CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja nie smaruje też się niczym wymyślnym, bo w pierwszej ciąży kupiłam raz palmers i dla mnie nie było różnicy między tym a innym balsamem, poza cena 🤣 więc smaruje się też zwykłym balsamem Nivea. Ja mam rozstępy na pośladkach sprzed ciąży, z czasów siłowni w młodości xd w ciąży ani po ciąży nic mi nigdzie nie wyskoczyło, ale smaruje się bo też mam suchą skórę zwykle jesienią/zima
-
Tanashi wrote:Nifty jest bardziej czułe, wtedy już chyba bez sensu płacić za Pappę
Dziewczyny, Pappa poza ryzykiem wad genetycznych określa też ryzyko innych problemów - porodu przedwczesnego, hipotrofii i preekplampsji. To są bardzo częste problemy, częstsze niż zespoły downa itd. Jak najbardziej warto robić! !!Tanashi, Biedronka@, Flubbershy lubią tę wiadomość
-
A co do smarowania to u mnie też zwykły balsam jest grany.
Z rozstępami to chyba jest tak, że to mocno zależy od genów, jak przy zmarszczkach.
Jak masz dużo elastyny w skórze to nie będziesz miała rozstępów, jak mało to będziesz miała. I myślę, że smarowanie ma mały % sprawczości niestety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 16:35
-
kasssia wrote:Dziewczyny, Pappa poza ryzykiem wad genetycznych określa też ryzyko innych problemów - porodu przedwczesnego, hipotrofii i preekplampsji. To są bardzo częste problemy, częstsze niż zespoły downa itd. Jak najbardziej warto robić! !!
Tak, źle się wyraziłam. HejAnku pisała, że chce dodatkowo płacić za Pappę, bo nie chce robić na NFZ, ale jak robi NIFTy, to wtedy chyba sensowniej samą pappę na nfz zrobić niż płacić za to jeszcze dodatkowo, gdzie jednak część badania sie powielakasssia lubi tę wiadomość
-
Luna30 wrote:No to po co to robić? Serio nie kumam po prostu...skoro na wstępie wiadomo że że względu na wiek może źle wyjsc
Po to że ośrodek dostanie za mnie kasę z nfz 🤣🤣🤣.
A tak poważnie mam do Was pytanie ?
Jaki jest sens robienia tych testów jeśli mimo wszystko urodzicie to dzieciątko?
Czy jakie macie podejście do tego ? -
SZKODNIK wrote:Po to że ośrodek dostanie za mnie kasę z nfz 🤣🤣🤣.
Jaki jest sens robienia tych testów jeśli mimo wszystko urodzicie to dzieciątko?
Czy jakie macie podejście do tego ?
Jak pisałam wyżej, nie chodzi tylko o dramatyczne sytuacje typu wada genetyczna, ale inne też przypadłości, które mogą wpłynąć na zdrowie dziecka. I dlaczego "mimo wszystko urodzicie to dzieciątko" ? Myślę, że to każdy sam musi sobie na to pytanie odpowiedzieć, co zrobi w przypadku gdy potwierdzi się jakaś wada. Trochę zabrzmiało jakbyś rozstrzygała kto co ma robić w przypadku choroby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:05
Biedronka@ lubi tę wiadomość
-
SZKODNIK wrote:Ja zrobiłam, był w pakiecie z usg prenatalnym. Pielęgniarka ktora pobierała mi krew do badania zasugerowała, żeby nie sugerować się wynikiem, bo zapewne wyjdzie mi źle że względu na wiek.(39l).
A ten test dla wieku 29 też np już źle pokazuje? Czy dopiero po 30
Przed chwilą 28 ale już 29 u mnie na liczniku👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Ja mam usg, papa, wolne beta i to jest za darmo
A dokupić mam pglf, to zdaniem mojego lekarza jest ważne
9 grudnia mam te badania i pewnie będzie stresik, ale mam w głębi serca nadzieję, że mając 28 lat zachodząc w ciążę a teraz 29 to nie jest jakiś wielce niebezpieczny wiek. Do tego tym razem ciało zaakceptowało ciążę, a beta rosła pięknie co 2 dni na początku. Tak się pocieszam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:19
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Nie chodzi tylko "o robienie testów" część wad wykrytych w okresie płodowymi nadaje się do operacji już w łonie matki.
Po drugie w przypadku wykrytych nieprawidłowości u płodu liczy się wybranie szpitala do porodu o wyższym stopniu referencyjności oraz takiego który posiada zaplecze do ratowania dzieci z różnymi wadami.
A po trzecie kwestia urodzenia dziecka to już indywidualna decyzja każdej z nas.
Revolutionary lubi tę wiadomość
-
A i wydaje mi się, że one ryzyko porodu przedwczesnego też określają 🤔i inne takie ważne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:23
Revolutionary , Biedronka@, xSmerfetkax, Katikat lubią tę wiadomość
-
Ja świeżo po 27 urodzinach w sumie zaszłam w ciążę, ale biochemiczna. Co było ciężkie dla mnie. Także starałam się trochę wcześniej, no ale każdy lekarz sugerował, że mój wiek jeszcze jest taki, że nie trzeba się martwić.👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Cel95 wrote:Ja świeżo po 27 urodzinach w sumie zaszłam w ciążę, ale biochemiczna. Co było ciężkie dla mnie. Także starałam się trochę wcześniej, no ale każdy lekarz sugerował, że mój wiek jeszcze jest taki, że nie trzeba się martwić.
To tylko statystyka, nie wyrok Moja mama urodziła w wieku 44 lat zdrowe dziecko. Moja babcia w wieku 48kasssia, SZKODNIK, eeemakarena, Flubbershy lubią tę wiadomość
-
Czy jakie macie podejście do tego ?SZKODNIK, Biedronka@ lubią tę wiadomość
-
Taki, że USG + pappa wykonane razem może być podstawą do dalszej diagnostyki w przypadku dużego ryzyka wady genetycznej u dziecka. Jeśli jest taka możliwość, to wolę się przygotować z wyprzedzeniem, mieć możliwość rozmowy z genetykiem, perinatologiem, hospicjum perinatalnym itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2024, 18:27
SZKODNIK, Biedronka@, Flubbershy lubią tę wiadomość
-
Tanashi wrote:To tylko statystyka, nie wyrok Moja mama urodziła w wieku 44 lat zdrowe dziecko. Moja babcia w wieku 48
Moja Mama w wieku 38, a moja Babcia miała 5 dzieci i najmłodsze też w starszym wieku👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🙏
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Karola3xJ:D wrote:Ja robię te badania po to żeby mieć ewentualnie możliwość usunięcia ciąży więc Ci nie odpowiem.
Cieszę się, że jesteś tu z namiSZKODNIK, Kozina, Lauraa lubią tę wiadomość