myślę ze to brzuszek. Wczoraj daliśmy mu pierwszy raz espumisan i mam wrażenie ze było lepiej, ale za to wieczorem byli u nas teściowie poznać małego i wydaje mi się że te jego nerwy i wybudzanie sie po 3 minutach snu to przebodźcowanie 😔😐 bo brzuszek wczoraj miękki był, bączki nie szły, on przy piersi przysypiał, już go miałam odkładać do łóżeczka to nagle go wzdrygało, wyrywało ze snu i znów zaczynał stękać, machać rączkami chaotycznie. Jakby nie mógł zapaść w głęboki sen. Także dzisiaj już nie szalejemy z ilością wrażeń, postaramy się żeby dzień był spokojniejszy.
    Zauważyłyście też takie łatwe przebodzcowanie u swoich maluszków?

Co do bhp snu - u nas młody śpi w dostawce obok mnie. Ale nie raz w nocy zastanawiam sie kiedy przyjdzie ten dzień ze moja glowa spadnie na niego jak go karmię, bo oczy sie tak kleją że nie idzie nad tym zapanować 😐
    No i rano lubię go wziąć już na to ostatnie karmienie do łóżka i wtedy też zasypia ze mną 🫢 ale ja to uwielbiam i jakoś śpię na tyle świadomie że nie boje się ze go zgniotę czy coś, sama jestem nieprzykryta kołdrą bo jest i tak ciepło, a mały jest okryty do połowy tylko kocykiem.

2cs 🤞

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
    03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
    27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
    25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙

👩 30🧑 34 🐶 4

A journey of a thousand miles begins with a single step...

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to jest BHP 🤡

Ja nie odkładam jeśli już uśnie + spanie na mnie po karmieniu też już było + raz go chyba musiałam wziąć na ręce na polspiaco, bo nie pamiętam, żebysmy tak zasypiali.
    Ale no śpi ładnie na razie, mam nadzieję, że tego nie zawsze xD Dzisiaj mialam zegarek na ręce to mi pokazało 6 i pół godziny snu, a chyba byłoby 7 gdyby mnie brzuch nie bolał.

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już dzisiaj mojemu powiedziałam żeby właśnie poszedł spać do salonu, bo wystarczy że jedno z nas jutro będzie słabiej się czuło, a on musi posprzątać mieszkanie 😅
    Ojezu ta akcja z kołdrą - mistrzostwo 🤣🤣🤣
    Ja ogólnie widzę że młoda musiałaby wyć w głos mocno żeby on się obudził, ja słyszę każde jej przekręcenie się w dostawce

Dzisiaj pójdziemy po espumisan. Będę jej dawać popołudniu, oby pomogło bo wczoraj żadne masaże nie dawały rady. Nie mogłam już patrzeć jak cierpi.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
‹‹ 1916 1917 1918 1919 1920 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ