X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Jak pisałam wyżej, nie chodzi tylko o dramatyczne sytuacje typu wada genetyczna, ale inne też przypadłości, które mogą wpłynąć na zdrowie dziecka. I dlaczego "mimo wszystko urodzicie to dzieciątko" ? Myślę, że to każdy sam musi sobie na to pytanie odpowiedzieć, co zrobi w przypadku gdy potwierdzi się jakaś wada. Trochę zabrzmiało jakbyś rozstrzygała kto co ma robić w przypadku choroby.

Nie, nie źle to zrozumiałaś. Szanuje każdego zdanie i wybór. Dzięki dziewczyny za rozjaśnienie tematu. Już wszystko poukładałam w głowie.
    🍀🍀🍀

Obyśmy nie musiały stawać przed takimi trudnymi wyborami.

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Ja chyba oleje pappa
    Nifty zrobię i usg.
    W ogóle jak to jest z nifty. To ktoś z domu odbiera czy to się gdzieś idzie wysłać? Jak to wygląda?

I z jakich stron to kupić. Ta np ma stówkę różnicy ale czy to nie oszustwo?
    https://www.niftytest.pl/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=[G]NiftyPro&utm_term=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOKokTiO5ixFHzSABk3qLMt5yTC5zSqkqkVr-27oR4pQlGACKi-nNdAaAgFaEALw_wcB
    Ja zamówiłam ze strony testDNA, pobranie w placówce medycznej.
    Z tej którą podajesz chciałam najpierw zastanowiło mnie jednak to, że najpierw płatność potem rezerwacja.
    TestDNA wygląda bardziej wiarygodnie, wszystko poszło sprawnie mam już umówione pobranie na daną godzinę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:42

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba oleje pappa
    Nifty zrobię i usg.
    W ogóle jak to jest z nifty. To ktoś z domu odbiera czy to się gdzieś idzie wysłać? Jak to wygląda?

I z jakich stron to kupić. Ta np ma stówkę różnicy ale czy to nie oszustwo?
    https://www.niftytest.pl/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=[G]NiftyPro&utm_term=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOKokTiO5ixFHzSABk3qLMt5yTC5zSqkqkVr-27oR4pQlGACKi-nNdAaAgFaEALw_wcB

Jakbyś chciała Panoramę, to oni mają umowę z Synevo, więc możesz po prosty to zrobić w puncie pobrań.

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już jesteśmy przy ciężkim kalibrze to się wypowiem chociaż nikt nie pyta.

Z tymi wadami to jest tak,że mamy wybór albo urodzić, albo usunąć albo urodzić i oddać.

Opcja 1
    Rodzisz,dziecko jest chore. Koszt leczenia i rehabilitacji takiego dziecka to średnio ok 7 tysi miesięcznie. Zasilek pielęgnacyjny to że 2700zl? Dodatek pielegancyjny 300?I 800 plus.
    Mamy taki powykrecany ,śliniący się pół kadłubek w domu. Spastyka boli,mamy gromadne ataki padaczki które wywołują cierpienie. Szukamy kasy,leczenia ,żebramy. Dziecko cierpi ale w końcu matka bohaterka (przeważnie matka bo stary spier****olił,a taki fajny chłop z niego byl) ma dziecko nie?
    W Polsce mamy protokół terapii daremnej dla nieuleczlanie chorych dzieci które mogą żyć nawet 10 lat ale no umrą w końcu. A to oznacza że dziecko nie dostanie w szpitalu nawet antybiotyku na zapalenie płuc bo ma protokół a od niego nie ma odejścia. Więc se choruje, bez leczenia ( może dostać tylko przeciwbólowe). No i se tak przechodzi sepsę, zapalenia płuc co miesiąc ale żyje. Bez leczenia bo się jakoś wytarabaniło. A tak się zdarza. I tak cierpi 10 lat. Ale ważne że matka nie usunęła. To że dziecko jakby mogło samo wyskoczyło z okna się nie liczy.

Opcją 2
    Usuwasz,masz wyrzuty sumienia do końca życia ale oprócz Ciebie nikt nie cierpi.

Opcją 3
    Rodzisz oddajesz. Nie wiesz co sie dzieje z dzieckiem. Może robi za seks zabawkę jakimś zbokom,może trafia do raju. Nie wiesz. Nie wiesz czy co wieczór ma co jeść,czy ktoś go nie gwałci.
    To tak jakby któraś z nas zadała sobie pytanie czy jest w stanie teraz wstać i oddać swoje dziecko które ma obcym ludziom.
    Nie,nie oddamy bo sie boimy. Boimy się je zostawić nawet w żłobku na adaptacji....
    Jak jest bardziej kumate to co nawyżej co wieczór może się zastanawiać dlaczego go matka nie chciała,co takiego złego zrobiło że własna matka go porzuciła. Albo znajdzie rodzinę albo nie.
    A rodzona matka w tym czasie będzie robić z siebie bohaterke bo urodziła. W tym samym czasie jej dziecko będzie na 50% czulo się jak porzucony śmieć.

kasssia, SZKODNIK, Weronka, Revolutionary , Pogubiona lubią tę wiadomość

preg.png
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny jak to jest z Pappa, ta krew się oddaje wcześniej przed USG czy tego samego dnia czy jak? 🤔

2cs 🤞

7dpo:
    - Progesteron: 15,30 ng/ml
    - Estradiol: 288 pg/ml

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe 🙏

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

A journey of a thousand miles begins with a single step...

preg.png

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Ja zamówiłam ze strony testDNA, pobranie w placówce medycznej.
    Z tej którą podajesz chciałam najpierw zastanowiło mnie jednak to, że najpierw płatność potem rezerwacja.
    TestDNA wygląda bardziej wiarygodnie, wszystko poszło sprawnie mam już umówione pobranie na daną godzinę.
    A na kiedy masz?

preg.png
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIC MI SIĘ NIE ODKLEJA!!! Nie wiem skąd ja to wzięłam, źle chyba zinterpretowałam słowa mojej ginki

Nie mam też dwóch krwiaków, tylko jeden ogromny (7x4,5cm) częściowo zorganizowany ale ta lekarka nie patrzyła na niego jak na koniec świata, szczerze mówiąc. Powiedziała nawet że „jest w dobrym miejscu”. Z dzidzionem wszystko wspaniale, rozwija się prawidłowo, ciąża młodsza tylko 4 dni, data na 6.06 (fajnie by było bo mój mąż jest 8.08). Wszystkie nogi, ręce, serce, nerka - dużo informacji, których kompletnie nie rozumiałam😂 Przeziorność karkowa prawidłowa

Pappy, jeżeli robimy Nifty mamy nie robić bo może wyjść zakłamana przez krwiaka

Trochę szczęścia w tym nieszczęściu ❤️

przygodami66, asiun, eeemakarena, kasssia, Cinia95, Tanashi, Cel95, Alex_92, KasiaGosiaWerka, Nineq, Truuskaawka, Gusia_, Natalia1992, CelinaJan, Lauraa, awokado 🥑, Nosa, KarolaKinga, Motylek🦋, Revolutionary , Klaudek11, xSmerfetkax lubią tę wiadomość

💔 Marcysia 21t 👼
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już jesteśmy przy ciężkim kalibrze to się wypowiem chociaż nikt nie pyta.

Z tymi wadami to jest tak,że mamy wybór albo urodzić, albo usunąć albo urodzić i oddać.

Opcja 1
    Rodzisz,dziecko jest chore. Koszt leczenia i rehabilitacji takiego dziecka to średnio ok 7 tysi miesięcznie. Zasilek pielęgnacyjny to że 2700zl? Dodatek pielegancyjny 300?I 800 plus.
    Mamy taki powykrecany ,śliniący się pół kadłubek w domu. Spastyka boli,mamy gromadne ataki padaczki które wywołują cierpienie. Szukamy kasy,leczenia ,żebramy. Dziecko cierpi ale w końcu matka bohaterka (przeważnie matka bo stary spier****olił,a taki fajny chłop z niego byl) ma dziecko nie?
    W Polsce mamy protokół terapii daremnej dla nieuleczlanie chorych dzieci które mogą żyć nawet 10 lat ale no umrą w końcu. A to oznacza że dziecko nie dostanie w szpitalu nawet antybiotyku na zapalenie płuc bo ma protokół a od niego nie ma odejścia. Więc se choruje, bez leczenia ( może dostać tylko przeciwbólowe). No i se tak przechodzi sepsę, zapalenia płuc co miesiąc ale żyje. Bez leczenia bo się jakoś wytarabaniło. A tak się zdarza. I tak cierpi 10 lat. Ale ważne że matka nie usunęła. To że dziecko jakby mogło samo wyskoczyło z okna się nie liczy.

Opcją 2
    Usuwasz,masz wyrzuty sumienia do końca życia ale oprócz Ciebie nikt nie cierpi.

Opcją 3
    Rodzisz oddajesz. Nie wiesz co sie dzieje z dzieckiem. Może robi za seks zabawkę jakimś zbokom,może trafia do raju. Nie wiesz. Nie wiesz czy co wieczór ma co jeść,czy ktoś go nie gwałci.
    To tak jakby któraś z nas zadała sobie pytanie czy jest w stanie teraz wstać i oddać swoje dziecko które ma obcym ludziom.
    Nie,nie oddamy bo sie boimy. Boimy się je zostawić nawet w żłobku na adaptacji....
    Jak jest bardziej kumate to co nawyżej co wieczór może się zastanawiać dlaczego go matka nie chciała,co takiego złego zrobiło że własna matka go porzuciła. Albo znajdzie rodzinę albo nie.
    A rodzona matka w tym czasie będzie robić z siebie bohaterke bo urodziła. W tym samym czasie jej dziecko będzie na 50% czulo się jak porzucony śmieć.
    Uwielbiam Cię 🍀

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    NIC MI SIĘ NIE ODKLEJA!!! Nie wiem skąd ja to wzięłam, źle chyba zinterpretowałam słowa mojej ginki

Nie mam też dwóch krwiaków, tylko jeden ogromny (7x4,5cm) częściowo zorganizowany ale ta lekarka nie patrzyła na niego jak na koniec świata, szczerze mówiąc. Powiedziała nawet że „jest w dobrym miejscu”. Z dzidzionem wszystko wspaniale, rozwija się prawidłowo, ciąża młodsza tylko 4 dni, data na 6.06 (fajnie by było bo mój mąż jest 8.08). Wszystkie nogi, ręce, serce, nerka - dużo informacji, których kompletnie nie rozumiałam😂 Przeziorność karkowa prawidłowa

Super wieści ❤️❤️❤️, leżcie sobie i odpoczywajcie dalej 🍀

preg.png

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:

Wiesz co,Ty dosyć rzeczowo to przekazałaś. To nie brzmiało jak coś co złe zrozumiałaś.
    Najważniejsze że jest dobrze.
    Pierwsze słyszę że nifty orzez krwiaka źle wychodzi.Poszukam coś jutro na ten temat...

HejAnku🌸 lubi tę wiadomość

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na kiedy masz?
    Na 2.12

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • asiun Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:

Ale świetne wieści ! ♥️♥️
    Bardzo się cieszę.

HejAnku🌸, Nosa lubią tę wiadomość

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co,Ty dosyć rzeczowo to przekazałaś. To nie brzmiało jak coś co złe zrozumiałaś.
    Najważniejsze że jest dobrze.
    Pierwsze słyszę że nifty orzez krwiaka źle wychodzi.Poszukam coś jutro na ten temat...

Nie - Nifty są okej, Pappa i wolne hcg może wyjść zaburzone przez krwiaka

💔 Marcysia 21t 👼
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się melduje po prenatalnych. Wszystko ok. Maluszek ma już 6,25 cm wychodzi 12+5 z USG a jestem 11+ 5. Termin z USG na 31.05/1.06 ale lekarz skłania się bardziej na 31 ( mam to ostatecznie omówić z moją panią dr na kolejnej wizycie). Dr dużo opowiadał po kolei sprawdzał wszystko: kość nosową, przezierność karkowa, nóżki, rączki,nerki, żołądek, serduszko, przepływy krwi, mózg. Zmierzył nawet stópkę, która ma 9 mm. Leżałam jak zaczarowana słuchając go i patrząc jak maluszek co chwilę daje swoje rączki do buzi. No i płeć - powiedział że będziemy mieć księżniczkę 🩷ale mam nie kupować jeszcze różowych ciuszkow 🤣 tylko poczekać do 15 tygodnia na ostateczne potwierdzenie płci. Kolejna wizyta 6.12, a prenatalne 16.01

Cel95, Tanashi, kasssia, HejAnku🌸, KasiaGosiaWerka, Alex_92, Nineq, Flubbershy, Truuskaawka, asiun, CelinaJan, Weronka, Lauraa, awokado 🥑, Nosa, KarolaKinga, koktajlowa, eeemakarena, Motylek🦋, Revolutionary , Cinia95, Klaudek11, xSmerfetkax, Malinaaa2024, SZKODNIK, Pogubiona lubią tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Chyba takim punktem krytycznym jest 35+.

No właśnie na pewno po 30 już jest kiepsko bo sasiadka 32l robila i się stresowała. Ponoc ze względu na wiek jej pokazało źle. I chyba jeszcze coś z tarczycę ma. Ale głównym powodem ponoc był wiek. Ja mam zamiar zrobić najpierw usg prenatalne a po nim ( ten sam dzuen) będę decydować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    Nie - Nifty są okej, Pappa i wolne hcg może wyjść zaburzone przez krwiaka
    Fakt. Czytanie ze zrozumieniem kuleje 😅 Ja dzisija to już chyba skupie się tylko "na rzygać czy nie rzygać" a nie na czytaniu😅 Chciaz mam wrażenie że to może jakaś jelitówka. Albo coś się dzieje bo jakoś dziwnie się czuje. Jakoś tak "nie tak". Nie wiem jak to opisać nawet. Brzuch dziwnie boli i plecy,takimi nie tyle co skurczami a falami,w żołądku ciężko. Dreszcze mam. Dziwnie. Jeszcze sama w domu jestem do jutra....

preg.png

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:
    To i ja się melduje po prenatalnych. Wszystko ok. Maluszek ma już 6,25 cm wychodzi 12+5 z USG a jestem 11+ 5. Termin z USG na 31.05/1.06 ale lekarz skłania się bardziej na 31 ( mam to ostatecznie omówić z moją panią dr na kolejnej wizycie). Dr dużo opowiadał po kolei sprawdzał wszystko: kość nosową, przezierność karkowa, nóżki, rączki,nerki, żołądek, serduszko, przepływy krwi, mózg. Zmierzył nawet stópkę, która ma 9 mm. Leżałam jak zaczarowana słuchając go i patrząc jak maluszek co chwilę daje swoje rączki do buzi. No i płeć - powiedział że będziemy mieć księżniczkę 🩷ale mam nie kupować jeszcze różowych ciuszkow 🤣 tylko poczekać do 15 tygodnia na ostateczne potwierdzenie płci. Kolejna wizyta 6.12, a prenatalne 16.01

9mm to kawał kopyta😅

przygodami66, KasiaGosiaWerka, eeemakarena lubią tę wiadomość

preg.png
  • Flubbershy Koleżanka

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie 😊
    Wszystko jest dobrze!!!!❤️❤️❤️
    Bobik ma 4,78 cm, a więc znów jest jeszcze starszy - 11t 4d i termin porodu przesunął się na 8.06. A z OM był 17.06., więc nie mam pojęcia, jak on to zrobił 🤪 U mnie w rodzinie co prawda wszyscy wysocy, u męża z kolei mocno zbudowani, ale przecież podobno na tym etapie zarodki rosną wszystkie tak samo 🤷🏻‍♀️
    Cały czas się ruszał, a w którymś momencie złapał się za głowę 🥹
    Prenatalne wyznaczone na 6.12. 😊

Tanashi, kasssia, Truuskaawka, przygodami66, Nineq, Alex_92, CelinaJan, Lauraa, KarolaKinga, koktajlowa, inka97, eeemakarena, Motylek🦋, Revolutionary , Cinia95, Klaudek11, xSmerfetkax lubią tę wiadomość

• Nineq Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    A dziewczyny jak to jest z Pappa, ta krew się oddaje wcześniej przed USG czy tego samego dnia czy jak? 🤔
    Zapytaj tam gdzie będziesz robić. Ja miałam zgłosić się 19, 20 lub 21 listopada po skierowanie na krew, gdzie badanie mam 23. Ale często w dniu USG pobierają.

Revolutionary lubi tę wiadomość

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2024, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:

Fantastycznie! ❤️ No to teraz już ze spokojniejsza głowa leżcie i odpoczywajcie ❤️
    przygodami66, Flubbershy - Gratulacje! 🥳

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 19:46

HejAnku🌸 lubi tę wiadomość

Ona: 32l Hashimoto, jajowód prawy niedrożny
    On: 37l obniżone parametry nasienia

➡️Starania od 2019.
    Klinika Ovum Lublin 05.2021
    -AMH 4.60
    -10.2021 1 IUI, beta - 0 💔

04.2023 I procedura IVF
    -Double Stimulation
    ➡️ 1 zarodek 3-dniowy + 1 Blastka❄️
    07.06.2023: ET 3-dniowego zarodka
    beta 0 😥
    31.07.2023: FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻
    beta 0 😥

06.2024 II procedura IVF
    ➡️ 13 pęcherzyków ➡️ 6 dojrzałych komórek ➡️ 1 Blastka 5.1.1❄️

02.09.2024 Test receptywności endometrium
    23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

preg.png
‹‹ 211 212 213 214 215 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ